Ik vind het een goed idee, hoop dat het opgepakt wordt door de kamerleden!
Als het werkt is het een goed idee. Maar ze zullen er goed op moeten controleren en strenge maatregelen stellen willen ze mensen ervan kunnen overtuigen dat ze die cursus écht moeten doen.
Want als mensen besluiten het niet te doen en er zijn geen consequenties dan gaat het niet werken. Dan wordt het net zoiets als 'buiten oudjaarsdag mag er geen vuurwerk afgestoken worden' en 'buiten losloopgebieden moet de hond aan de lijn'. En we weten allemaal hoe goed die regels werken...
Denk dat ze dan maar eens eerst een plan moeten bedenken hoe ze dat gaan gecontroleerd krijgen....
Een prima plan natuurlijk , maar hoe wordt dit uitgevoerd ? En ook niet onbelangrijk , hoe wordt dit gecontroleerd ? Dus ja , eerst maar eens een plan bedenken . Het lijkt mij toch dat de diverse belanghebbenden echt goed samen moeten gaan werken
Dus gemeente/ handhaving en hondenschool
Kijk ik hier bv in de wijk , dan zou er op elke straathoek een controleur kunnen gaan staan
Want er zijn hele legers die overal lak aan hebben
Ik laat mijn hond uit en als je er als medeweggebruiker last van hebt dan is dat jouw probleem . En dat zijn natuurlijk ook degenen die zeggen , die cursus ? Daar doe ik niet aan , ben je mal
Dit soort maatregelen gaan alleen helpen als de handhaving een énorm stuk verbeterd wordt.
In Rotterdam kunnen ze niet eens de aanlijnplicht en opruimplicht handhaven. Laat staan de muilkorfplicht en gebiedsverbod.
Het is wel leuk om steeds meer nieuwe dingen erbij te verzinnen maar het gaat niet helpen zolang er niet gehandhaafd wordt.
De enige die zich aan deze cursus gaan houden zijn de goede verantwoordelijke baasjes die hun hond al goed behandelen, positief opvoeden, geen overlast veroorzaken, nooit betrokken zijn bij problemen en de regels volgen.
Straks zit een groot deel van HP op cursus terwijl er ondertussen tientallen broodfokpups en pretnestpups compleet buiten de radar van de instanties gekocht worden en die bazen géén cursus gedaan hebben.
En ik denk dat je toch echt meer in die hoek de problemen moet zoeken dan bij de verantwoordelijke bazen die weten waar aan ze begonnen zijn toen ze voor een hond en specifiek ras gekozen hebben.
Dus zolang er niet een systeem bestaat waarbij élke hond geregistreerd staat die in nederland rond wandelt en er zeer actief gehandhaafd gaat worden is dit ook weer 1 grote fail hoe goed de intenties ook zijn.
Een pre-aanschaf cursus zou ik top vinden, een cursus na aanschaf met hond zoals ook in het artikel vermeld wordt weet ik nog niet wat ik daarvan vind. Voor mij ligt het er enorm aan hoe die cursus eruit zou zien.
Als het een pure gehoorzaamheidscursus in een groepje van 6 is waar gehamerd wordt op oefeningetjes zou het voor mij niet zo hoeven...
Een cursus (al dan niet privé) waar de eigenaar leert zijn hond te lezen en in te spelen op zijn gedrag lijkt mij een stuk nuttiger. Want een hond die perfect zijn baasje kan volgen, maar heel gespannen is, is in mijn ogen een stuk gevaarlijker dan een hond die niet dat soort commando's kent maar wel heel relaxed is. Natuurlijk zijn basiscommando's belangrijk, maar het begrijpen van je hond en weten hoe je moet omgaan met signalen die je hond geeft vind ik zeker net zo belangrijk.
Toen wij Ollie uit het asiel haalden zijn we een cursus gaan doen op een reguliere hondenschool, Ollie (die toen al een oudere hond was) werd geplaatst bij de pubers. Als ik nu terugkijk weet ik dat die gehoorzaamheidscursus voor Ollie geen enkele zin heeft gehad en dat het zelf best stressvol voor haar was. Ja, ze heeft geleerd hoe ze moet zitten, liggen, je hand moet volgen etc. Maar nu ik me meer verdiept heb ik hondengedrag en een ander soort cursus (BAT) heb gevolgd die zich meer richt op de emoties van de hond ipv pure gehoorzaamheid kan ik Ollie een stuk beter begeleiden.
Ik vind het een goed plan, sterker nog: ik zou een cursus aanraden voor de aanschaf van íeder (huis)dier. Dan kopen mensen ook geen goudvis meer voor in een kom of een hamster in een klein hokje, of een kat uit een pretnestje (want laten we vooral niet doen alsof broodfok alleen bij honden voorkomt..) Maar dan wel ook een rasgerichte cursus waarin je bv leert uit wat voor soort fokkerswereld je toekomstige hond komt en hoe om te gaan met ras-karakteristieken. Je hoeft natuurlijk geen rastypische hond te krijgen, maar gebeurt dat wel dan heb je dat stukje in ieder geval mooi mee gekregen! (Ik hoop op iets minder moddervette labradors en beagles onder het mom 'dat hoort' bijvoorbeeld...)
Tja. Ze kunnen nog zoveel bedenken, als er niet gecontroleerd wordt schiet je nog niets op.
Kijk maar eens hoeveel mensen afgelopen oud & nieuw riepen om een vuurwerkverbod tot 31 december. En het liefst tot 31 december een uur of 18.00. Dat ís er al. Het kan alleen niet genoeg gecontroleerd worden, daar zit het hele probleem. En dat probleem is hier ook.
Ik zou het wel een hele goede stap vooruit vinden als hondenscholen cursussen zouden geven voor toekomstige hondeneigenaren. Eerst een deel theoretisch met uitleg en filmpjes (hoe zit een pup in elkaar, wat leert een pup op welke leeftijd, lichaamstaal van honden etc.) en later met praktijklessen met honden van de instructeurs waarbij cursisten live kunnen zien wat er gebeurt, dat zelf mogen beschrijven en aangevuld worden door instructeurs. Maar ja. Wie controleert de instructeurs? En wie neemt de moeite om naar zoiets toe te gaan als er niet eens een eigen hond is? Waarschijnlijk alleen de mensen die zichzelf nu ook zo goed mogelijk verdiepen en niet Klaas en Petra op de hoek die hun hond met elke hond willen laten spelen omdat dat goed is.
Ze kunnen hier in de gemeente anders heeeel goed controleren of je een hond in huis hebt hoor, voor de hondenbelasting ;) Lijkt me niet per se moeilijk, als je de cursus haalt krijg je een uniek persoonsgebonden nummer, hond registreren en nummer invullen via DigiD, en dan dus goed blijven controleren dat alle honden die gekocht zijn geregistreerd worden (wat in ieder geval in mijn gemeente dus geen enkel probleem is...)
En als je geen nummer in kan vullen kun je je hond niet registreren; krijg je dus én een boete vanwege het niet registreren, én een boete vanwege het niet doen van de cursus, én de verplichting alsnog de cursus te doen binnen afzienbare tijd.
Ik heb anders nog nooit iemand aan de deur gehad om te controleren. In een gemeente hier in de buurt hoef je niet eens hondenbelasting te betalen, laat staan je hond te registreren. Dus ik denk dat er op heel wat plekken flink aangepoot moet worden wil dit plan slagen.
Onze vorige hond kwam in 2001. Sinds die tijd is er 1 keer iemand bij ons aan de deur geweest om te controleren of wij een hond hebben en belasting betalen.
Meneer liep met een lijst waar alle adressen op stonden die hondenbelasting betalen. Hij belde bij ons aan. Onze hond blaft dan ff. Mijn moeder deed de deur open en die man vroeg of het onze hond was die hij hoorde. Maakte een aantekening dat er een hond in huis was en dat wij gewoon netjes betalen.
Zo ging hij elk huis langs en bleek je toch een hond te hebben maar niet op de lijst te staan dan kwam je in de problemen.
Maar dat we theoretisch gezien nog 3 honden in huis hadden kunnen hebben en die niet opgegeven hebben dat controleerde hij niet.
Sinds dit jaar is de hondenbelasting hier ook afgeschaft. (Gemeente Rotterdam)
Een goed voorstel
In Nedersaksen (waar ik woon) is het hondenhoudbewijs een onderdeel van plichten voor de hondenbezitter. Je moet de honden ook verzekeren, laten chippen en bij de gemeente aanmelden en ook in het landelijk register aanmelden.
Hier is de belasting 72 euro per jaar, je krijgt bij de aanmelding een penning die je hond moet dragen als teken dat je belasting betaald.
Zelf vind ik het fijn dat mensen die met hun hond lopen gewoon verstandig reageren, je merkt wel verschil vind ik.
En natuurlijk ook dat spontaan aankopen verminderd worden.
Controle is denk ik wel een punt, en zal misschien in veel gevallen pas komen bij een incident wat gemeld is. Zo kwam door de schuld van mijn vriend zijn moeder een fietster ten val, doordat de flexilijn lang uitgeschoven gelaten werd. Haar hondje schrok toen en beet de fietster in haar kuit, die deed aangife bij de politie en daarna is iemand komen controleren of alles in orde was en moest er in het bijzijn van een gt een wandeling gemaakt worden om te zien hoe de hond reageert buiten.
Ik kan alleen al hier in de buurt zeker 10 mensen opnoemen die geen hondenbelasting betalen (terwijl dat wel moet). En als er dan al gecontroleerd wordt is het een "logé" en nemen ze in die periode de brandgang om de hond uit te laten. Ik word vaak haast raar aangekeken als ik vertel dat ik hondenbelasting betaal. Achja, ieder zn ding, ik bemoei me er niet mee.
Maarja, ik ben ook zo iemand die stopt voor een rood stoplicht terwijl er geen auto's te zien zijn.
Met dit zal dat niet veel anders gaan, vrees ik. Ik vind het idee wel goed overigens; een cursus vóór aanschaf. Maar ook dan.. ken ik mensen die een hond kopen en als diezelfde hond volwassen is, deze op Marktplaats zetten en de volgende Chihuahua of Teckel aanschaffen bij de puppywinkel (helaas nog familie ook, deze mensen). Geloof me, deze mensen gaan zoiets écht niet doen... in geen 100 jaar!
Hier geen hondenbelasting en wel de mogelijkheid om overal ongeregistreerde honden vandaan te halen zonder dat iemand dat weet. En die honden staan nergens bekend, dus wie de baas is weet ook niemand. Die boete kan je dus ook niet uitdelen
Voor iedereen die het lezen wil(lap tekst)
Van Arvid van Putten.
Deze brief heeft hij naar de 2e kamer gestuurd.
Aankomende 7 februari wordt in de Tweede Kamer het dierenwelzijn besproken. Eén van de onderdelen is de brief van voormalig staatssecretaris van Dam. Voor mij reden genoeg om een brief aan de Tweede Kamer te schrijven. Dit heb ik afgelopen vrijdag gedaan waarna ik ook een bevestiging heb gekregen dat de brief is doorgestuurd aan de belanghebbende commissies. De inhoud van deze brief vind je hier onder.
Mijn insteek was, en zal altijd blijven: - de hond mag niet de dupe worden van de mens - de verantwoordelijke eigenaar mag niet de dupe worden van slechte eigenaren - de hond mag niet de dupe worden van de mens - slechte eigenaren moeten op hun plichten gewezen worden - de hond mag niet de dupe worden van de mens - erg slechte eigenaren horen geen honden te houden - en oja, de hond mag niet de dupe worden van de mens In het stuk schrijf ik ook iets over een muilkorf en aanlijn gebod. Een verantwoordelijke eigenaar zorgt (desnoods met muilkorf) er voor dat de hond niet kan bijten. Dit is ook zeker in het belang van de hond. Want een hond die bijt, heeft meteen een achterstand.
De muilkorf kan dus ook in het voordeel van de hond werken om er voor te zorgen dat deze niet kan bijten en daardoor niet een spuitje krijgt. Kim kwam daarna ook nog met een hele goed aanvulling. Dat honden altijd deugdelijk materiaal moeten dragen. De inventarisatie die aan het einde genoemd is, is tot stand gekomen door jullie input. Nogmaals dank daarvoor! (Y) --------------------- 2 februari 2018 Voorzitter Tweede Kamer Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Geachte Voorzitter Tweede Kamer, Via deze brief wil ik graag mijn bezorgdheid uiten over het voorstel van voormalig staatssecretaris van Dam en hoop ik een toegevoegde waarde te kunnen geven aan de discussie over het te nemen beleid met betrekking tot honden.
In het kort mijn achtergrond. Als hondencoach kom ik sinds 2007 bij mensen langs om hen te helpen bij het veranderen van het gedrag van hun hond. Ik zie in de praktijk welke invloeden meespelen om het gedrag van de hond te bepalen. Ook zie ik de gevolgen als een hond is aangevallen door een andere hond of door het volgen van lessen op een verkeerde hondenschool. Op jaarbasis help ik meer dan 1000 mensen via persoonlijke begeleiding of advies via telefoon en/of geschreven woord. Ik maak hierbij geen onderscheid uit welke klasse de mensen komen of welk hondenras het betreft.
Voor de gemeente Rotterdam ben ik gesprekspartner voor het opstellen van het nieuwe beleid in deze gemeente. Allereerst een tweetal praktijk voorbeelden: 1. Gemeentelijk beleid In de gemeente Rotterdam is melding gemaakt van een man waar de buurt bang voor is. Deze man gebruikt zijn hond als afschrikmiddel en de buurt is bang dat er een bijtincident zal komen. De gemeente Rotterdam heeft in het beleid dat zij een muilkorf en aanlijngebod mogen uitvaardigen.
Zij kunnen dit alleen niet doen, want deze meneer is ingeschreven in de gemeente Capelle. Nu kan de gemeente Rotterdam aan Capelle vragen om dit gebod uit te schrijven, alleen dit gebod, ook al doen ze dit, zal niet van kracht zijn in de gemeente Rotterdam omdat dit gebod beperkt is tot de grenzen van de gemeente Capelle. Anders als iemand verhuist en dit wordt niet door de gemeente doorgegeven, is het mogelijk dat een andere gemeente een potentieel gevaarlijke situatie huisvest. 2. Kip en het ei Nederland kent veel losloopgebieden en ook veel gemeentes bieden daar mogelijkheden in. Maar buiten deze losloopgebieden geldt normaal gesproken een aanlijn plicht. Toch zie je vaak dat de honden hier gewoon los gelaten worden. Een verantwoordelijke eigenaar van een hond die het niet zo op heeft met andere honden, vaak door angst, zal zijn hond aangelijnd houden en in de gebieden blijven waar een aanlijnplicht voor geldt.
Dit om mogelijke problemen te voorkomen. De sociale hond die losloopt gaat nu, vaak luid blaffend, naar de aangelijnde hond toe. De aangelijnde hond vindt dit niet fijn en kan misschien een snauw geven. Wie is hier nu fout? Zie bijlage van een klein onderzoek via social media over de gevolgen van loslopende honden. Dat er iets moet gebeuren, dat is duidelijk. Met 150.000 bijtincidenten per jaar, zijn dat er 150.000 te veel. Om dit aantal naar beneden te brengen, denk ik alleen dat de pijlen nu op de verkeerde doelen gericht staan. Geen HR lijst In het voorstel van de RDA staat dat de bijtkracht afhankelijk is van de vorm van de schedel: “Daarnaast blijkt de vorm van de schedel een relatief grote invloed te hebben op de bijtkracht van de hond (Ellis et al., 2009)”. Alleen is dit citaat nergens in het onderzoek terug te vinden. In het onderzoek staat: “Resultaten van deze studie suggereren dat er een sterke correlatie is tussen bijtkracht en lichaamsformaat, ongeacht de effecten van de vorm van de schedel (Ellis, et al., 2009). (Discussion, r. 4-5)” en “Bijtkracht van gedomesticeerde honden is sterk gerelateerd aan het formaat.
Er is interactie tussen de vorm van de schedel en het formaat (Ellis, et al., 2009). (Conclusion, r. 1-2)” Dit zou dus betekenen dat een labrador (Schouderhoogte 54-57 centimeter) harder bijt dan een Staffordshire Bull Terrier (Schouderhoogte 35,6-40,6 centimeter), dat terwijl de laatste op de lijst staat. Daarbij hebben ze in Engeland een soortgelijke lijst gehad, maar deze weer afgeschaft toen na onderzoek bleek dat het aantal bijtincidenten juist toenam in plaats van afnam.
Het tegenovergestelde was hierdoor bereikt. Verplichte cursus Dit klinkt als de oplossing. En hoewel ik voorstander ben van een cursus, en ook regelmatig mensen hier naar toe doorverwijs, is dit niet te handhaven als preventief middel om bijtincidenten te verminderen. Je kan verplichten dat erkende fokkers geen pups mogen verkopen aan mensen die geen cursus hebben gevolgd, maar er zijn meer gelegenheidsnestjes dan erkende fokkers. En Nederland is zo klein dat een bezoekje aan een buurtland zo gemaakt is. Je kan de controle verplaatsen naar een dierenarts, maar ook daar zijn gaten zoals bijvoorbeeld in Nederland nog steeds wordt gecoupeerd zonder dat een medische reden dit verantwoord.
En als laatste genoemd, maar zeker niet als laatste reden, veel mensen gaan dan naar een puppie cursus, maar daarmee is het gedrag van een hond nog niet helemaal gevormd. Die vormt ook nog in de jaren erna en kan dus veranderen. De controle of iemand een cursus heeft gevolgd, komt dus eigenlijk pas na een bijtincident waarbij iemand moet aantonen een cursus te hebben gevolgd. En wat gebeurt er dan met de hond? Die kan er niets aan doen dat iemand onverantwoordelijk bezig is geweest en/of geen cursus heeft gevolgd. Meldpunt Een laagdrempelig meldpunt voor onverantwoord eigenaarschap. Dit kan zijn dat er een potentieel onveilige situatie is, maar ook dat iemand niet goed met een hond omgaat. Bijvoorbeeld los laat lopen in een gebied waar het verplicht is aan te lijnen. Dit meldpunt kan er voor zorgen dat potentieel onveilige situaties onder controle komen en bijtincidenten worden voorkomen.
De opvolging van een melding en/of handhaving zal natuurlijk gemeentelijk plaats vinden. Het landelijk inrichten van zo’n meldpunt kan besparing opleveren in FTE’s door het delen van middelen. Verantwoord eigenaarschap Ik denk dat veel bijtincidenten voorkomen kunnen worden door verantwoord eigenaarschap. Een cursus is hier een deel van, maar niet heiligmakend. Het gaat veel verder dan alleen de cursus. In mijn ogen gaat dit ook hoe je met bepaalde situaties om gaat. Kan je het veilig houden voor omstanders, andere honden en jezelf? Wat doe je er aan om dit voor elkaar te krijgen? Bijvoorbeeld mijden van bepaalde locaties of het omdoen van een muilkorf of altijd aangelijnd uitlaten. Maar ook als eigenaar van een hond die normaal gesproken altijd sociaal is. Waar laat je deze los?
Houdt je deze kort als je iemand passeert (niet iedereen houdt van honden)? Als je ziet (en weet) dat iemand een moeilijke hond heeft, houdt je hier dan ook rekening mee? Geef je je hond wat deze nodig heeft of laat je deze bijvoorbeeld maar 3 keer per dag 10 minuten uit waardoor deze opgekropte energie heeft (dit is ras onafhankelijk)? We hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de hond die wij zelf in huis hebben gehaald. Een ander hoeft hier geen last van te ondervinden. Rekening houden met elkaar is een basis die tegenwoordig niet meer zo nageleefd wordt. Gedrag is combinatie van genen, eigenaar en omgeving Op dit moment is de hond bij voorbaat de schuldige in het verhaal.
Maar gedrag is niet zo eenvoudig zoals het lijkt. Gedrag is een combinatie van hond (genen), eigenaar en omgeving. Dit betekend dat een hond die bij een andere eigenaar en daarmee ook een ander omgeving wordt geplaatst, heel ander gedrag kan tonen. Ik heb daar praktijk voorbeelden van. Op dit moment wordt vaak alleen het gedrag van de hond beoordeeld en niet de randvoorwaarden die vooraf zijn gegaan aan het ontstaan van het gedrag. In veel gevallen wordt de hond gestraft terwijl de oorzaak bij de eigenaar en/of de omgeving lag. Een eigenaar die niet verantwoordelijk bezig is, zal geen traan laten voor een hond die ingeslapen wordt en heeft een week later weer een nieuwe hond waarbij het verhaal weer van voor af aan kan beginnen. Soms is het herplaatsen van een hond voldoende om gedrag te laten veranderen en is dat de beste oplossing. Landelijk muilkorf gebod en aanlijnplicht Zoals in het voorbeeld wordt geschetst, kampt Rotterdam nu met een probleem omdat de regelgeving in Nederland niet de mogelijkheden biedt om dit op te lossen. Als een opgelegd muilkorf gebod en aanlijnplicht landelijk geldt, dan zijn andere gemeentes ook veilig van potentieel gevaarlijke situaties.
Of kunnen in ieder geval actie ondernemen indien nodig. Nu kan dat niet. Ook kan iemand buiten de gemeentegrenzen de hond gewoon los laten met alle potentiële problemen die daar uit kunnen voortvloeien. Onteigen hond/houdverbod Bij een in beslagname wordt nu gekeken of de hond terug kan naar de eigenaar. Maar soms is dit niet de beste oplossing. De regelgeving zou zo moeten zijn dat de hond een toekomst kan hebben, maar niet bij de oude eigenaar. Als iemand echt verkeerd heeft gedaan, kan een aanvullende straf zijn dat iemand een houdverbod krijgt opgelegd. Deze vervalt wanneer de oorspronkelijke straf is uitgezeten. Ik denk dat als een eigenaar veelvuldig heeft laten zien dat deze niet geschikt is om een hond te kunnen houden, de gemeente een houdverbod moet kunnen opleggen.
Een houd verbod wat ook weer landelijk geldig is. De persoon in kwestie moet dan eerst aantonen dat deze weer geschikt is voor het houden van een hond. Vriendelijke groet, Arvid van Putten Bijlage: - Inventarisatie bijtincidenten
Nederland is een land met extreem veel regels, moet er dan nog meer bij? De insteek begrijp ik, maar ik zie dan visioenen van bekeuring schrijvende ambtenaren.
Persoonlijk vind ik dat het hier al fout gaat. De mens (in Nederland) wordt steeds individualistischer en asocialer.
Dat een andere hond gebeten kan worden, daar pijn en schade, misschien zelfs de dood, aan kan over houden, dat andere mensen gebeten kunnen worden, daar pijn en schade, misschien zelfs de dood, aan kan over houden, doet er niet toe. Nee, de bijtende hond zou weleens een spuitje kunnen krijgen... Dát vindt men blijkbaar het probleem.
En dat is met meer zaken aan de hand, ook bij honden. Bv wild. Dat het wild en daardoor ook andere mensen (automobilisten bv) schade ondervinden is geen probleem. Dat een wild zwijn de hond aanvalt... dan wil men wel aanlijnen... zucht.
Gewoon van de hondenbelasting meer controleurs aanstellen.
Laten ze maar eens controleren en fikse boetes uitschrijven voor loslopende honden in een niet losloopgebied.
En al die hondenstront die overal ligt,te smerig voor woorden,ja hoor,iedereen ruimt het op.
Ik kan mij voorstellen dat er in de randstad een hele andere problemantiek heerst dan waar ik woon.
Met geen enkele cursus zal men de korzichtigheid wegnemen van sommige eigenaars.
Kijk maar eens op dit forum hoe er soms gesproken wordt over sterke honden.
Dan trek ik altijd een vergelijking met die dorpen waar geen enkele gekleurde mede nederlander woont,die pvv stemmen.
Zou er ook een cursus gegeven kunnen worden voor domme mensen,denk dat dit allicht de oplossing zou kunnen zijn?
hoewel ik voorstander ben van een cursus, en ook regelmatig mensen hier naar toe doorverwijs, is dit niet te handhaven als preventief middel om bijtincidenten te verminderen
waarom werkt een hondenhoudbewijs dan wel in andere landen en zou dit in Nederland niet kunnen functioneren. Ik denk toch dat de meeste bijtincidenten uit domheid van de mens voortkomen. Dus hoe meer kennis, hoe minder bijtincidenten, hoe meer veiligheid. Ik begrijp niet waarom iemand daar tegen zou kunnen zijn en alleen de bezwaren benadrukt.
Dobry het kan alleen maar werken,als er streng op gecontroleerd wordt maar hier is nergens controle op,niet op vuurwerk,niet op loslopende honden.
Laat die hondenbelsting beter besteed worden,meer controleurs en hogere,veel hogere boetes dat is iets waar mensen wel gevoelig voor zijn,hun portemonnee.
Wij worden bv.bekeurd als we in de winkelstraat lopen met onze honden,die mogen daar niet komen maar als de belgen hun fifi's hier de boel onder schijten,dan wordt een oogje dichtgeknepen.
Verplichte honden cursus.......aardig idee, maar dat werkt voor geen meter.
Ten eerste: iemand die VERPLICHT op een cursus zit, wat gaat die leren dan? Hoe was je zelf vroeger op school bij een vak waar je niks aan vond of op een tijd die je niet uitkwam?
Precies.
Ten tweede: welk cursus aanbod is dan de gewenste? Want je krijgt dan natuurlijk een wildgroei aan ' honden scholen' die vooral willen verdienen aan deze groei ervan en op de ouderwetse dominantie toer gaan en honden en baasjes alleen maar narigheid leren
Ten derde: de handhaving. Hoe ga je dat controleren dan? Want geheid dat je dan een certificaat van een niet al te koosjere hondenschool gewoon kunt kopen.
Nee, een hondenhoudbewijs mét strenge controle, dat is bewezen te werken( hier althans, wat dobry al schreef).
Want dat is een flinke stok achter de deur hoor: als jij je hond niet onder controle hebt, of hij schapen lastigvalt of het buurmeisje bijt enz: hupsakee, je bent zó je hond kwijt.
Inbeslagname! Zonder veel pardon.
Nou, dan let je wel op hoor........
tuurlijk, moet de hondenbelasting beter besteed worden, en moet e.a. goed georganiseerd worden. Het begint al bij fokkers, asiels, stichtingen, als die alleen aan mensen een hond meegeven die een hondenhoudbewijs hebben, of dat ze anders illegaal bezig zijn, zal al schelen. Hoge boetes als je gepakt wordt ook.
Het is even wennen aan het idee, maar ik denk dat het goed zou kunnen werken alleen al als afschrikmiddel.
Ik ben zelf nog nooit gecontroleerd, wat ik al schreef is dat er waarschijnlijk pas aktie komt bij een incident.
Toch merk je hier wel dat de meeste mensen gewoon geen overlast bezorgen, vrijwel iedereen houdt zijn hond aan de lijn, en loopt er eens een hond los wordt hij onmiddelijk teruggeroepen en aangelijnd.
Het wil natuurlijk niet zeggen dat alles dan perfect geregeld is en de regels perfect opgevolgd worden, maar dat mag in mijn ogen geen reden zijn om het niet gewoon in te voeren, aangezien de voordelen veel groter zijn dan de nadelen.
inderdaad zo is het straatbeeld hier wel, men past wel op voor problemen omdat de consequenties pittig zijn.
De cursus zelf moet wel gegeven worden door erkende hondenscholen die les geven naar inzicht van de laatste inzichten op het gebied van hondengedrag. Of hondenscholen die daar niet aan voldoen,(wat eigenlijk best raar is dat dat nog steeds kan) kunnen zo iemand inhuren.
Trouwens, ik heb begrepen dat er vanavond een item over ( het probleem met) hr honden komt op tv.
Op "kassa" (?!) van de VARA. NPO 1 , om 19 uur. Ben benieuwd.....
Dankje. Ga ik ook kijken dan.
Of juist volledig doorslaan naar de andere kant; de baas als snoepjes machine die nooit grenzen mag aangeven. Want dat is zielig.
Dan krijg je het boogjes lopen met twee handen aan de riem.. in de hoop dat de hond ooit gaat begrijpen dat et niet de bedoeling is dat hij andere honden aanvalt. Tja..
Persoonlijk denk ik dat het volledig omslaan naar de andere kant juist een oorzaak is van de stijging van bijtincidenten.
Dat denk ik dus niet,ik denk het fatsoen en normale verstand gebruiken.
Mensen die te dom zijn om te snappen dat je even je hond je aanlijnt als je een andere aangelijnde hond ziet lopen.
Het is niet persoonlijk tegen jou die opmerking.
Maar vroeger deed ik automatisch mijn bouvier aanlijnen als ik niet kon zien wat er achter een bocht kwam.
Mensen zagen je aangelijnde hond en lijnden die van hun aan,dat was eigenlijk een ongeschreven regel. Die van mij was zo mak als een lammetje maar aanlijnen betekende dat je,je eigen hond ook kon aanlijnen.
Liep er iemand met een felle aangelijnde hond in het losloopgebied dan lijnden we die van ons ook aan.
Hoe simpel kon het maar zijn.
Maar nogmaals ik woon niet in de randstad,ik denk dat mensen daar tegen andere problemen aanlopen dan ik.
Gewoon de simpele hondenetiquette dat zou al veel problemen voorkomen.
Denk wel eens na een Vigo nog een hond? Denk dat ik voor een kat ga,die moet ik tenminste niet korven.
Maar wel een buitenkat
Leuk idee, maar dan gaan de "hondentrainers" zonder opleiding uit de grond schieten, die even snel geld verdienen aan een verplichte cursus. Tenzij de -inhoud- van die cursus vast staat, zegt zo'n cursus niets. Nog los van de controle.
En bovendien, dit is onze derde hond, en ja, ik leer heus wel eens wat bij. Maar om bij hond 4 dan verplicht wéér alle basis te doen, terwijl hond 2 en hond 3 al positief behandeld werden, dank je de koekoek.
hier is het wel een bepaalde cursus die alleen bepaalde mensen kunnen geven, het is niet zomaar vrij allemaal naar eigen inzicht maar weer aan regels gebonden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?