Border Collie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
"Ook heb ik nog de vraag, waarom moet de hond dan in een ren? Ik ken weinig honden die dat prettig vinden... een enkel spaans rescue hondje, of een erfhond, maar verder.. nee, elke hond wil bijna wel met de baas binnen zitten. "
Ik kan me niet voorstellen dat iedereen met een hond 24/7 letterlijk thuis is bij zijn hond? Er zijn toch ook vast honden bezitters die werk hebben? Vandaar dat die overdag wat uurtjes in een ren mag. Maar dat zou ook eventueel binnen kunnen, toevallig hadden wij een DH hiervoor die liever buiten in de ren/kennel was dan binnen. En ja de temperatuur was prima binnen. Buiten gebeurde er van alles, had die een mooi uitzicht kwamen er steeds mensen langs en kon die heerlijk liggen en spelen. Dat is denk ik met elke hond anders.
 
  "

Hier ook een ren in bet begin, zeker als ik weg moest....nu ze volwassen zijn is dat niet meer nodig, mogen ze de tuin ter beschikking hebben, nimmer vonden ze het vervelend veel geriefelijker dan een bench binnen en zeker als het lekker weer is...als je genoeg met je hond doet , in het geheel niet erg als je een ruime ren hebt waar ze dan in toeven als je weg moet.goede botten erin, en tuurlijk geen hele dagen maar dat heb je al aangegeven dat als het heel lang gaat duren er altijd wel iemand anders is.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Agility hoeft natuurlijk niet op hoog niveau hea, je kan ook gewoon de hordes verlagen en niet meedoen aan de “echte” wedstrijden.  "

Natuurlijk gaat dat. Op hoog niveau is nogal veel gezegd. Ik geef het maar mee aan TS, ik weet niet wat haar ambities zijn. Ik zeg ook niet dat het niet kan met een golden. Er zijn er een paar die wedstrijden doen trouwens maar dan moet je wel even goed uitkijken naar de juiste hond. 

 

Naast de hordes heb je bv ook het dak, slalom Die belastend zijn. Slalom bv hoe groter/logger de hond hoe belastender. Alsook de tunnel waarbij grote rassen moeten bukken. 

honden page profiel Lise en Fee Lise en Fee

honden foto van Lise en Fee

" Bedankt voor je reactie.
Border Colli's spraken me aan omdat ze zo intelligent zijn. Ik zou graag iets met agility willen doen. Een golden sprak me aan omdat ze gewoon een super karakter hebben en dus inderdaad iets minder uitdaging nodig hebben maar dan kan ik agility wel vergeten toch? 
Mvg, "

Mijn reactie was vooral bedoelt voor dit. Het is niet dat een golden het niet kan, maar op hoog niveau, tsja, dat zal moeilijk gaan denkik. Maar het vergeten? Nee, dat niet denkik.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Mijn reactie was vooral bedoelt voor dit. Het is niet dat een golden het niet kan, maar op hoog niveau, tsja, dat zal moeilijk gaan denkik. Maar het vergeten? Nee, dat niet denkik. "

Ben ik mee eens hoor :D 

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam

honden foto van Dutchshepherdteam

" Ik ben gek op Husky's en Malamutes. Toch begin ik er niet aan omdat ik weet dat ik ze niet kan bieden wat ze nodig hebben. Geen keuze van mijn hart dus, maar van mijn verstand. Ik heb het geluk gehad iemand gekend te hebben met twee Husky's en ik heb zo van die dieren mogen genieten, ook wel eens op een slee mee geweest met ze. Helemaal super. Maar ik ben gewoon geen Husky of Malamute mens, het is niet my way of life. Ik heb van Alaska begrepen dat ik ook een keer van haar Malamutes mag genieten.. lekker mee op zo'n lange wandeling en naar ze kijken. Verhalen horen. 
 
Op plaats twee staat voor mij de Border Collie en die past wel naadloos in mijn leven. Die kan ik perfect bieden wat die nodig heeft. Ik ben gewoon een regeltjesneuker.. wat autistische trekjes zeg ik weleens gekscherend. Daardoor kan ik heel goed consequent zijn. Ook ben ik iemand die echt vol met mijn dieren bezig is, observeren, evalueren. Niet het type dat verzonken is in gedachten of meer aandacht heeft voor een medewandelaar dan voor de hond. Daardoor kan ik de balans voor mijn honden goed zoeken en vinden. Ik wandel graag en ik vind schapendrijven echt leuk. Sporten zijn het dan wat minder voor mij maar dat vindt mijn dochter dan weer echt leuk om te doen. Porblem solved.
 
Zoals ik eerder zei: Zeker maandelijks krijgen wij wel een Border Collie aangeboden omdat de eigenaar met de handen in het haar zit. Allemaal gekocht vanuit het hart. Vaak verliefd op het uiterlijk, op de snelheid en wendbaarheid, op de gehoorzaamheid. Niet beseffend hoeveel werk daar in zit en dat ze niet zo geboren worden. Niet beseffend dat het echt a way of life is. Mijn vriend is ook helemaal hoteldebotel van het ras maar nu we een pup opvoeden geeft hij hartstochtelijk toe dat hij zonder mij nooit aan een Border Collie zou beginnen. Hij geniet er graag van maar is geen Border Collie materiaal.
 
Dus alsjeblieft, koop een Border Collie met je verstand, niet alleen met je hart. "

Dan verschillen van mening. Trouwens, onze vorige hond was dan wel een kruising, ik denk dat ik meer met (werklijn) bordercollies te maken heb gehad dan jij. En ik blijf bij mijn mening, als je verliefd bent op een bepaald ras dan ga je daar voor. Een Hollandse herder schijnt ook geen beginnershond te zijn, tsja, misschien zelfs wel 'lastiger'  dan de bordercollie, maar als je hart bij het ras ligt, en je er 100 % voor gaat hoeven er geen problemen te zijn. Daarbij heb ik het niet over hoe 'mooi' het ras is, zoals jij spreekt over de husky, maar het hele ras, dus vooral karakter! Daar val je uiteraard voor. Als jij alles in de bordercollie ziet zitten, en je weet er mee om te kunnen gaan, moet je er voor gaan. 

 

Wat is met 'prima' bedoelde is dat ik het super vind dat ts er een sport mee wil beoefenen. Sorry dat ik het niet zo uitbundig verwoordde. 

 

Daarbij denkt ik dat ts een prima verstand heeft, anders zou ts hier geen topic over openen. Hij vraagt immers naar advies en meningen. 

 

Daarbij Liz, een bordercollie is niet heilig, het zijn fantastische honden, en makkelijk op te voeden als je het goed doet, dus consequent zijn, de hond bieden wat hij nodig heeft. Als ts weet dit te kunnen, zie ik geen reden voor hem om geen bc te nemen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Er wordt soms echt wat overdreven als het over de border collie gaat... wij hebben er 2 gehad (moeder en zoon, moeder was in soort co ouderschap bij ons). Een “ way of life” heb je gewoon altijd als je een hond aanschaft, eender welk ras. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik ga met Pascale mee. Als de Border collie het ras is waar jij je voor in wil zetten, en je denkt de hond te kunnen bieden wat hij nodig heeft, ga ervoor. Een BC is ook gewoon een hond. Tja, het moet je ding zijn, maar dat is met ieder ras. Als het jouw ding is, zie ik geen reden om dan maar een ander ras te kiezen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Daarbij Liz, een bordercollie is niet heilig, het zijn fantastische honden, en makkelijk op te voeden als je het goed doet, dus consequent zijn, de hond bieden wat hij nodig heeft. Als ts weet dit te kunnen, zie ik geen reden voor hem om geen bc te nemen. "

Dan zijn we het toch eens? Jij legde echter geen enkele nadruk op die 'als'-en en dat doe ik dus heel bewust wel. Want als die 'als'-en er niet zijn, wordt het drama. Daarom zeg ik dat je ook je verstand moet gebruiken als je een keuze maakt.

 

En nee hoor, het is niet het uiterlijk waar ik voor val bij die slede honden. Het uiterlijk van Husky's staat me zelfs totaal niet aan (Malamutes meer). Het is hun werkdrift, hun beweging die ik zo fantastisch vind. Te zien hoe graag ze werken, zich er helemaal voor geven, ik vind dat super. Ik kijk er graag naar, en noemde dat ook, omdat ik gewoon niet het type ben om aan een hond te gaan zitten. Zelfs honden die ik goed ken en waar ik knettergek mee ben zal ik niet snel aanhalen. Knuffelen doe ik met mijn eigen honden. Iedereen zit anders in elkaar.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" Ik ga met Pascale mee. Als de Border collie het ras is waar jij je voor in wil zetten, en je denkt de hond te kunnen bieden wat hij nodig heeft, ga ervoor. Een BC is ook gewoon een hond. Tja, het moet je ding zijn, maar dat is met ieder ras. Als het jouw ding is, zie ik geen reden om dan maar een ander ras te kiezen. "

Idd.  Hier al altijd Mechels,  ook als eerste hond.  Het gaat me uitstekend af.  De labrador of Franse Bulldog uit de familie zou helemaal niets voor mij zijn,  terwijl dat dan voor broer/zus fantastisch is. 

 

Mijn jongste zou echt geen leuke eerste hond geweest zijn.  Maar goed,  daarvan zijn er dan ook weer geen talrijke exemplaren.  

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  Een “ way of life” heb je gewoon altijd als je een hond aanschaft, eender welk ras.  "

Inderdaad, zeker als je kiest voor honden met een hoog energie niveau.

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ik heb zelf twee border collies als herplaatsers gehad en dat waren niet de makkelijkste honden. Dus is mijn mening misschien wat gekleurd. Ik vind het een ras waar je je vooraf goed in moet verdiepen of het je echt ligt. Niet zo zeer qua beweging maar vooral qua aandacht die ze vragen.  Het zijn honden die je veel aankijken en de hele dag op je letten en ik vind ze erg gevoelig voor stemmingen en drukte. Ik ken genoeg mensen die echt zenuwachtig worden van border collies :). Maar het zijn ook geweldige lieve slimme maatjes die je heel veel kunt leren, ook op latere leeftijd als ze een minder goede start hebben gehad. Met Goldens heb ik minder ervaring. Bij anderen vind ik het vaak vriendelijke en vrolijke honden. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

als je verliefd bent op een bepaald ras dan ga je daar voor. 

Ik denk dat dit erg afhangt van hoe je zelf bent. Sommige mensen kunnen zich heel soepel opstellen naar een hond toe, en passen zich makkelijk aan aan de hond (karakter, behoeften,...).

Andere mensen stellen bepaalde eisen die ze belangrijk vinden, zij zoeken beter zeer gericht naar een karakter dat bij hun leven past, omdat er anders al snel frustratie (bij beide partijen) kan opborrelen. 

 

Niek, gezien je zowel de Golden als de Border Collie leuk vindt, is het misschien nuttig eens een lijstje te maken van al wat jou in die honden aanspreekt. En dan niet alleen qua sport, maar qua karakter en aard. Zoals: baasgerichtheid, tolerantie, gedrevenheid, eigenzinnigheid, waaksheid, volharding, inschikkelijkheid, enz. enz.

 

Op deze pagina vind je een lijst van de verschillende rasgroepen, daar krijg je een overzicht van welke honden daartoe behoren en hoe ze zijn. Misschien komen er nog andere rassen naar voor, waar je je in kan verdiepen...

https://www.houdenvanhonden.nl/kopen-verzorgen-en-opvoeden-van-je-hond/stamboom-en-registratie-van-je-hond/rashonden/?tx_ras_pi1%5Brasgroep%5D=200&backPID=1466&cHash=f47057f39ec693e3ac0da2e6333eb955

 

Veel succes met de zoektocht naar je nieuwe vriend! hp-heart

pagina 2 van 2 12
^