Gewoon uit nieuwsgierigheid (geen kritiek).
Het lijkt mij juist logischer om een werkhond te kopen van een fokker die bewezen werklijnen gebruikt, dan gewoon eentje van een boer en dan van die hond min of meer verwachten dat hij nuttig is voor de sport of beveiliging/politie enz. Een professionele ruiter koopt toch ook geen willekeurig boerenknol en verwacht daarvan dat hij op hetzelfde niveau meedraait als de toppers.. tuurlijk zijn de wonderen de wereld nog niet uit, en het gebeurt regelmatig dat een onbekend dier van heel veel waarde is voor het ras/sport, maar toch lijkt me dat een mechelaar (/kruising) van een boer kopen heel onvoorspelbaar is.
het...was...geen...boer !
hahaha, sorry, zit hier met de slappe lach....
..maar stel je nou eens voor dat het een hele "voorspelbare boer" is.
Ronald of Frank bijvoorbeeld... of Sacha.
oooo sorry
Nog een tip voor het gebit. Misschien al geschreven maar dan over heen gelezen.
Onze hond had de melktandjes nog zitten terwijl de andere hoektanden al doorkwamen. Hierdoor hadden de volwassen hoektanden te weinig ruimte om goed te groeien en groeiden naar binnen en prikte toen minimaal in het gehemelte. Dierenarts gaf ons het advies om idd ook met een bal te spelen, niet te klein uiteraard maar groot genoeg dat hij in de bek past en goed geklemd zit tussen de onderste hoektanden. Ook kregen wij het advies om een aantal keer per dag lichtjes de hoektanden wat naar buiten te masseren. Bij onze hond is het helemaal goed gekomen met het gebit.
Bij jou gaat het om onderbeet en nog de melktanden, dus een ander geval omdat het bij Duco al om de volwassen tanden ging. Maar wou je deze tip toch meegeven. Je hoeft niet bang te zijn dat er gelijk geopereerd moet worden.
Ik vind de karakters tussen de Hollander en de Mechelaar toch een wereld van verschil..
Zie antwoord boven
Maar soit, ik hou er over op want wat baten kaars en bril... Zo is meteen ook wel weer duidelijk waarom de stamboom hond de dag van vandaag zo ongezond is. Mensen willen niet verder kijken.
Zonde.
Oeps, Ik las weer te snel
Das onzin Maart.
En net door dat stamboom fokken hou je dat grote verschil in karakter en uitzicht tussen de Hollander en de Mechelaar.
"De" stamboomhond is vandaag de dag zo ongezond vanwege die vermaledijde rot-shows. Dat tot over het extreme doorfokken op uiterlijkheden omdat dat in die vervloekte rasstandaarden staat.
Heeft dus niets te maken met de verdere eisen qua gezondheid, testen op erfelijke afwijkingen, bescherming van moeder, voorkomen van inteelt, maximale aantal dekkingen van de vader en eisen aan verzorging en leefomgeving.
Ook de rashonden waar gefokt wordt op werkvermogen hebben veel minder last van die gezondheidsklachten dan de typische showhondenrassen. En toch zijn dat rashonden. Met stamboom.
Ik snap je wel Maart. Ik weet dat het mijn ras een stuk beter ging toen er nog vooral op functie gefokt werd. Want een goede werkhond is gezond en heeft een stabiel karakter. Ondanks dat er nu meer getest wordt heeft het ras veel meer problemen. Zowel qua gezondheid maar ook zeker op karakter. Er wordt gefokt met angstige honden, honden met allergie, honden met epileptie in de lijnen. Marja de dna test klopt, alle testen zijn goed en op de show deed de hond het heel goed. daarbij is de gemiddelde fokker een huisvrouw met een hobby die niets weet van genitica. (niet denigrerend bedoelt overigens maar ik vind het niet fijn voelen als ik als pupkoper het gevoel heb meer te weten dan mijn fokker van de betreffende lijnen). En nee, ik ben niet tegen stambomen en voor verantwoord fokken. Ik vind alleen veel stamboomfokkers niet meer zo verantwoord bezig.
Dat klopt, heel veel stamboomfokkers zijn niet verantwoord bezig.
Maar,
er zijn toch nog steeds veeeeeeeeeeeel meer niet stamboomfokkers onverantwoord bezig dan stamboomfokkers.
Ja, en het ligt aan ons om die goed te controleren.
Bovendien zijn niet alle stamboomrassen kapot gefokt.
Ook vind ik het woord "werk rassen" compleet met de haren getrokken.
Noem het honden met een hoog energie gehalte.
Het niet omdat je een paar keer per week naar de training gaat of af en toe eens naar de schapen gaat dat je echt aan't werken bent met een hond.
Ik denk dat de geïnteresseerde vandaag de dag gewoon verder moet kijken dan dat zijn neus lang is.
Zoek wat langer, vergaar info over de fokker en zijn honden en neem een ras wat minder bekend is, dan spring je al heel ver.
Ik heb een ras dat je niet achter elke straathoek ziet, ze zijn allemaal gezond en komen toch van verschillende fokkers.
Ik heb wel mijn huiswerk gedaan, en goed opgelet (testen). En nooit zou ik een hond bij een boer halen of van een supermarkt. Ook bij particulieren ben ik achterdochtig, niet alleen omdat het een scam kan zijn in afspraak met de één of andere puppyfabriek, ook omdat deze mensen meestal ook niet gehoord hebben van testen, enz.
Ook werklijnen kunnen bij een fokker gevonden worden en hoeven niet uit één of andere stal te komen. Het is maar hoeveel moeite je wil doen en hoelang je wil wachten op een pup. En de prijs, natuurlijk, bij particulieren en/of boeren zijn de prijzen een stuk minder dan bij een fokker met stamboom.
Veel hebben mensen dus over zichzelf afgeroepen door geen huiswerk te maken en elk fabeltje te geloven wat ze voorgeschoteld wordt.
Wat ben je toch een heerlijk mens.
In sommige dingen zitten we op dezelfde lijn en in andere zaken staan we lijnrecht tegenover elkaar. Vaak een kwestie van gevoel bij een woord heb ik het idee.
Hier ook. Voor mij is een werkhond een hond die al generaties lang gefokt is speciaal voor een specifieke taak zoals bv beveiliging, hulphond of schapendrijven. Zelfs als iemand niets doet met die kwaliteiten, blijft het een werkhond. Een BC uit de werklijn heeft meestal specifieke behoeften, gedrag en karakter dat er ook in zit zonder schapen te drijven. Wie dat niet erkent en daar niet naar handelt, krijgt een probleem hond.
Je kunt natuurlijk ook die taken, dat werk, gaan uitvoeren met een hond die daar niet op gefokt is. Uiteraard. Afgezien van hoe succesvol zo'n hond in dat werk zal zijn, de hond gaat geen probleem gedrag vertonen als hij niet meer als een werkhond behandeld wordt. Het is namelijk geen werkhond.
Maar dat is dan mijn definitie van een werkhond. Ik heb hier ook al eens gelezen dat iemand alleen honden die als politiehond getraind worden een werkhond vindt.
Het woordenboek geeft ons trouwens beide gelijk:
hond van een ras dat geschikt is om bepaalde werken te verrichten, zoals vee hoeden en blinden geleiden; hond die gehouden wordt om werk te verrichten
Oja ik vergeet steeds dat een paar mensen hier graag vallen over woordjes. Werkhond, hobbyhond, huishond, hond mij maakt mij het helemaal niet uit hoe je noemt. Het gaat mij er vooral om als je een hond fokt voor een taak, gezondheid en een stabiel karakter automatisch belangrijk zijn. Terwijl als je een hond fokt op uiterlijk, karakter en gezondheid soms op de tweede plek kunnen komen. En helaas zie ik dat nu bij mijn ras gebeuren waardoor er veel meer gezondheidsproblemen zijn dan 20 jaar geleden terwijl er meer verplichte testen zijn dan toen.
Herkenbaar en mijn haren gaan dan ook overeind staan van de showlijn in mijn ras. Echt in no-time hebben ze het nu al voor elkaar dat je aan het uiterlijk kan zien of het een werklijn of een showlijn betreft. Walgelijk gewoon. Vooral omdat er dus legio gelegenheidsfokkers zijn die die twee lijnen door elkaar gooien en dan verkopen als een volwaardige BC, wat het ook is volgens de stamboom...
Maar mag ik vragen welk ras jij dan hebt, want je hebt dat niet ingevuld in je profiel. Ook BC toevallig?
Probleem is dat er gewoon geen taken zijn voor die zogenaamde "werk rassen".
Als ik met mijn jachthonden (degene die ik nu heb is een volbloed jager, met de beste papieren) een cursus jachtopleiding ga volgen, heeft mijn hond dan een "taak"?
Tuurlijk niet, een jachthond heeft pas een taak als je erbij gaat jagen en dan pas mag je hem een "werkhond" noemen.
En dat is werken.
Zelfde voor de andere zogenaamde "werk" honden.
De meesten hebben geen taken.
O. Momo liep 5 dagen in de week bij de paarden (weide paarden en opfok in natuurgebieden).
Vanaf één jaar gaat Elsa echt trainen. De verwachting is dat ze midden tot eind zomer 2018 zo ongeveer bij de kudde kan en dat adresje heb ik al. Dan wordt het 2 maal per week trainen, 1 keer werken.
Hoeveel denk jij dat een BC van een beroeps schaapsherder in GB werkt? Die haalt het aantal uren van Momo echt niet hoor. Ook geen werkhonden in jouw beleving? Of een politiehond. Hoeveel uren per week wordt die ingezet? Die komt ook niet verder dan Elsa straks.
Hoe kom je erbij dat ik het over jou of jouw honden heb?
Idd mijn vriend heeft een showlijn ik heb een werklijn. Sue (de showlijn) zien mensen altijd meteen dat het een bc is. Mensen vragen altijd of Maybe een kruising is ofzo wanneer je dan uitlegt dat ze een werklijn is zie je ze verwondert kijken.
Blijkbaar ben je totaal niet bekend met de KNPV (IPO) politiehonden wereld. ;) Dat is 2 a 3x in de week keihard trainen en velen verkopen uiteindelijk hun hond aan de politie, het leger, beveiliging, etc. Dat zijn wel degelijk werkhonden met een taak.
Malinois,
Ik ben het meerdere reacties eens dat je in dit geval ws op je gevoel af moet gaan, aangezien jij als enige het diertje kent en de situatie op de juiste manier kan inschatten.
Wat betreft de overbeet, heb ik met mijn pup (presa canario) hetzelfde probleem. Ik heb zelf wel enige ervaring met dit soort honden, net als jij met mechelaars, maar dit ook niet gezien terwijl ik wel op het gebit had gelet. Mijn dierenarts gaf mij echter de tip om dagelijks zijn hoektanden wat te "masseren", met andere woorden langzaam enigszins opzij te drukken. aangezien alles nu nog soepel en groeiende is krijg je een beetje een beugeleffekt en kunnen de tanden hierdoor in de goede stand worden gedrukt. Volgens haar heb je een goede kans dat de tanden niet hoeven worden bijgewerkt, wat in de praktijk vaak bijslijpen betekend wat het gebit niet sterker maakt. Aangezien mijn hond ook nog groeiende is weet ik niet of het effect heeft, dat moet ik nog even afwachten. Hij vind het in ieder geval geen probleem als ik het doe.
succes met je beslissing.
Ik zag trouwens ineens dat dit advies al een keer gegeven is. Sorry dat ik je dan nog een keer lastigval met oudbakken advies.
Hey,
Onze tandheelkundige was 100% tegen bijslijpen. Tuurlijk, de ene zweert bij dit en de andere bij dat, maar zij gaf aan dat slijpen gevaarlijk is omdat de wortel dan bloot kan komen liggen, wat natuurlijk zéér veel pijn doet.
Ze zei ook dat slijpen soms nog eens gedaan moet worden, omdat ze bv niet genoeg hebben genomen en de tanden nog steeds te veel duwen. Ze koos dus resoluut om de tanden in zijn geheel te laten verwijderen. 1x in slaap ipv 2....of 3.
Hopelijk komt het nog goed bij jou en hoeft al de rest niet. Maar is er toch hulp nodig, zorg dan aub dat je eerst goede research doet, voor je een beslissing maakt.
Hee Stevie,
Bedankt voor je goede advies. Ik had me er nog niet in verdiept aangezien het nu nog niet ter sprake is. Ik zou anders mogelijk wel blind op haar advies zijn gegaan aangezien ik goede ervaringen met haar heb. Ze had wel aangegeven dat tanden van bijslijpen niet beter werden. Mocht ik met het gebit aan de slag moeten dan zal ik me van te voren goed laten informeren of weer ff op de lijn komen. Bedankt voor je advies en je goede raad.
Groet Rik
Misschien is dit wat:
http://www.dierenartsoldenzaal.nl/pages/tandheelkunde/beugel%20plaatsen%20bij%20de%20hond.htm
Succes.
Een beugel kan helpen bij een tandfout.
Wanneer de tanden dus de verkeerde richting uit groeien,
maar kan niet helpen bij een kaakfout.
Wanneer een hond een over of onderbeet heeft omwille van het feit dat een kaakbeen te kort of te lang is, dan kan een beugel hier niets aan doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?