lara, ik ben nu onderhand toch wel heel benieuwd naar hoe je hond eruit ziet. Kun je eens een profiel aanmaken? Dan kun je foto's plaatsen en ook privéberichten sturen naar forumleden, misschien ook wel zo handig met het geweldige aanbod van Eliane.
Ik werk op wetenschappelijke basis.
Belangrijk is om te leren begrijpen wat er bij de hond allemaal gebeurt.
Gedrag wordt gestuurd door:
Genetische bepaling
Interne factoren
Externe factoren
Honden zijn prooi en prikkeldieren.
Die prikkels worden door de hersenen ontvangen, die op hun beurt impulsen geven naar het (ortho)sympatisch gedeelte (voor het vecht -en vlucht gedeelte alsook naar de endocrienen (gestuurd door de neuro endocrienen). De klieren die hormonen aanmaken (dus ook stresshormonen)
Nu elke hond is een individu. Vandaar dat de ene meer op X reageert dan de andere. Die dan weer gevoeliger blijkt voor Y.
Een gegeven dat ik zo goed mogelijk aan de eigenaars van een hond met probleemgedrag probeer uit te leggen. Zodat je een heel ander beeld van je hond krijgt. En eigenlijk leert van je hond door andere ogen te zien. En beter leert begrijpen.
Dit samen met op een bepaalde manier naar het lichaam van de hond te kijken. En geef eigenlijk ter plaatse, ondertitels bij het beeld/gedrag van de hond.
Alsook wat er met onszelf gebeurt in dit soort situaties.
Daardoor ontstaat er een evolutie in de benadering en aanpak of omgaan met. Wat zich dan ook verder uitzet via inzicht naar de relatie die je met jouw hond krijgt. En kan gaan werken aan het beter voelen voor beide partijen.
Dat is het zo'n beetje in een notedop :-)
Ik heb het hele topic niet gelezen. Misschien is het dus al genoemd.. Ook wij hebben een extreem angstige hond. Zij reageert op harde geluiden als vuurwerk, onweer. Het breidde zich alleen steeds meer uit naar andere geluiden. Reactie was vluchtgedrag buiten en binnen achter de gordijnen schieten. Echt heel sneu om te zien maar zij zoekt op zo'n moment veiligheid.. Het moeilijkste was dat ze niet meer uitgelaten wilde worden wat bij ons heel veel stress opleverde. Na bezoek van gt's leverde dit uiteindelijk niets op. Na gesprekken met de DA zijn we sinds 3 weken begonnen met Pexion. Een vrij nieuw middel wat eigenlijk voor epileptie is maar wat prima werkt tegen extreme angsten. Je vriendin zou dit eens kunnen bespreken met haar DA?? Na 3 weken gebruik (eerst een lage dosis zodat je altijd nog de mogelijkheid hebt op te hogen), ervaren wij een rustiger hond welke zeker nog reageert op geluiden maar veel sneller herstelt!! Voordeel van Pexion is dat het snel werkt (1week) èn gèèn gewenningsverschijnselen geeft.
Ik zou het een kans geven.
Heel veel succes nog!
Van wat ik kan terugvinden over dit soort van medicatie is symptomatische behandeling en doet niets aan de oorzaak.
Je kan het een beetje vergelijken met de medicatie die ze vroeger gaven aan honden die angstig waren bij vuurwerk.
Er ontstaat een verdovend en verlammend effect, maar doet niets aan wat er in het hoofd speelt.
Het onderdrukt het sympatisch gedeelte.
Wat inhoudt: je hebt angst en dan heb je reactie.
En de medicatie is op toepassing van nr 2.
Waarbij ik me dan de vraag stel, wat gebeurt er met de angst terwijl de reactie wordt getemperd/verminderd
Clomicalm, selgian of fluoxetine is een anti depressiva, werkt op de serotonine heropname.
Hierdoor vermindert de angst en dan is een hond wel in staat om aan zijn gedrag te werken.
Door angst, is een hond niet meer in staat om te leren.
Alleen medicatie, zonder trainen, zal het gedrag niet altijd doen verminderen, daarom altijd in combinatie met gt.
Het medicijn, Pexion, werk ook op het verminderen van de angst.
Paddy heeft Pexion voor zijn epilepsie. Bijkomend voordeel is dat hij totaal niet meer reageert op vuurwerk, waar hij eerder direct in de paniek schoot.
Er is een aantal antiepileptica die in een andere dosering angstremmend zijn.
Ik kan opeens niet meer op andere mensen reageren, al een aantal keer geprobeerd maar krijg steeds hetzelfde in beeld.
Ik ga vanmiddag even een account aanmaken, dus dan zal ik uitgebreid reageren.
Eliane; Pexion werkt juist niet verlammend! Daarom hebben we juist dit middel gekozen. Het helpt om sneller te herstellen en dat is wat onze ervaring ook is! Angst krijg je er niet (Helemaal) uit maar met training en ondersteuning van medicatie kom je toch een heel eind hoor!
Mijn vorige hondje kreeg idd phenoral in een behoorlijke hoge dosis en dat werkte als enige behoorlijk goed. Ze had nog steeds angst, maar niet meer 24/7 en ze herstelde veel sneller. Ook ging ze eindelijk eens echt slapen, nog steeds veel te weinig en veel te licht.
Maar al met al was mijn hondje weer beetje meer hond en ik als baasje had voldoende rust gekregen. Geen hele nachten meer wakker, maar meestal maar een uurtje per nacht.
Mij is ooit uitgelegd dat pure angst in de hersenen een soort van dezelfde soort kortsluiting in de hersenen maakt als een epileptische aanval. Vandaar dat medicijnen tegen epilepsie ook wat met angst kunnen doen.
Nu wil ik echt niet elke bange hond op zulke heftige medicatie zetten, maar in sommige extreme gevallen kan het zeker helpen!
Er wordt een beetje naast de kwestie gelezen.
Deze medicatie werkt in op het sympatisch gedeelte van het lichaam, dus het zorgt voor een relaxatie van de spieren. Want wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval (behalve de oorzaak in de hersenen)?
Juist hevige ongecontroleerde spierspasmen.
En wat doet die medicatie? Die werkt ontspannend/relaxerend op het zenuwstelsel dat de prikkels doorgeeft aan de spieren.
Dus men werkt symptomatisch
Ik ben niet tegen medicatie/behandeling met. Alleen vind ik andere medicatie beter geschikt. Diegene die wel rechtstreeks werkt.
En welke medicatie doel jij op Eliane?
Nee, dat klopt niet.
Pexion is geen spierontspanner, het werkt op de elektrische geleiding in de hersenen, om te voorkomen, dat een hond epilepsie krijgt.
Je kan als een aanval lang duurt wel spierontspanners (diazepam) geven, maar niet prefentief
Wij zijn na 3 weken gebruik tevreden met het resultaat van Pexion.
De spannende periode moet natuurlijk nog beginnen maar ik houd jullie op de hoogte via mijn topic met als titel "Vraag".
Ook hier wordt weer naast de kwestie gelezen want ik heb niet gezegd dat het spierontspanners zijn.
En ik ga hier ook niet over bezig blijven.
Deze medicatie werkt op onderdrukking. Er is geen studie gebeurd aangaande de angsten die de hond al dan niet nog registreerd.
Men heeft ondervonden dat de lichamelijke reactie verminderd op (angst)prikkels. Dat is totaal iets anders dan de angst die verminderd.
Als dat zo is, is dat maar zo.
Waar het om gaat is dat het leefbaar is voor eigenaar en hond!
Dan had ik je verkeerd begrepen. Wat is relaxatie van de spieren dan?
Ik dacht dat relaxatie, nl ontspanning is.
Waar heb je gelezen, dat de lichamelijke reacties vermindert op angst prikkels?
Ik ben nl zelf opzoek naar de werking ervan, kon er niets erover vinden
Humane medicatie die specifiek ontwikkeld werd voor behandeling van angsten, maar die ook succesvol is voor honden. Die, enkel wanneer ik het echt nodig acht, in samenwerking met de dierenarts zal worden voorgeschreven.
Als je een naam of merk noemt kunnen we zelf zoeken op het net... Nu blijft het zo vaag?
Mijn eerste reactie is: dat ga je níet aan je hond geven????
Maar ga het morgen onderzoeken.
Idd fluoxetine.
Maar stel dat de angst onderdrukt wordt (anti epileptica heeft een remmend effect op neuronen)
dan heb je je doel toch bereikt?
Dat wordt gegeven.
Clomicalm behoort ook tot die groep.
Dit is een serotonine- heropname remmer.
Serotonine noemen ze ook wel het geluks hormoon
Dat wist ik niet.. Ik ga me inlezen.
Ik ben ook op zoek naar een nieuw huis voor onze hond. Een schat (alleen voor haar baasjes) maar met zoveel problemen die wij niet aankunnen. Nu lees ik dat de persoon reageerde dat hij/zij juist dit soort honden wel neemt. Vandaar mijn belangstelling voor die persoon. We halen de hond van de fluoxetine af omdat ze er agressief van wordt(denken wij) we zoeken iemand die haar kan geven wat wij blijkbaar niet kunnen.wil de persoon zich kenbaar maken?
het gaat om Mowa, Roemeens teefje van 1 1/2 jaar, niet gesocialiseerd, vandaar de problemen. Valt uit naar alles en iedereen die ze niet kent/vertrouwd en het lijkt bij ons alsmaar erger te worden, ondanks hulp van specialisten en medicatie.
misschien kan je diegene een persoonlijk berichtje sturen
wat sneu voor de hond en voor jullie. Er is zo wel erg weinig informatie natuurlijk. Maar ik zou zelf proberen haar zoveel mogelijk niet in situaties laten komen die ze blijkbaar nog niet aankan. Maar je zou ook een eigen topic aan kunnen maken over de problemen.
Neem jij hem dan. De vriendin van ts heeft al 3 GTs gezien, blijft bijna altijd thuis voor de hond, is minder gaan werken omdat de hond niet alleen kan blijven, heeft daardoor niet genoeg geld om er een dure grap van te maken én haar partner zijn geduld is op. Ze geeft momenteel nog steeds niet op, maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven.
Edit: intussen de andere reacties ook gelezen en ik neem echt hopeloos mijn woorden terug. Aan jou zou ik echt geen enkele hond toevertrouwen....tegen de grond duwen? Straffen voor blaffen? Bij de nekvel pakken??? Wauw. Jij denkt hiermee een probleemhond te kunnen helpen?
En Lara, goed dat de hond bij jullie mag intrekken, hopelijk komt het helemaal goed!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?