Heel veel succes Lara,
De oorzaak is overigens niet één ding. Er wordt geschreven een foute hond, of foute eigenaar, nee, nee en nog eens nee.
Dit is altijd een combinatie van.
Het karakter wordt gevormd, door erfelijke aanleg, omgeving en opvoeding.
Als een hond een angstige moeder heeft, kan de pup ook angstig worden. Door een traumatische ervaring, kan een hond angstig worden.
Als baas, doe je niet meer dan je best, maar soms is het net niet de juiste weg, voor deze hond.
Bij sommige honden, moet je heel voorzichtig zijn, bij anderen juist heel duidelijk en dan moet je maar net weten.
Er zit nooit een gebruiksaanwijzing bij een hond, opvoeden is niet makkelijk.
Gelukkig kunnen we om hulp vragen.
Ik heb altijd grote respect voor mensen, die hulp zoeken, immers, stel je je als baas kwetsbaar op.
Lijkt me erg grappig, het zinloze vragen topic.
Waar ik aan heb zitten denken, is dat de hond (in het buitenland, zei je toch?) misschien speciaal is gefokt om als bewakingshond te werken, en met opzet agressief is gemaakt. En dan toch zijn werk niet goed deed, of om andere redenen is gedumpt. Ik ken meer van dit soort verhalen via kennissen in Spanje die honden redden en opvangen ... Dat hij gewoon géén goede socialisatie heeft gehad en nooit buiten een schuur is geweest in het eerste deel, jaren van zijn leven, kan natuurlijk ook.
Kennissen van mij hebben een Oud-Duitse herder geadopteerd die uit een vergelijkbare situatie was gekomen, anderhalf jaar oud en altijd in een schuur gezeten en nauwelijks gesocialiseerd. Viel uit naar alles, was niet te houden aan de riem, die hond had echt alles waarom mensen bang zijn van duitse herders. Ze zijn met hem gaan trainen bij een Martin Gaus-hondenschool, privélessen, heel intensief, ze zijn daar geweest en de trainster kwam ook bij hun thuis. Ze hebben er echt heel veel geld en moeite in gestopt en dat werd beloond. Binnen een paar weken was het een totaal andere hond, onherkenbaar gewoon. Hij is nu super gehoorzaam, sociaal met mensen, andere honden, kinderen en echt een hele leuke hond. Als ik het me goed herinner, was het hier: http://www.mghsbergenopzoom.nl/aanbod/aanbod/gedrachtstherapie
Careana het zou inderdaad best kunnen dat er zoiets met de hond gebeurt is, hij komt uit het buitenland verder is dat allemaal onbekend behalve dat hij een jaar in het asiel gezeten heeft en naar Nederland gehaald is omdat hij anders naar een dodingsstation zou gaan. In Nederland is hij een aantal keer geadopteerd en terug gebracht wat ook veel stress veroorzaakt heeft natuurlijk
Hou jij eens even op met die rare adviezen, dat is geen liefde voor honden, ik zou zeggen ga eens wat bijleren..je loopt hopeloos achter met je "liefde voor honden".
Gewone angstige honden kan je meestal bijsturen eenmaal ze terug wat vertrouwen krijgen. Door dat vertrouwen kan je ze omkopen met snoepjes of aandacht.
Maar een angstige, panische hond die (meestal per ongeluk)ooit geleerd heeft dat hij met bijten al die griezelige dingen rond hem kan wegjagen, dat is heel moeilijk af te leren.
Ze zullen nooit (zeg nooit nooit, maar toch) vatbaar zijn voor snoepjes of andere dingen omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat hun bijten/uitvliegen helpt.
En het erge is dat het bijten/uitvliegen inderdaad altijd werkt....
En het gedrag is al zoveel jaar bezig, niet simpel....
Toch kan je een combinatie van dingen inzetten om de hond te helpen, en eenmaal vertrouwen opgebouwd in elkaar een heleboel doen.
Jenna hier, zal ben ik bang nooit gezellig gaan doen tegen andere honden dus onze wandelingen worden hierop aangepast, we blijven op afstand.
Dit gedrag ombuigen zou ik anders omschrijven, liever zo veel mogelijk voorkomen en zorgen voor goede ervaringen. Dus voor nu, nu hij nog zo angstig is, moet je gaan zorgen voor successen. Hem laten zien dat wandelingen ook leuk en ontspannend kunnen zijn. Eerst dus gewoon nog heel kort wandelen of in een gebied waar niemand is, ook de tijdstippen zou je naar kunnen kijken of daar iets aan te passen is.
Dus op alles waar hij op reageert daarvan genoeg afstand houden, desnoods terugkeren of als het een keer niet te voorkomen is, tussen hond en het zogenaamde gevaar inlopen. Zo geef je hem door dat je hem snapt en het niet nodig is voor hem om te reageren.
Heb je Monique Bladder al gegoogled? Zij heeft ook goede artikelen over angstagressie geschreven en geeft ook seminaren.
Waarschijnlijk heeft de eigenares al die simpele trucs al lang geprobeerd.
Het is blijkbaar iemand die ervaring heeft met honden, geen beginneling.
En er zijn al verschillende Gt's geweest.
dat kan natuurlijk, al vereisen die trucs in de praktijk toch wel enig inzicht en goede begeleiding, goede timing ook.
Maar daar hebben we geen informatie over hoe dat is aangepakt in het verleden, ook niet hoe de vriendin met haar hond omgaat.
Vaak is de oplossing ook niet 1 spectaculair ding, het is vaak een combinatie van dingen en ook een proces.
De dingen als proberen succes te boeken zodat hij goede ervaring opdoet doet ze al. Ook met hersenwerk maakt ze het niet te moeilijk zodat het de hond lukt, hij is best terug houdend.
Ze maakt meerdere korte wandelingen op een dag, meestal 4x per dag zo n 10 minuten in de wijk en 1x een wat langere wandeling in een gebied waar ze met de auto naartoe gaat om te wandelen.
De tijdstippen houd ze ook rekening mee, ze gaat bijv niet wandelen als net de school uit gaat ofzo. Ze woont wel in een rustige wijk dus het is niet super druk maar ze komt wel af en toe iemand tegen. Doordat de hond op alles reageert valt hij vaak uit, er lopen hier bijv veel katten in de buurt waar hij ook op reageert. Als er een kat in de vensterbank ligt reageert hij ook.
Ik woon trouwens in dezelfde wijk dus als hij bij mij is is het niet zo dat de omgeving gelijk heel anders voor hem is.
Genoeg afstand houden probeert ze ook maar de hond reageert al als de prikkel nog op ruime afstand is, al loopt er bijv iemand helemaal aan de andere kant van de straat zo n 200 meter verder reageert hij al, draait ze dan om de andere kant op loopt er een kat ofzo reageert hij ook dus doordat hij op zoveel reageert is dat best wel lastig.
Ik wil deze link nog even onder de aandacht bij je brengen:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1675853855759364&id=698176346860458
Heb geen idee of het in de buurt is, maar het zijn zeer kundige gt's met een vriendelijke benadering en alles met het welzijn van de hond voorop.
Het is een poging waard om in elk geval contact op te nemen zou ik zeggen.
Monique bladder heb ik trouwens naar gekeken! Ook wat artikelen gelezen en ook een filmpje met wat uitleg bekeken. Deze dingen komen mij tot nu toe wel bekend voor maar in de cursus zal je vast een hele hoop leren!
Maar het is mijn hond niet dus ik vind het lastig wat ik ermee moet, zelf kan ze het geld niet missen en ondanks dat het een hele goede vriendin is vind ik het ook wel een hoop geld om aan haar te geven. De hond is nog steeds hier, hij wordt rond 10 uur opgehaald. Mijn man is gek met de hond, de hond heeft 2 uur lang half op zijn schoot gelegen vanavond. Onze eigen hond houd niet zo van kroelen, althans hij vind het leuk voor 10 minuten, daarna wilt ie liever actie. Mijn man vroeg net of er echt geen mogelijk was dat de hond hier blijft en ik zou hem echt wel een kans willen geven om hem op te vangen en in hem willen investeren maar dat hij moeilijk alleen kan zijn houd mij tegen.
lara wat als de hond wel gewoon alleen thuis kan blijven voor aantal uurtjes en als de hond ontspannen zonder uitvallen kan worden uitgelaten, zou je de hond dan wel willen houden?
Ik wil best het probleemgedrag van de hond voor je oplossen, maar ik heb niet de mogelijkheid om de hond tot het einde van zijn leven te houden.
wouw ... sprakeloos , héél mooi van je
Jij weet dat je het kan oplossen zonder de hond ooit gezien te hebben?
Zou ik ook willen kunnen.....
De hond blijft trouwens voorlopig eventjes bij mij, vriendin en haar man hebben mot wat betreft de hond, haar man is het helemaal zat en wilt de hond niet meer.
Opzich snap ik het wel want door de hond zitten ze financieel erg krap en ze kunnen nooit samen van huis dus dat is ook gewoon niet leuk. Maarja die paar weken aankijken wat de medicatie doet zou ik sowieso nog willen afwachten.
Voorlopig logeert hij dus bij ons, dit gaat nog wat geregel opleveren om te zorgen dat de hond niet alleen is.
Gelukkig heeft mijn vriend deze week nog vakantie.
Wat super dat hij tijdelijk bij jullie mag blijven.
dat is mooi dat je man en de hond zo dol op elkaar zijn, het is misschien het nadenken waard of de hond misschien niet beter bij jullie past.
Als je ervoor kiest zou ik niet denken in een kans geven maar dan ook helemaal voor de hond gaan.
Dat hij niet alleen kan blijven is idd wel iets waar je dan een plan voor moet hebben zoals een oppas achter de hand hebben.
Maar hij is op dit moment, (en misschien wel nooit?) uit te laten als een "normale" hond. (Niet dat hij niet normaal is natuurlijk). Ik denk dat dat altijd wel een punt blijft, dat hij met beleid uitgelaten moet worden. Zo heb ik het tenminste met Jenna ervaren. Ook met de eerste herplaatser die ik had, bleef ik het uitlaten goed begeleiden.
Dat klinkt erger als het is, het wordt een normale manier van wandelen op de duur. Het is even een verandering van instelling en wat je gewend was.
Kan je vriendin dan niet voor oppas spelen?
Daar heb je een goed punt. En dat is inderdaad niet het ergste,het voornaamste is dat de hond het thuis goed doet.
Een hond die het in mijn huis goed doet mag hier tot zijn dood blijven.
Sturen waar nodig is maar de problemen tijdens het wandelen vermijden daar is niks verkeerd mee.
De hond krijgt vertrouwen,de scherpe kantjes gaan ervan van af maar daar gaat tijd over.
Heel veel geduld en liefde dat is de basis.
Baas en hond moeten zich aan elkaar aanpassen,als je daar een middenweg in vind dan beleef je ook weer veel meer plezier aan je hond en de hond voelt zich ook prettiger.
Om te beginnen zou ik bij jou op bezoek komen en hebben we eerst een gesprek. Het zou fijn zijn als je man hier ook bij aanwezig kan zijn. Daarna wil ik de hond ontmoeten en zien hoe zijn gedrag bij jullie is.
Vervolgens neem ik de hond mee voor verdere observatie. Ik kijk naar wat hij nodig heeft en wat hem kan helpen. Ik werk in zijn tempo en neem alle tijd die hij nodig heeft.
En wanneer de hond weer terug komt bij jullie zal ik jullie ook leren wat de "handleiding" is van deze hond. De terugval zit vaak in dat eigenaren de hond behandelen zoals hij was en niet zoals hij is.
Als je een account aanmaakt dan kun je mij een privé bericht sturen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?