Ik ben het met Eliane eens. Moet toegeven dat ik verder niet alles gelezen heb.
Wij hebben heel lang honden.
Mee gesport. Van alles mee gedaan.
Nu kwam er een mini aussie in huis nu 3 jaar.
Een raket aan een touwtje in zijn puppentijd.
En o wat deed ik.mijn best pupcursus naar veel dingen mee nemen en flink bezig houden.
Nu is hij een ander formaat dan de jouwe maar ook in de lijn happen in mijn armen.
Inmiddels is het bijna over maar hij was ook veel te druk.
Ben alles kalmer aan gaan doen.
Daar moest Jazz erg aan wennen.
Heeft een tijdje geduurd maar nu gaat het stukken beter.
Buiten zal het altijd een opgewonden standje zijn maar sinds een tijdje weet ik er goed mee om te gaan.
Maar ik ben ook bang dat als ik het kalmer aan ga doen, dan ze barst van de energie. Wellicht dat dat ook komt omdat ze nu een erg goede conditie heeft door alles. Hoe pak je het dan aan als ze eenmaal in dat opgewonden standje zit? Ik zou daar heel graag meer tips over willen omdat het bij die van ons echt niet lukt.
Dat is dus het grote probleem van honden met problemen (ook zonder problemen).
De 101 verschillende adviezen en meningen die je krijgt.
En daar sta je dan! Terwijl de raad van alle richtingen op je afkomt.
Het zou zoveel handiger zijn als onze honden zouden kunnen verkleuren en elke kleur een betekenis had.
Maar onze honden vertellen het met signalen ipv kleuren. Lees je daar al zeker op in, zodat je leert te begrijpen van wat je hond jou vertelt.
Dat is één van de eerste zaken die ik de mensen leer wanneer ik een hond in behandeling heb. Leer je hond lezen, leer hun taal kennen. Leer kijken naar wat je hond komt vertellen.
En ten tweede, of de hond nu neurotisch nerveus, heel angstig, agressief, onzeker is..... De hond leren van hond te zijn. En de mensen hun hond de kans te geven van hond te zijn.
En hoe goed mensen het ook bedoelen van voor te stellen om mee te gaan wandelen. Wacht daar nog mee. Creëer eerst een stabiele kalmte.
Maar uiteraard ben je vrij te doen wat je wil.
Het gaat erom, dat je hond in zijn behoefte bevredigt wordt.
Het is niet zo, dat je hond uren moet rennen, maar dagelijks een wandeling van een uur, waarbij je hond kan snuffelen en je samen leuke dingen kan doen.
Over een tak springen, op een bankje, om een boom lopen, brokjes laten zoeken, of een speeltje laten apporteren. Allerlei leuke dingen wat je samen kan doen.
Zo werk je aan jullie band, en je hond wordt er tevreden door.
Genoeg rust is net zo belsngrijk voor je hond.
Dan kan hij alles in zijn koppie verwerken.
Het is een kwestie van een evenwicht vinden tussrn genoeg rust en genoeg uitdaging.
Maar ik zou echt een goede gt vragen, die je gericht kan helpen
Opgewonden als een emmer die overloopt?
Geef een lekkere kluif en doe haar op een rustige plek. Kluiven werkt ontspannend.
Probeer te voorkomen, dat die emmer te vol wordt
Ze barst sowieso van energie.
Als ze éénmaal in die opgewonden staat zit .......
Je moet juist voorkomen dat ze daar in geraakt, want dan zit ze al te ver.
Een hond is een prooi en een prikkeldier. Dat houdt in dat die de 2 enige zaken zijn waarop een hond reageert. Alleen in onze huidige welvaart maatschappij zijn er wel 100.001 prikkels.
En dan zijn er een aantal zaken van groot belang.
Het fokbeleid, de manier van werken dat de fokker toepast. En hoe daar de pups hun inprentingsfase ervaren. Het laten wennen aan....
Zodat je kan vertrekken met een stabiele pup.
Waar dan een degelijke opvoeding de hond kan laten op en uitgroeien tot een evenwichtige blije gezonde hond.
Alleen ligt de lat in onze maatschappij voor onze hond heel hoog en de kennis die we in het algemeen hebben over de hond veel te laag.
Maar om te beginnen voordat we je hond iets op een degelijke manier kunnen aanleren. Is het van belang je hond tot rust te kunnen brengen, zodat ze wel openstaat voor wat je haar wil aanleren.
Nerveus zijn is niet enkel een gemoedstoestand. Het is een chemisch proces binnen in het lichaam.
Een systeem dat normaal loopt als een zwitsers uurwerk.
Op voorwaarde dat alles in de juiste verhouding zit. De oosterse mensen hebben dit al veel langer door. Yin en Yang. Een evenwicht.
Wanneer dat chemisch proces binnen het lichaam verstoord geraakt, heb je een onevenwicht. Wanneer dit laatste te groot wordt, gaat zich dit uiten in lichamelijke klachten of in gedragsproblemen.
Als het lichaam vol stoffen zit die opwekkend zijn. Dan ga je niet meteen de rust zelve worden.
Vandaar dat je terug voor evenwicht moet zorgen door voldoende diversiteit aan te bieden. Die voldoen aan de noden van de hond.
Niet alleen beweging, ook bezigheid is heel belangrijk voor een hond. Net zoals rust.
Dat is het dus. Zoals ik eerder heb gezegd, ze wilt geen eten, en al helemaal geen kluif daar heeft ze na 10 minuten genoeg van. Ze wilt alleen maar rennen en spelen, en dat is de reden waarom ik met de kinderen ook dus vaak naar de bossen ga. Daar krijgt ze voldoending van en dat zie ik ook. Losrennen, rollenbollen in het zand, in het water ballen halen etc. Bij thuiskomst is ze voor de komende 2 dagen wel weer zoet. Is dit dan geen voldoening? Overprikkeling?
Nochtans is het advies van beiden niet zo tegengesteld.
Samen dingen met je hond ondernemen en doen, is niet het tegenovergestelde van rust en kalmte. Want als je dingen met je hond onderneemt die haar voldoening geven, die op haar maat zijn, dan zorgt dat net voor rust en kalmte in haar hoofd.
Eliane heeft het over een rustige omgeving, zoals het bos, waar geen andere wandelaars/mountainbikers/honden e.d. zijn, om daar dan samen met je hond leuke dingen te ondernemen (zoals zoekspelletjes). Ook Suzanne (en ikzelf) hebben het over dezelfde dingen. Samen plezier maken en tijd voor elkaar maken, hoeft helemaal niet inspannend en intensief te zijn. Het gaat niet om kilometer malen en afstanden afleggen. Het gaat om samenzijn in een omgeving waar weinig eisen en verplichtingen zijn (zoals een rustig bos of heidegebied), zodat er zo min mogelijk druk is, en je de hond hond kan laten zijn en je in haar verhaal kan meestappen.
Kalmte en rust creëren wil dus niet zeggen dat je hond een hele dag niet mag bewegen. Kalmte en rust zit m'n in het kopje. Geen druk, geen stress, en op een fijne, ontspannende manier bewust tijd maken voor elkaar.
In een rustige omgeving zoals het bos: los= absoluut niet rustig, rennen etc, lange of korte lijn= niet rustig, trekken, bijten in riem en als ze merkt dat ik niet toegeef dan wordt het een partijtje knokken. Niet letterlijk natuurlijk maar dat springen, heel hard bijten en trekken.
Het is allebei waar. Je moet daarom steeds goed observeren in welke staat je hond is. Dat beest is een jaar en moet gewoon z'n energie goed kwijt kunnen. Alleen heeft dat dan uitwerking op het koppie en daar zul je ook weer rekening mee moeten houden.
Een goede halsband:
-K9 tuigje
-sighthoundcollar
Toegeven aan wat?
Als je er een strijd van maakt, versterk je alleen maar het protest en de fustratie. Dan beland je in een vicieuze cirkel: de hond in volle protest, en jij in ergernis.
niet toegeven bedoel ik mee de riem niet los laten, wat soms er moeilijk kan zijn omdat ze heel erg sterk is als ze dan zo trekt. Ik probeer dan niet los te laten en meestal gewoon wachten todat ze ophoud maar dat doet ze niet. Ik denk soms dat ze boos op mij wordt dat ik haar zin niet geef en daardoor zo naar mij uithaalt. kan dit zijn?
Natuurlijk kan dit zo zijn. Maar belangrijker is dan de vraag: waar heeft ze dan zin in? Wat zou ze op dat moment graag willen? Door daar bij stil te staan, kan je je hond beter leren kennen. Haar voorkeuren, haar ergernissen, haar boosheid, en haar verlangen.
Daar kan je dan rekening mee gaan houden. Kijken wat je kan veranderen of hoe je het anders kan aanpakken, zodat ze op een voor iedereen aangename manier haar 'zin' krijgt.
Dus kijk naar je hond, leer uit de situaties. Probeer niet alleen maar gedrag af te blokken of te laten stoppen, maar probeer het op een creatieve manier om te buigen in iets wat voor jullie beiden leuk is.
Het helpt echt als een GT zou kunnen meekijken en je goeie handvaten zou kunnen aanreiken. Soms is een andere kijk op de zaak voldoende om ineens alle zwevende puzzelstukjes in elkaar te doen vallen, en heb je zoiets van: Ah ja! Zo kan het ook!
Haar energie kwijt kunnen. Bedoel je daarmee dat ze dan moe is zoals door een ochtend in het bos? want dan is ze haar energie kwijt.
In die specifieke situatie kan ze boos worden omdat ik haar niet los wil laten. Haar voorkeur is altijd los geweest, maar zelfs als ze los is kan ze gewoon naar mij toegaan rennen en we weer 'aanvallen'. Ziet ze dit dan als spelen? Ik wil dit afleren of duidelijk maken dat dit echt niet kan. Maar er is op dat moment zo'n waas voor haar ogen, dat ik denk dat ze denkt dat ik een prooidier ben die ze maar niet los laat (golden retrievers, jagers enzo)
Ik ben ook bang dat als ik te veel haar zin geef dat ze denkt dat ze dan de baas is. Bijvoorbeeld met de bank. Ze mag gerust op de bank, maar als ze er even af moet dan gaat ze grommen en kan ze best eens happen. Dit wil ik natuurlijk niet toestaan maar hoe los je zoiets op? Als ik wegloop zal ze misschien denken: dat grommen heeft gewerkt, moet ik vaker doen. En anders als ik haar wil motiveren met een snoepje of speeltje om haar van de bank te krijgen, geeft ze geen kik.
Ik zou zelf zeker een GT willen raadplegen. Moet nog wel even kijken hoe en wat.
Maar dus even voor de duidelijk (of ik het nu goed begrijp en goed ga aanpakken)
Hele actieve dingen zoals laten los lopen-rennen en fietsen etc niet doen maar de kalmte proberen te vinden in het wandelen en spelen. Speurwerk/hersenwerk voor voldoening.
Ja.
En geef dagelijks wat te kauwen waar ze langer mee bezig is zoals runderkophuid bijvoorbeeld.
Vooral belangrijk is.....straal zelf rust uit.
Als jij geïrriteerd raakt of in de stress....dat neemt zij over.
hoe moeilijk ook....straal rust uit naar de hond.
Tja, mijn Golden was ook zo hyper. Naar mijn mening is dit op de een of andere manier in het ras gefokt, net zoals bij labradors. En bij mijn hond duurde het erg lang (lees: jaren) voor het ergste hypere er af was. Of ik nou kort liep of lang. Nu is hij bijna 9 en komt er wat meer rust in, godzijdank.
Je zult zelf moeten experimenteren, al vind ik dat je standaard routine wel weinig is qua beweging. Bij de mijne lag de ondergrens op 70 minuten per dag en dan had hij dus inderdaad in huis geen rust. Bij 90 minuten per dag wandelen ging dat al beter, en bij 2 uur per dag wandelen nog beter. Dat was een kwestie van experimenteren. Hier ging dat wandelen aan de lijn, hij was een herplaatser die niet los kon lopen. Bij loslopen en even flink kunnen rennen zou het misschien wat korter kunnen.
Wat ik wel tussen de regels lees is "als ze haar zin niet krijgt, dan" enz. Ik krijg daardoor de indruk dat je te vaak toegeeft, waardoor de hond geleerd heeft dat drammen effect heeft. Daar zou je eigenlijk meteen mee moeten stoppen. Ik zeg tegen de mijn altijd "ga slapen". Niet dat hij dat dan meteen doet, maar als ik "ga slapen" zeg weet hij dat hij niet bij mij moet zijn voor aandacht, of wat dan ook. Ik heb dat aangeleerd door als hij 's nachts naast mijn bed stond zo van "bij jou?" te zeggen "ga slapen" en me om te draaien. Daarna viel ik in slaap. Nul winst voor de hond, die daardoor ook geleerd heeft "ga slapen = kansloos". Misschien een idee voor jou, al zal het gedrag in eerste instantie erger worden voor het uitdooft.
Is lto3 niet iets voor jullie hond? Ik bedoel dit dan vooral als ondersteuning met de adviezen die hier al gegeven zijn. Dus zorg zelf voor rust en regelmaat maar ook voldoening. Dit geeft je hond meer rust in haar hoofd, maar misschien kan Lto3 daar extra bij helpen, is een natuurlijk middel.
http://www.hondenpage.com/hondenforum/203399/verschil-adaptil-tabletten-of-lto3,-welke-kiezen?.php
Honden hebben een plek nodig om tot rust te kunnen komen. En eigen plek wat op een rustige plek in huis staat en waar hij nooit gestoord wordt als de hond daar ligt. Dat kan een mand zijn of een bench (wat met dekens tot een heerlijk, iets wat donker, hol is gemaakt).
Een hond die lekker ligt te liggen of ligt te slapen wil ook graag even niet gestoord worden dus gun ze dat, ze hebben dat nodig.
Maar ja het nadeel van een bank, voor een hond, is dat je deze deelt met de mens...
Als je hond lekker ligt te tukken op de bank dan wil hij liever niet gestoord worden en kan dus idd gaan grommen. Je zou dan boos kunnen worden, maar daarmee kan je juist het signaal afgeven naar je hond toe dat je niet luistert naar zijn gegrom en de kans is aanwezig dat het grommen erger zal worden.
Is je hond dan bezig om ''de baas'' te worden of geeft je hond juist gewoon aan dat hij rust wil en niet gestoord wil worden?
Als je dit gedrag als baas zijnde vervelend vind dan zou je een manier kunnen gaan zoeken om dit probleem op te lossen en dat je hond toch verplaatst als jij daarom vraagt. Maar je kan natuurlijk ook zeggen dat je hond niet meer op de bank komt...
Maar belangrijkste is dus dat je een plek hebt (liefst in de woonkamer omdat de hond toch graag erbij wil zijn in de avonden) waar je hond alle rust kan vinden maar er toch bij hoort. Geef dan in de avond, als er rust in huis is, de hond een lekkere kluif of zijn plekje.
Voor het ontsnappen uit haar halsband of tuig zou je naar een tuig kunnen kijken met een extra borst/buikband.
Bijvoorbeeld:
http://www.nvaw.nl/Windhondentuigen.htm
Of
Wat ik bedoel is dat gek doen, rennen etc er gewoon bij hoort bij een jonge hond. Dat mag en kan je ze niet onthouden. Daarna komt dan alleen wel weer het "terug op aarde komen". Er moet weer rust in het koppie komen. Dat duurt misschien wel een paar dagen en als er moeheid is dan komt die dan pas tevoorschijn.
Ik heb zo'n hyperdepipopak modelletje. Die ging pas na twee jaar slapen.
Rust geven is in deze niet hetzelfde als minder bewegen. Je kan rust geven door een vast ritme, vaste tijden, vaste routes die het liefst zo min mogelijk prikkels hebben. Maak haar leven voorspelbaar en vertrouwd.
Ik zou als ik jou was Ts met een goede, gediplomeerde, hondentherapeut contact zoeken. Sommigen zijn best betaalbaar.
Je zit met veel verschillende kleine opvoedingsprobleempjes, die waarschijnlijk makkelijk op te lossen zijn met de raad een Ht.
Hier krijg je allemaal verschillende antwoorden die je nog meer in de war brengen, terwijl niemand je hond kent.
Beter zou zijn om de forumleden hier te vragen om je te helpen zoeken naar een betaalbare Ht.
Zebee krijgt nu ongeveer een maand de LTO3 voor haar angst en paniek waarvan het soms niet te doen was voor haar.
Na een week of 2 merkte ik duidelijk verschil.
Ze is gelatener en meer bereikbaar op momenten dat ze in de stress schiet.
Hier had laatst iemand een artikel gedeeld, geschreven door Monique Bladder, misschien interessant om eens door te lezen? http://www.moniquebladder.nl/activiteiten-hond-te-veel/
Dat gezegd te hebben, mijn Charlie was als jonge hond ook regelmatig een ongeleid projectiel. Happen in de riem en steeds hoger tot ze in mijn mouw hing, en ja dat doet pijn en is onacceptabel wat mij betreft. Dus ik heb haar 1 keer flink onderuit gehaald (klinkt erger dan het is ), haar op de rug gedraaid en heel streng toegesproken dat het nu maar eens klaar moest zijn. Mensen moeten vast raar gekeken hebben, maar heeft wel geholpen, af en toe raakt ze nog overenthousiast en wil ze in de lijn gaan hangen, maar ik hoef dan maar te zeggen "niet in mijn lijn Charlie" en ze stopt.
Wat ik wil aangeven met dit stukje tekst is dat je misschien je regels een beetje kan aanscherpen.
Mag jullie hond bijvoorbeeld op de bank of op het bed? Doe dat eens een tijdje niet en stuur haar in de mand.
1 keer per week lang lopen is inderdaad voor het mooie iets te weinig, maar het is wel begrijpelijk dat je af en toe geen tijd om lang te gaan wandelen. Doe je wel eens denkspellen met de hond? Wat je bijvoorbeeld kunt doen is haar brokken in het gras uitstrooien in plaats van in een voerbak te geven. Dan is ze lekker even bezig en als je daarvoor 20 minuutjes bent wezen wandelen, is ze daarna vast moe.
Qua training, je geeft aan dat dat lastig is omdat ze geen aandacht heeft op jou en ook niet op beloningen. Ben je bekend met de clicker? Charlie gaf eerst ook nooit aandacht aan mij en puppyklas was in 1 woord samengevat; dramatisch. Ik heb het nooit afgemaakt, want ze was constant met de andere puppy's bezig, het had gewoon geen zin.
Ik ben toen thuis begonnen met de clicker en nu luistert ze heel goed en vind ze het trainen ook leuk!
Begin met de clicker met een commando dat ze al kent te geven, zoals bijvoorbeeld 'zit'. In plaats van dan iets te zeggen als "goed zo!", click je en geef je direct een koekje. Dit doe je een paar keer en vanaf hier kan je nieuwe dingen gaan aanleren.
Voor meer aandacht kan je ook trainen op zogenaamde 'quick recalls': https://www.youtube.com/watch?v=FpzcHV-hROk
Leuk om te doen en het helpt goed!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?