Jip zijn gebit is schoongemaakt, klinisch beoordeeld en er zijn foto's gemaakt. De situatie is ernstiger dan verwacht. Ik had wel verwacht dat 1,2 of 3 elementen problemen geven en eruit zouden moeten ... maar nu, er zullen minimaal 23 tanden en kiezen getrokken moeten worden en 3 twijfelgevallen die vooralsnog voordeel van de twijfel krijgen. Met de 8 van vorig jaar staat de teller dan op 31
Ik ben nog steeds niet bijgetrokken van de shock van dit slechte bericht. Mijn hoofd lijkt het niet te willen/kunnen bevatten en mijn maag trekt samen.
Dat lege bekkie maakt me niet uit, zal ik nog steeds zielsveel van houden, mijn buikpijn zit 'm in de enorm heftige ingreep. Iemand hier van wie de hond ook een dergelijk ingreep heeft ondergaan? Zou graag wat ervaringen lezen.
Wat erg joh, alles eruit....geen tanden meer......je dierenarts zal daar zeker rekening mee houden toch, het is een ingreep maar als het zo slecht is zijn ze er zo uit, tuurlijk in de gaten houden met eventuele bloedingen, net als met mensen waar alles er uit moet zal er zeker secuur mee om gegaan worden....
Ach.. wat vervelend..
Zelf niet meegemaakt wel veel geassisteerd en schoongemaakt..
Is idd een heftige operatie, ik wens je veel sterkte en hoop dat ze er snel en gemakkelijk uitgaan, en dat de narcose goed verloopt.
Oh jee, 23? Dat is inderdaad nogal een ingreep! Ik heb zelf enkel een operatie meegemaakt met 12 trekkingen, dat vond ik al veel... En dat vond ik ook al een héél zielig hondje na de operatie, hij had er duidelijk veel last van Kan het dan ook wel begrijpen dat je het spannend vind, zo'n ingreep. Ik zou in ieder geval iets als gestoomde maaltijden in huis nemen voor na de opetatie, die kan je flink aanlengen met water tot het pap wordt, mocht de pijn dan te veel zijn om te kauwen heb je het in elk geval in huis... Dat andere hondje heeft ook bijna een week lang geen vast voedsel genomen, te pijnlijk, dus zorg voor veel zachte dingen of pap in huis.
Dat is wel wat ja! Daar zou mijn maag ook van ineenkrimpen. Ocharme toch.
Geen risicoloze operatie ook niet, denk ik, vanwege het bloedverlies. Misschien doen ze het in 2 keer?
Zelf heb ik er ook geen ervaring mee, zelfs niet één tand laten trekken.
Ik zou wel nog een tweede opinie vragen van een DA gespecialiseerd in tandheelkunde. Misschien zijn er nog andere opties. Ik heb weleens gelezen dat een DA zei een oog te verwijderen, vanwege te beperkte kennis en een DA/oogarts kon toen wel gewoon opereren en het oog behouden.
Maar als het verdict toch 23 blijft, zou ik die laatste 3 ineens ook laten trekken. Daar zal hij toch niets meer aan hebben en het bespaart wellicht een extra operatie in de toekomst. Edit: ik wist niet hoeveel tanden een hond in totaal heeft, ik dacht dat er maar 3 meer over bleven, maar het zijn er dan 11. Die zou ik natuurlijk laten staan.
Veel sterkte zeg!
Qua voeding heeft de DA vast wel tips, maar brokken zal het natuurlijk niet meer worden.
Als ze het in 2 keer doen zit je weer met 2x verdoving...
Dan liever in een keer, maar ik zou hem daarvoor dan wel een beetje "vetmesten". De eerste dagen als het tandvlees geneest dan zal hij niet goed kunnen eten. Dan is een beetje extra gewicht wel welkom.
Bij mensen doen ze ook wel eens veel tanden trekken, en nu weten wij mensen natuurlijk wel dat het nodig is. De hond wordt ineens wakker met "huh, waar ben ik?". Maar qua herstel gaat het vrij snel. Een weekje ofzo? Ik denk dat hij langer last zal hebben van de narcose... Nou ja, en eten zal ook niet makkelijker worden, maar niet meer pijnlijk zijn na zo'n weekje, dacht ik.
Wordt er gehecht? Ik neem aan van wel?
Och jé.... da's buikpijn ja, begrijp ik
Hier ook geen ervaring mee... maar ik zou denk ik ook niet voor 2 ingrepen kiezen ivm 2 keer narcose + 2 keer de pijn.
Bijkomend probleem voor jou is natuurlijk ook nog eens zijn voeding (of kook je alles voor Jip... dat is dan weer een voordeel, want dan is alles zacht)
Veel sterkte... en heel misschien is die second opinion nog niet zo'n gek idee (als dat tenminste niet al te spannend is voor Jip)... een hele dikke knuffel voor je frummel
Sorry maar 23?! En je hebt er al 8 laten trekken?? Ik zou allereerst eens een second opinion gaan halen bij een andere da. Jeetje wat een ingreep. 23 tanden zouden slecht zijn... Hoe oud issie? Aangezien honden ook niet zo oud worden is er natuurlijk een grote kans dat hij aan het merendeel van de "nu als slecht" aangewezen tanden nooit meer last gaat krijgen in zijn leven. Dan kun je ze er wel uithalen maar dan mis je gewoon uiteindelijk tanden om te kauwen. Kijk ala je nu ziet het is ontstoken of hardstikke rot dan is dat wat anders. Ik denk even vanuit hoe het bij mensen gaat dat als je zoveel tanden trekt het kraakbeen in de kaak zoveel weg gaat slinken dat er misschien daarna nog meer tanden in de problemen komen. Een mens neemt gewoon een kunstgebit maar een hond moet straks nagenoeg alles laten staan of je moet het voor hem pureren. 23 tanden slecht, echt wow.
Ik bedoelde niet dat ik het zelf in 2x zou willen, maar misschien moet het vanwege het bloedverlies?
Toen ik mijn 4 wijsheidstanden had laten trekken, moest ik wel veel ijs eten, tegen de pijn en bloeding. Dat is misschien ook goed voor Jip, zit nog wat suiker in ook, wat toch een beetje oppept dan.
En achteraf puppy kvv, dat is extra fijn gemalen en tijdens het afspenen lengt de fokker dat ook wat aan met water (of misschien puppymelk, dat weet ik niet zeker) dat het een papje wordt.
Huh, 23? Jeetje zeg!
Ik heb een beetje hetzelfde als Knuffelbeer Obi: zijn er echt zo veel tanden zó slecht dat ze er uit moeten? Dat er dan nog maar 11 tanden in dat bekkie staan, dat kan toch eigenlijk niet?
Een second opitnion vind ik ook niet zo'n gek idee. Ik kan het me bijna niet voorstellen dat er echt 23 tanden/kiezen dringend uit moeten :(
Ik schrik er echt van ja. Onze honden hebben geen van alleen ooit zoiets gehad in hun leven. Toen ze oud waren ja toen was hun gebit wel viezer met veel tandsteen etc. En hadden ze ook gaatjes. Maar dan heb ik het over honden die de 10 ruim gepasseerd waren, senioren. Een hond hoeft geen mensenleven met tanden te doen. Ik had die tanden kunnen laten trekken maar nooit meer gedaan. Ik zou er meer leed mee doen dan goed lijkt mij bovendien durf ik oudjes niet meer onder narcose te doen. En de pijn en wonden erna.. Oh my ik heb het meegemaakt met mijn moeder die veelst te jong aan een kunstgebit begon.
Ik weet niet hoe oud jip is maar ik vind dit echt heel erg veel. Hoe moeilijk moet het zijn zonder al die tanden en dan weer over moeten op nieuw voer etc? Ik zou echt een andere da eens in dat bekkie laten kijken.
Ja, het is bizar he. Het lijkt ook maar niet te willen doordringen.
Ik reageer in aanvullende uitleg algemeen op de reacties. Lijkt me wel zo duidelijk.
Jip is 9 jaar en heeft al sinds hij bij mij is een heel moeilijk gebit. Toen hij bij me kwam was hij 7 maanden en zat zijn kersverse volwassen gebit al vol tandsteen Hij moest om het half jaar gereinigd worden, ondanks poesten. Later werd de reiniging om het jaar zo'n beetje, in die tijd at hij kvv. Jip heeft nooit kunnen kluiven.
Vanwege (naar later bleek IBD) verdroeg Jip vrijwel geen enkele voeding meer en ben ik zelf gaan koken, hij krijgt dus al zacht en soppige voeding (puur natuur home made olvarit). Grote uitlokkende trigger was stress, dus ook daar aan gewerkt.
Bij de gebitsreiniging van vorig jaar zijn alle voortandjes onder en boven verwijderd wegens terugkerende ontstekingen en de stand die makte dat er veel vuilophoping was. Er waren twijfels over kiezen achterin.
Ik zit al jaren bij dezelfde dierenkliniek en een nieuwe arts die deze keer de reiniging heeft gedaan is gespecialiseerd in gebitten. Zij heeft vrij nauwkeurig uitgelegd (en laten zien toen Jip onder zeil was) wat er aan de hand is. Als ik namelijk nu in zijn bekkie kijk kan ik het namelijk nauwelijks geloven. Hoewel het gebit er (voor mij) aan de buitenkant gaaf uit ziet nu het tandsteen weg is liet ze zien hoever de pockets open staan (Ze kon de hele meetkrabber naar binnen duwen) en het bot is veel verder teruggetrokken dan maximaal aanvaardbaar. Voor haar reëele aanwijzingen om te verdenken dat er 'daaronder' e.e.a. gaande is en daarop heeft ze mijn toestemming gevraagd foto's te maken van het hele gebit. Daarop zijn de wortelpuntontstekingen te zien. Dus hoewel het ogenschijnlijk gaaf oogt zit daaronder ellende en pijn (die pijn had ik al gemerkt, het poetsen geeft heel veel drama). Dit is iets want nooit aan de buitenkant te zien was geweest. Wel heeft hij al langer pijn. En dat vind ik ook onwaardig.
Ze vroeg me tevens of Jip een buitenlander is omdat ze n.a.v. beschadigingen op het glazuur de conclusie trok dat ze dit soort beschadigingen enkel ziet bij buitenlanders die als pup (in aanlegfase volwassen gebit) een bepaalde infectie hebben doorgemaakt of bij honden die als pup zijnde een bepaald soort zware antibiotica hebben gehad. Dan gaat er in de aanleg kennelijk iets mis wat later in volwassen gebit zichtbaar is. En ik heb altijd geweten dat er iets niet goed was met zijn gebit. Maar goed, ik heb geen flauw benul waar Jip vandaan komt. Verdenk hem wel eens een slachtoffer te zijn van zo'n puppytransport op ca. 5 weken jong. Het zou een hoop verklaren.
Natuurlijk kan ik een second opinion aanvragen, daar heb ik me nog niet verder in verdiept omdat ik eerlijk gezegd nog steeds in shock ben en in gesprek met deze arts, mijn hoofd lijkt het niet te kunnen bevatten.
Wat betreft daarna, na operatie en genezing, zal Jip er wel mee leren leven en ik hoop een stuk blijer en vrijer zonder dagelijks pijn. Eten is geen probleem, hij eet dus al zacht en soppig home made olvarit. Zijn gewicht is wel een punt, hij staat nu namelijk veel te schraal. Dit komt door de IBD opvlammingen van afgelopen periode. Hem bijmesten kan, maar hij eet al bijna het dubbele van wat hij mag. Hij is gewoon een spillepoot, mag van alles niks en hoe krijg ik er wat spek op .
Het is maar de vraag of het in 1x kan, hangt er ook van af hoe makkelijk ze eruit gaan. Enkel achterin zit al wat los. Het moet medisch wel verantwoord zijn en te lang onder narcose brengt teveel risico met zich mee dan aanvaardbaar.
Ik heb overigens niet gevraag of het gehecht gaat worden .... maar lijkt me toch wel als er zoveel verwijderd wordt.
Jip kwakkelt al een poos met onverklaarbare vage klachten. Ik weet dat dit soort gebits-probleem veel ellende kunnen veroorzaken in het gehele systeem en organen.
Ik weet niet hoe oud Jip gat worden, maar is nu nog niet rijp voor euthanasie ... en ik gun hem zo enorm een pijnvrij smoeltje.
Ik ga nu eerst kijken of ik vragen of dingen over het hoofd gelezen heb.
Ik heb nooit, met geen enkele hond, gebitsproblemen gehad, zelfs nooit gepoetst, zelfs nooit bij me opgekomen. En allemaal gewoon met 't bekkie vol het leven vervolmaakt zonder problemen.
Ik vrees dat Jip gewoon heel, heel, heel erg veel pech heeft, maar begrijpen doe ik het niet.
Hoop ik ook dat ze er makkelijk uitgaan. Fijn dat je deelt dat het in elk geval een heftige operatie is. Zo voel ik het.
Jip heeft in het verleden een zware operatie ondergaan. Oké, dat was spoed en dus ook heel heftig, maar dit voelt voor mij op de een of andere manier veel ingrijpender.
Dank voor je eerlijke ervaring.
Ik denk inderdaad ook dat de eerste zware week het gewennen aan zijn nieuwe lege bekkie vrij vlot gaat.
Die laatste 3 zijn nog in overweging. Het voordeel van het houden van tenminste twee hoektanden is dat het voor de hond toch fijn is in dagelijks gebruik. 1 blijft sowieso en de ander is de twijfel.
Jakkes; Jip houdt van de 42 elementen weinig over.
Is de controle van het gebit door een dierenarts gedaan, die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van het gebit van dieren?
De meeste dierenartsen hebben nl. niet de apparatuur om gebitsfoto's te maken.
http://www.dierengebit.nl/hond/hond-normale-gebit/hond-normale-gebit
Je hebt helaas geen keuze; als er foto's gemaakt zijn, zal de staat van het gebit goed in kaart gebracht zijn. Aangetaste tanden en kiezen moeten verwijderd worden. Aangetast gebit heeft een zeer slechte invloed op zijn hart.
Of er gehecht moet worden hangt af van hoe moeilijk of makkelijk de elementen verwijderd kunnen worden. Reken er maar op, dat bij het verwijderen van zoveel tanden/kiezen; een gedeelte van de wonden gehecht zal moeten worden.
Ik begrijp dat je hier als een blok tegenop ziet.
Heel veel sterkte.
Ja echt hele erge buikpijn, al dagen en het wil ook niet weg
Knuffeltje is met liefde in ontvangst genomen en zo door gedeeld aan Jippemans
Ja, da gespecialiseerd in tandheelkunde. Zoals ik boven schreef;
Ik zit al jaren bij dezelfde dierenkliniek en een nieuwe arts die deze keer de reiniging heeft gedaan is gespecialiseerd in gebitten. Zij heeft vrij nauwkeurig uitgelegd (en laten zien toen Jip onder zeil was) wat er aan de hand is. Als ik namelijk nu in zijn bekkie kijk kan ik het namelijk nauwelijks geloven. Hoewel het gebit er (voor mij) aan de buitenkant gaaf uit ziet nu het tandsteen weg is liet ze zien hoever de pockets open staan (Ze kon de hele meetkrabber naar binnen duwen) en het bot is veel verder teruggetrokken dan maximaal aanvaardbaar. Voor haar reëele aanwijzingen om te verdenken dat er 'daaronder' e.e.a. gaande is en daarop heeft ze mijn toestemming gevraagd foto's te maken van het hele gebit. Daarop zijn de wortelpuntontstekingen te zien. Dus hoewel het ogenschijnlijk gaaf oogt zit daaronder ellende en pijn (die pijn had ik al gemerkt, het poetsen geeft heel veel drama). Dit is iets want nooit aan de buitenkant te zien was geweest. Wel heeft hij al langer pijn. En dat vind ik ook onwaardig.
Ik geloof dat hechten wel standaard is:
http://www.dierenkliniekpijnappel.nl/index.asp?c=extracties
"Tanden en kiezen van dieren hebben zeer lange wortels die, bij meerwortelige kiezen, schuin naar buiten staan. Hierdoor staan de kiezen, net als een fotostatief op de grond, zeer stevig in het kaakbot verankerd. Dat betekent ook dat het verwijderen een stuk lastiger is dan bij mensen. De kronen moeten worden doorgeslepen en de wortels apart losgemaakt. Na extractie worden de openingen gehecht. Veertien dagen zacht voedsel voorkomt dat de gehechte wonden openspringen. De hechtingen lossen in 3-5 weken vanzelf op. "
Dank voor jullie lieve krachtwensen
Dank je, goed om te lezen. Ik ga het ook nog navragen, we hebben sowieso weer overleg.
Petra geen ervaring en advies maar ik geloof dat de schrik er flink inzit.
Dat wil je toch niet voor je hond maar wat anders,wat moeilijk.
Het klinkt mij een beetje als pardontitis bij mensen,terugtrekkend tandvlees,hele diepe pockets....alleen bij mensen komen de tanden los te zitten en vallen ze uit,is meestal pijnloos.
Iemand met paradontis kan tandsteen laten verwijderen tot hij een ons weegt maar het proces zet toch door.
Wordt ook vaak erger door stress.
Kan je niet eens vragen aan je da of dit ook zo iets vergelijkbaars is.
Wat als je niks doet?
Het is parodontitis, botafbraak en wortelpuntontstekingen. Het is een onomkeerbaar proces vertelde de arts. Die wortelpuntontstekingen maken het overigens zo pijnlijk, tandvleesontsteking is ook niet pijnloos.
Volgens haar is niks doen geen hondwaardige optie
Ja,dan zou ik het ook doen.....maar zo iets komt wel hard binnen.
Sterkte.
Ja, ik ben er echt even goed 'ziek' van (kan ook wel op de grote hoop mee, maakt me ook extra emo denk ik)
Ik wilde je niet afschrikken maar het is idd een heel getrek, kiezen moeten soms door midden worden geslepen als ze er niet goed uitgaan, wortels kunnen afbreken, bloedverlies ben ik persoonlijk niet zo bang voor, ze stoppen meestal gelijk een gaasje in het gat om bloedingen tegen te gaan. Alleen waar het meeste risico zit, is de narcose bij wat oudere hondjes, 9 jaar valt nog wel mee, als hij geen hartruis heeft etc. Anders wordt de narcose aangepast, zo licht mogelijk en evt. Bijgespoten. Maar ik wil je hiermee niet afschrikken want ik las dat je een specialist hebt, en dat is heel goed! Ik heb nog niet met een specialist gewerkt, maar dat zal zeker de complicaties verminderen en het zal sneller verlopen wat goed is! Ik zou persoonlijk idd de twijfelgevallen ook aanpakken. Want eerlijk is eerlijk stel over 1-2 jaar moeten ze er miss alsnog uit, en hoe ouder de hond hoe meer risico op de narcose!. Ik heb bij al die behandelingen tot nu toe alle hondjes gezond weer overgehandigd aan de eigenaar, dus ik verwacht dat het helemaal goed gaat komen met jip! Zeker bij een specialist. Alleen wat ik al zei, het is gewoon een heftige ingreep.. maar ze kunnen altijd nog goed eten erna, ook gewoon brokken. Sterkte en succes!
Ik heb niet alles gelezen.
Bij een chirurgische extractie en adequate pijnstilling heeft de hond relatief weinig last van de extracties. Het gebit doet hem nu wrsch meer pijn. Bij dergelijke uitgebreide (eigenlijk bij elke) extracties is het belangrijk dat er idd foto,s gemaakt worden, voor én na de extracties. Dat het tandvlees losgemaakt wordt en het kaakbot weggefreesd zodat de kieswortels er makkelijk en snel uitkomen. De botranden daarna gladgefreesd worden en het tandvlees zonder spanning gehecht wordt.
Idealiter wordt er met lokale verdoving gewerkt zodat de narcose maar heel licht hoeft te zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?