Angst hoort inderdaad bij het opgroeien en de ene hond is gevoeliger voor van alles en nog wat dan de andere. Ik heb met mijn Boerboels, de eerste woog bijna 90 kg en de Boerboel die nu bij mij woont weegt 75 kg, ook situaties gehad waar ze even 'door heen' moesten. Wat bij mij het beste werkt is ten eerste zelf niet bang of anders, bv geschrokken, reageren en met een zachte stem ze uit de situatie halen. Ik doe dat door te zeggen 'het is goed zo, klaar' en als dit niet direct gaat geef ik ze een tik, niet hard maar wel voldoende om mij de aandacht te geven die ik wil hebben, op hun bips en herhaal ik weer zachtjes dat het goed is. Welke situatie dan ook waarin je terecht kunt komen.
zowel mijn eerste als mijn tweede Boerboel waren en zijn zo krachtig dat ik ze never nooit lichamelijk aan zou kunnen met mijn 58 kg en moet ik het dus echt totaal doen met mijn stem. Hoge stem is goed, lage stem is fout gedrag. Maar vooral rustig en laten zien met jou houding dat het inderdaad goed is om even verbaasd te zijn in een nieuwe situatie maar dat angst daar niet bij hoort. Dus niet gaan belonen door op je knieën deze angst een soort te belonen maar ga door waarmee je bezig was en zeg duidelijk, rustig, zachtjes en consequent dat de situatie goed is zoals deze op dat moment is.
Succes ermee en beloon aub niet verkeerd, of angstig gedrag, dat helpt echt niet maar werkt tegenovergesteld........
Zou hij zich prettiger voelen als de ronde met twee personen gelopen wordt?
Dan loop ik wel samen met mijn moeder, misschien heeft Beer daar meer rust van.
Hij is wel banger op een bepaald stuk in de route die ik in de openingspost beschreef, wat ik heel gek vind want hij is daar nooit geschrokken o.i.d.
Ook al waait het op een ander stukje op een andere route, dan is hij nog steeds niet zo bang als op het stuk van de route uit de openingspost (snappen jullie het nog? hahaha). Hij is dus banger op die route.
De route vermijden?
Het is uitproberen wat op welk moment het beste is om te doen, je gaat er ook een gevoel voor ontwikkelen op de duur.
Het is op sommige plekken waar je weet dat daar een hond achter een hek zit makkelijker dan als er onverwachts iets gebeurd. Als je weet dat ergens een hond kan zitten zou ik afstand maken, aan de overkant gaan lopen en Beer kort naast je houden, jij alvast tussen hem en de eventueel blaffende honden in. Beer gaat dan leren dat er niets gebeurd.
Jenna wordt altijd drukker als we met ons drieen lopen maar dat zal wel voor elke hond verschillen.
Misschien is er een hondenschool in de buurt die aan BAT doet, dat zou vast iets voor jullie kunnen zijn.
Vanavond even naar het veld geweest aan de flexi. Koekjes en sporen zoeken, vindt 'ie mooi.
Ik weet dat er mensen bestaan die overgevoelig voor geluiden zijn, ik heb me er nooit in verdiept verder, maar bij honden zal zoiets ook wel mogelijk zijn.
Of misschien is hij in een angstfase nu. Mijn eerste hond had ik altijd als kleine pup al meegenomen naar de manege en er was nooit iets gebeurd, maar ineens toen ze vijf maanden was, en ik was erbij, leek ze iets te beseffen of zich te realiseren, terwijl er in mijn ogen echt helemaal niets anders dan anders gebeurde, maar ze was ineens bang voor paarden. Dat ging er wel weer uit, min of meer dan, maar haar hele leven bleef ze op haar hoede voor paarden.
BAT is proberen je hond wat zelfstandiger, minder angstig, minder reaktief te laten worden als ik het goed zeg.
Grisha Stewart heeft het bedacht, en het is inmiddels vrij populair aan het worden.
http://grishastewart.com/bat-overview/
Er is op HP ook een topic over de ervaringen van baasje De Mannen
http://www.hondenpage.com/hondenforum/203401/bat....-en-hoe-nu-verder??.php
wat een mooie hond is hij trouwens, hij straalt daar op die foto wel uit alsof hij zich goed voelt
Zo'n BAT cursus lijkt me een heel goed idee.
Heeft iemand enig idee of deze cursussen gegeven worden in de buurt van de Hoeksche Waard/Rotterdam?
Ik ben wel afhankelijk van mijn ouders natuurlijk Dat heb je als je 17 bent en dus eigenlijk net geboren. Net als Beer.
Zo'n BAT cursus, neem je dan je hond mee? of oefen je dat thuis?
Bij onze hondenschool zou ik ook eens kunnen informeren (HOC Hoeksche Waard)
heeft beertje een stabiele andere hond waarop hij vertrouwd? Honden leren van anderen en nemen hier ook gedrag van over.
Misschien zou je anders een hond die stabiel is bekend met hem kunnen maken? Juist dat soort dingen meelopen..
Ik denk dat het wel het proberen waard zou zijn.
Hoe was Beer als pup? Was hij dan ook al zo, of heeft hij dit gedrag nog maar recent?
Een hond heeft bij een probleem 3 reageer mogelijkheden. The freeze het bevriezen, the flight het vluchten en als laatste the fight het vechten.
In zijn geval wil hij gaan lopen. Aangezien onze honden aan de leiband zijn, kunnen ze dat niet. Dus de angst geraakt buiten proporties.
Belangrijk is dan om de "juiste" afstand te benutten. In elk geval voldoende afstand. En dan, hoe moeilijk dan ook, blijven staan.
Ik ben momenteel een AS puber aan het trainen. Bruisend en vol leven. Van opwinding gilt hij de buurt bij elkaar Over enthousiasme gesproken.
We komen voorbij een tuin met een haag en van achter uit komt een hond aangehold en begint te blaffen. AS reageert meteen. Als je op dat moment iets lekkers wil geven, schrijf dat maar op je buik. Eén en al opwinding. Mag ik nog roastbeaf, T-bone steak of een hele beenhouwerij beloven. Dat heeft geen effect.
De meeste mensen hun eerste reactie is daar dan zo snel mogelijk weg te gaan.
Iets meer afstand en op een rustige manier praten. De hond aaien (in het begin heeft dit geen enkele reactie) maar uiteindelijk wordt hij rustiger en bereikbaar. Door zelf heel rustig te blijven, kalm en zacht tegen de hond te praten bekom je uiteindelijk dat ze kalmer worden. En dan bekom je wat je wil, de hond wordt rustig en kan je belonen. Ook de hond in de tuin werd rustig. En zo ondervinden ze beide dat al die drukte niet nodig was en konnen ze zelf vaststellen dat het eigenlijk niet zo erg was. Uiteindelijk vergt dit de nodige inspanning, lichamelijk (met zo'n krachtpatser). En ook geduld, iedereen die je bekijkt (ze doen maar). Uiteindelijk moet de hond een nieuwe link in de hersenen aanmaken. Eerst moet je een deel angst weg vegen en dan is er plaats en kan de link aangelegd worden, dat het eigenlijk wel ging. Eigenlijk niets om angstig over te zijn. En dit ga je echt wel meerdere keren tegen komen en steeds weer opnieuw oefenen.
Ik vermoed gezien zijn leeftijd dat stilletjes aan de hormonen winkel op gang komt. Dit werkt soms ook als vergroot glas en voedt de emoties extra. Angst kan dan angstiger worden. Dus de hond moet echt leren in allerlei omstandigheden te leren van niet meteen in paniek te slaan.
Als je traint met de hond, wat gebruik je dan van voedsel beloning? Koekjes?
Ik zou voorstellen om eens gedroogd vlees te gebruiken. Op veel gewone commerciele hondenkoekjes ga je niet veel gedaan krijgen.
Wanneer je daarentegen met het echte spul af komt, ga je sneller reactie krijgen dan met "koekjes"
http://www.moniquebladder.nl/angst-kun-je-niet-belonen/
Dat vind ik een goede tip, kan zeker helpen.
Maar let ook op je zelf. Ik weet iemand die als haar hond angstig was, uhm, hoe leg ik dat uit, zelf ook blokkeerde. Daardoor werd de hond steeds banger.
De had een gt ingeschakeld en op het moment dat de hond banger werd, ging hij met een balletje spelen en heel blij doen.
Toen was de hond gelijk zijn angst vergeten.
Het kan best, dat je nu weet hoe Beer reageert, dat je zelf onzeker wordt, of twijfelt?
Samen met een andere hond, of met je moeder lopen. Misschien is zij net iets zelfverzekerder.
Daar ben je ook moeder voor
Het klinkt misschien gek, maar het lijkt alsof Beer zich ineens zo bewust wordt van alles.
Dat kan dus door het op gang komen van de hormonen. Dan wordt alles bekeken door een vergrootglas en kan alles eens zo intensief zijn.
Het gedroogde vlees is 100% puur gedroogd vlees. Zonder bewaarmiddelen of smaak en kleurstoffen.
Je hebt rund, kip, geit, eend, lam, hert, enz....
Hoeft niet eens te zijn dat je bang bent, maar anders reageert. Je frustratie, anders ademen, je spieren spannen. Honden zijn zo super gevoelig.
Hij zit ook in zn angst fase, kan dat hij daardoor veel beter op zijn omgeving let.
Gisterenavond was het super weer. Lekker warm, zonnetje erbij, geen wind. Ik heb het er toch op gewaagd: met Beer 'de' route lopen samen met mams.
Beer vond het geweldig. Onvoorstelbaar. Hij ging mee aan de flexi van 8 meter en wachtte telkens op ons, keek achterom of ging stilstaan tot we er waren. Ik heb gekeken naar wat BAT lijntechnieken, lijn langer en korter maken, stem gebruiken, rustig op hem wachten als hij ergens wilde ruiken of iets wilde zien (hij is dol op duiven en hommels kijken).. Beer was in een good mood. Als hij ons aankeek een hele luide 'goed zo!' en een koekje.
Ik ga deze ronde denk ik alleen lopen al mams erbij is, het geeft hem misschien wat meer houvast. Hij liep ook graag tussen ons in.
Koekjes assortiment. Beer vindt het prachtig. Hij keek wel gek op toen hij een stukje runderhart kreeg (stinken joh)..
hartstikke goed, leuk om te lezen
Wij doen ook ons eigen huis tuin en keuken BAT met een vleugje Turid Rugaas haar methode, en ik heb gemerkt dat een goeie lijnvoering bij ons toch een belangrijk ding is bij het wandelen.
Klinkt goed!
En hoe doet hij het als er een andere hond mee loopt? Mijn hond was in die periode ook bang voor dingen die op straat lagen zoals bijvoorbeeld chipszakken of bekertjes. Op de hondenschool hebben we een keer een bekertje neer gelegd. Hij reageerde hier weer angstig op. Toen hebben we een stabiele hond er op af laten gaan en toen durfde hij zelf ook. Daarna was het bekertje ineens geen issue meer. Ook nam ik vaak de hond van mijn vriendin mee, dan was hij vaak veel minder schrikkerig omdat de andere hond ook nergens op reageerde. Succes komt echt goed, kan me nu niet eens meer voorstellen dat mijn hond ooit zo angstig was.
Dat bedoelde ik met leuke dingen doen buiten. Voertjes laten zoeken.
Door leuke dingen te doen buiten, wordt buiten leuk en niet eng.
Als je stressignalen ziet, langzamer lopen, staren, pootje heffen, tongelen, snufelen, probeer hem dan ook al te lijden met iets leuks doen.
Het voor proberen te zijn, dat de paniek toeslaat
Nee, geen voertjes geven als ze eenmaal angstig zijn, dat willen ze toch niet.
Voordat ze angstig zijn, gewoon als je met een onzekere hond buiten loopt, leuke dingen doen. Voertjes verstoppen en laten zoeken, samen rennen, op een bankje springen, onder iets door kruipen, wat commando's oefenen.
Zo wordt jij als baas leuk om aandacht aan te geven en zo wordt buiten leuk en minder eng.
Ik zou in angst mijn hond juist niet negeren, maar steunen. Ik wil dat mijn hond op mij leert vertrouwen.
Wat leert je hond door hem te negeren, dat jij als baas er niet voor hem bent als hij bang is.
http://www.moniquebladder.nl/steun/
Klein mijlpaaltje:
Beer en ik naar buiten, horen we ineens de sirene van een ambulance. Het eerst wat Beer doet was naar mij kijken! Meteen koekjes erin.
Van uedere wandeling maken we een feest.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?