Het gaat inderdaad allang niet meer over de puberhond die de volwassen hond aanvalt. Het gaat nogal offtopic. Enige wat mij soms irriteert is dat het lijkt of er maar 1 visie mag bestaan hier. En er word zo hard geroepen "sta open voor andere visies" maar dat kunnen we natuurlijk ook omdraaien. Er is niet 1 manier goed of de enige juiste voor elke hond.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zo hebben wij het ook gedaan met onze Niké en nu, net als jouw hond, loopt ze los in een groep honden en bemoeit ze zich met haar eigen zaken, terwijl ze vroeger bovenop de andere hond vloog als die in haar persoonlijke ruimte kwam. Natuurlijk moeten we haar nog in de gaten houden en natuurlijk is ze feller met vreemde honden maar deze situatie is leefbaar voor haar en voor ons!
Zonder tikjes of tikken. Wíj hebben geleerd van haar lichaamstaal en wij hebben geleerd ruim op voorhand te anticiperen. Dat anderen dit dan als onzin zien, vind ik erg. Ik zeg niet dat jullie correcties stem- of anders onzin zijn, ik zeg gewoon dat het onnodig is. Jullie vertellen geen onzin, het is enkel achterhaald en kan beter.
Ja. En dan kan ik ook zeggen dat ik jouw visie inmiddels achterhaald vind. Immers werkt het hier niet. Maar dat is al net zo'n onzin want voor heel veel honden werkt het wel.
Wat me echt stoort is dat alles op 1 hoop gooien en dan gelijk willen hebben. Elke hond is anders, en gedraagt zich ook nog anders, door karakter en/of verleden. Daar kan je niet 1 methode aanhangen. De een zal een loopje met je nemen en de ander zal prima luisteren. Maar zo zwart wit is het allemaal niet.
dit ruim op voorhand anticiperen is denk ik de sleutel in het opvoeden (ik zeg liever begeleiden, omdat de moederhond opvoed en wij mensen daar niet aan kunnen tippen) van honden.
Weet je wat ik zie? Een aantal mensen die het zo nodig vinden om hun mening en zin willen doordraven....en alles over één kam scheren.
Dat zie ik in dit topic terug komen en wel in meerdere topics. Wat werkt voor de ene hond werkt niet bij de andere hond. Ik vind het ook altijd amuserend om te lezen dat dominantie, rangorde enz. allemaal achterhaald is. Door wie? Door onderzoekers? Die honden observeren en allemaal een andere mening hebben? Nou wat een valide studies zeg...
Wij zijn geen honden en zullen daarom nooit echt begrijpen waarom honden bepaald gedrag laten zien. Zo ook bijv. rijden op andere honden. Dat zou vaak door overprikkelingen zijn....wie bepaalt dat? Een studie? Knap zeg.....dus die onderzoekers kunnen zowaar in het hoofd van een hond kijken? Precies weten wat ze denken? Dat irriteer me vaak aan de reacties van hier. Jullie menen vaak precies te weten waarom een hond iets doet. Dat weet niemand! Wij zijn geen honden! Zoals honden niet weten waarom wij de mens bepaalde dingen doen. Wat we wel kunnen is het te proberen te begrijpen.
Dat de TS vind dat er een rangorde bepaling is in haar roedel, zal best zijn. Achterhaald of niet....als zij/hij dit wel ziet, vind ik dat we dat moeten respecteren. Daarbij heeft de TS een ras was gewoon niet een doorsnee ras is. Ik ken persoonlijk een Sarniplaninac...prachtige hond maar zo erg onderschat. De eigenaren gaan hem nu ook herplaatsen, omdat hun gewoon niet geschikt zijn als eigenaren om de hond verder te begeleiden. Als je zo'n wilt moet je sterk in je schoenen staan en ik denk dat dat de TS dat zeker wel beseft.
Daarbij heeft de TS al meerdere malen aangegeven, hoe ze het nu gaan aanpakken, maar dat lijkt nog niet bevredigend te zijn voor een aantal hier. Dat de TS zo reageert is natuurlijk ook niet netjes en jammer. Daarbij weet de TS welk ras ze in de kuip heeft en heeft ook al navraag gedaan op een ander forum. Als ze toch al daar zeggen, dat bepaald advies wat hier gegeven wordt niet gaat werken, ga ik daar niet tegenin. Ik weet niks namelijk over het ras....of hoe je ze het beste kan begeleiden.
Alleen mijn eigen ras, weet ik en daar zitten ook individuen in. Dat vind ik en als iemand daar anders over denkt, prima toch?
Je moet het doen op de manier die bij jezelf en bij de hond past.
Onze vorige hond had een zacht karakter, dat ging eigenlijk vanzelf allemaal, een zachte nee was al voldoende, nooit hoefde je te corrigeren of je stem te verheffen.
Toen kwam Diesel, nou daar liep ik mooi mee vast, die was zo zelfverzekerd, die had zo'n hard karakter, en een hele harde kop.
Ik kwam er niet mee verder.
Hier is toen Margje van het forum een paar keer geweest, soms zelfs uren, ook samen gewandeld, en die heeft me toen er wel op gewezen dat ik hem veel strenger moest aanpakken, en ja, Diesel had best wel eens een flinke correctie nodig, hij heeft gewoon even moeten weten dat ik niet gediend was van zijn gedrag, en dat ik het ook meende.
Sommige dingen waren weg na een week al, andere dingen duurde wat langer, maar kreeg wel een andere hond.
Je kan jaren tobben met een bepaalde methode, maar eigenlijk als het na 3 maanden nog niet werkt gaat er iets fout.
Soms ontstaat er gewoon een discussie, dat is niet erg toch?
En dat kan zo lang het respectvol blijft juist leerzaam zijn en ja iedereen kan zijn eigen mening hebben natuurlijk, juist goed om te lezen hoe en waarom mensen het anders zien dan anderen. Om tot een "gesprek" te komen, lijkt het misschien op gelijk wlllen hebben, maar het gaat denk ik meer om uit te leggen waarom je vind wat je vind.
Er zijn inderdaad veel studies gedaan naar het gedrag van honden, en hoe honden leren, oa door deze mensen.
https://www.dognition.com/who-we-are
Ja, door onderzoekers, die hun leven besteden aan onderzoek bij honden.
Niemand beweerd dat dominantie achterhaald is, maar de dominantie theorie is achterhaald.
Mech, een van de bedenkers van de dominantie theorie heeft later verklaard dat het onderzoek volledig verkeerd is uitgevoerd, dat het niet klopt.
Wil je dan zeggen dat hij, geen gelijk heeft dat het niet klopt?
Je kan op verschillende manieren onderzoeken. Je kan in bloed heel veel zien, welke stofjes er op een bepaalde manier vrij komen en die stoffjes zeggen alles over je gemoedstoestand.
Zo ook, speelden bepaalde stofjes in rol in het rijgedag van honden, wat zo te verklaren is. Dus zo weten we heel veel,over honden en hun gedrag en het waarom.
Wist je dat honden heel veel op mensen lijken?
Het zelfde gebied in de hersenen wordt zowel bij honden als mensen actief als het om spraak gaat, we hebben het zelfde spraak gebied. Mooi toch om te weten.
Zou wel apart zijn: „zeg meneer de Psychiater, heeft u wel verstand van mijn soort mens?"
Zou je voor elk soort/ras mens een eigen psychiater die speciaal voor dat ene mens is opgeleid.
Voor elke honden ras een eigen speciaal opgeleidde gt.
Gelukkig is dat niet nodig. Aangezien elke hond (en elk mens) een individu met een eigen ikje is, zijn sowieso alle honden verschillend en hebben een eigen aanpak nodig.
Gt en spychiaters, zijn daar speciaal voor opgeleid.
Hoeveel mensen zijn er niet door een psychiater nog dieper in de put geraakt
ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle reacties gelezen heb dus misschien is wat ik nu schrijf al eerder gemeld, maar het feit dat Wodan een Kaukasische Ovcharka is, is een deel van het probleem. Kaukazen zijn lastige honden, vooral reu-reu en teef-teef gaat vaak mis. Gaat vaker niet dan wel goed. Wodan begint zich te ontwikkelen, reu te worden en zijn gedrag is rastypisch. Daar kun je wel iets aan bijschaven maar in de basis is dit wat het is. Kaukazen staan niet bekend om hun sociale vaardigheden.
Toch grappig dat men een kaukaas steeds niet sociaal of niet vriendelijk vind tegenover andere honden , echter van hun ontstaan af worden ze gebruikt kudden te bewaken en beschermen en die herders hebben "meerdere" honden samen ..... Heeft elke herder dan echt maar 1 hondje lopen???? Dacht het niet .... kwekers die ik ken in buitenland lopen er 10/15 samen reu teef alles door elkaar , enkel loopse teven worden apart gehouden , lukt perfect en dat voor een "niet" sociale hond???? Wat grootste probleem is in mijn ogen is dat deze honden in onze landen te klein gehouden worden , en dus hun energie niet kwijt kunnen , ze mentaal dus zelf uitdagingen zoeken en dat is in dit geval een andere reu ..... een wandeling van 1 uurtje elke dag maakt deze honden echt niet moe , het zijn honden die fysek en vooral mentaal druk bezig moeten zijn om stabiel te blijven en niet zelf hun uitdagingen gaan zoeken. My 5 cents....
De nagel op de kop, Benzin!
De aard van de hond is niet dat ie in nummertjes denkt, maar dat ie behoefte heeft aan een volwaardige taak die ie zelfstandig mag uitvoeren in een ruime omgeving.
Wie een hond in huis haalt van een ras dat gefokt is om zeer specifiek werk te verrichten, moet er in de eerste plaats bij stilstaan of ie dat wel kan bieden. Als je dat niet kan, kan de hond zich gaan vervelen, protesteren, of zelf taakjes verzinnen.
Het is aan de mens om ervoor te zorgen dat ie geeft wat zo'n hond nodig heeft.
Daar hebben jullie een heel goed punt Benzin en Alaska's Finest!
Veel gedrags problemen komen ook voort door een hond die te weinig uitdaging krijgt.
Precies. Op ieder forum gaat het zo. Ik lees tegenwoordig maar veel mee en bemoei me ernniet mee. Ieder mens is uniek,iedere hond ook.
Hier ben ik het volledig met je eens. Uitgezonderd dat dit voor alle honden van toepassing is. Honden moeten van elkaar weg kunnen als het nodig is. En daar hebben ze inderdaad de ruimte en de mogelijkheid niet voor. Omdat mensen absoluut niet beseffen dat ook honden een persoonlijke ruimte hebben. Zo weet ik dat meerdere honden minstens de helft van hun tijd doorbrengen in een bench, omdat ze anders op leven en dood zouden vechten. Dus mogen ze om beurten in de bench wonen. En waar mensen zich ook niet van bewust zijn, je maakt een hond niet moe. Ze hebben sowieso al een veel betere conditie dan de mens en door er kilometervreters van te maken krijgen ze een nog betere conditie. Wat bij die honden energie vreet is het volledige actieve buitenleven dat die dieren hebben. Door zich op temperatuur te houden is al heel energie eisend
Fay.. denk dat het mentaal gedeelte overslaat, wat enorm belangrijk is voor deze honden, mijn hond is geen kilometer vreter..loop 2 uur in de ochtend en in de middag nog een 1.5 uur en het kleine blokje om inde avond.
In het bos in de ochtend loopt ze tempo "schaap" , ze houd alles maar dan ook ALLES in de gaten, vreemde honden in haar bos worden eerst even toegeblaft en even nader onderzocht.. zonder agressie, het groepje honden waar ik iedere dag mee loop..vaak ook altijd honden die we wel kennen maar niet iedere dag meelopen.. in de gaten, denk altijd HAAR schaapjes..haha
Er word dan ook geen ruzie onderling gemaakt, want dan regeld zij wel even dat het weer rustig word..puppen die te druk zijn, worden ook even verteld dat ze rustige moesten zijn, met poot opleggen.
Alles werkt maar ze is dus 2 uur bezig om alles op orde te houden..heb dus ook een hele relaxed hond die ik nog nooit kwaad heb zien worden, heel alf en toe als een reu haar wil bespringen, maar dan zijn ze al onder de indruk als ze haar lip optrekt.
Dus veel wandelen wil niet altijd zeggen dat je relaxed is..wel moe waarschijnlijk..haha
Helaas? Nee, dat is net goed! Wil je je honden goed kunnen begeleiden dan moét je rekening houden met hun karakters. Als de ene hond bijvoorbeeld meer personal space nodig heeft dan de andere, moet je de andere hond leren die ruimte te respecteren. Anticiperen en begeleiden.
Elkaar goed kennen en rekening houden met elkaar is de kern van het harmonieus samenleven
Ik snap wat je bedoelt, maar kom je zo niet bij de verantwoordelijkheid waarmee je rassen met een uitgesproken aard/behoefte in huis haalt? Dat je goed moet nagaan of je zo'n hond in de eerste plaats wel kan bieden wat ie nodig heeft?
En als dat het geval is, en je je honden zo goed mogelijk hebt begeleid in het samenleven, en het dan alsnog misgaat… ik denk dat je dan op een punt komt waar voor iedereen die meerdere honden heeft, hetzelfde geldt: Wat als het niét werkt tussen hen en ze elkaar écht écht niet moeten? Dan kom je al snel bij: eeuwig scheiden of herplaatsen. Nee?
Je heb gelijk, ik zou ook niet in mijn botte kop halen om nog éen ME in huis te halen, omdat ik weet dat ik in zo'n zelfde situatie zou komen, de buitenlandse opvanghondjes daarmee gaat het prima en zijn ook al na dag 3 uit hun stress en zijn vergeten dat ze een rugzakje hebben ( komt door Tara hoor, niet door mij..haha), maar een sterk ras..neen..dan weet ik al dat het mis gaat.
Ik heb een molosser, maar ik ben het gehakketak hier beu......ik zal niet het forum verlaten dat niet.......maar waarom zo,n discussie !!
Helaas, je hebt het mis. Je kan google naar cijfers.
Even terug komen op wandelen met je hond, uiteraard is wandelen, bewegen voor een hond belangrijk.
Honden wennen echter ook aan een bepaalde fysieke inspanning. Als je elke dag 2 uur fietst met je hond, is zijn lichaam hier (als hij eenmaal conditie heeft opgenouwd) aan gewend. Ze herstellen dan ook weer vrij snel van deze inspanning.
Anders dan ons mensen die 's nachts slapen en herstellen, hebben honden een 24/7 ritme, waar ze overdag als 's nachts slapen en herstellen.
Wat veel belangrijker is voor een hond, is mentale arbeid, een hond wil een taak, ze willen iets te betekenen hebben.
Ik kan 3 uur naar de duinen gaan met mijn hond. Kom thuis en na een half uur, wil ze weer.
Ik doe o.a. Praktijk speuren, een hald uur speuren, gemiddels 3 sporen, is ze moe, klaar en tevreden voor de rest van de dag.
Honden willen werken en vooral mentaal. Zoek en snuffel spelletjes, denk werkjes, daar raken ze volddaan van.
Een hond die een kudde bewaakt, de hele dag aan het werk.
Is toch wel anders, als die als huishond, zonder taak wordt gehouden.
Bij bordercollies en Mechelse herders zie je heel veel gedrags problemen als ze alleen als huis hond gehouden worden.
Ik zit al 46 jaar in de honden. Van huis uit een fokkerij, een lief hebberij, niet voor het geld.
In die 46 jaar, ben ik zeker van visie verandert. Elke keer nieuwe inzichten, elke keer kijken of het bij ons past of het prettig is voor hond en baas.
Persoonlijk, ben ik liever niet boos, maar voorkom liever problemen en los ze op door aan te geven wat wel werkt. Boos zijn, kost negatieve energie, vind ik geen fijn gevoel.
Moet zeggen, dat ik nu een hond heb, die heel erg baas gericht is, altijd blij en vooral ook durft aan te geven, als ze ergens even geen zin meer inheeft. Ze durft volledig haar zelf te zijn.
Bij frisbee les, erg vermoeiend. Als we weer aan de beurt zijn en ze „klaar" is, gaat ze snuffelen.
Vroeger had ik doorgezet, niet geweten ook wat dat snuffelen was, ongehoorzaamheid. Nu begrijp ik dit, moe aan het einde van de les en houd rekening met mijn hond.
Er is ook geen 1 manier, ik kijk per situatie wat werkt.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?