Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Hallo Thiery, pracht honden heb je.
Je doet het goed hoor, deze rassen (Ovcharka enz..) hebben een pittig karakter, maar dat geld ook voor je Tibetaan.
Kunnen goed met andere honden, alleen naar sexgenoten gaat het niet zo goed, een beetje hetzelfde verhaal wat ik had met mijn Boerboel die ik een kleine 10 jaar heb gehad (R.I.P. 2012)
Nu heb ik 2 honden met een zeer pittig karakter: Lola een mix van Amerikaanse - Bulldog x Presa de Canario en Jojo, een APBT ( zie foto )
Ondanks dat het een reu en teef zijn, gaan ze apart als er even niemand is, ook binnenshuis niet spelen geen speeltjes, kluiven ook om deze redenen niet op de bank enz...dat apart houden doe ik afwisselend de ene x gaat Lola naar kamer boven, en Jojo beneden in de woonkamer deuren dicht en omgekeerd.
Voor degene die maar blijven drammen dat de dominantie theorie is achterhaald, is ook weer achterhaald:
ik raadt u aan het artikel van Cafazzo et al over dominantie bij honden te raadplegen in het tijdschrift Behavioural Ecology.
Dan moet u tot de conclusie komen dat Mech en velen fout zitten met hun ontkenning van het belang van dominantie.
Een nieuwe analyse van dominantieverschijnselen bij de hond is klaar en bevestigt het beeld at Cafazzo schetst over de hond en dat van van Hooffe en Wensing over de wolf.
Dit artikel zal hopelijk dit jaar nog verschijnen en zal laten zien, dat niemand om het fenomeen dominantie heen kan.
Wat velen over het hoofd zien, is dat formele dominantie ook bij de hond voorkomt en dat het benoemen van een roedel als een extended family beslist niet betekent, dat dus dominanite geen rol speelt.
Over de vele fouten in het artikel van Bradshaw et al, en dat van Casey zal ik het maar niet hebben. Deze complexe materie wordt door hen op een wetenschappelijk onacceptabele wijze behandeld, maar dat wordt door vele lezers niet gezien (en dat neem ik ze niet kwalijk, de materie is zeer complex.
Voortschrijdend inzicht zal laten zien, dat niemand om dominantie heen kan, maar dat dit niet logischerwijze moet leiden tot dominantie-gerelateerde trainingswijzen.
Vriendelijke groet,
dr MBH Schilder
Universiteit Utrech
En voor de mensen die meer willen weten over dr. MBH Schider
Hier de link:
http://www.uu.nl/medewerkers/MBHSchilder/0
Succes
Schilder? Degene van die achterlijke test bij in beslag genomen honden?
Ik zie dominantie trouwens ook niet als karaktereigenschap, maar ontken het bestaan ervan ook niet. Deze laatste zin: "Voortschrijdend inzicht zal laten zien, dat niemand om dominantie heen kan, maar dat dit niet logischerwijze moet leiden tot dominantie-gerelateerde trainingswijzen" ben ik het dan ook helemaal mee eens.
Sta jij dan op 1? Ik doe het wel met plaats 2, hoewel ik de 3e ook geen probleem vind.
Hihihi, als je braaf bent, mag je m'n kluifje hebben
De heer Schilder, waardoor vele honden de dood hebben gevonden dankzij zijn zeer omstreden gedrags test.
Ik geloof niet dat ik hem erg serieus kan nemen.
Overigens wordt ook nergens het bestaan van dominantie ontkent. Het gaat om de dominantie theorie ansich die niet klopt
Wel graag de kip smaak!
Ik kan je tot een eind best snappen hoor. maar op een punt in dit topic leest het ineens heel naar, en vind ik je erg onvriendelijk worden, het is niet netjes dan forummers te beledigen of uit te schelden. misschien kun je niets met het advies, maar dat kun je ook normaal zeggen toch?
verder is het inderdaad zo, dat niet iedereen dezelfde visie heeft als we hier graag zien, dat kan. zoals Dobber ookal aangeeft..dan is het even goede vrienden, en is een ander forum wellicht de betere plek voor u...
maar de toon maakt de muziek een beetje, dat wilde ik even aankaarten.
overigens, ben ik een van de mods en heeft u wel reactie gehad op uw vraag misschien over het hoofd gezien?
Hier hetzelfde.
Vaak wordt een hond die wat agressie gebruikt ook gelijk bestempeld als ranghoger...
Agressie tussen wolven wordt voornamelijk bepaald door de hulpbronnen. Hoe schaarser de hulpbronnen hoe meer agressie er is. Elk individu wil overleven. Agressie wordt dus niet gestuurd vanuit de hiërarchie maar vanuit de schaarse hulpbronnen.
Dominantie bestaat zeker, dat wordt ook nooit ontkent.
Dominantie zoals in de dominantie theorie bedoelt wordt, dat bestaat niet in de honden wereld.
Correctie, ook die worden gebruikt. Stilstaan als je hond trekt, een negatieve correctie, omdraaien als je hond opspringt, of je hond weg halen, als hij een grens bij een andere hond overgaat. Allemaal correcties, worden gewoon gebruikt.
Positieve correcties, die zijn niet nodig.
Behalve de koekjes en aai, zijn er wel meer mogelijk heden om je hond te belonen.
Zou zeggen, vediep je er eens in.
Oh geloof me, de manieren die je nu noemt, heb ik me in verdiept. Ik heb in het begin mn hond op die manier opgevoed. Stilstaan met uitvallen, corrigeren door negeren. Afleiden, weglopen Ga zo maar door. Enige wat t me heeft opgeleverd was een verwende en onzekere hond die alleen maar meer uitviel en absoluut niet meer normaal met vreemde mensen of dieren kon.
Pas sinds ik dat heb losgelaten en grenzen en duidelijkheid geef heb ik een brave hond die weet waar ie aan toe is en dingen zelf niet meer hoeft op te lossen. En nee dat ging me niet lukken met koekjes. Ik moet hem nou eenmaal soms corrigeren. Niet door hem een lel te verkopen maar wel door een duidelijke correctie.
Werkt prima, eindelijk geen nerveus onzeker zenuwenlijertje meer
Negeren zou ik persoonlijk niet doen, maar er is niets mis mee met corrigeren (negatieve correcties) en vooral duidelijk zijn, grenzen stellen.
Een hond weet zo waar hij aan toe is en dat zorgt voor zekerheid.
Grenzen en duidelijkheid.. is natuurlijk super belangrijk bij het opvoeden van je hond. Natuurlijk werkte je vorige methode dan niet. De positieve opvoedingsmethoden gaan veel verder dan "koekjes en aai". Negeren is enkel een oplossing als een hond bepaald gedrag stelt om JOUW aandacht te krijgen op een foute manier. Negeren is in vele gevallen geen oplossing
Dat negeren geen oplossing is begrijp ik. Maar door heel HP werd om het hardst geroepen dat mijn hond niet dominant was -want dat bestaat niet- terwijl hij wel degelijk in bepaalde situaties dominant reageert en dingen wil regelen. Dat dat hier niet geloofd word heb ik maar gewoon losgelaten en doe het op de manier die voor ons werkt. Ondanks dat het volgens buitenstaanders allemaal "niet waar" is. Ook goed.
Als ik de tips van hier had opgevolgd , vooral niet ingrijpen en vooral veel belonen, want alles word op onzekerheid gegooid, was ik nog niks verder.
Wat je soms ook ziet, als je als baas net niet duidelijk genoeg bent, dat een hond dan zelf gaat regelen. Niet omdat hij dominant is, maar omdat hij een taak van jou overneemt.
Zorg je als baas voor duidelijkheid en grenzen, zal de hond weten waar hij aan toe is.
Het blaffend naar de deur toegaan als er gebeld wordt. Dominant, of de hond neemt de ruimte die hij krijgt.
Als je bel gaat en je laat je hond in de woonkamer, wordt het voor een hond duidelijk: wie er aan de deur staat, is niet jou taak.
Zo mooi honden en hun gedrag, kan er uren over praten en uren observeren.
Met dominant reageren bedoel ik niet waken als er een bel gaat. Daarmee bedoel ik meer, niemand meer binnenlaten, de andere honden ergens niet langs laten lopen, naar andere honden krijsen aan de overkant van de straat. Dat gedrag is gewoon rotgedrag en kreeg ik echt niet opgelost met afleiden of belonen. Echt niet.
Dat het een gebrek aan leiderschap was, zeker wel. En ik heb hem daar echt wel flink consequent voor gecorrigeerd. Of HP dat nou leuk vind of niet.
Zon hond had ik ook, dat is gewoon met afleiden opgelost...
elk geval is dus ook gewoon anders...voor de 1 zal meer nodig zijn dan voor de ander
en nu voed ik best positief op, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit eens boos was, of alleen maar met koekjes strooi..die gedachte schijnt nogal te heersen als men denkt aan positief opvoeden..maar dat is natuurlijk een beetje uit zn verband getrokken...
Nee. Ik zie positief opvoeden niet als met koekjes strooien. Ooit heb ik een topic geopend over mijn hond en kreeg daar allemaal adviezen, vooral niet corrigeren, maar afleiden, belonen, etcetera.
Werkt gewoon niet. Je mag me gerust geloven dat ik een jaar later nog steeds met een gillende hond aan de lijn liep. En ik loop gewoon niet graag met een verwende gillende hond die ook gewoon echt bijt.
Dit ging er niet uit met positieve opvoeding. Je hoeft me niet te geloven. Maar ik heb het gewoon losgelaten en hem best aangepakt. Ik heb hem nog nooit geslagen. Niet een keer. Maar hij heeft echt wel flinke stemcorrecties gehad, of zelfs weleens een duwtje tegen zn kont. Ik weet dat het uit Den boze is maar wel de enige manier om nog contact met hem te krijgen op zo'n moment. Dat ging echt niet op een andere manier werken.
Maar kom gerust een keer een rondje lopen, kijken of je denkt dat je hem wel af kan leiden als ie begint te krijsen en nooit meer stopt
Probeer jij dan maar eens een dove hond op te voeden met je stemcorrecties... en je "duwtjes"... zal goedkomen
Ik zou m een koekie geven. Brave hond. Goed bezig.
ik geloof je hoor!
denk je dat ik nooit een stemcorrectie uit deel? zeker wel...
volgens mij praten we wat langs elkaar heen en begrijp je me niet helemaal...ik spreek je namelijk niet eens tegen.
ik vind die laatste zin dus eigenlijk gewoon ook best naar lezen, als een sneertje ofzo?
zo van "zie maar of het jou lukt met je koekjes en lieve stem"
ook hiervoor al trouwens, met zo de nadruk op "ik doe het lekker niet HP minded" "dan vinden jullie dat maar , maar ik luister niet"
ehm ja, prima hoor! ik vind het helemaal top..ik heb destijds je verhaal ook niet meegekregen dus kan er niet over meepraten.
Mijn Lola was ook een soort "oerhond" weliswaar van onbekende ras, maar ook een hond die niets deed zonder dat ze daar de zin van in zag. We zijn dan ook nooit op een hondenschool geweest, ook al omdat ikzelf geen kunstjes en commandomens ben. Bij mij moet het "natuurlijk" en soepel gaan, zonder druk. Als je bij haar druk maakte werd het een gevaarlijke hond, zonder druk kwam haar ware mooie aard pas tevoorschijn.
Omdat iemand een bepaald ras niet heeft, wil dat niet zeggen dat hij niet snapt dat er honden met een sterk karakter zijn, waarmee je moet om kunnen gaan. Het zijn nu eenmaal geen zit/plaats/af honden. Dat waren de chows waar ik het over had, trouwens ook niet.
Maar daarom zijn er wel wat algemene regels die voor elke hond gelden ongeacht ras.
Het is een groot misverstand dat positief met een hond omgaan betekend dat je de hond de hele tijd koekjes toestopt. Positief opvoeden is niets anders dan goed letten op de signalen van de honden, en vooral VOORKOMEN van problemen. (Die blijkbaar nu toch beginnen bij jullie ) En niet de hond "de fout in laten gaan" en pas achteraf corrigeren.
Daarvoor is veel inzicht nodig, je moet je honden goed kennen, en echt op de hoogte zijn van hondentaal en niet uitgaan van wat je als mens denkt wat er wel aan de hand zal zijn vanuit een allang achterhaalde theorie. De laatste decennia zijn er toch veel ontwikkelingen geweest op het gebied van inzicht en omgaan met honden, we weten gelukkig veel meer over hoe een hond leert en hoe hij zich uit, en daar kunnen we ons voordeel mee doen.
je bent m.i. dan al te laat, je hond heeft dan meer afstand nodig nog. Afleiden als een hond al in zijn gedrag zit, is erg moeilijk of onmogelijk, je zal hem dan echt uit de fixatie moeten halen, bovendien heeft je hond dan alweer een slechte ervaring, waardoor een volgende keer weer meer stress, daarom beter voorkomen dat hij dit gedrag vertoont.
Zo bouw je vertrouwen op en kan je ook steeds meer de afstand verkleinen.
Probleem is alleen wel dat je niet alleen op de wereld bent, en best wel rustige plekken op kan zoeken, maar toch echt eerst over straat moet. Je kan niet altijd alles ontwijken. Soms is het voor iedereens veiligheid noodzaak dat de hond zich aanpast aan de buitenwereld in plaats van andersom.
'T was niet echt een sneer. Maar het zou best kunnen kloppen dat je bij mij na de zoveelste -dit kun je gewoon oplossen met afleiden hoor- wat irritatie bespeurt ja.
Afleiden en belonen gaat idd niet werken.
Op het moment dat je hond blaft, uitvalt, zit hij al zo hoog in de opwinding, dan kan je er niets mee.
Je zal dit dus moeten voorkomen.
Voordat je hond hoog in de opwinding schiet, er ver voor, de afstand vergroten. Zo zorg je dat je op op een voor hem veilige afstand om de andere hond heen kan lopen.
Als je dit consequent doet, worden andere honden op den duur minder eng, spannend, want je hond zal merken, dat hij altijd op een veilige afstand passeren kan.
Als je dan met aandacht van je hond langs een ander kan lopen, (zo komt er ook geen oog contact) wordt de situatie helemaal voorspelbaar.
Op den duur, zal je de afstand kunnen verkleinen.
Dit was inderdaad een van de tips die niet werkte. Mede omdat de afstand ergens een kilometer verderop op een gegeven moment al genoeg was om uit zn plaat te gaan, en mede omdat je in een stad niet zo makkelijk meer afstand kan nemen van anderen.
Bij ons is er speciaal een cursus voor honden die niet met anderen kunnen.
Het meest ideale is vind ik, om life met iemand (een gt) aan de slag te gaan.
Iedere hond en situatie is anders, iemand die mee kijkt en ziet wat er gebeurd, wat doet je hond en wat doe je zelf.
Van af een forum, kan je eigenlijk nooit een gericht advies geven.
Volgens mij is uitvallen aan de lijn ook een van de grootste problemen. Je komt nu eenmaal tig keer per dag een andere hond tegen als je buiten bemt.
ik weet dat het niet makkelijk is, Jenna reageerde ook heftig op andere honden, en nog als ik te laat ben of er onverwachts iets gebeurd. Toch is er al een wereld verschil tussen toen ze er net was en nu, ik gebruik een methode van mezelf, Turid Rugaas en een snufje BAT en dat werkt goed. Bij Lola is het er ook helemaal uitgegaan op die manier, zij kon zelfs loslopen naderhand in de buurt van honden en andere mensen, ze loste dat dan later zelf ook op door boogjes te maken of met kalmerende signalen te werken, hier bijvoorbeeld doet ze dat tegen een hond waartegen ze voorheen enorm tegen uitviel omdat ze bang was. Je ziet nog aan het borstelen dat ze het eigenlijk best eng vindt nog.
maar we dwalen af...
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?