Hier vergeet je dan wel dat honden altijd eerst waarschuwen met een snauw, een eerst met hun lichaamshouding communiceren voordat ze uithalen.
Volgens mij is dat precies wat ik eerder al beschreef.
Geen haar op mijn hoofd die het mijn hond zelf laat uitzoeken.
Een grom, dreigen, een hap, wat dan ook, geen leuke ervaring voor mijn hond, of een ander.
Hoevaak er niet een ongelijd projectiel op je af komt rennen, over je hond heen dendert.
Ze kan dit uitstekend zelf regelen. Flink van zich afbijten. Ik vind dit alleen geen leuke ervaring voor haar, dus ik
voorkom dit.
Een reu die op haar duikt, kan ze prima van zich afbijten. Niet leuk voor Luca om te doen.
Goed zo, zeggen andere bazen, daar leer hij van.
Uh, wat leert hij ervan? Dat hij op dat moment een snauw van mijn hond krijgt en dan? Volgende keer gaat hij gewoon weer zijn gang.
Net zo als dat ongelijd projectiel wat op alles af dendert. Het enige wat die leert, is dat je soms een snau kan krijgen en dendert vervolgens weer gewoon vrolijk op de volgende hond af.
Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van mijn hond.
Zij hoeft die onopgevoedde, grens overschreidende honden niet op te voeden.
Ik vind dit een stropop redenering.
Hij zal leren dat als hij aan de snauw geen gehoor geeft er een hardere reactie volgt in vorm van een uithaal.
We gaan nu toch niet inééns van het standpunt af dat honden onderling de beste opvoeders zijn?
Het mag voor jouw hond niet leuk zijn als zo'n ongeleid projectiel op haar afvliegt maar als ze verder niets mankeert zal ze er echt geen slapeloze nachten van hebben als ze een andere hond een keer op z'n plaats zet. (natuurlijk is het niet juist dat de andere eigenaar dit laat gebeuren zonder mat je te overleggen)
In het leren omgaan met andere honden zal er voor sommige honden toch echt wel een keer een snauw of een beet volgen. Dat gedeelte zal ze toch echt van andere honden moeten leren.
Zie hier Sunny, als de Collie zou uithalen kan ik hem dat niet kwalijk nemen. Ze is hier trouwens nog rustig
Dat is dan weer niet helemaal waar. Ik heb met 'de eerste' hond serieuze hulp gehad van iemand die hier in NL zat en de opleiding in Amerika (en daar herhaaldelijk voor bijscholing terug is gegaan) heeft gevolgd bij cesar Milan. Het CM beeld wat vaak geschetst wordt is helaas best achterhaald. Juist deze persoon heeft mij geleerd hoe ik op een zeer hondvriendelijke manier non verbaal (zonder fysieke straf of pijniging) duidelijk kan maken wat ik bedoelde. En deze persoon is nu ruim een jaar uit beeld en het werkt nog steeds.
(Deze persoon heeft trouwens ook Nederlandse en Belgische honden diploma's gehaald, dit schrijf ik er maar bij om te nuanceren).
Maargoed het is niet mijn intentie om hier een CM discussie topic van te maken. Het enige wat ik jammer vind is dat de tv een bepaald beeld schetst, wat niet overeenkomt met mijn beeld ervan. En ach, iedere methode heeft wel een item wat ik niet gebruik (zoals de nylon slip van CM, die gebruik ik ook niet).
De enige overeenkomst die ik trouwens zie tussen het punt wat ik hier nu aanhaal en de lessen die ik heb geleerd van de 'CM afgevaardigde' is dat ook ZIJ negeren zelden een optie vinden. ....om maar even ontopic te blijven.
Dan heb je het denk ik zuiver over intentie?
Hier zit dan ook weer een kern van waarheid in.
Mijn eerste hond was een lompe, lieve, beleefde, naïeve, goedzak loebas. Maar totaal niet oplettend, leefde in zijn eigen wereld, trok eigen plan, maar deed nooit een vlieg kwaad.
Nu mijn andere hond er een poos bij is (ander ras, ander kaliber) is hij echt wel oplettender geworden. In eerste instantie heeft deze tweede hond ook een paar keer heeeeel erg duidelijk moeten maken dat die ergens niet van gediend was. De signalen zag je in een rap tempo van klein naar erg groot gaan.
Nu hoeft deze tweede hond maar een snorhaartje naar achteren te leggen en de eerste hond let wel op. De grens is bereikt, ook al bedoelde hij het goed.
Ze hebben doordat ze elkaars grenzen eerst niet kenden echt moeten leren communiceren. En dat hebben ze niet geleerd door elkaar te negeren (om ontopic te blijven haha). Nu geven ze elkaar hele subtiele signalen en kunnen ze lezen en schrijven met elkaar.
Je leert nu eenmaal met vallen en opstaan, ook honden.
Om mezelf te gedragen als een hond voel ik trouwens weinig voor. Maar communicatie over en weer (betrekking op regels en duidelijkheid) is een afstemming van beide kanten. Ook de mens valt wel eens tijdens dit leerproces (ten opzichte van honden).
Als je "nee"
moet zeggen tegen je hond wil dat zeggen dat je "ja" te laat gekomen is.
Verder goed artikel! Maar niets nieuws
Belonen en timing is inderdaad een kunst.
maar nu gebruik je wel een positieve correctie. alleen niet op je eigen hond
Luca maakt een speelboog voor een hond, ze liep een stukje voor me. De hond rent mee en duikt boven op haar en valt aan.
Ik jaag die hond weg. Doet ze anders nooit, zegt de bazin, terwijl ik een trillende mank lopende Luca nakijk.
Even later zegt ze dat ze nooit weet hoe haar hond reageert.........
Ik dacht niets te zien, vervolg mijn weg met een doodsbange hond. Ze krijpt tegen me aan en ik zie toch bloed op haar buik. Bezoekje da dus.
Oerdom dat ik het nummer van die basin niet heb gevraagd.
Vind honden onderling nou niet bepaald fijne opvoeders.
Een teef en haar kroost, helemaal top, die voeden op. Eenmaal uit het nest, vertouw ik meer op mezelf als opvoeder.
Binnen je eigen roedel, tot op zekere hoogte mogen ze zich met elkaar bemoeien, alles daar buiten, vind het toch echt geen leuke ervaringen.
Je hebt helemaal gelijk, op andere honden die kwaad willen wel.
Hypocriet eigenlijk.
Moet zeggen dat tot nu boos weg sturen al genoeg is, heb nog nooit geweld hoeven gebruiken. Maar zal het zeker inzetten voor de veiligheid van mijn hond of kids.
Je bedoelt Aniek Winters?
Je bedoelt dat CM nu hond vriendelijk werkt?
Was het maar waar.
boos wegsturen is ook een positieve correctie
een hond die niet is opgevoed, wordt continu gecorrigeerd door anderen (honden of mensen)
maar je hond in z'n opvoeding een keertje een correctie geven, dat mag dan weer niet...
Ja het is zeker een positieve correctie, heb je gelijk in.
Schoppen is fysiek pijn doen dat heb ik nog niet hoeven doen. Heb ik toch meer moeite mee dan een keer een brul geven.
Luca wilde een keer achter een fietser aan, ik gaf een enorme brul, ze stopt en draait om, braaf!
Bij opvoeden hoort zeker corrigeren, alleen fysiek corrigeren is in mijn ogen niet nodig.
Het werkt ook niet, de hond doet iets niet uit angst voor de fysieke correctie.
Stop je met de correctie, vervalt de hond weer in zijn oude gedrag.
Of een hond went aan de correctie, dan zal je steeds zwaardere middelen moeten inzetten.
Daarom dat ik het ook altijd heb over volwassen stabiele honden heb als het over socialisatie gaat. Je weet dat natuurlijk alleen als je de honden enigszins kent dus eigen roedel of bekenden
Opmerkelijk, als je een hond fysiek corrigeert dan doet hij niet wat er verlangd wordt als er niet meer fysiek gecorrigeerd wordt maar als ik met een voertje oefen dan geldt dat weer niet als het voertje achterwege blijft. Dat geloof je zelf toch niet?
Ik wil hier niet fysieke correcties gaan promoten maar we moeten wel eerlijk blijven
Fysiek corrigeren zorgt er voor dat het vertrouwen geschonden wordt. Naast duidelijkheid en consequent zijn is vertrouwen ontzettend belangrijk in het opvoeden van je hond
Dus als ik mijn hond leer in de tuin te blijven met fysieke correcties dan zal ze (als ik binnen zit en zij buiten loopt) gewoon de weg oplopen maar als ik het haar leer met een voertje dan zal ze netjes in de tuin blijven ook al ben ik er niet bij?
Ik bedoelde dat zowel de methode van CM er vanuit gaat dat negeren in de meeste gevalle niet werkt, evenals de meeste mensen dat hier ook zeggen.
zo interpreteerde ik het inderdaad ook.
Yeah right .....
Tuurlijk :')
Complete lariekoe, dat kan ik je zo vertellen.
Dat men uit morele overwegingen geen fysieke correcties gebruikt is natuurlijk mooi maar dat moet niet met onzin verhaaltjes ondersteund worden.
Hahah nee bij mij werkt dat ook niet.
Ik heb drie jaar volgens de 'koekjes'methode (om het maar even zo oneerbiedig uit te drukken) mijn hond leren lopen aan de riem. En hij loopt er goed mee/naast. Maar soms komt er een geurtje voorbij, die zijn neusje binnendringt. En dan is het.. oepsie arm uit de kom... als ik het niet snel genoeg in de gaten heb. Ik moet me dan echt schrap zetten met mijn lijf/benen/arm.
Is het op te lossen met een correctie voor een volgende keer? Nee
Is het op te lossen met een voertje voor de volgende keer? Nee
Waarom niet: te laat is te laat.
(Dat heeft wel te maken met tijd trouwens...) en het niet kunnen ruiken wat een hond ruikt om daar op tijd op te kunnen anticiperen.
Ja dat vind ik een iets ander verhaal.
Die hebben een band met elkaar, of krijgen een band.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?