Ook hier ben ik van mening dat je dit niet mag verklaren met een rechtlijnige "als ze dit doen, betekent het dat".
Ook hier moet je weer naar de context kijken, de karakters vd honden. Het groter geheel, zeg maar.
In de ene situatie zal een poot op de rug leggen betekenen: "kom op, speel es mee". Maar net zo goed kan het wijzen op opwinding (zoals een hond bijvoorbeeld ook kan gaan 'rijden' op een andere). Of het kan uitdagend of aftastend bedoeld zijn, even inschatten hoe tolerant de andere hond is, waar die z'n grenzen liggen, enz.
Hondentaal is echt complex. De ene keer zie je meteen wat er aan de hand is, de andere keer blijft het gissen. Da's niet erg, zo blijft het boeiend
Dat is helemaal waar wat je zegt!
De context is heel belangrijk. Daarom kan je eigenlijk ook nooit een advies geven, als je de hond en de situatie niet zelf ziet.
Ik geloof ook niet in een mens-hond hiërarchie. De hond ziet jou altijd wel als de baas, jij bent namelijk de gene die voor het eten zorgt. Een hond ziet zijn baas ook niet als onderdeel van de roedel (voor zover ik weet).
In een roedel van alleen honden kan ik me er nog wel iets bij voorstellen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Zou, als je meerdere honden in huis haalt, soms ook van verschillende rassen er niet eenzelfde soort situatie kunnen ontstaan als de situatie van de wolven uit de studie van David Mech indertijd.
Het verschil is natuurlijk dat wij onze honden proberen "op te voeden".
Maar toch, het is onnatuurlijk, een roedel is een familie, ouders met jongen, en dat zij wij met onze honden en honden die geen familie van elkaar zijn misschien, niet. Als je dan honden hebt die heel sterk zijn van karakter, en andere honden weer meer toelaten dat je dat een rangorde zou noemen al zal je daar ook nog een heel goed oog voor moeten hebben wie nu werkelijk in welke positie staat.
Dan nog, ook al zou je van een rangorde kunnen spreken, kan je naar mijn mening niet zeggen dat dit iets natuurlijks is en bij honden hoort.
Wat ik nu wil zeggen weet ik eigenlijk niet haha, zomaar een overdenking dat het allemaal heel complex is als je er goed over na gaat denken.
Studies bij feral & stray dogs hebben uitgewezen dat bij de honden er een lossere structuur is van samenleving dan tov de wolven.
Wolven leven enkel in familie verband terwijl dit bij de honden niet het geval is en ook geen vereiste
Teven paren ook met meerdere reuen. Dit geeft dan ook het voordeel dat de jongen beschermt omdat de reu niet weet of het zijn jongen zijn of niet.
Kijk eens naar je eigen familie, is daar een sterke rangorde?
Vader aan het hoofd, deelt de lakens uit, die bepaald. Moeder aan zijn zij, samen de bovenste rang. Er onder, het oudste kind, die heerst over de jongere en het jongste kind is de 0, die mag niets, is het laagst in de rang.
Of is je familie meer een samenwerkings verband, waar wordt samen gewerkt. Ieder heeft een eigen ding, voorkeur, ieder heeft een eigen plekje, waar je met respect mee omgaat.
De ouders hebben het meest levenswijsheid, die leren de kinderen hoe je veilig in deze maatschappij kan bestaan.
Met honden net zo, een samen werkings verband. Niemand staat boven iemand anders en bezit, recours, je eigen ding, dat vinden ze belangrijk.
Een hond is geen roedeldier, maar een sociaal levend dier. Daarom is hij in staat een band aan te gaan met niet familie en ook nog andere soorten dan hem zelf, de mens, een kat, andere dieren.
Daarom kan je één hond hebben.
Dat is zo gevormd tijdens het domesticatie proces.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?