Dag allemaal!
Vandaag is bij ons thuis het gesprek gekomen van sterilisatie van Zelda.
Eerst wou ik graag met Zelda ooit eens een nestje hebben. Maar nu met alles wat er gebeurd is, ben ik daar een beetje van afgestapt. Ze heeft ook een liesbreukje gehad en heb al meermaals gehoord dat het dan sowieso af te raden is om een nestje te hebben met een teefje die dit gehad heeft.
Zelda is nog geen 6 maand. Ik heb vandaag een afspraak gemaakt voor 20 november. Ze is dan 6,5 maand. Volgens internet en dergelijke, is dit de perfecte leeftijd. Ik heb vandaag ook naar de dierenartspraktijk gebeld, maar kreeg niet mijn dierenarts aan de telefoon, maar een andere die daar ook werkt (de vader ervan) en die adviseerde ook dat het goed is om haar dan te steriliseren.
Nu zegt mijn zus juist, dat Tijl (mijn dierenarts dus) haar adviseerde, om eerder te wachten tot al haar hormonen & lichaam 'op rust' zijn. dus 3 maand na de eerste loopsheid..
Je hoort ook kweet niet hoeveel tips/meningen van ja je moet ze laten steriliseren op het moment wanneer ze een goed karakter heeft want zo blijft ze. En je mag bijvoorbeeld dan net niet steriliseren omdat de organen zich klaarmaken en zich goed doorbloeden..
Ik heb ergens een 'ik trek het mij niet aan' gevoel en doe gewoon toch waar ik denk dat het beste voor is voor mijn hondje. Maar wou toch graag jullie meningen.
Waarom ik het wél zou doen: Ze gaat nog puberen, maar dit gaat minder zijn omdat er de hormonen niet zo tot uiting komen.
We weten niet wanneer ze loops wordt. Maar stel dat ze net in de maand december loops wordt, hebben we een groot probleem. Ze komt deze maand wekelijks in contact met mijn vriend zijn hond en dit is een reu'tje.
We hebben ook schrik dat de band tussen mijn vriend zijn hond en Zelda gaat veranderen. (nu spelen ze enorm fel en we hebben schrik dat Lupos, Zelda meer als lustobject gaat zien, waardoor het spelen dus weggaat) Ik ga binnenkort samenwonen met mijn vriend en zijn hond dus, dus het moet blijven klikken tussen de hondjes..
Er is ook sowieso veel minder kans op bepaalde kankers en dit is ook heel belangrijk voor mij omdat onze vorige hond aan baarmoederkanker is geopereerd geweest en dus pas op 8 jarige leeftijd is gesteriliseerd, dus ik ken de risico's..
Waarom ik het niet zou doen? Ik weet het eigenlijk niet, ik heb meer voordelen dan nadelen. Maar door al die verhalen, twijfel je gewoon
dus shoot wat jullie er van denken, ik twijfel toch al fel!
ik heb mijn hond van 5 laatst laten steriliseren. Ook om toekomstige narigheid te voorkomen, en aangezien er niet (meer) gefokt wordt is het ook niet "nodig" om steeds loops te zijn.
Maar ik moet zeggen dat ik 6,5 maand wel erg jong vind.. Ik zou persoonlijk ook wachten tot ze is uitgegroeid. Je hond jong onder het mes doen omdat je anders niet weet wanneer ze loops is vind ik onzin. Je kunt je honden makkelijk gescheiden houden, hier lopen meerder intacte teven en reuen in huis en met benches en deuren kom je een heel eind (om en om in de gang liggen etc.) En hoewel jouw hondje wat volwassener zal worden na haar loopsheid slaat heus niet heel haar karakter om hoor ;) Ze is nu nog een pup, en pups spelen nu eenmaal heel veel. Grote kans dat ook als je haar wel laat helpen ze niet meer wil spelen. Maar wat maakt dat uit? Wij mensen willen altijd maar dat honden spelen maar vaak hebben ze daar zelf helemaal geen behoefte meer aan als ze opgroeien :)
Ik blijf bij mijn mening van nooit te steriliseren vóór een jaar, vóór een lichaam is uitgegroeid.
al heel veel teefjes gekend die later incontinent zijn juist door zulke vroege sterilisatie.
maar jij beslist inderdaad.
Ik vind 6,5 maand veel te jong! Je hond is dan nog lang niet uitgegroeid en haar hormoonhuishouding is nog lang niet op orde. Bovendien zijn vrijwel alle redenen die je noemt (op de kanker nagelaten) vanuit menselijk oogpunt 'omdat het makkelijker is als ze is geholpen'.
Op mijn dierenartsenpraktijk adviseren ze ook drie maanden na de eerste loopsheid. Wanneer ze loops zijn geweest, groeien ze namelijk niet tot nauwelijks meer in de hoogte. Daarnaast ontstaat er een grotere kans op urine-incontinentie als je het voor de eerste loopsheid doet bij middelgrote en grote honden.
Als laatste voor haar gedrag: mogelijk speelt ze nu heel fel met andere honden, na een eerste loopsheid verandert gedrag over het algemeen. Kan zowel positief als negatief uitpakken. Maar als je een al felle pup castreert, is de kans aanzienlijk dat ze in het felle gedrag blijft hangen.
Conclusie van mijn kant: niet castreren zo vroeg!! Het heeft meer nadelen dan voordelen voor de hond, alleen voor de mens is het gemakkelijker.
Persoonlijk vind ik dat véél te jong en zou ik absoluut wachten tot na de eerste loopsheid.
Voor de nadelen kun je hier even kijken:
http://schotseherdervrienden.nl/gezondheid/aandoeningen/voortplanting/de-voor-en-nadelen-van-castratie/
Ik heb ook begrepen te wachten tot een hond is uitgegroeid.
Ook omdat de botstructuur dan goed gevormd is.
Als je castreert als een hond nog in de groei is, verandert dit proces door de verstoorde hormoonhuishouding.
De botstructuur krijgt niet de dichtheid die het zou moeten krijgen, de hond groeit anders en de botstructuur wordt niet meer zo hard als zou moeten.
Daarom ook dat jong gecastreerde honden meer kans hebben op botkanker.
wij steriliseren de buitenlandse teefjes al met 5 maanden, nooit problemen gehad, allemaal groot geworden met normaal karakter en allemaal normaal volgroeit. Dus laat je niet gek maken en gewoon doen zoals jij denkt dat goed is. In Amerika steriliseren ze al met 12 weken, gaat ook altijd goed.
Ik zou haar niet zo vroeg sterriliseren/castreren en in ieder geval wachten tot ze volledig is uitgegroeid. De meningen hierover verschillen enorm en zoals je al zei; het is uiteindelijk jouw keuze. Je schrijft dat ze nog geen 6 maanden is. Ik neem aan dat je vanaf dag 1 bezig bent met haar opvoeding en dat je dit ook doorzet. Ik denk dat veel mensen castratie zien als oplossing voor gedragsproblemen maar ik ben van mening dat je zelf heel veel in de hand hebt door je hond goed op te voeden. Mijn pup is 6 maanden en begint nu te puberen, wat betekend dat hij zijn grenzen gaat verleggen, net doet alsof hij doof is enz. Het is aan mij om zijn gedrag consequent te corrigeren. Misschien niet de makkelijkste periode maar uiteindelijk wordt de puber ouder en weer rustiger. En zoals iemand al opperde, je kunt als je straks gaat samenwonen (leuk:-)) een hoop doen wanneer je ze uit elkaar wilt houden dmv een bench of een afgesloten ruimte. Ik heb ervoor gekozen een pup in huis te nemen en ik zal deze niet laten castreren omdat deze opstandig wordt, niet luistert, of omdat het voor mij gemakkelijker is. En begrijp me goed, het puberen kan heel lastig zijn en je zult je hond af en toe achter het behang willen plakken, maar uiteindelijk heb jij voor je hond gekozen en wist je dat die periode zou komen. Misschien was je relatie met hond toen je je pup aanschafte nog niet in beeld maar ik denk dat het geen probleem hoeft te zijn om jullie honden samen te laten leven zonder castratie van jouw hond. In ieder geval totdat ze is uitgegroeid. Want volgens mij zijn er meer nadelen dan voordelen van castratie voordat een hond is uitgegroeid. Maar ook daarover verschillen de meningen. Uiteindelijk moet jij het doen en de keuze is inderdaad helemaal aan jou!
Syl
Er is onderzoek gedaan, wel vaker natuurlijk.
Het schijnt zo te zijn dat als je teefjes te jong steriliseert de kans groot is dat ze feller worden. Na de 2e loopsheid is dit al wat minder en na de 3e loopsheid zou een teef hetzelfde blijven als voor de sterilisatie.
Daarnaast is net als bij reutjes de lijst met nadelen van sterilisatie/casteratie vele malen langer dan de lijst met voordelen.
Ja, de kans op mama tumoren is weg, maar de kans op botkanker wordt vele malen hoger. En zo zijn er meer dingen.
Mij wordt ook regelmatig gevraagd of ik mijn honden heb laten castreren. Nee! Waarom dan niet, is dan de vraag. Alsof het gek is als je het niet laat doen. Ik laat ze alleen helpen als het medisch gezien noodzakelijk is.
Ik snap dat meningen hierover verschillen hoor. Ik snap niet dat je het al laat doen voordat een hond uitgegroeid is.
Het ligt eraan wat je wil bereiken met de sterilisatie...
Wil je dat ze minder kans heeft op tumoren voortgebracht uit een hormoonkwestie, dan is deze leeftijd prima.
Wil je alleen haar vruchtbaarheid wegnemen, zou ik sowieso tot na de eerste loopsheid wachten.
Ikzelf zou ervoor kiezen om niet te steriliseren, óf als ze uitgegroeid is (dus met 2 jaar).
Maar als je na de eerste loopsheid castreert alleen om kans op tumoren te verminderen, ben je er in principe ruim op tijd bij ook. Dan hoeft t niet per se al op deze, in mijn ogen, veel te vroege leeftijd.
Maar idd, castratie heeft zoveel meet nadelen dan voordelen dat ik ook niet zou castreren als het niet nodig is..,
In Amerika zijn ze terug gekomen van pups steriliseren ,vanwege problemen met gedrag en meer kanker op latere leeftijd .
Geen idee waar ik het een tijd geleden las ,ik dacht in de hondenwereld .
Als het dan toch moet zou ik zeker wachten tot de hond volwassen is .
Mijn DA is ook voorstander van vroege castratie, ze volgt er regelmatig bijscholing voor en voor haar zijn de voordelen veel groter dan de nadelen.
Andere (maar dat zijn meestal geen DA'en ;) ) gaan dan net weer gaan beweren dat het een doodzonde is als je vroeg castreert en raden pas vanaf 1,5 jaar aan of helemaal niet.
Ik vind het een eigen keuze, wie zegt dat als je hond geen kanker krijgt dat dat aan de al dan niet vroege sterilisatie ligt? Of als ie er wel krijgt, dat het daaraan ligt? Bewezen kan het niet he... wie weet had de hond indien anders gehandeld, al veel eerder ellende gekend of helemaal geen ellende.
Ik persoonlijk ken enkele honden die op 6 maanden gedaan zijn en geen 1 heeft last. Maar dat is niet representatief voor de ganse hondenwereld uiteraard.
Voor mijn honden gaat de boel eruit van zodra ik beslis niet te fokken. Is dat op 6 maanden, dan is dat 6 maanden. Is dat op 8 jaar, dan is dat 8 jaar.
http://dokterwoef.nl/pdf/sterilisatie_hond.pdf
hier wordt mooi de voor en nadelen opgesomd :-)
Zelda behoort niet tot het grote ras. Ik ga het nog eens bespreken met mijn dierenarts. Voor de rest zou ik het doen.. alleen twijfel ik door het urine incontinentie.
De groei wordt hierdoor niet gehinderd..
De groei wordt wel gehinderd omdat de hormoonhuishouding in de war wordt geschopt. Hormonen zijn ook nodig voor de groei.
Als je het zou doen wacht dan tot na de eerste loopsheid.
Even over het zinnetje "je moet het doen wanneer hun gedrag het beste is" ben ik het niet mee eens. Ze kan namelijk veel feller gaan worden na de castratie ... Door de castratie neem je de vrouwelijke hormonen weg en blijven de mannelijke hormonen dus een teef kan veel pittiger worden. Er kan dus vanalles gaan veranderen tussen haar en haar huisgenoot... ( kwa rang en dergelijk).
Ik zei middelgrote en grote honden. Daarnaast wordt de groei wel degelijk gehinderd doordat groei ook wordt veroorzaakt door het groeihormoon. Wat te maken heeft met de hormoonhuishouding en deze wordt in de war geschopt door de castratie. Als paraveterinair zijnde heb ik het vaker meegemaakt dat mensen beweerden dat het niet de groei belemmerde en hun hond os echt kleiner dan hoort.
Bedankt voor deze informatie.
Nala is nu bijna 3 en moet voor de 5 de keer loops worden begin volgende maand.
Maar ze is al vrij vel, dus wou ik haar niet laten steriliseren.
Ze is steeds schijnzwanger na haar loopsheid.
Maar dit geeft me hoop.
Ik kijk deze loopsheid nog aan en ga gelijk beginnen met puur schijnzwanger.
Mocht ze wel weer schijnzwanger worden gaat ze zeker geholpen worden.
Even terug komen op de vraag.
Ook ik vind 6,5 maand erg jong om te steriliseren.
Zou wachten tot ze uit gegroeid is.
als paraveterinair zou je moeten weten dat door castratie, de groei net langer doorgaat en de honden zouden dus groter dan normaal moeten zijn ;) (maar wel smaller)
Het is inderdaad zoals maart zegt .. Honden die gecastreerd worden groeien langer en het beetje hoger ( 1cm). Maar dit zegt niets over het sluiten van de botten ... Nog extra groeien... Ik weet niet of dat wel positief is
Dat is niet wat ik geleerd heb. Groeihormoon wordt hetzelfde aangemaakt als de rest van de hormonen en dat wordt in de war geschopt.
Omdat ik daarbij de meerdere keren te kleine en idd te smalle honden hebben gezien die te vroeg gecastreerd waren, wordt voor mij het geleerde in de praktijk ervaren.
Noor is geholpen met 4/5 maanden door de stichting waar wij haar vandaan hebben.
Maarja ze is natuurlijk een vuilnisbakje, dus ik weet niet of ze groter/kleiner of smaller/breder had moeten zijn. Wel is haar vacht prima, en wordt ze absoluut niet te dik.
Ze is ook sociaal met alle honden, en naast puberstreken geen last van overdreven gedragsproblemen. (Naja angst voor kinderen /mensen maar dat komt door haar buitenlandse verleden)
Ook ik zou wachten.dat hebben we dus ook gedaan. 3mnd na de 1e loopsheid.
En wat je zegt.hier nu een teefje van 13 jaar met medicijnen sinds een half jaar.
Ze laat onbewust haar urine lopen.
En inderdaad het is uit Amerika over komen waaien om honden jong te castreren.
Of dat nou goed is ik zou het niet doen als we weer een teefje zouden hebben.
Denk goed na over voor en tegen en neem dan een beslissing.
ja, het wordt in de war geschopt, je neemt ze weg, dus de groeischijven sluiten later.
Wordt voor toegepast bij paarden ook, snel castreren zodat ze nog wat groter worden.
Ik vind er niets aan, zeker bij mannelijke dieren niet. Doe mij maar de brede gespierde dan mss wat kleinere stoere exemplaren dan die smalle hoge sprieten.
Wij hebben dat anders geleerd op School. Wij hebben het geleerd zoals maart het aangeeft. Hormonen geraken inderdaad in de war.
Ik vind altijd dat alles zo stellig wordt beweerd.
Vigo is met 6 maanden gecastreerd,hij is niet doorgegroeid,zijn botten zijn niet langer,zwakker geworden zoals ook werd beweerd.
Hij is een mooie forse stafford,krijg vaak complimenten dat hij zo mooi gebouwd is. Zijn vacht blinkt als een spiegel.
Hij heeft totaal geen gezondsheidsklachten,ik heb er dus geen dag spijt van gehad. Een ongecastreerde Vigo dan was ik vast gek geworden,ik had genoeg redenen om die keuze te maken.
Tosca was 9 maanden na haar eerste loopsheid,die gedraagt zich als een reu maar ook zij is goed gebouwd,goede vacht,goede botten.
Niks aan de hand dus en ook van die keuze heb ik geen spijt.
Laat je niet gek maken,zoveel mensen,zoveel meningen doe gewoon wat jezelf het beste lijkt.
Dat is gewoon wetenschappelijk bewezen hoor ;)
als ik naar de foto's kijk, mis ik ook de pure mannelijke trekken in zijn hoofd. Knappe hond hoor, zeker en vast maar een testosteron gehalte heeft hij niet (en kan hij nu eenmaal niet hebben ook)
Van mijn paarden vind ik mijn hengst ook een stuk mooier dan mijn ruin. En dat is de invloed van het castreren.
Mannelijke dieren zal ik daarom steevast wel intact laten als dat kan. Daar heeft voor mij uiterlijk wél de doorslag. Bij vrouwelijke dieren niet.
(op katten na natuurlijk, die zijn allemaal gecastreerd bij mij logischerwijs)
Daar heb je wel gelijk in,ik zie ook het verschil tussen ongecastreerde reuen maar wat zijn gezondheid betreft daar zie ik geen verschil in met ongecastreerde reuen. En dat werd toch altijd beweerd,ze blijven doorgroeien e.d.
Ik heb ook altijd gezegd dat ik een ongecastreerde reu mooier vind,maar de voordelen van castratie vond ik groter dan de nadelen.
En bij een teefje zie je geen verschil qua uiterlijk met een ongecastreerde teef.
Amerika is behoorlijk groot, maar jij weet van alle honden dat het altijd goed gaat?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?