ik heb net met mijn ouders gepraat. ofja met mijn mama.
Mama wilt ook dat ik wacht tot de eerste loopsheid. Zij zouden zelda opvangen als wij rond nieuwjaar op vakantie zouden gaan en Zelda zou loops worden.
Ik ga het dus uitstellen en naar mijn ouders, dierenarts, en jullie luisteren.
Maar ik vind het niet eerlijk hoe hier beoordeeld word over het feit van dat ik niet weet waar ik aan begin. Ik zorg enorm goed voor mijn beestjes en mijn beestjes zijn mijn alles en mijn leven. Heel mijn leven staat ook in de ban van hun, dan vind ik het ergens heel erg dat mensen beoordelen alsof ik niet goed voor mijn beestjes zorg. Anders zou ik ook geen raad etc vragen.
Er vinden mensen hier mijn reactie en mijn topic nutteloos of van 'waarom open je nu eigenlijk een topic' en mij kort door de bocht gaan, maar dat vind ik ook een beetje van jullie. Jullie gaan er vanuit dat ik precies niet goed voor mijn beestjes zorg omdat ik overweeg om ze vroegtijdig te laten steriliseren? Jeetje, waar gaat het dan naar toe?
Ik maak mij vaak zorgen over de gezondheid van mijn pup, daarom dat ik dit ook bevraag allemaal hé. Kanker is iets heel vuils en ik heb gezien hoe mijn vorige hond is overleden hieraan en eigenlijk, wil ik dit geen 2 keer meemaken
Ik weet niet hoe goed je engels is maar misschien heb je iets aan dit stuk, geschreven door een dierenarts:
http://www.caninesports.com/uploads/1/5/3/1/15319800/spay_neuter_considerations_2013.pdf
Er staan onderaan ook verwijzingen naar de onderzoeken die hij gebruikt heeft om dit te schrijven.
Zeker gezien het feit dat Zelda al problemen heeft gehad met haar heupen en je volgens een eerder topic zeker tot 9-10 maanden erg voorzichtig moet zijn ivm HD, zou dat voor mij persoonlijk wel een reden zijn om pas later te steriliseren. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat steriliseren invloed heeft op de groei ivm het sluiten van de groeiplaten. Ook zijn er duidelijke indicaties dat er gevolgen kunnen zijn voor de banden (bijv grotere kans op het scheuren van de knieband) en evt HD (al lijkt dat meer over reuen te gaan) bij vroege castratie/sterilisatie.
Wat klinkt dit fijn van je moeder om te wachten.
Dat je het wil staat denk ik al vast maar doe het later.
Goed dat je er goed over nadenkt.
En tuurlijk hou je van je dieren en heb je het beste voor.
Soms heb ik ook een forum nodig hoor om te horen wat een ander vind.
Soms zijn dingen in het echt leven echt waar en niet vanuit de ogen en oren van een d.a.
Succes hoor
Niemand heeft tegen jou gezegd dat je niet goed voor je dieren zorgt. Nergens. Het gaat hier alleen om de castratie en dat is gewoon een item waar veel meningen over zijn en waar het merendeel het met elkaar eens is dat het te vroeg id. Niemand zegt tegen jou dat je niet goed voor je dieren bent, dus je moet niet in dat opzicht in de slachtofferrol kruipen want dat is nergens voor nodig.
buiten dat vind ik het heel verstandig dat jullie het besluit hebben genomen te wachten tot na de eerste loopsheid! Super!
Kijk dat is nu een wijs besluit
gelukkig heb je hier nog om raad gevraagd
maar dat vloeien dat ze nu heeft, laat je daar nu nog even naar kijken ?
Jasmien,
Probeer het ook zo te zien, geschreven woord is anders dan in real life gesproken.
Ook denk ik dat jij van België bent, en Nederlanders staan bekend dat ze wat directer zijn.
Of jij gevoelig bent of niet maakt voor mij geen verschil. Daar ga ik geen rekening mee houden.
Als ik voor mezelf spreek vind ik dat ik het netjes formuleer, en hoe de ander het ontvangt heb ik geen invloed op.
Maar hou er ook rekening mee dat jouw manier van schrijven iets oproept, je bent behoorlijk stellig in je OP namelijk.
En idd ik vind het fijn dat je je mening hebt bijgesteld.
je hond is nog pup en dus nog niet stabiel.
Ze moet nog groeien en lichamelijk en geestelijk zich ontwikkelen. Daar heeft ze haar hormonen voor nodig.
Wanneer je haar nu steriliseert dan zal ze zich niet ontwikkelen. en blijft ze voor altijd pup in der koppie, en lichamelijk groeit ze langer door waardoor er gewrichtsproblemen kunnen ontstaan.
de zekerheid op geen kanker hebben, dat heb je niet.
Dat heb je nooit, welke operatie het ook is.
Karakter veranderd opzicht niet na een sterilisatie, wel als je ze jong zou steriliseren, ze kan onzeker of juist heel fel worden. en de mannelijke hormonen kunnen meer gaan toenemen in het lichaam. andere honden kunnen onzeker worden van de geur van je hond, en kunnen gaan rijen op je hond.
als je haar echt wilt steriliseren doe dat dan als ze volwassen is
Goed dat je het nog uitstelt!
Jasmien, goed dat je hier over nadenkt en ik ben blij dat je van mening bent veranderd. Niemand heeft de wijsheid in pacht maar inderdaad, als je alle reacties leest dan vertellen mensen je dat er meer nadelen dan voordelen zijn van het sterriliseren op jonge leeftijd. Mijn teefje is na 2 dekkingen bij een vorige eigenaar geholpen. Ze was toen 4 jaar. Zij was altijd al vrij dominant/pittig en dat is zeker toegenomen na de sterrilisatie. Ze plast als een reu, tilt haar poot op, tegen bomen, palen etc, en het rijgedrag is toegenomen. Ook heeft ze na de sterrilisatie een tumor gekregen, studies wijzen ook uit dat de kans hierop bij teefjes die op latere leeftijd worden geholpen hier eerder last van kunnen krijgen. Misschien kunnen we hieruit concluderen dat wanneer je je hondje laten helpen, dit niet te jong te doen, maar ook niet te laat. Je hebt daar zelf, helaas, ook ervaring mee.
Nogmaals, goed van je dat je van mening bent veranderd!
Kijk ik ben ook van Belgie en schrijf ook altijd wat rustiger en wat timider dan de Hollanders
Juveniele vaginitis, heb het gelijk even opgezocht en je DA kan best gelijk hebben dat het verdwijnt.
Al heb ikzelf er nog nooit van gehoord. ( whaha laatste woord hebben )
Jij bent een uitzondering anny
Maar ik merk inderdaad een verschil tussen be en nl :D
Klopt hoor, het verdwijnt. Mijn eerste teefje had het ook.
Goed dat je de castratie nog even uitstelt.
Bedenk ook dat incontinentie geen lachertje is. Ik moet elke nacht opstaan voor mijn teefje van vijf jaar. Ze is op twee jaar gecastreerd owv baarmoederontsteking en kan nu niet meer de hele nacht haar plas ophouden. Als ik niet op tijd wakker word van haar gejank, kan ik 's morgens dweilen.
Ik moet even reageren...Afgelopen 18 maanden ervaring door mijn str*t geduwd gehad en deel deze graag met je. Concrete advies luid als volgt: 1 loopsheid overleven, kan t beestje zich goed, gezond, mentaal zowel fysiek, ontwikkelen *geef je daarmee de grootste kans op dergelijk verloop* Daarna steraliseren maar daar zit dus de drang in het ervaring delen, niet op de 'ouderwetse' manier maar doormiddel van Laparoscopie. http://www.dchopmans.nl/behandelingen-en-specialismen/laparoscopische-operaties/ Ik heb nog nooit een teef ooit zo snel zien herstellen van- noch zo weinig negatieve impact (na de operatie) zien hebben van een steralisatie. Kost(e) wel 200 meer maar mocht je (heel verstandig) nog wat vakantiegeld overgehouden hebben, zou ik je willen adviseren die hiervoor te gebruiken.
Het herstel is idd sneller en bij middelgrote tot grote honden heeft het een voordeel, namelijk dat de twee snedes die worden gemaakt bij een laparoscopische sterilisatie veel minder ongemak veroorzaken dan de ene grote snee tijdens een traditionele sterilisatie. Anderzijds heeft de teef wel meer last van buik(spier)pijn. Dit omdat de buik wordt opgeblazen met CO2, net zolang tot die niet verder kan. Dit om volledig overzicht te krijgen in de buik voor de camera. Met de traditionele manier is hier geen sprake van. Maar zoals je zelf weet is buikspierpijn niet leuk, zeker niet als er je er ook nog eens twee wondjes in hebt zitten.
Hoi Jasmien,
Goed dat je gaat wachten tot na de eerste loopsheid. Dat is ook het advies dat ik van mijn DA gekregen heb.
Toevallig heb ik dit weekend samen gelopen met een vrouw met een Duck Tolling Retriever. Heel lief diertje, nu ongeveer twee jaar oud. Maar wat me op viel was dat Sasha haar pels veel meer glansde als die van de toller en dat deze ook nogal hoog was op geschoten maar heel smal was van bouw. Voor twee honden die ongeveer even groot zijn, was het verschil echt opvallend. Nu is Sasha geen toller, maar het is ook een vrij slank gebouwde hond en een teefje dat na de eerste loopsheid gecastreerd is.
De vrouw stelde zich nu de vraag of de bouw van haar toller, dat smalle, hoge, niet het gevolg was van de vroege castratie op 6 maanden.
idem :p
Fijn dat je een keuze gemaakt hebt, zoals ik al eerder schreef zie ik echter totaal geen problemen met vroeg castreren hoor. (of ik zie er toch niet meer dan bij latere castratie)
Maar wat je ook besluit, zolang het in jouw ogen het correcte besluit, is dat al wat telt hoor. ;)
Ik zit in hetzelfde schuitje als jij en had er ook een topic over gestart; *KLIK*
Onze DA had aangeraden in ieder geval te wachten tot na de eerste loopsheid en het dan ongeveer 3 maanden daarna te laten doen. Op internet had ik ook veel opgezocht en kwam ik ook voornamelijk op dit advies uit. Ik heb zelf ook het idee dat het mee maken van zo'n hormoonverandering alleen maar positief kan zijn. Bij mensen merk je ook dat na de eerste ongesteldheid alles in werking wordt gezet voor de groei naar volwassenheid. In het topic dat ik geopend heb kwam ook voornamelijk naar voren dat mensen het doen na de eerste loopsheid, of na de tweede loopsheid als ze net wat meer uitgegroeid zijn. Uiteraard zijn er ook een aantal die volledig tegen castratie zijn, die mogen ook hun mening hebben. Maar iedereen moet daarin de juiste keuze voor hem/haar en de hond nemen, dus dat kan per baas en per hond verschillen. Wij wachten nu even wanneer de eerste loopsheid komt, is dit vroeg dan overwegen we te wachten tot na de tweede loopsheid. Komt de eerste loopsheid wat later dan laten we haar 3 maanden na de eerste loopsheid helpen.
Op dit forum wordt er op sommige onderwerpen naar mijn idee ook iets te heftig gereageerd, uiteraard wel uit dierenliefde. Het is jammer dat sommige hun eigen mening alleen zien als 'goed' en als iemand anders er anders over denkt dit meteen een soort van 'fout' wordt bestempeld. Het is nu eenmaal niet altijd zwart/wit, wat denk ik in dit geval ook opgaat. Nu ben ik zelf Nederlandse, en ook vrij fel dus ik kan er goed tegen. Probeer je daar niet te druk om te maken, zolang jij weet dat je goed bent voor je dieren is het goed.
Dat vloeien heeft Skye trouwens ook weleens, in het begin wat erger maar het is een stuk minder geworden. Komt vaker voor bij jonge teefjes maar zou vanzelf over moeten gaan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?