Is niet erg als dit wat off topic gaat, richting rasstandaarden. Is nog steeds boeiend en leerzaam.
De afgelopen week heb ik ook meegelezen op het boomer fb. Ik schrik van wat ik daar lees: bf of geen bf, het boeit de mensen dus echt niet. Ik probeer subtiel wat tips te geven over waar je op moet letten bij het kopen van de pup. Krijg alleen maar voorbeelden van honden die daar vandaan komen en wel gezond zijn.
Geen wonder dat de bf nog zoveel geld verdiend. Mensen denken met hun portemonnee..
Ja als hun hondje zo ziek is dat die dood gaat dan zitten ze niet meer op het forum ;)
Ik heb de discussie gevolgd in stilte, ik volg verder
Misschien interessanter als je wel meepraat Gijs ;-)
Oke, ik vind het een goed idee van je
mensen die een leuke kruising willen maar geen broodfok willen supporten kunnen dan tenminste ergens terecht
maar ik vrees dat veel mensen die dat soort honden leuk vinden het of niet interesseren of voor een rashond gaan
Maar ik begrijp wel wat aangegeven is dat een fokker veel tijd en energie in het opzetten van een gezonde bloedlijn heeft gestoken en dan ga jij "in het wilde weg" kruizen
dus het is dubbel :)
Misschien moet je je afvragen wat de toegevoegde waarde is (voor jou, voor de kopers, voor het ras, etc etc) om twee rassen te kruizen ipv het bij 1 ras te houden? Wat je doel van het kruizen is zeg maar
of heb ik daar overheen gelezen?
offtopic, ik zat te twijfeldn of het kruizen of kruisen is, na googlen kwam ik erachter dat het beide mag, weer wat geleerd
I don't have pet peeves, I have whole kennels of irritation. Die moest even, ik vond hem zo leuk.
Om nog even terug te keren naar het punt van Aurelia (het teruggaan naar "type" honden), want mijn mening is daar zo goed als het tegenovergestelde van. Ik denk dat juist in onze huidige, moderne samenleving er een noodzaak is aan rassen, rasbeschrijvingen en standaarden. We wonen met zo veel culturen, life styles en hobby's op een kluitje dat men juist de mogelijkheid moet hebben tot het maken van een keuze bij het aanschaffen van een hond. Men wil vaak een hond met dát uiterlijk, dié karaktereigenschappen en voor dié ene taak. Ondanks dat elk individu weer verschillend is, kom je al een heel eind met raseigenschappen.
Met fokken op "type" zouden deze zelfde raseigenschappen verloren gaan. Althans, in onze samenleving. Hier overleeft, met alle medische zorg, elk sukkeltje het namelijk en zou dan eigenlijk de mogelijkheid hebben om zijn genen door te geven. Kun je je de chaos voorstellen als elke herder-achtige in Nederland opeens toegang zou krijgen tot de titel 'Duitse herder' en zich zou mogen mengen in het stamboek? Of als we elk herderras als één zouden zien en die allemaal met elkaar zouden kruisen? Heel zonde, het zijn niet voor niets aparte rassen met verschillende kenmerken in zowel karakter als uiterlijk. Dat je er een prima werkhond aan over zou houden, dat kan. Maar die heb je ook aan de rassen apart. En aangezien het gros van onze landgenoten een hond heeft als huishond, is karakter toch wel iets wat je "voorspelbaar" zou willen houden, voorspelbaarheid die je bij rassen veel meer hebt dan bij types.
Onze situatie is op geen enkele manier te vergelijken met plaatsen waar landrassen voorkomen. Types die grotendeels door natuurlijke selectie gevormd zijn en worden, waar geen sprake is van een stamboek en waar steeds zo nu en dan nieuw bloed ingemengd wordt. Ik vind het prachtig hoor. Het is ook daarom dat ik een zwak heb voor honden van het oertype (waarbij natuurlijke selectie origineel een grote rol gespeeld heeft). Maar de natuur de vrije loop te laten gaan, dat kan in ons landje niet. Daarom is er behoefte aan nauwkeurige stamboeken, rassen en rasverenigingen.
Dat er rassen zijn waarbij het inkruisen van nieuw bloed de gezondheid zou verbeteren, helemaal waar en vooral doen. Maar er zijn ook genoeg rassen die van zichzelf al een erg grote genenpool hebben. Kijk eens naar de Siberische husky, naar de showlijnen, werklijnen, sprintlijnen, dual-purpose lijnen. Outcrosses kunnen hierbij prima binnen het ras gehouden worden.
Houdt niet weg dat ik het principe van een open stamboek best een goed idee vind, een beetje zoals wat je in België ziet. Het gebeuren met de roze papiertjes mag hier wat mij betreft ook geïntroduceerd worden.
Om nog even alle tegens wat betreft het boomeridee op te noemen..
- Zonde van de rassen/bloedlijnen
- Vergroten van de rasloze hondenpopulatie, terwijl er al zo veel honden (ook pups) zijn die een huisje zoeken
- In stand houden van "designerhonden"
- Meehelpen aan de markt voor het publiek dat eigenlijk geen verstand van zaken heeft
- Minder voorspelbare pups dan bij rashonden
Nu de voors..
- ?
Broodfok tegengaan gaat naar mijn inzien niet op, aangezien simpelweg informeren meer- en een groter effect zal hebben. Het vergroten van de genenpool kan zowel een voor- als een nadeel zijn, ook is het iets dat bereikt kan worden door heel verschillende bloedlijnen te kruisen (wat ook als kritiekpunt gezien kan worden, maar dan blijf je ten minste binnen het ras).
Kortom, ik zie er geen voordelen in, ondanks dat ik de goede bedoeling wel snap. Verder ben ik net als anderen heel benieuwd naar waar TS verder de meerwaarde van deze kruising inziet. Wat zou die boomer hebben wat beide rassen niet hebben?
Goede punten!
Toch denk ik ook dat er veel mensen zijn die tegenwoordig niet per se behoefte hebben aan een specifiek ras, maar gewoon 'een gezellige huishond' willen. Juist de mensen die vaak uitkomen bij broodfokkers, denk ik, bij boomers of andere kruisingen. Deels is dat natuurlijk voorlichting, zeker waar. Maar -
ik weet niet zo goed wat ik nu probeer te zeggen :D
Hoeveel verschil was er van oudsher nu helemaal tussen de Belgische herders, de Hollandse en de Duitse? Er zijn wel verschillen te noemen, maar ik kan me goed voorstellen dat er steeds toch ook onderling gekruisd is, en dat de grootste verschillen ontstaan zijn omdat vroeger mensen nu eenmaal niet zo ver reisden en de meeste fok lokaal gebeurde. Veel kleuren van het ene ras zijn ook zichtbaar bij het andere ras, en qua bouw en karakter verschilt het maar weinig. Bij de een is ruwhaar wel toegestaan, bij de ander behoorlijk lang haar, bij nog een ander weer niet. (Als je die rare afhangende heupjes van de Duitser niet meetelt, want die zijn er pas relatief recent ingefokt.) Zouden deze rassen niet beter af zijn met een overkoepelend 'West-Europese herder' als stamboek, en daarbinnen als type 'Hollands' of 'Duits' worden aangeduid?
Ik weet het echt niet hoor, ik stel het als serieuze vraag!
Na alles gelezen en overdacht te hebben en de Boomer club op fb gevolgd te hebben zie ik ook geen voordelen meer aan het idee..
Chris, jouw stuk verwoord het wel heel duidelijk.
En tja, misschien naïef te denken dat mensen broodfok willen vermijden, dat willen de meesten alleen als het goedkoper is.
en ik vind de Boomer gewoon leuk, maar zie nu ook dat een Havanezer net zo leuk is.
kortom: hier komt geen Boomer en ik ga er zeker niet mee fokken.
Hmm over de geschiedenis en vroegere overeenkomsten van die verschillende herders moet je niet bij mij zijn. Misschien dat er nog iemand uit "het wereldje" opduikt die daar wat meer over kan vertellen.
Dat de rassen vandaag de dag wel verschillen is een feit. Het is zelfs zo dat de Hollander vaak per vachttype voor andere doeleinden gefokt wordt en dat daar weer de karakters in verschillen. Zo worden de kortharen vaker in de sport gebruikt, waardoor ze in veel gevallen energieker/actiever/hyperder zijn dan hun gekrulde rasgenootjes. Iemand die voor een HH gaat en niet voor een Duitser, zal niet tussen beiden twijfelen omdat ze vroeger wellicht op elkaar leken. Die gaat voor de HH omdat het karakter nu is zoals het is en nu verschilt het nou eenmaal met dat van een DH.
Sowieso worden er ook al veel onraszuivere Hollanders en ook mechelaars gefokt in het sportwereldje. En heel eerlijk, I'm okay with that. Echte werklijntjes die niet bij willekeurige huishondgezinnetjes terecht komen, maar in bepaalde kringen blijven. Dat is dan een voorbeeld van stamboomloze fok waar ik geen problemen mee heb, net zoals met Alaskan husky's of hounds die je nergens anders dan in de sledehondenwereld zal tegenkomen. Een werkkruising.
Zo'n overkoepelende rasnaam zal denk ik niet veel nut hebben. Ja, een paar mensen zullen zo nu en dan wat kruisen en daar stambomen bij kunnen krijgen, maar verder.. Het gros van de fokkers zal in zo'n geval toch wel alleen bij hun "type" binnen het ras blijven en alleen daarmee fokken. Dan is er geen verschil met hoe het nu gebeurt, als aparte rassen.
Er is in de vorige eeuw in de voormalige Sovjet Unie een apart herderras ontstaan, de east-european shepherd (VEO). Dit ras is gebaseerd op Duitse herders en is wel vergelijkbaar met tegenwoordige DH's uit werklijnen. Prachtige, relatief gezonde honden met 'normale' heupen. Om de gezondheid van de DH te verbeteren zouden er dus best een paar VEO's ingefokt kunnen worden. Om van beide één ras te maken zou misschien goed zijn voor de DH, maar zonde van de VEO. Zo is het weer van verschillende perspectieven te belichten.
En Lexie, top! Ik vind het ergens wel leuk dat dit topic geopend is, niks mis met een goede discussie.
Nou ja, ik ben een van de mensen die voor in de toekomst twijfelt over Hollands vs. duits (of nog wat anders) en om eerlijk te zijn is vooral uiterlijk daarin leidend, want qua karakter lijken ze genoeg op elkaar om voor mij allebei heel tof te zijn... ;)
Helemaal mee eens. Maar het lijkt me ook onprettig als je een Golden hebt met een berghonden karakter omdat er toevallig een grote blonde berghond als voorouder in zit, en jij nét díe pup hebt met dat lastige karakter.
Maar bijvoorbeeld (ik roep maar wat) cockers en kooikers gebruiken om naar een gezonde Cavalier King Charles te werken, daar kan ik me dan weer wel wat bij voorstellen, omdat die karakters niet zo wagenwijd ver uit elkaar liggen.
Mijn schoonvader fokte vroeger wat men nu Boomers noemt, asbakkies. Stamboomloos, en ze werden allemaal stokoud. En in het begin werden ze gratis weggegeven.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?