En Stephanie, goede vergelijking met de doodle.
Kanttekening is wel dat de fokkerij van veel rashonden naar mijn idee ook niet klopt. Bijvoorbeeld Engelse bulldog, Franse bulldog, Cavalier, mopshond, enz, enz
Dacht je dan werkelijk dat deze kruising daar een bijdrage aan heeft wat betreft het rassenbeleid. Dat 1 persoon op eigen houtje hier verandering in brengt......Dat deze kruising een herziening geeft in een rassenbeleid?
Dat er al heel wat veranderingen gebeuren hoor je niemand over. Het wordt eens tijd dat mensen zich echt gaan verdiepen wat er veranderd i.p.v. steeds met hetzelfde antwoord te komen...
Ja want dat zeg ik? Dat jij een pet peeve hebt, wil niet zeggen dat je die in mijn antwoord hoeft te lezen. Een discussie heeft tenminste twee verschillende kanten nodig. :)
Leuk woord pet peeve......
wat is een pet peeve?
Geen idee wat een pet peeve is, maar kan dit gewoon een discussie blijven?
Cia, je reageert erg boos en afwijzend. Kun je in plaats daarvan voorbeelden geven van wijzigingen? Kunnen we alleen maar van leren.
Boos niet wel afwijzend......Het is mij niet duidelijk dat je van 2 stamboom hondjes een kruising wilt....
Je wilt zelf een nestje zeg je dus je bent duidelijk bezig (denk ik) om je in te lezen wat betreft reu...gezondheid karakter enzovoorts.
De tijd en moeite die je nu doet gaat de fokker van jou stamboomhondjes ook doen.
Dus blijf ik erbij om te zeggen dat je van deze fokkers hun lijn die zorgvuldig opgezet is en van generatie op generatie doorgaat om zeep helpt met deze kruising. Als jij zelf gaat fokken is dit een must om te weten lijkt mij. Tenminste als je serieus fokt.
Veranderingen in het fokbeleid bij bepaalde honden rassen is echt niet zo moeilijk om te blijven volgen hoor....
Sorry, even offtopic: ik ken er geen goed Nederlands woord voor! Het is een soort ergernis die je "koestert" (als een huisdier). Een soort negatief stokpaardje ;) Bijv wat er zo stom is aan de PVV of waarom onnodig-linksrijders gevaarlijke mafkezen zijn of honden die overal op de stoep poepen of dat mensen niet gewoon zich beter inlezen in fokbeleid etc ;)
duidelijk. bedankt
Cia, overigens vind ik ook dat je in je reacties hier erg aanvallend afwijzend overkomt. Het is je goed recht hier absoluut tegen te zijn maar ik denk dat een rustige toelichting meer zal veranderen dan op deze wijze.
Als ik een voorbeeld mag noemen.
Toen ik 16 was (werkte net in een asiel) was ik pro castratieplicht en het afschaffen van het fokken met rashonden (tja 16, naïef en nog niet veel kennis, het enige wat ik zag waren alle asielhondjes). Door heel veel kennis en inzichten van anderen werd ik anti castratie en pro verantwoord fokken met rashonden, anti fokken met kruisingen. En nu is het door alles zelfs zo dat ik in sommige gevallen het fokken (op verantwoorde wijze) met een kruising oke kan vinden (met het oogpunt het buiten spel zetten van broodfok). Al zou ik het zelf nooit doen. Wat ik hiermee wil zeggen, als je iemand wilt overtuigen, probeer met goede toelichtingen te komen, want dit zijn juist de zaken die mensen op andere gedachten kunnen brengen
Als je alles terug leest geef ik duidelijk uitleg waarom ik er tegen ben.
Als hier mensen voor een pup zouden komen en ik krijg te horen wat hun bedoeling is no way dat hun een pup krijgen...
Het waarom is hier door mij al duidelijk beschreven... Het teniet doen van een zuivere lijn waar veel werk in gaat zitten. Je hebt zelf geen idee wat er allemaal bij komt kijken voor er een geschikte combinatie is waarmee je een nestje fokt.
Moet ik nog duidelijker zijn?
Voor de rest is het maar net hoe je het leest....
Ik ken zat fokkers die het heus niet zo nauw nemen met het kiezen van een reu(of pupkopers), maar dat is natuurlijk persoonlijk voor iedere fokker. En hoe sta je er in als het 2 stamboomloze hondjes zouden zijn maar wel helemaal getest etc? Het is puur een discussie, ts geeft al meerdere keren aan niet direct plannen te hebben. Eerlijk vind ik het ook interresant beide kanten te lezen, over de lijnen had ik nog nooit bij stil gestaan. Ik persoonlijk zou het niet willen omdat ik vind dat men dan net zo goed met het betreffende ras kan gaan fokken.
Ik ben het eens met de kritiek die hierboven is gegeven.
Binnen mijn ras wordt echt moeite gedaan om de juiste combinaties te maken. In de afgelopen jaren zijn bv. honden uit Australië, Hongarije en Rusland (de mijne) gehaald om de genenpool te vergroten en een mooie aansluiting te maken op een teefje of reu. En na deze, meestal, outcross (verschillende lijnen mixen) moet een fokker hard werken om in toekomstige nesten weer een balans te creëren waarbij je kunt zeggen: dit zijn typische honden uit mijn kennel.
- Zou ik een show kwaliteit pup plaatsen bij mensen die niet willen showen? Waarschijnlijk niet en de meeste kennels doen dat dan ook niet. En een showhond wordt echt niet uitgeleend voor dergelijke praktijken.
- Zou ik een 'normale' pup plaatsen bij mensen waarvan ik weet dat ze willen fokken met een andere Afghaan? Nee, omdat mijn kennelnaam eraan verbonden is en ik niet achter de hond (als fokhond) sta. Hiervoor zou ik dus een contract laten opstellen of een stamboom zelf houden.
- Zou ik een 'normale' pup plaatsen bij mensen waarvan ik weet dat ze willen fokken met een ander ras of een kruising? Ik zou direct denken dat het hen om geld gaat. Daar wil ik mijn honden niet voor laten gebruiken. En ook zie ik het als afbreuk aan wat ik heb opgebouwd. Wat moeten mijn collega fokkers wel niet van mij vinden als ze horen dat 1 van mijn honden net is gedekt door een herder?
Waarom zou je de genenpool willen vergroten in een pool waarbij de genen zo uiteen liggen dat niet meer terug te zien is welke rassen erin zitten?
Heel goed omschreven Gerard!
Wat mij dan ook zeer verbaasd is dat de TS wel een gezond nest wilt fokken met haar rottweiler ( er is in het verleden hier al een topic over geweest) en daar tegenover een kruising wilt fokken. Zou voor mij al geen betrouwbare fokker zijn....
Ik zal het nogmaals zeggen: het is geen concreet plan, maar een idee dat in mij opkwam. Dat idee maakt mij niet minder betrouwbaar als fokker van rottweilers. Ik neem dit zeer serieus en doe dit niet om even geld te verdienen.. Jammer dat het zo uit zijn verband gerukt wordt.
wat me opgevallen is aan de fokregelementen van diverse kleine hondenrassen is dat de teef geen shows gelopen hoeft te hebben en dat er geen keuring nodig is voor het uiterlijk. Kortom iedere havanezer teef met stamboom, mag mee gefokt worden. Ok, de ogen en knieschijven moeten gecontroleed worden, maar that's it.. Dan moet je dus maar hopen dat een fokker zijn/ haar best doet.
Wat een verschil met bijvoorbeeld de rottweiler: meerdere shows met minimaal ZG, rasstandaardtest en HD en ED foto's. De dekreu voor Zara is echt uitgezocht op karakter en uiterlijk. Ook is er gekeken naar hoe de nakomelingen van deze reu zijn.
Ik zeg je alleen hoe ik er tegenaan zou kijken en spreek jou niet persoonlijk aan maar kijk naar de situatie en wat dat met mij zou doen.
Het klopt inderdaad wat je zegt over de Havanezer. Wel staat er op de site van de rasvereniging: 'Op de Algemene Ledenvergadering van 13 maart 2005 is het HCN- certificaat geïntroduceerd. Dit certificaat is in het leven geroepen om een extra dimensie te geven aan de benaming "keurfokker". Indien een nest voldoet aan het fok- en pupinforeglement, beide ouder- dieren een officieel patellaonderzoek hebben ondergaan én een geldige oogtest bezitten, dan komen de uit deze combinatie geboren pups in aanmerking voor het certificaat, mits één van de ouderdieren gradatie 0/0 heeft gekregen. De wederhelft mag dan maximaal gradatie 1/1 hebben.'
Bedankt voor de uitgebreide uitleg Gerard! Dit was dus het inzicht wat ik bedoelde met betrekking tot de meer specifieke toelichting van lijnen. Hier kan persoonlijk ook wat mee(als alles meezit wordt onze corgi reu een dekreu, maar hij moet eerst zijn testen nog krijgen).
In België mag je niet met je hond fokken vooraleer je een "fokgoedkeuring" hebt behaald.
De enige redenen waarom er veel vraag is naar "Boomers",
is omdat dit een goedkope "lookalike" is van een Havanezer.
Kruisingen Shih Tzu - Maltezer worden gebruikt om te verkopen als goedkope Havanezer zonder stamboom, of als Boomer.
Al naargelang de vraag.
Maar wat is het nut van twee rassen te gaan kruisen, om tot een hond te komen die trekt op een ras dat al bestaat ?
Hier twee leuke "Boomers"
of twee raszuivere Havanezers.
Omdat je misschien zou kunnen beargumenteren dat de rassen zoals we die kennen niet (meer) zo relevant zijn als vroeger, toen honden nog een taak hadden ipv alleen showen. Dat we misschien beter terug kunnen naar types dan heel specifieke rassen. (Waarbinnen een fokker denk ik nog steeds lijnen kan hebben met een bepaald uiterlijk en karakter, maar de keuze van ouderdieren groter wordt.) Dat er sowieso geen redden meer aan is aan de diersoort hond :p Ik weet het niet, maar er zijn vast genoeg argumenten voor te vinden die verder gaan dan "het leek me gewoon leuk". Kom dat ook wel eens tegen in (goede) hondenboeken, maar te weinig om het helder te hebben. Denk dat Lexie die hier probeert te vinden?
Nb. ik weet zelf (nog?) maar weinig van fokken, via via iets meer van genetica (maar ook maar weinig) en ik verkondig hier niet per se mijn eigen mening maar een mening.
hoe krijg je dit eigenlijk een "fokgoedkeuring"??
is dit enkel als je met een kennelnaam fokt of is dit ook voor als je particulier fokt?
ik wist niet dat je dit in België moest hebben?? (Nederland wel!)
De fokgoedkeuring moet je halen om een stamboom te kunnen krijgen.
Zowel voor fokkers die een kennelnaam hebben als voor fokkers die een éénmalig nest hebben zo der kennelnaam.
Geen fokgoedkeuring, geen stambomen.
Een fokgoedkeuring kan je op drie manieren halen.
1. Op en Fokselectie georganiseerd door de rasvereniging
2. Op een tentoonstelling minimum een Goed halen.
3. Op een fokgoedkeuringsdag georganiseerd door Sint Hubertus.
Bedoeling van de fokgoedkeuring is honden met disqualificerende fouten uit fok te halen.
Dat wij in het grootste deel van Europa de honden houden als huisdier zegt niet dat de hele wereld ze niet meer in zet voor hun oorspronkelijke taak. In Afghanistan wordt de Afghaan nog steeds in gezet om te jagen. In Afrika worden nog steeds honden in gezet om een terrein te bewaken etc.
En als jij vindt dat de diersoort hond niet meer te redden is... neem dan lekker een kat ;)
Veel honden, en dan vooral uit rasgroep 9, de gezelschapshonden, zijn gefokt om "gezelschap" te bieden.
Zij doen dus prima waarvoor ze gefokt zijn.
Niet alle honden zijn jagers, verdedigers, wakers, drijvers .....
Waarmee ik dus niet wil zeggen dat zij bvb geen intellectuele stimulans nodig hebben.
Zie boven, niet per se mijn eigen mening :P
Nee, maar ik durf te wedden dat de meeste honden die nog voor hun oorspronkelijke taken worden gefokt, puur gefokt worden op hun kwaliteiten voor die taak. En dat daar minder wordt gekeken naar stambomen en showkwaliteiten ;) Zo komt onze hond van werklijn border collies uit Wales. Zit geen stamboom op, en de kans bestaat dat er in de stamboom genoeg niet-border collies of niet zuivere border collies zitten. Maar ze voldoet compleet aan de raskenmerken omdat ze voor die taak gefokt is door mensen die daadwerkelijk die eigenschappen nodig hebben van deze honden, omdat ze moeten werken met de schapen. (nog een nb: ze is bij ons als herplaatser). Datzelfde gebeurt volgens mij veel met de podenco's etc in Spanje, die voor het racen of de jacht worden gefokt (en daarna vaak gedumpt...).
Dan zou een heel nauwe rasstandaard toch júist niet nodig zijn? Of bedoel je dat ook?
Wat bedoel je met een "nauwe" rasstandaard.
Er zijn zo veel verschillende types dat ik bvb de rasstandaard van de Havanezer helemaal niet nauw vind hoor.
Schofthoogten van 23 tot 27 cm met tolerantie van 21 tot 29 cm.
Een enorme grote variëteit in kleuren.
Ik bedoelde in het algemeen, niet specifiek voor de havanezer. De gemiddelde rasstandaard is behoorlijk nauwkeurig en specifiek opgesteld, toch? Maar het verschilt per ras wel weer in welke mate, denk ik.
Is toch ergens ook logisch dat er een beschrijving van een ras is.
En dat is tenslotte toch de rasstandaard.
Draai en keer het hoe je het wil, maar wanneer een Duitse Herder wit is van kleur, en een gekrulde doorgroeivacht heeft is het voor mij een poedel en geen Duitse Herder meer.
Maar nu gaan we off-topic over rasstandaarden en het ging over Boomers.
Is dat offtopic? Ik dacht dat het over hetzelfde onderwerp ging, namelijk in hoeverre je moet of mag vasthouden aan rasstandaarden, kruisingen fokken, etc ;)
En als die witte krulharige hond wel instinct tot hoeden heeft maar niet tot jagen? Wat maakt een herder of een poedel, het uiterlijk of gedrag? (Beide zou ik snel zeggen, maar heeft er een de boventoon?)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?