kruising (11) |
raszuivere hond (34) |
maakt mij niet uit (40) |
Een kruising of toch een raszuivere hond?
Dat 'gebruiken wat er op lijkt' hebben ze bij een hele lange tijd bij de Parsons en Jacks gedaan. Het echte onderscheid werd in 1993 gemaakt, omdat er best veel onenigheid en verwarring was over beide rassen. Want vele zagen beide rassen als één terwijl liefhebbers/kenners het hadden over twee verschillende rassen.
van 1987 tot aan 1994 kon je gewoon de raad van beheer bellen en zeggen dat je een Jack/Parson russell had. Deze ontving dan een afstammingsbewijs en getatoeëerd. Vanaf 1990 werden beide rassen erkend door de FCI als één -> en werd de Parson russell Terriër genoemd tot woede van Parson Russell Terriër fokkers natuurlijk.
In 1993 werd de boeg omgegooid, en zorgde clubshows voor een omschakeling. Ze wilde dat in het ras de 'Parson russell terriër' bepaalde kwalificaties kwamen en dit hebben ze bij de raad van beheer aangevraagd. Dit is er door gekomen en toen kwam het 'splitsen'.
De Parson Russell Terriër werd een erkend ras en kwam in de bijlage de Jack russell Terriër niet die kwamen in het V.R. Alle honden die toen een afstammingsbewijs hadden en bestempeld werden als 'Parson Russell Terriër ' moesten een keuring doorstaan om daadwerkelijk als Parson door het leven te mogen, de gene die er niet aan voldeden werden bestempeld als Jack Russell Terriërs.
Het fokken onderling werd nog wel toegestaan tot 1996 door raad van beheer, daarna tot aan nu mogen uitsluitend Parsons X Parsons met elke gefokt worden om daadwerkelijk als Parson Russell Terriër bestempeld te worden. En dit geld het zelfde voor de Jack.
Maar in de Parson lijnen zijn nog steeds heel veel verschillende uiterlijk kenmerken, omdat ze toen die splitsing hebben gedaan en puur hebben gekeken naar bepaalde kenmerken.
Dit is bijv. mijn Maylo
Maar dit is een Parson van iemand anders.
De uiterlijke kenmerken zijn heel verschillende omdat er vroeger ook gewoon lukraak is gefokt met de hondjes Jack/Parsons terwijl ze toch verschillende uiterlijke kenmerken hebben. Daarom zijn in de Jack russells nog meer uiterlijke variaties dan in bij de Parsons. Zo zijn er nu ook zogenoemde black and tan's in de Jack wereld...wat werkelijk niet eens als Jack bestempeld mag worden.
Ik ben tegen onverantwoord fokken, maar ik ben daarmee niet perse tegen kruisingen of tegen rashonden. Ik wil een rashond omdat ik dan stambomen kan uitpluizen, maar als ik een kruising tegen kom die mij aan staat en waarvan beide ouder dieren stambomen hebben en getest zijn, zal ik net zo hard die kruising kopen..
Ik vind je OP erg zwart-wit.
Mijn op is echt mijn mening dus die zal dan wel zwart-wit zijn.
Ik bedoel het niet negatief hoor, maar op de vraag in je OP kan ik niet eenduidig ja of nee antwoorden ;) Vandaar dat ik heb gestemd op 'Het maakt mij niet uit', maar het maakt mij dus wel degelijk uit :)
Voor mij zijn gezondheid en karakter het belangrijkste. Het uiterlijk op zich minder.
Als men dus twee gezonde ouderdieren met een goed karakter, maar niet noodzakelijk van hetzelfde ras, kruist; is mij dat ook prima. Zolang de gezondheid van alle dieren in de gaten wordt gehouden. En dan heb ik het niet over van die belachelijke kruisingen waarbij de karakters en/of grootte hemelsbreed van elkaar verschillen.
Bij het fokken van raszuivere honden moet je ook maar afwachten of de ouderdieren hun goede eigenschappen doorgeven en of hun pups volledig aan de rasstandaard zullen voldoen. Dat laatste maakt mij trouwens totaal niks uit, wat uiterlijk betreft. Een gezonde en vriendelijke hond is bij mij de standaard!
Ahh, dus het gaat toch om dat topic.. In dat topic heb ik al kenbaar gemaakt dat ik een bouvier met een poedel niet logisch vind en qua vacht afkeur, maar waarom moet ik dit nu een 2e keer gaan vertellen in een ander topic?
Een poedel zit niet in een bouvier. Dat was dus ook niet onderdeel van mijn voorbeeld. In de bouvier zit wel een briard, dus een kruising bouvier-briard vind ik niet gek, ookal ken ik het karakter van de briard opzich niet.
Ik nam het als voorbeeld.
Maar het gaat niet om dat topic.
Kon ook het voorbeeld 'cavachi' nemen.
Ook zo een doellozen foute kruising.
Met ook nog eens de nodige erfelijke gebreken erbij.
Het gaat dus niet om dát topic.
Wat vind je dan van de Tamaskan, een ras in opbouw? De Alaskan klee kai, een recent miniatuur poolhondje maar al wel erkend in Noord Amerika? Of, om een designerhondje erbij te nemen, de Puggle? De Eurasiër, die enkele decennia geleden pas is ontstaan?
Deze vier zijn in verschillende stadia van ontwikkeling. Van de puggle die wellicht nooit wat wordt, tot de Eurasiër is al 'af' is. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal gebruik hebben gemaakt van kruisingen... die vast en zeker door sommige mensen als doelloos zijn bestempeld.
Wat mij betreft doelloos ja.
Maar wie ben ik...
Zomaar iemand die benieuwd was naar de meningen waarom een kruising en geen ras hond.
En daarbij mijn eigen niet gewaardeerde mening geef.
Dat hoor je mij niet zeggen. Ik vraag er tenslotte naar en daarbij is dit jouw topic. Vertel, waarom doelloos?
Aan sommige reacties te lezen.
Maar dat terzijde.
Wat is jet nut ervan om 2 totaal verschillende honden op elkaar te zetten omdat de een een mooi karakter heeft en de ander er mooi uitziet.
Dat is voor mij in mijn ogen doelloos.
er zijn zoveel rassen moet het echt een rode loper hondje worden?
Interessante voorbeelden....
En wij hier op HP..(0.001% van de baasjes in nederland) zullen dieper na denken.
90% van de baasjes willen een "schattig, stoer, lief'' hondje..
Dus zet 2 rassen op elkaar, en er komt een schattig pluizenbolletje uit..wordt verkocht.
Zet 2 rassen op elkaar voor enkel de gezondheid en een stabiel karakter..en dan niet moeders mooiste,...wordt dus niet verkocht.
90% is misschien wat overdreven.
Maar zeker 60% zal het een complete zorg zijn hoe erfelijk gezond hun hondje is..hoe het karakter is.
Het plaatje moet kloppen, bij het bankstel, bij de hype.
Ik denk dat 60% wel heel veel is Landseer.
Je noemt 'lief' bij de eigenschappen die men wil in een hondje... dan vinden mensen het karakter dus wel degelijk belangrijk.
Ik denk dat de meeste mensen absoluut niet zoeken naar een ziekelijke hond die vals is en niet oud wordt.
Als je had gezegd '90% van mensen geven niet om raszuiverheid of stambomen' dan had ik daar zomaar mee akkoord gegaan. Wellicht nog wel een hoger percentage.
Maar ik denk dat de meeste baasjes niet alleen een lieve, maar ook een gezond hondje willen.
Vandaar dat er zoveel bij bijvoorbeeld het hezehof word gekocht?
Ja, ik zag je zweten, en dacht..."laat ik er dan nu maar een eind aanmaken.!."
Wahahaha..
Maar zeker hoe we hier met elkaar over dit soort dingen praten...leuk, interessant.
Enkel.....60..70% van de baasjes denkt er waarschijnlijk helemaal niet zo diep over na.
Ik geloof ook zomaar dat de meeste mensen zeker niet teveel geld willen uitgeven aan de aanschaf van een hond, en daarbij ook niet weten wanneer ze op een heel slecht adres terecht zijn gekomen. (of misschien wel een beetje weten dat het niet helemaal in de haak is, maar toch de gok maar wagen)
Wat is er met de charles king cavalier dan? (Nieuwschierig, nooit verdiept in dat ras)
De Cavalier king charles spaniel is een van de ongezondste rassen die er op dit moment bestaan.
Ernstige gezondheids problemen.
Tot 4:30 ongeveer, dan heb je ongeveer door wat er aan de hand is
Of de Slowaakse Ruwhaar waar in eigen land met toestemming vd FCI opnieuw met de Duitste Staande Korthaar en Weimaraner wordt ingekruisd en worden gewoon van stamboom voorzien met vermelding van de kruising. Ook heel lang een niet erkend ras geweest terwijl hij al decennia gefokt werd in zijn thuisland. Tijdens de WOII bijna uitgestorven maar door liefhebbers met inkruisen weer opgebouwd. Vele jaren later pas FCI erkend.
Nouja, lief, lief...
Ik zie een woonplaatsgenoot nog met zijn jackrussel kruising boerenfox..aan komen lopen.
Heel de buurt erom heen..
Ochossiepossie, die is lieeeeeef...
(Allemaal he...heel de buurt).
Ik zag een klein moordmachientje op 4 pootjes die inderdaad super lief voor zijn baasjes was..
Maar een complete helldog voor alles wat er verder in de buurt durfde te bewegen.
Mensen willen een schattig hondje zien..
Hoe het karakter echt is.?, dat maakt heel veel mensen geen enkel bal uit..
Schoonfamilie heeft een jack gehad, heeft de hond van schoonmoeders een paar keer flink te grazen genomen..
Geen land mee te bezeilen met dat beest.(incl abonnement biji de hondenschool en gedragsdeskundige )
Beestje overlijd..(15 jaar) , en wat nemen ze .? juist...weer een jack..want ze zijn zoooo lief.Ja, met alle ongemakken erbij.
De mens zit vreemd in elkaar...dat weet ik wel..
Last van een selectief geheugen.
En hoeveel baasjes kennen hier weer andere baasjes de een ras echt niet meer willen hebben om hun gezondheid, of karakter..
En dan niet van horen zeggen, maar echt kennen.
Ik ken voorbeelden van een baasje die zijn 6de !!, 6de boxer in 20 jaar heeft.
Een berner liefhebber die voor de 3de keer een berner neemt , want ze zijn zo lief.
Een baasje die ook elke keer tegen het toch soms heftige gedag van de berner aanloopt..
Hij kan de hond eigenlijk niet aan...en toch....toch weer die berner.
My gosh wat erg zeg dit.. Ziek gewoon hoe het filmpje al begint. Hoe dat beestje "loopt"
Ben ik met je eens, maar helaas is onze mening niet representatief voor veel andere Nederlanders en Belgen.
Er zijn zoveel redenen waardoor mensen er toch voor kiezen om een hond daar te kopen. Geld, gebrek aan kennis, hond willen redden, overtuigd worden door de verkoper, persoonlijk mensen kennen die er goede ervaringen hebben opgedaan...
Mijn vriend wilde heel graag een berner.
Maar juist omdat ze zoveel mankeert durven wij het niet aan.
Luna was een herplaatsers ( kruising ja ) en het is echt verschrikkelijk om een hond van rond de 4 jaar af te moeten geven.
Dus dat risico durven we niet te nemen.
Had de hond gezond geweest.... Ja had er waarschijnlijk een berner gelopen.
Er zijn veel voorbeelden inderdaad.
Ik heb zelf niks tegen kruisingen, ook niks tegen rashonden (ben het dan niet eens met het systeem, maar dat daargelaten).
En wie ben ik om te zeggen dat mensen een bepaalde hond niet mogen hebben omdat ik er persoonlijk een issue mee heb.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?