kruising (11) |
raszuivere hond (34) |
maakt mij niet uit (40) |
Een kruising of toch een raszuivere hond?
Ik wil dat risico niet nemen.
Dat is inderdaad wat ik bedoel met 'doordacht' ja
Uitsterven zal niet zomaar gebeuren nee, maar ziektes kunnen zich heel rap verspreiden in een ras, vooral als er maar een klein percentage van de honden gebruikt wordt voor de fok. En dan ben je heel snel heel ver van huis.
Verder maken honden van hetzelfde ras in verschillende landen deel uit van dezelfde genetische poel van het ras. Waar je ook went of keert, op een gegeven moment houdt het dus op. Er komt geen nieuw bloed bij.
Ik weet niet precies wat je bedoelt met dat je ergens op de wereld nog wel een gezonde soort tegenkomt. Bedoel je een gezond ras? Ik geloof zeker dat die nog wel te vinden zijn hoor. Je hoort mij niet zeggen dat alle rashonden per definitie ziek en ongezond zijn. Wel dat ieder ras in principe die kant op gaat, of dat nu in een paar jaar is of over 200 jaar. Een gesloten stamboek is op termijn funest.
Witte draak:
Ik kan me wel in je mening vinden.
Maar dat heb je dan ook met een kruising.
Een kruising van een bepaald ras zal sneller uitsterven als een raszuivere hond als je er de hele wereld mee over gaat.
Want wanneer er meer een kruising word gefokt/gekocht zullen de rassen die voor de kruising bedoeld zijn minder gefokt/verkocht worden.
Hierdoor houd je ( naar mijn mening ) teveel inteelt over omdat het ras er niet zo veel meer zal zijn.
Slechts om te kruisen is voor een hoop fokkers niet meer haalbaar om dan dat specifieke ras te blijven fokken.
Wat is 'raszuiver' voor jou? Raszuiver volgens de FCI?
Raszuiver is voor mij één ras in een hond.
En...(niet geheel onbelangrijk in deze).
Na hoeveel jaar is het dan 1 ras...?
(Onze landseer heeft tenslotte geen landseer bloed..
Zijn div andere rassen.)
Ik kan je niet zo goed meer volgen helaas.
Een kruising heeft geen stamboek, geen gesloten genenpoel. Van uitsterven kan nooit sprake zijn. Er zullen altijd niet-rashonden zijn.
Of bedoel je dat fokkers zullen stoppen met het fokken van rashonden omdat er veel wordt gekruisd? In mijn verhaal hierboven worden de gekruiste honden uiteraard gewoon opgenomen in de rashondenpopulatie hé? Het is niet zo dat zij een nieuwe groep gaan vormen ofzo. Ze dienen ter aanvulling op het bestaande materiaal, ze brengen vers bloed met zich mee, genetische variatie.
Het is dan ook niet de bedoeling dat de stamboeken vervolgens weer dicht gaan. Ze moeten open blijven, anders ben je weer terug bij af. Rasstandaarden zullen losser gehanteerd moeten worden en meer honden toegelaten tot de fok. Alles moet omgegooid worden. Groot project. Zal nooit gebeuren. Sommige rassen hanteren wel zo'n soort systeem. Koolies, geloof ik. Daarnaast heb je bij veel andere diersoorten die ook rassen kennen, zoiets als 70% raszuiverheid en dan is het officieel zo'n ras. Dus altijd de mogelijkheid om te kruisen en vers bloed in te brengen.
Witte draak:
Ik kan het niet anders uitleggen
Ben daar echt heel slecht in.
Ik begrijp trouwens wel wat je bedoeld.
Maar om een ras te behouden zullen ze wel honden uit andere landen moeten gaan halen om geen inteelt te creëren.
Zo kan je een ras behouden zonder dat elke hond zo eindigt als de Charles King spaniel
Het maakt me niks uit. Ik heb een kruising, een rashond met stamboom en een 'ras'hond zonder stamboom. Zijn me allemaal evenveel waard.
Sanne:
Ik heb zelf altijd kruisingen gehad ( lees herplaatsers met rugzak )
En ikhou ook heel veel van mijn honden.
Ik mis er nu eentje vreselijk.
Omdat ik steeds vaker kruisingen ( lees onverantwoord )tegen kom vroeg ik me toch af waarom mensen voor een kruising ouden kiezen.
Edit: was een paar woorden vergeten.
Bedtijd?
Ik vind de focus op "verantwoord fokken" eigenlijk een bijzonder argument. Er is namelijk geen enkele aanwijzing dat onverantwoord gefokte kruisingen (waaronder bastaarden) minder gezond zijn dan verantwoord gefokte rashonden (malafide/commerciële fok daargelaten), of dat het fenomeen rashond ook maar een deukje maakt op dat front.
Sterker nog: ik durf de uitspraak wel aan dat verreweg de meeste honden op deze aardkloot kruisingen zijn. In pure aantallen zijn rashonden een statistische voetnoot in de marge. Een kanttekening in het epos dat de hond is.
De rashond is voornamelijk een West-Europees en Noord-Amerikaans fenomeen, in de rest van de wereld kom je vrijwel alleen bastaarden tegen. En zelf in Europa en Amerika is het overgrote deel der honden hoogstwaarschijnlijk een kruising of bastaard... en dat is maar goed ook. De kruisingen en bastaarden hebben een toekomst die niet beperkt wordt door menselijk ingrijpen en de (onbedoelde) consequenties daarvan.
In mijn optiek is de keuze voor een rashond een puur emotionele. Je raakt verliefd op een bepaald type of soort en het fenomeen rashond geeft je een houvast daarin. Voor mij persoonlijk is elk ander argument een poging ratio toe te passen op een emotionele keuze. Want laten we eerlijk zijn, die verantwoorde fok en stambomen zijn geenszins een garantie op een gezonde hond, het geeft inzicht in de afstamming en poogt genetische defecten te voorkomen... maar garantie heb je niet. En daarop sturen is in mijn ogen, als gezegd, van een emotioneel argument een rationeel argument proberen te maken.
Ik ben daar ook schuldig aan hoor. Hierna komt er waarschijnlijk bij mij ook gewoon weer een rashond en wel van een goede fokker. Ten eerste omdat ik gewoon hou van een bepaald type hond, maar ook omdat ik mij natuurlijk zorgen maak om genetische en gedragsdefecten die op kunnen treden bij malafide fokkers (en dus niet omdat ik mij illusies maak over gezondheidsgaranties). Maar dat laatste is een probleem van de rashond, een probleem dat je niet zomaar op de kruisingen en bastaarden kan projecteren.
Ik heb dus een persoonlijke voorkeur voor rashonden, of liever, een bepaald ras. Maar ik zie geen enkele belemmering om een kruising of bastaard te nemen. Waarom niet? Als de hond bij jou past is het goed. Zo simpel hoort het in mijn ogen wel te zijn.
Mij maakt het ook niet uit.
Van elk een in huis.
Ik val op een bepaald type honden en karakters. Zou ik op het juiste moment tegen een kruising binnen dat type honden oplopen en liggen verstand en gevoel over het hele gebeuren op 1 lijn, dan ga ik wederom vol goede moed dat 'risico' aan.
Ook heb ik er geen enkele moeite mee om buiten het FCI om naar een rashond te zoeken. Ook daar kun je eerlijke verantwoorde fokkers vinden.
Met een mix heb je iets wat je niet zo vaak tegenkomt, geen 13 in een dozijn hond.
Met die glimmende zwarte vacht is het net een panter
Ik heb overigens "maakt mij niet uit" gestemd.
Niets aan toe te voegen
Frank: het is wel zo bij een Fokker dat er word gekeken naar erfelijke afwijkingen.
Waarbij de kans verkleint word dat je een hond koopt met een erfelijke afwijking.
Natuurlijk is de kans er altijd nog.
Maar wel vele malen kleine omdat de ouders het dus niet hebben.
Bij een kruising kan dat net zo zijn , mits de ouders dus getest zijn.
Maar de soorten rassen die met elkaar gekruist worden tegenwoordig is naar mijn idee/mening niet helemaal gezond.
Neem wat laatst op het forum werd gezet een cavaci.
( de naam alleen al )
Maar die kruising kan nooit gezond zijn.
er word te veel naar uiterlijk gekeken en niet naar een ras zelf.
Maar dat zijn toch juist situaties waar bewust een ander ras in een ras gefokt wordt om dit ras te verbeteren? Dat is het doordacht opbouwen/verbeteren van een ras. Dat valt voor mij dan gek genoeg weer niet onder kruisingen, maar onder rassen. Of ben ik nu raar?
Ze heeft een naam!!!? Dat had ik even gemist! Leuk!!!!
Staat er toch al ff hahaha
Ik heb geen kruising, maar een vubara. Ik zie er geen rassen in.
Met Pepijn hoop ik een gezonde hond in huis te hebben gehaald.
Aangezien diverse rassen zeer zwaar belast zijn qua gezondheid heb ik nu weer voor een vubara gekozen.
Dit is iets heel lastigs vind ik. Het is beschouwd als logisch om voor een raszuivere hond te kiezen, want hey, de ouders zijn getest en alles is volgens de regeltjes, dus dan moet het goed zijn toch? Nou... niet altijd. Ik wilde een chihuahua, en ben op zoek gegaan naar fokkers. En eerlijk? Er waren er maar weinig die mij aanspreken. Ten eerste lopen er teveel chi's rond met een groot hoofd en uitpuilende ogen, en daar wordt gewoon mee gefokt.
Tja, wat moest ik? Een ander ras zoeken? Nee, ik kwam toch weer uit bij de chi. En toen kwam ik het nestje van Penny tegen. Geen stamboom, maar wel een gezonde uitstraling zonder dat grote hoofd en die plopogen. Ik heb hier goed over nagedacht, zal ik het doen? En ja, ik heb dus bewust voor een stamboomloze hond gekozen, omdat de stamboomhondjes me een slecht gevoel gaven.
En dan over kruisingen. Ja, sommige kruisingen vind ik echt geweldig. Zoals de Puggle, mops x beagle, geweldige hondjes. Maar dan wel de 1e generatie en niet puggle x puggle want dan krijg je weer hele andere hondjes. Verantwoord tja, dat vind ik het lastige. Weet je wat het is, we proberen dingen uit te sluiten maar dat gaat gewoon niet altijd. Kijk nou naar honden die ineens ED of HD krijgen, terwijl ouders goed uit de tests kwamen.
Ik snap ook best dat mensen een gelegenheidsnestje willen. Waarom zou dat niet mogen? Tja, ik zou het zelf niet doen, ik laat het aan de fokkers over, maar er wordt altijd zo neergekeken op gelegenheidsnestjes, terwijl dit ook gewoon leuke hondjes zijn. En als de baasjes uitstekend voor de pups zorgen. Dan zijn de ouders niet getest, maar zoals al gezegd, garanties op gezondheid heb je niet.
Een kruising tussen 2 rashonden is ook weer heel anders dan een helemaal onherleidbare hond waarvan de ouders ook weer zijn gekruist.
Kijk maar naar katten, zolang de mens er zich niet bemoeit zijn de huis/tuin/keuken katten kerngezond. De raskatten zijn dat ook al niet meer en worden ook lang niet meer zo oud.
Dan zou je alle honden ook hun gang moeten gaan, met het recht van de sterkste overleeft.
Zwakkere hondjes niet redden maar laten gaan.
Dan zul je na vele jaren weer een bepaald soort hond hebben die zichzelf opnieuw heeft ontwikkeld.
Maar honden leven niet in het wild of buiten zoals katten.
De mens zal er altijd invloed op hebben, ook bij kruisingen.
Dus daarom in dat opzicht kies ik toch voor een rashond.
Dan heb je zelf nog de keus of je voor een ongezond ras kiest of gaat zoeken naar een ras met zo min mogelijk gezondheidsproblemen.
Bij een rashond weet je wat je koopt, wat je kunt verwachten, waar je op moet letten op eventuele problemen etc.
Ik kies bewust een rashond. Waarom.
1. Gezondheid, testen en efelijkheden
2. Inteelt. Niet gezond
3. Karakter.
4. Verantwoord fok. Niet ge veel nesten, juiste leeftijd.
5. Terug kunne vallen op een fokker die verstand heeft van het ras
6. Een ballade zekerheid qua karakter, werklust, vacht, omgang met kinderen etc die je bij een kruising of herplaatsen niet hebt.
6. Makkelijk te trainen/ opvoeden vanaf pup af aan. De fokker heeft een bepaalde basis al gelegd.
Het maakt mij niet uit. Ik wilde graag een Eurasier. Dat is nu een rashond, maar voor mij is t een kruising. Een gefokt ras.
Heb nu een kruising keeshond x euraier, en die pakt qua karakter goed uit. Net een beetje waakser maar ook opener dan de Eurasier.
Qua gezondheid kun je de ouders ook gewoon testen, maar voor mij hoeft dat niet.
Nadeel van echte rashonden vind ik dat er zo op uiterlijk wordt gefokt. Eenheidsworst wordt t zo.
Kim, die punten die je noemt kun je bij kruisingen ook hebben. En niet alle punten zijn gegarandeerd bij een rashond.
Ik heb op 'maak me niks uit' geklikt. Ik heb zoiets als er een hondje op mijn pad komt en het is een kruising/rashond dan boeit het me echte geen ene zier. Als ik maar een klik heb met de hond.
Maar zou ik zelf kiezen? Dan kies ik toch bewust voor een rashond omdat ik toch een specifiek ras heb wat ik leuk vind. Maar komt er een leuke kruising langs...dan zou ik dat zeker niet afwijzen mits de klik er is.
Ik vind karakter + een klik nog altijd belangrijker dan het uiterlijk van de hond.
Maar veel kruisingen worden tegenwoordig ook gemaakt om het uiterlijk.
Nu is klein , kleiner , kleinst de trand.
Maar daarbij word niet opgelet op de gezondheid.
Toki:
Ik denk dat ik in jou geval hetzelfde had gedaan.
En wat betreft de rasvereniging , ik ben het er ook niet altijd mee eens , omdat ook deze een voorkeur hebben voor uiterlijk.
Dat staat mij dus tegen op een rasvereniging
Het zijn gewoon kruisingen, ondanks dat er heel bewust mee om wordt gesprongen. Veel fokkers zijn er nog steeds op tegen. Bij de Saarloos weigert een van de twee rasverenigingen mee te werken, waardoor ik het zie gebeuren dat er straks een split komt in het ras. Heel jammer is dat.
Ik snap niet dat het woord 'kruising' zo'n beladen woord is en dat zoveel fokkers er zo moeilijk over doen.
Nee, doe mij maar een systeem waarbij alles wat erop lijkt gebruikt kan worden voor de fok, zoals Landseer zei. Of iets anders, werken met percentages, gradaties in stambomen, noem maar op.
Koolies hebben geloof ik drie soorten stambomen: A, B en C.
Koolie x andere hond krijgt een C stamboom, koolie x koolie-kruising krijgt een B stamboom en koolie x koolie krijgt een A stamboom. En ze heten allemaal gewoon koolies.
Het is mijn bescheiden mening dat zo'n systeem voor ieder ras mag gaan gelden.
Dat is wel een goed systeem ja! Sommige rassen zijn gewoon zo naar de kloten geholpen dat je soms niet anders kan dan een ander ras gebruiken om bijv een neus langer te krijgen of een rug rechter. Dan heeft honden van de andere kant van de wereld halen ook geen zin meer denk ik.. Zou heel onverstandig zijn als fokkers hun kop in het zand blijven steken en dit afhouden. Uiteindelijk is het alleen maar enorme verbetering van het ras. Nogmaals, heel goed systeem dit! Trouwens sluit dat wel een beetje aan bij mijn reactie haha ze blijven toch allemaal onderdeel van het ras, ookal zijn ze niet allemaal 100% raszuiver
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?