Hallo, Wij hebben op dit moment contact met een fokker die dwergschnauzers verkoopt. Hij heeft zelf een reu en een teefje met stamboom en van deze hondjes hebben ze nu een nestje. Hij heeft geen stamboom aangevraagd voor de pups. We hebben gevraagd naar de reden. Hij geeft aan dat hij het niet heeft gedaan omdat mensen die niet willen showen/fokken op zich niks aan de stamboom hebben , dus waarom onnodig kosten maken. Op zich is het voor ons ook zeker geen must die stamboom maar goed doe je er verstandig aan, en wat kan er mis gaan? Ik heb inmiddels wel de 2 stambomen van de ouders gekregen. Waarom zou je het nou echt niet doen? We zijn nog niet wezen kijken, ik denk dat het gevoel wat je bij mensen hebt heel belangrijk is dus dat moet ik eerst nog meemaken. Gr. Iris
Dubbel topic....
Tegenwoordig is het verplicht om een dna test te doen zodat het zeker is dat de genoemde ouderdieren inderdaad de ouderdieren zijn.
Wat ook kan dat er gefokt is met ouder, kind of broer/zus relatie. Zo zijn er een paar meer voorbeelden waarop er GEEN stamboom afgegeven zal worden.
Stamboom zelf is niet zo duur, meen iets van 75 euro?
Ik zou er niet mee akkoord gaan.
Eens geen stamboom, en je krijgt nooit weer een stamboom.
Mensen die ouderdieren hebben met stamboom en deze niet voor de pups aanvragen? Dat snap ik niet. Geeft bij mij nare onderbuikgevoelens.
Ik zou eens informeren bij de rasverenigingen.
Of deze man bij hen bekend is.
Er is totaal geen reden om de stamboom niet aan te vragen voor de pups.
Wat wel belangrijk is bij de dwergschnauzer zijn een aantal gezondheidsonderzoeken.
En wie zegt dat de stambomen die je hebt, ook bij de honden horen (sorry, maar er wordt zoveel gerotzooid). Nu ontloopt hij ook de dna afname plicht en zeggen die stambomen niet zo bijster veel, kunnen bij iedere soortgelijke hond horen.
Ik denk dat het niet zo goed zit daar.
Via de rasverenigingen kun je ook zo info op vragen waar wel goede en betrouwbare nestjes zijn of gaan komen.
Op zich heb je inderdaad niet zo heel veel aan een stamboom.Het is leuk voor de heb, maar zegt alleen wat over de afstamming van de hond. Als je niet gaat showen of fokken is een stamboom iets dat toch vooral heel stoffig wordt onder in een lade.
Maar: een stamboom is niet heel duur en als een fokker van 2 stamboomhonden die niet aanvraagt is dat zeker wel een reden voor nader onderzoek. Ik sluit me aan bij Goya, zoek eens contact met de rasvereniging over deze persoon en welke testen verplicht zijn voor dit ras. Als je contact legt met de desbetreffende fokker; vraag naar die testresultaten. De verenigingen voeren die testen namelijk niet voor niets uit.
Geen idee hoe het in NL zit, maar in België moet je tegenwoordig je honden eerst laten aankeuren op shows (of speciale aankeuringsdagen) alvorens je foktoelating krijgt en dus stambomen kunt aanvragen. Zijn genoeg mensen die geen zin in hebben om shows te gaan lopen met hun honden, en dus ook geen stambomen aanvragen. Zou het zelf ook niet doen, ik zou dan ook gewoon zonder officiële stamboom gaan fokken.
Kan ook dat ze het niet eens zijn met het beleid van de overkoepelende organisatie en daarom geen stambomen willen aanvragen.
Of ze zien er gewoon het nut niet van in en willen dat extra geld er niet voor betalen.
Zijn genoeg redenen om geen stambomen aan te vragen zonder dat daar iets verdachts achter zou moeten zitten.
Maar kan dus altijd wel dat er iets niet goed is en dat ze daarom geen stambomen (kunnen) aanvragen. Vraag dus wel even achter de gezondheidstesten enzo. De stambomen van de ouders heb je zeg je, dus je kunt zelf al kijken of ze al dan niet verwant zijn aan elkaar.
De reden waarom er geen stamboom aangevraagd zal zijn is omdat of de teef, of de reu niet aan de eisen voldoet. Verder lijkt het me handig dat je de stambomen die je hebt ontvangen goed bekijkt en met iemand van de rasvereniging contact opneemt om dit met hun te bespreken. Ze kunnen je vaak extra dingen vertellen, maar wat vooral belangrijk is is dat de rasvereniging weet dat deze fokken fokt zonder zich aan de regels te houden (mits deze bij hun is aangesloten).
Er moet een bepaalde tijd tussen de nesten zitten, minimaal 10 maanden.
Verder is de eis sinds 1 juli (maar dat geld alleen voor nesten waarbij de dekking na 1 juli gedaan is, daarvan kunnen de pups nog niet geboren zijn) dat van beide ouders het DNA afgenomen moet zijn en dat dit bij de pup gebeurd.
De kosten voor de stamboom kan het probleem niet zijn, die zijn namelijk niet zo hoog.
Ik zou bij dit nest hard weglopen, er is iets niet pluis en de fokker zal je dit niet vertellen.
Ligt eraan. Als het gewoon een eenmalig nestje is kunnen die kosten nog best oplopen.
Kennelnaam aanvragen, shows lopen, DNA, stambomen zelf, eventuele boete als je geen lid bent van de rasvereniging, testen terwijl de honden mss al genetisch vrij zijn van sommige aandoeningen omdat de ouders al geen dragers waren...
Ik krijg hier ook een raar gevoel bij en vraagtekens of alles aan alle eisen voldoet.
Vraag je stamboom aan bij de Raad van Beheer dan krijg je chipper thuis, controle.
Kan inderdaad zijn zoals hiervoor genoemd dat een van de honden niet aan de eisen voldoet. Dat een gezondheidstest niet is gedaan. Dat een van de ouders niet aan de minimum leeftijd voldoet bv. Of dat er geen tijd genoeg zit tussen de nesten.
Of dat het een broer zus of ouder kind combinatie is.
Sindskort is DNA afname verplicht.
Ik zou adviseren contact op te nemen met de rasvereniging en daar eens te informeren. Ze kunnen daar ook goede informatie geven over welke fokkers clubfokker zijn zodat je weet dat het nestje aan de eisen voldoet.
Ik hoor in het verhaal niets over gezondheiduitslagen.
Informeer goed wat bij dit ras belangrijke testen zijn.
Het gaat niet zo zeer om het stamboompapiertje maar wat er omheen komt kijken.
Ik zelf zal nooit een pup zonder stamboom kopen. Met de stambomen kun je vooraf controleren uit welke lijnen je pup komt, hoe oud die honden zijn geworden, of er geen inteelt is etc etc.
Ik zou gewoon geen (dwerg) schnauzer kopen zonder stamboom.
Is absoluut niet nodig en een goed gezond hondje lijkt me belangrijker dan wat meer aanschaf kosten.
Bij dwergschnauzers zit nog al wat broodfok helaas, populair ras wel, maar helaas dan ook kans op nare erfelijke afwijkingen. In Nederland zijn 2 prima rasvereniging en met mensen die je prima kunnen voorlichten, ook over de stambomen van de ouders.
Stambomen zegt nog niks over gezondheid en rastype.
En als ik dan voor een rashond ging zou ik er ook 1 willen die aan het beeld voldoet.
Ik vind dan de stamboom dus wel belangrijk.
Wat zit er in de voorouders .... Heel interessant lijkt me toch.
Dus dan moet je wel weten of de getoonde stambomen wel oké zijn.
Op zichzelf is iedere hond voor mij evenveel waard en even lief, maar bij een rashond hoort een stamboom en gezondheidszorg onderzoeken van de ouders. Show lopen is niet verplicht met fokken maar binnen het schnauzerras mag je ook laten keuren op fok geschikt held en dat lijkt me toch het minste wat je doet als je serieus met een ras wil fokken.
Dit klinkt nu niet erg betrouwbaar
Laatst was er ook iemand voor wiens hond geen stamboom aangevraagd was en dat bleek te zijn omdat de nesten te kort op elkaar geboren waren.
Ja, maar als het nest in België ligt is het helemaal anders. Hier is DNA al lang verplicht, shows lopen verplicht, sommige testen verplicht door St-Hubertus, sommige door de rasvereniging. Bij sommige rassen krijg je nog eens een boete. 125 euro/pup laatst nog bij iemand als je geen lid bent van de rasvereniging (weet nu niet meer of dat in B of NL was).
Administratieve kosten zijn 26 euro, DNA 120 euro (1 pup + ouderdieren, zonder eventuele visitekosten bij dierenarts), 2 x entreegeld voor show 2x 50 euro, stamboom 50 euro/stuk. Dus met 4 pups spaar je als fokker al makkelijk 500 euro uit. Zonder boetes en eventuele opgelegde gezondheidstesten gerekend. En dan zijn het nog stambomen zonder kennelnaam, anders komt er nog eens 285 euro bij. Moest ik met mijn hondjes willen fokken onder st-hubertus, dan komt daar nog eens een 600 euro bij aan gezondheidstesten waarvan ik zo weet dat ze die niet hebben, omdat de ouders al genetisch vrij waren daarvan, maar St-hubertus wil geen stambomen verstrekken zonder die testresultaten van de ouderdieren.
Als het dan is dat je maar 1 nestje zou willen fokken om er zelf een pup uit te houden ofzo, dan ben ik dus meer dan 1000 euro goedkoper uit als ik geen stambomen aanvraag. Terwijl ik evengoed de afstamming kan aantonen en kan bevestigen dat de honden gezond zijn (zou maar 1 test moeten laten doen omdat die niet altijd erfelijk bepaald is).
Dus de stamboom zou dan enkel een meerwaarde hebben voor mensen die willen deelnemen aan wedstrijden/shows van het FCI. En het is maar een klein percentage van alle pupkopers die dat ook daadwerkelijk gaan doen en die officiële stamboom dus nodig hebben. Wat mij betreft is dat de prijs daarvan dus niet waard.
Dan heb ik als pupkoper toch liever dat je het in de prijs doorrekent om een pup te kopen uit én geteste ouders én met stamboom.
Waarom wil hij geen stamboom aanvragen want volgens mij krijg je dat geld dubbel en dwars terug als je de pups verkoopt.
Hij kan die stambomen van de ouders gekopieerd hebben.
Ik vertrouw het niet. Ik zou het niet gedaan hebben. Controleer eerst even bij de rasvereniging of hij bekent is.Wat als fokker ben je juist trots dat je stamboom kan tonen bij je pups.
Ik zou nog even verder zoeken als ik jou was.
Naar mijn mening wil de fokker dit nest niet aangeven aan de raad van beheer omdat hij meer met de teef wil fokken dan mag volgens de regels... Of omdat hij dit nest niet gefokt heeft volgens de regels ( bv te jonge mama, twee nesten achter elkaar,..)
Jup, maar er staat nergens of het nu in NL of België is. En zitten toch heel wat Belgen op dit forum, dus zomaar aannemen dat het om een NL pup gaat en daaruit je conclusies trekken is dan een beetje voorbarig. Toch zeker als blijkt dat er zo'n verschil in prijs en regels tussen beide landen zit wat betreft stambomen.
Kan zijn dat er hier iets niet juist is, maar kan evengoed dat die fokker gewoon het nut van de stambomen niet inziet. Is aan de topicstarter om dat te achterhalen. Wil enkel maar zeggen dat er niet persé iets mis moet zijn omdat hij geen stambomen aangevraagd heeft.
ik ben het eens met wat je zegt over het verschil in fokken in België en Nederland klop volledig.
maar als de fokker geen waarde zou hechten aan stambomen dan koop je denk ik zelf toch geen honden met stamboom? ik bedoel je geeft dan zelf "veel geld uit" aan een hond met stamboom omdat je dan denk ik wil weten uit welke lijnen je hond komt enz... maar aan de toekomstige eigenaars van jou pups wil je dat dan niet geven want je ziet er het nut niet van in?
noem me kortzichtig maar dit klopt niet vind ik.
Nee niet doen, zonder stamboom!
Wanneer je dit wel doet eerst uitzoeken bij evt verenigingen hoe het zit met deze fokker. Zij weten vaak heel veel.
Ik kwam erachter dat Ozzie uit een heel kort achter elkaar nestje komt, waardoor hij altijd wel wat had.....Maar dit hoorde ik niet van de fokster zelf maar van de vereniging!
Het nestje voor Ozzie had wel een stamboom maar binnen 6 maanden kwam het nestje met Ozzie...De vereniging weet dan wel hoe laat het is. Wanneer ik eerder had geeinformeerd wat ik niet wist had deze fokster aangepakt kunnen worden door deze vereniging door een geldboete of fokverbod. Een stamboom hond heeft veel voordelen wat dit soort ongein betreft...Nu kan de fokster zeggen nee hoor ik heb geen nestje gehad, Ozzie bestaat niet!
Ik hoop dat ik het zo een beetje uit heb kunnen leggen..
Weet ik niet. Een oom van mijn vrouw heeft honden op de boerderij. Van een teef daarvan heeft hij 2 nestjes gehad. Die teef was een stamboomhond, net als de reu. Hij wilde honden waarvan hij op aan dacht te kunnen. Voor de nestjes heeft hij nooit stambomen aangevraagd, dat vond hij dan zelf weer niet nodig. Misschien wat krom gedacht maar wel een voorbeeld hoe er best wel eens over nagedacht hoort.
Ik hecht wel waarde aan de lijnen van mijn honden, maar de stamboom zelf laat me koud. Al was die stamboom gewoon op een papiertje geschreven, dat maakt mij niet uit. En klopt evenveel als een offiële stamboom, want of alle voorouders die daarop staan kloppen daar heb je ook maar het raden naar. Voor de DNA test konden fokkers ook zeggen wat ze wilden. Die paar generaties die op de stamboom staan daar ben je op zich ook niet veel mee. Wil je iets over de lijnen van je hond te weten komen dan moet je toch al veel verder terug gaan.
Ik heb dus stamboomhonden, omdat ik honden uit specifieke lijnen wilde, en die zijn nu eenmaal veel makkelijker te vinden met stamboom. Maar hadden die geen officiële stamboom gehad dan was dat voor mij even goed geweest.
95% van de pupkopers heeft in feite niets aan die stamboom. Die bekijken ze eens snel als ze die krijgen, zien wat namen die ze toch niet kennen, leggen die stamboom in de kast en die komt er vervolgens nooit meer uit. Ze willen enkel die stamboom ofwel uit prestige, om te kunnen zeggen dat hun hond een stamboom heeft, omdat ze die er gewoon bijkrijgen of omdat ze denken dat stamboomhonden altijd gezonder zijn (is dan weer een geheel andere discussie). Maar de stamboom op zich, hebben ze niets aan en kunnen ze niet eens lezen meestal. Die paar mensen die wel een stamboom nodig hebben voor show/fok of wedstrijden, die halen hun pup wel ergens anders dan.
Voor mij bied een stamboom toch een beertje zekerheid wie de ouders zijn ( in belgie dan), en verder zijn vele stamboomfokkers ook fokkers die de ouderdieren testen , goed socialiseren ,..
Maar ik snap wel wat je bedoelt ! Stel ik ken iemand en ik heb met mijn eigen ogen gezien wie de ouders zijn en die ouders zijn gezond , getest , het is een goede fokker , ik kan nagaan wie de zussen enz zijn op na te gaan hoe die zijn en dergelijke hoeft die stamboom voor mij ook niet maar vaak gaat verantwoorde fok wel samen met een stamboom ( maar omgekeerd dan weer niet een stamboom geeft niet perse garantie op verantwoorde fok want wie weet fokt de fokker tussendoor zonder stamboom en moet de teef veel meer pups krijgen dan zou mogen ,...)
Ik kan me er iets bij voorstellen. Een bevriende fokker van mij heeft de afgelopen nestjes goed opgelet en NIEMAND heeft naar de titels van de ouderdieren gevraagd. Hij zei: Waarom dan elke keer weer naar zo'n show gaan? Natuurlijk hebben zijn pups wel een stamboom maar ik snap deze situatie wel.
Aan de andere kant... stel dat er in dit nest een rasvertegenwoordiger zit waar je U tegen zegt en die absoluut op shows gezien moet worden. Dan hebben ze nu dikke pech!
Omdat er dus kopers zijn die het niet nodig vinden... U vraagt, wij draaien.
Wordt gedaan voor een nestje "in het zwart". Bij stamboomdieren is er controle wat bv het aantal nestjes per jaar (of eerder per 2 jaar) betreft. Iemand die geen stamboom wil aanvragen kan zo jaren aan een stuk twee keer per jaar met dezelfde teef kweken, en dit ruikt verdacht veel naar broodfok.
Veel fokkers beginnen ermee uit liefde voor een hond/ras tot ze zien dat met de regeltjes te omzeilen er veel geld te verdienen valt. Ik zeg niet dat dit bij jouw fokker meteen het geval is maar het is altijd een mogelijheid, ik zou er niet aan beginnen.
Bij ons had het niet meteen belang die stamboom tot mijn vriend gebeten werd door de microbe nadat onze hond uitstekend begon te werken op de hondenschool en hij er ondertussen wedstrijden mee speelt. Met je eerste hond kan dit nog (doorstreept werkboekje) maar met de volgende kan je thuisblijven
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het eens ben met Habbelbabbel.
De stamboomaanvraag zijn de kosten niet ALLEEN, dat soort fokkers verkopen vaak dat soort smoesjes dat het niet nodig is en zo meer omdat hun hondjes vaak niet aan de eisen voldoen om uberhaupt een stamboom te kunnen aanvragen.
Ook de stamboomafgevende instanties hebben regels waar de hondjes aan moeten voldoen, in België moet van de ouders het DNA vastgelegd zijn, bepaalde rassen moeten geröntgend zijn op de heupen, ze mogen niet meer dan een bepaald aantal nesten hebben gehad en er moet een loopsheid over geslagen worden tussen 2 dekkingen etc.
Dan moet er van alle pups een DNA staal afgenomen worden door een dierenarts en de stamboomafgevende instantie laat van die stalen het DNA vastleggen en van 1 pup krijg je het profiel, om van elke volgende pup het profiel te krijgen moet je een extra bedrag betalen.
Vaak vragen ze geen stamboom aan omdat ze de regels niet in acht nemen en maar raak fokken. Misschien heeft die teef wel iedere loopsheid een nestje, daar kun je die fokker nu niet over op zijn woord geloven.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?