Tijdelijk, totdat je meer duidelijkheid heb wat hij heeft en totdat je goede dieet tips hebt, zou ik op safe spelen en gekookte kip met rijst geven. Voor een korte periode kan het geen kwaad.
Zou wel heel snel een afspraak maken voor echo en biopt voor meer zekerheid en goede voedings adviezen.
De goede (ervarings)tips over voeding zijn al gegeven Suzanne
"Het is van belang dat je schone eiwitten gaat voeren.
Dit om de lever te ontzien.
Schone eiwitten zitten vooral in biologisch vlees..., aller grootste voorkeur gaat uit naar
kip, parelhoen, konijn, fazant, haas, kalkoen, koolvis, kabeljauw, schelvis, wijting."
"Als je kiest voor een KVV, zorg dan dat je hond een minimale hoeveelheid aan vet binnen krijgt en een redelijk percentage leverondersteunende groentes. Mariadistel is een kruid met een zeer hoge antioxidante werking dat enorm goed ondersteunt bij een beschadigde lever (zet aan tot celherstel) en mag naast medicatie worden ingenomen."
"Verder moet je het vetarm voeren niet te letterlijk nemen. Binnen het BARF/NRF is het heel prima mogelijk om vetarm en zeer hoogwaardig te voeren. Met KVV is dat ook mogelijk, alleen zal je dan zelf een deel 'overige' moeten bijvoeren en letten op het vetpercentage en overige inhoud van die KVV's. Wil je hierover meer informatie, neem dan eens contact op met bijv. dr. Tannetje Koning (Oase) of een andere pro rauw dierenarts (AnyAnimal). Omwille van 'vetarm' voeren overstappen naar een inadequate voeding, is geen oplossing."
Ook aangepast voeren is zonder problemen mogelijk als ze een beetje oplet..., het is echt niet nodig om alleen gekookte kip en rijst te voeren.
Buiten dat, gekookte kip en rijst (goed bedoeld..) dragen niet bij aan herstel en is te eenzijdig dat juist tekorten op kan leveren.........dan is een specifiek leverdieet op basis van licht gekookte of gestoomde voeding een betere optie en zal daarnaast gesupplementeerd moeten worden met aminozuren en vitamines, waaronder B complex. Mocht je willen koken, dan kan ik daar ook adviezen in geven en moet je maar even PB-en als je daarin geïnteresseerd bent. Het is in veel gevallen van leverfalen, waaronder leverontsteking niet nodig om te koken voor de hond.
Waarom al die moeite om het te koken en vitamines toevoegen, als je het ook rauw kan geven?
Het enige 'nut' hiervan is als een hond in een zeer ver stadium van nier- of leverfalen zit, waarbij door verzwakking bacteriën e-ven-tu-eel een probleem kunnen vormen. Nu zijn er diverse vormen van leverbelasting, die heel prima kunnen worden opgelost door een gerichte soortgerichte rauwe voeding, aangevuld met het deel overige dat ook kan bestaan uit gestoomde of licht gekookte groentes met een hoge voedingswaarde. Mocht iemand toch besluiten om te koken voor de hond, dan zijn die aanvullingen echt nodig om verdere leverbelasting te voorkomen waardoor verdere lichaamsprocessen ook stagneren, anders loopt een individu tekorten op.
Een verhoogde leverwaarde wil niet zeggen dat er echt een leverontsteking is. Als er een definitieve uitslag is, kan je je voeding daaraan aan passen. Wie weet is een speciaal dieet niet eens nodig.
Ik denk alleen, zolang je niet precies weet wat er aan de hand is, het zekere voor het onzekere nemen. Zorg voor zo min mogelijke belasting van de lever.
Wel, de dierenarts zei dat ze een chronische leverontstekig heeft door een virale infectie zoals ik al zei, maar nog steeds geen symptomen wat ik nog steeds raar vind.. Wel eet ze veel meer maar dat is ook alles. Voor de rest is ze goed. Slapen doet ze altijd al heel veel. Dus dat is niets nieuw..
Ik vraag me nu af of je aan bloedresultaten wel kan zien of het een chronische leverontsteking heeft??? Heb overal al gelezen dat je een biopsie moet nemen en een echo om zeker te zijn dat ze wel degelijk een leverontsteking hebben. Sowieso ga ik woensdag naar het dierenziekenhuis van gent. Hoe weet de dierenarts dan dat het een chronische leverontsteking is? En geen acute ofzo?
Voel me best wel dom dat ik dit niet weet haha, maar dit is dan ook de eerste keer dat ik een negatief resultaat krijg van bloedtesten..
Ik had boven een likje geplaatst, daar staat ook dat je aan de verhoogde leverwaarde niet kunt zien of de lever ontstoken is. Het kan nl ook andere oorzaken hebben waardoor de waarde niet goed zijn.
Vandaar dat ik dacht, zeker snel een biopt en echo laten maken en het zekere voor het zekere gekookte kip en rijst. Ik zou zo snel mogelijk een afspraak maken. Wie weet is aangepast voer helemaal niet nodig omdat er dus een andere oorzaak achter zit. Als je voor een korte periode dit voert, (1a2 weken) krijgen ze geen te korten. Met dit voer wordt de lever helemaal ontlast en voor de zekerheid is dat gewoon veilig.
Maar goed, wie ben ik!
Je kan altijd nog als het wel leverontsteking is allerlei supplementen en de voedingstips tips van anderen kopen, alleen zonde te kopen als het misschien niet nodig is
Bij mensen wordt een leverontsteking vaak veroorzaakt door een virus (hepatitis A, B, C). Bij honden met chronische hepatitis is een virus niet aangetoond. De aandoening wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem. Bacteriële leverproblemen komen bij de hond zelden voor. Het geven van antibiotica is daarom over het algemeen niet zinvol. Sommige dieren krijgen een leverontsteking door een koperstapeling. Deze dieren hebben een aangepaste behandeling nodig. Verhoogde leverwaarden betekenen niet automatisch dat de hond lijdt aan een hepatitis (zie leverziekten). De diagnose leverontsteking kan worden gesteld met een echo en een leverbiopt. Om vast te stellen wat er met de lever aan de hand is, adviseren wij een afspraak bij de radioloog en internist.
We hebben het nog helemaal niet over het kopen van supplementen (behalve mariadistel)
De discussie over voer is, waarom koken als er prima vers gevoerd kan worden binnen het huidige voerschema van KVV en waarom nodige voedingsstoffen ontzeggen als dat niet nodig is.
Het koken van het vlees is naar mijn idee nu nog lang niet nodig..., gewoon aangepast versvoeren is prima te doen als ze een beetje oplet..., en voer kopen moet ze toch.
Dit had ik eerder al geschreven.
Verder is het niet zinnig om gekookte kipfilet met rijst te geven......dan kun je beter kiezen voor een aangepast KVV met een minimaal vetgehalte. Wil TS wel gekookte voeding geven, dan adviseer ik om dit aan te passen aan de situatie van een volledige voeding, om verdere leverbelasting te voorkomen en de daardoor ontstane tekorten te voorkomen.
Precies. Mariadistel vind ik wel zeer nuttig.
Bedankt voor alle tips
Het gaat heel slecht met haar..
Gisteravond toen ik thuiskwam was ze nog redelijk goed, kwispelen en op haar rug leggen zoals altijd om aan haar buikje te wrijven. Toen ik haar meenam naar boven om te gaan slapen, piepte ze lichtjes en ging ze met haar snuit vlug naar haar achterste. Wss daar dat ze pijn voelde.
Toen ik vanmorgen wakker werd en naar beneden wou gaan wou ze echt niet mee, niets voor haar. En normaal als ik wakker word komt ze lief op me liggen om nog wat te knuffelen en kusjes te geven. Nu dus niet, dus heb haar even met gerust gelaten en gedoucht, toen ik terug in men kamer kwam zat ze een beetje te beven. Er zit echt niets van leven in, ik heb haar gelokt met haar lievelingsworstje en zelfs daarmee kreeg ik haar niet recht. Ze drinkt ook niet meer van gisteravond, eten ook niet. Heb geprobeerd om haar iets te laten drinken maar ze draait gewoon haar hoofdje weg, het is duidelijk dat ze zich niet lekker voelt maar vind dit wel extreem. Niet meer eten, drinken, plassen of poepen. Zelfs niet meer willen rechtstaan. Haar hoofdje voelt warm aan ( weet niet of ze koorts heeft maar veronderstel het, heb geen thermometer ) haar neusje is helemaal droog, ze kijkt best wel paniekerig als ik beweeg.
Mn moeder zegt dat ik moet wachten tot morgen, dat ze zich wss gewoon een dagje niet lekker voelt. Maar ikzelf wil dus niet gaan wachten tot morgen, niet meer drinken zegt al genoeg voor me om haar binnen te brengen.
Probeer onder dwang wat vocht binnen te krijgen..., voor haar lever is vocht onontbeerlijk !!!
En ja...., ik zou gaan bellen, zo plotseling totaal veranderen zou mij absoluut niet zinnen.
Een telefoontje kost niets..., en weekend artsen zitten er niet voor niets..., gewoon doen hoor!
Heb je intussen al contact gehad met dierenarts of kliniek en hoe is ze nu nog steeds zoals in je laatste bericht? of is er verbetering of verslechtering zichtbaar, in geval van verslechtering zou ik persoonlijk geneigd zijn om in de auto te stappen en naar een gewenste kliniek te rijden. (moet er wel bij zeggen dat ik een overbezorgd type ben).
Hoe moet ik haar dan dwangmatig vocht geven? Nee we zitten middenin een verhuis maar ga nu even bellen naar de DA waar ik bloed heb laten trekken. Ik weet dat ik op zondagen mag langskomen met haar. Zit nu weer bij haar en ze slaapt nu, nog altijd niet willen drinken. En nog steeds niets van behoefte gedaan. Ook niet binnen...
Oef ik volg al een tijdje maar dat klinkt niet goed! Hopelijk kan je bij de arts terecht!
Water kan je met een pipet of spuitje zonder naald uiteraard in haar bekje spuiten.
Ik volg
Heb je de DA gebeld? Mijn hond Lily (inmiddels overleden) heeft een acute leverontsteking gehad enis kantjeboord met spoed opgenomen. Check ook even de slijnvliezen en oogwit. Is het gelig? DA met spoed!
Sterkte
Zoals Tineke aangeeft, met een spuitje rustig in de mond spuiten.
Als je geen spuitje in huis hebt, gewoon met een klein (thee)lepeltje rustig in haar bek gieten.
Elena,
Zoals je de situatie omschrijft, lijkt het ernstig.
Je hondje moet blijven drinken, anders droogt zij uit.
Houd dit goed in de gaten:
quote
Er zijn twee indicatoren aan de hand waarvan je op eenvoudige wijze kunt vaststellen of je hond uitdroogt:
unquote
Ik zou geen risico nemen en zonder uitstel gaan overleggen met een dierenarts.
Sterkte.
Bij deze symptomen zou ik ook niet afwachten en meteen een dierenarts consulteren.
Sterkte er mee.
Haar ogen zijn nog wit en even haar nekvel opgetrokken en het ging wat traagjes terug. Dus ze is uitgedroogd. We hebben gebeld en mogen haar binnen een kwartier brengen. Pfff! Ze gaat daar alleszins moeten blijven aan een baxter.
Bedankt voor tips iedereen
Sterkte !!
Heel veel sterkte voor jou en je meissie en we duimen keihard mee dat alles terug goed komt.
Goed dat je gebeld hebt. Nu krijgt ze de zorg die ze nodig heeft. Sterkte hoor, is niet niks dit. Wens is onderweg.
Sterkte hoor
Veel sterkte! Ik duim dat ze er snel weer bovenop komt.
Wat schrikken! Hopelijk aan het infuus?? Kan door leverproblemen kots misselijk zijn.
Hopelijk snel meer duidelijkheid! Duim, duim, duim!
Dank jullie wel voor de lieve reacties
Lily'tje is terug thuis nu, ze had 40 koorts dus daardoor zat er niets van leven meer in. Voor ze vertrok was haar temperatuur 38.9. Ze heeft 3 prikken gehad, inclusief 1 voor haar lever ( hij heeft verteld hoe het noemde maar ben het alweer vergeten, al die medische namen haha ). Hij heeft nog eens de bloedresultaten getoond en heb er ook opgelet dat ze spierafbraak heeft. Hopelijk is dit niet te erg?
Ze heeft daarnet gedronken, en een plasje gedaan toen we uit de auto kwamen. Nu ligt ze weer in mn bed waar ze op haar gemak kan slapen en rusten. Eten wil ze nog altijd niet.
De DA heeft voor de ontworming Parazan meegegeven en heb ook Hills 'hepatic health' als voeding gekregen. Hij vind het toch beter dat ik op safe speel en dit ga voederen ipv uitproberen met barf voor leverpatienten. Dus voorlopig ga ik die zak opgebruiken en tegen dan ( normaal 2 maanden ) moet ik terug gaan om een nieuwe bloedafname, normaal zou haar leverwaarden wat lager zijn tegen dan. Ik vertelde ook van de symptomen dat ik het steeds maar raar vind dat ze geen symptomen heeft en hij vertelde dan dat als een hond symptomen toont, het meestal te laat is om nog te helpen. ( zeker geelzucht )
Heb ook gevraagd om een biopsie, en hij vind dat een groot risico voor haar, zeker omdat ze vlug inwendige bloedingen krijgt ( heeft enkele jaren terug een zware operatie gehad aan de baarmoeder en had ook bloedingen waardoor haar leven op een zijden draadje hing ). Hij wilt nu afwachten en zien hoe ze het doet op de voeding en ontworming.
Vond het zoooo zielig om haar achter te laten. De DA heeft enkele uren later terug gebeld om te zeggen dat ze onrustig zoekt achter ons en zit te janken. Dus dat ze beter thuis zou herstellen. Mijn lief meisje ze beeft wel nog altijd nu maar ze zit onder haar dekentje. Hopelijk hersteld ze vlug, pfff het zijn bange dagen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?