tja.. totdat iets wel degelijk snel moet gebeuren. Ik zou niet snel naar een dierennarts gaan die maar 1 uur op een dag werkt.. wat als je een spoedgeval hebt? Maargoed.. fijn als je er postieve ervaring mee hebt.
Met spoed mogen we altijd bellen hoor, hij is verminderd met werken hij is al ouder. Daarmee dat hij gewoon nu de vaste klanten nog neemt maar heb dit liever zo, als het spoed was de laatste keer dat we gingen moest ze blijven en heeft hij haar in huis genomen in de zetel met de bakster. Dierenkliniek steekt ze in een bench. Dus persoonlijk heb ik dit liever nuja elk zen mening natuurlijk!
Het klinkt als een fijne man met een groot hart voor dieren, net als mijn oude da. Hij heeft zijn praktijk verkocht en werkt nu 30 uur per week in dienst van de nieuwe eigenaren omdat hij zijn werk niet kan laten. Ook kwam hij gratis op zieke bezoek bij de hond van mijn ouders.
Hopelijk weet je snel meer.
Pff net een telefoontje met de bloedresultaten gekregen. Ze heeft een chronische leverontsteking en een te kort aan witte bloedcellen, ook denk hij dat ze parasieten heeft.
Heeft iemand ervaring met deze dingen? Ik maak me enorm veel zorgen.. Hopelijk weten jullie hoe je hier mee moet omgaan.
De DA zei dat ze binnen een maand terug moet voor een speciale ontworming voor de parasieten. Nu moet ik haar veel laten rusten en voortdoen met kvv ( geen barf meer dus ). Hij zei wel dat de chronische leverontsteking onder controle te krijgen is..
Net de symptomen opgezocht. Verliest eetlust, braakt, heeft diarree,... Ze heeft geen van deze symptomen. Mss in een vroege stadium. Oogproblemen heeft ze ook niet. En ze heeft zeker geen energie te kort. Ze doet hetzelfde of anders. Niet te moe, springlevend.
O je Elena, dat klinkt niet goed.
Medisch zullen anderen je vast meer kunnen vertellen, ik kan je wel wat vertellen over voeding voor leverpatiënten.
Het is van belang dat je schone eiwitten gaat voeren.
Dit om de lever te ontzien.
Schone eiwitten zitten vooral in biologisch vlees..., aller grootste voorkeur gaat uit naar
kip, parelhoen, konijn, fazant, haas, kalkoen, koolvis, kabeljauw, schelvis, wijting.
Ook de toevoeging van biologische groente, ei, zuivel en graan is zeer aan te bevelen.
Wat je beter kan vermijden zijn vet vlees, vette vis, zalmkoppen, eend, geit, donker vlees, rund en lam
Ook geen vetten of olie toevoegen, of supplementen met koper
Ik adviseer je om uitgebreid de tijd te nemen om bijvoorbeeld Barfplaats eens goed door te spitten, daar staat heel erg veel informatie.
geen leuk nieuws.
Alleen begrijp ik niet goed dat de DA geen aangepaste voeding meegeeft.
Mijn mechelaar is een Epi hond (pancreas) en staat op een speciaal dieet ook wel orgaantherapie genoemd. Ik veronderstel dat dit bij lever patiënten ook moet werken.
Ik zou proberen te achterhalen wat de oorzaak van de chronische leverontsteking is.
In Utrecht zitten specialisten weet ik..., die stonden in nauw contact met mijn DA tijdens de onderzoeken.
Tot je meer weet zou ik zeker rekening houden met de voeding, zodat de lever niet overbelast word..., en een belletje met je DA om uit te vinden of hij het zinvol vind om bijvoorbeeld een echo van haar lever of ander aanvullend onderzoek.
Als mijn dierenarts vermoedt dat mijn hond parasieten heeft, dan juist wil ik ontlastingonderzoek om bevestigd te krijgen om wat voor parasiet het gaat, zodat daarop evt. gericht gehandeld kan worden of om uit te sluiten dat het parasieten zijn. Bij leverfalen vind ik uitsluiten belangrijker dan symptomatisch handelen op basis van 'vermoeden'. De lading gif van een parasitair middel moet ook weer afgebroken worden door de lever. Om een leverontsteking te bevestigen zal vervolgonderzoek nodig zijn, zoals biopsie onder echobegeleiding. Je ziet dan ook of en in hoeverre de lever vergroot is. Er zijn een aantal oorzaken voor leverontsteking. Virusinfectie en koperstapeling komen vaak voor. Maar simpelweg triggers als medicatie en narcose doen een zwakke lever geen goed en kunnen de boel verergeren. Leververharding en cirrose zijn weer andere leverziektes die regelmatig voorkomen. Als ik lees dat je hond zeer regelmatig tandvleesontstekingen heeft, dan lijkt het mij dat mogelijk bepaalde bacteriën vanuit de bek o.a. een lever hebben aangetast en niet zozeer een parasiet. Daarnaast kunnen bepaalde tekorten leiden tot o.a. chronische tandvleesproblemen in relatie tot de lever. Dit hoeft niet tot stand te zijn gekomen door tekorten rechtstreeks uit de voeding, maar een stagnatie in leverfunctie kan ook leiden tot tekorten in het lichaam. Als je kiest voor een KVV, zorg dan dat je hond een minimale hoeveelheid aan vet binnen krijgt en een redelijk percentage leverondersteunende groentes. Mariadistel is een kruid met een zeer hoge antioxidante werking dat enorm goed ondersteunt bij een beschadigde lever (zet aan tot celherstel) en mag naast medicatie worden ingenomen. Als het type leverfalen door duidelijk onderzoek bevestigd is, dan zou ikzelf hiermee beginnen. En een complementair werkend dierenarts met kruidengeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde in het pakket, kan van grote betekenis zijn voor het verdere verloop van leverfalen.
Sterkte er mee.
Bovenstaand is van mij. Was niet ingelogd.
Ook als gast was je bijdrage al zeer waardevol Stanley&Whooper
Ik vond beide antwoorden zeer waardevol voor wat het waard is.
Voor nu inderdaad schade beperken door zuiver voeren en ondertussen uitvogelen wat de oorzaak is
Dat graan in lever dieet gaat vooral om havermout
Daar zitten weinig gluten in en kunnen mensen met gluten intolerantie vaak goed verdragen
Dus dat is de moeite van het testen waard
er zit iets in wat erg goed werkt voor de lever ..veel info op barfplaats inderdaad
Elena,
Heel vervelend vooral omdat dit erger is dan je verwacht had.
Als je dierenarts niet veel ervaring heeft met de behandeling van chronische leverontsteking, dan zou ik een dierenarts zoeken die dit wel heeft of nog beter schakel een veterinair specialist/internist in bijv. de Wagenrenk in Wageningen of faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
citaat
Chronische leverontsteking (hepatitis) Deze kan voortkomen uit een acute hepatitis (ca 30% van de acute leverontstekingen ontaardt in een chronische vorm), door virale infecties (honden adenovirus type 2) of door chronische gifinname (schimmels). Ook kan koperstapeling de oorzaak zijn (Bedlington Terrier, Labrador, Doberman, alle Spaniels, West Highland White Terrier, Skye Terrier en Dalmatiër). Aanvankelijk zijn dieren met een chronische leverontsteking niet ziek totdat een groot deel van de lever vernietigd is. daarom is het erg belangrijk te controleren of een acute leverontsteking volledig genezen is (door middel van leverbiopten ca 6 weken na de acute leverontsteking). De behandeling bestaat uit langdurig prednison toediening en controle biopten van de lever.
einde citaat
Bron: http://dierenziekenhuizen.nl/oorzaak-en-behandeling-leverproblemen/
I.v.m. vermoeden van parasieten zou ik zo snel mogelijk de ontlasting laten onderzoeken. Veel sterkte.
Huh?! En je dierenarts gaat nu niets doen enkel dat je over een maand terug moet komen voor 1 of andere parasiet? (Wat ook al vaag is want er zijn zoveel soorten)
en nu vraag je hier wat je met de uitslag moet doen? Is dat niet de taak van je dierenarts.. Begrijp me niet verkeerd hoor, het is heel fijn als je dierenarts aardig is, maar in dit soort gevallen is het vooral belangrijk dat hij er ook verstand van heeft. Hier heb je toch niets aan? Er is een uitslag van het bloed, maar daar wordt vervolgens niets aan gedaan terwijl het wel degelijk ernsti klinkt... Misschien toch maar een andere opzoeken?
hopelijk vind je een behandeling voor je hond. Hier wil je toch geen maand mee wachten. Sowieso zou je gelijk moeten behandelen als het inderdaad een parasiet is, maar daarvoor moet je eerst weten of dat inderdaad wel zo is en welke soort dan.
Ik vind het idd ook vreemd dat er geen verder onderzoek gedaan word bij verdenking op parasieten..
Ik weet niet of pompoen pitten goed zijn voor de lever (Stanley?), maar ze zouden wel goed werken tegen wormen.. Je kan de pitten rauw door de groente mix doen.
Hier wil ik inderdaad geen maand mee wachten maar zo vlug mogelijk mee beginnen voordat het erger word. Daarmee dat ik op zoek ben naar een specialist liefst i belgie west-vlaanderen. Aangezien mn moeder niet te ver wil rijden ( zelf heb ik nog maar een voorlopig rijbewijs dus kan er niet alleen naartoe ). Dus utrecht is wat te ver om met men hondje in de auto te zitten.
Ga morgen eens langs met haar ontlasting.
En vind ook dat ik niet echt antwoorden gekregen heb. En het gaan om een virale infectie dat vertelde hij er ook bij.
Ga morgen terwijl vragen wat ik er tegen kan doen en of hij een echo en biotopsie kan doen.
Vind het wel raar dat men hondje niets van symptomen heeft. Ze furrelt nog altijd dolgelukkig rond, eten en drinken doet ze nog altijd goed, heeft zeker al jaren niet meer overgegeven, en haar ontlasting is nog goed, een beetje papperig maar niet echt diarree, is nog altijd een worstje. het enige was het janken uit het niets maar dat heeft ze nu al sinds gisteren niet meer gedaan. Wel is haar onderbuik keihard. Weet niet of dit normaal is .. dus tussen haar onderste laatste tepels en vagina. Daartussen is het dus keihard.
Blaasontsteking heeft ze allesinds niet heb ik ook laten onderzoeken, en haar plas is ook nog altijd goed ( dus niet donker geel of zoals ik al gelezen heb op sites bijna zwart ). Dus echt symptomen heeft ze helemaal niet van chronische leverontsteking.
Dus ik hoooooop uit de grond van men hart dat dit nog maar een beginfase is van een chronische leverontsteking. Ga morgen terwijl ook achter goede kvv die wat helpt voor de lever, als er iemand een goed merk weet mag je het altijd zeggen!
Een vriend van mij had leverontsteking en hij mocht absoluut geen vet eten. Hij at gekookte kip met rijst of vis, volgens mij kabeljauw gekookt. Dit is locht verteerbaar en belast de lever niet.
Je zou misschien dit kunnen proberen?
Heel veel sterkte!
Suzanne: dus niets van vet meer geven dan? En bedankt :-)
Ik heb gelezen dat je met Denosyl het onder controle kan houden, kent iemand dit product?
http://denosyl.tumblr.com/page/11
De lever moet zo min mogelijk belast worden en vet kost energie om af te breken. Zo begreep ik het.
Arm pech vogeltje!
http://www.mcvoordieren.nl/hepatitis.html?showall=1&limitstart=
Hier een stukje, staat dat verhoogde leverwaarden niet perse betekend dat de lever ontstoken is. Dat kan alleen via echo en biopt worden aangetoond.
Ik weet uit de tijd dat onze hond zeer ernstig giardia had (en wormen) vanuit zijn vorige adres, dat de leverwaardes en het witte bloedcel beeld ook verstoord was.
De schildklierwaarde trouwens was ook (veel) te laag.
Op echo was zichtbaar dat er geen lymfeknoop niet ontstoken was.
Wij wisten echter wel zeker dat dit alles van de parasieten was en onze da heeft aan al die afwijkingen niets gedaan, omdat zou herstellen als we de parasieten eruit hadden.
En dat was ook zo, ook de schildklier kwam weer volkomen op peil.
Ik ben hem om die nuchterheid nog steeds heel dankbaar.
Ik zou toch ook echt even een onderzoek willen hebben of parasieten wel echt een rol spelen, zo ja, moet je die aanpakken, zo nee, kan je die rommel achter wegen laten en je concentreren op de problemen zelf.
Onze hond was trouwens ook (op hevige buikpijn na, en hij echt over de grond gekropen heeft, of met een heel bolle rug liep -ook van de buikpijn) niet zichtbaar erg ziek, maar hij had natuurlijk wel de nare diarree aanvallen die bij giardia horen. De wormen waren zo weg (hij had 2 soorten) de giardia was een ander verhaal, maar alle afwijkingen in het bloedbeeld waren van de parasieten.
Maar de redenatie: die afwijkingen in het bloed en dus zijn er parasieten... vind ik een beetje trickie.
Elena,
Als Merelbeke/Gent niet te ver voor je is, zou je de Universiteit van Gent/Vakgroep Diergeneeskunde kunnen bellen, overleggen en een afspraak maken. http://www.khd.ugent.be/vakgroep/dienstverlening/index.html
een virale infectie is een virus...... dat heeft onze hond nooit gehad, tenminste, dat is nooit ter sprake gekomen.
Maar door de parasiet waren er wel ontstekingen ontstaan in zijn lijf en dat zagen ze terug in het bloedbeeld, ook van de lever, blijkbaar had dat bepaalde leverwaardes tot gevolg.
Ik weet niet of je een parasiet moet wensen, ik wens het in ieder geval geen hond toe, maar onze hond was wel heel erg ziek en verzwakt toen wij hem kregen hierdoor.
Ik denk dat je het heel goed aanpakt: namelijk toch nog wat aanvullend onderzoek, voor dat er conclusies worden getrokken.
De medicatie voor parasieten zijn ook erg belastend voor de hond, en moeten wat mij betreft niet licht gegeven worden. Wij zijn er toen zelfs mee gestopt (we kregen het toch niet weg) en de genezing moest echt goeddeels vanuit de hond zelf ook komen, hierin zijn we geholpen door een holistisch da.
Maar eerst wel of niet constateren of het wel parasieten zijn die dit veroorzaken, zo niet wordt het een ander plaatje.
Beterschap voor je kleine vriendin gewenst
Veel succes!
Als je KVV en verse groentes geeft, dan is het niet nodig om een duur supplement als Denosyl (wordt ingezet als antidepressiva bij mensen) te geven. Mariadistel heeft dezelfde eigenschappen om glutathion op niveau te krijgen en je ziet hiermee vaak al snel effect. Het is ook nog eens stukken goedkoper.
http://www.soe.nl/Home/Informatie/Kennisbank/Silymarine
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=435&cod=430&page=
Verder moet je het vetarm voeren niet te letterlijk nemen. Binnen het BARF/NRF is het heel prima mogelijk om vetarm en zeer hoogwaardig te voeren. Met KVV is dat ook mogelijk, alleen zal je dan zelf een deel 'overige' moeten bijvoeren en letten op het vetpercentage en overige inhoud van die KVV's. Wil je hierover meer informatie, neem dan eens contact op met bijv. dr. Tannetje Koning (Oase) of een andere pro rauw dierenarts (AnyAnimal). Omwille van 'vetarm' voeren overstappen naar een inadequate voeding, is geen oplossing.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?