Weer wordt het negatieve eruit gehaald. Maar goed, ik stop met het verdedigen van mijn trouwe viervoeter!
Mensen die dit soort opmerkingen maken hebben vaak nog nooit een staff van dichtbij meegemaakt.
Het is idd veeeuuul te warm!
Omdat er vraag naar is. Geld voor elk ras.
Wordt een ras populair, krijg je helaas ook onverantwoorde fokkers, die vaak zonder stamboom of ouder dieren te testen fokken. Kijk maar naar de golden retriever. Niet ten goede van het ras.
Momenteel is de border collie erg populair en ook de staff en pitbull. De border staat heel hoog wat betreft bijt incidenten op dit moment.
De tijd van de film Lassie wilde helaas iedereen een schotse collie, de kwaliteit van de honden ging enorm achter uit. Gelukkig weer bij getrokken
De Akita werd populair na de film erover, ben zn naam kwijt. Helaas zitten er ook Akita's in asiels, geen makkelijke honden.
Als er geen vraag naar was, zouden ze niet meer gefokt worden, maar dat zal niet gaan gebeuren!
Dank je Lady dat je gewoon hierop reageert en het niet als een aanval opvat.
Suzanne, ik bedoelde eigenlijk het karakter. Als je leest wat zijn karakter is (aanvallen zonder signalen tot de dood erop volgt) dan begrijp ik niet wat de reden is om hiermee iets te willen. Zo bedoel ik het.
Nogmaals, ik schrok van deze kennis en wil niemand hiermee kwetsen want iedereen houdt van zijn hond.
Dat vind ik nu eens heel goed en correct geschreven Lady !!!
Ik ben een Stafford fan en zal dat ook blijven, want in tegenstelling tot sommige mensen hier, heb ik al jaren geleden besloten dat ik het ras zelf wilde leren kennen en niet veroordelen op basis van wat anderen zeggen of wat kranten schrijven (heel vaak zonder ook maar iets van de juiste achtergrond mee te geven). Want ja, ik was vroeger ook bang van het ras !
Als een baas verantwoordelijk is, loopt het niet verkeerd, maar daar wringt het schoentje. En Blaise, ik heb zelf een Golden Retriever met tal van Stafford maatjes, het is zelfs zo dat mijn Golden soms een heel stuk korter aangebonden kan zijn dan de Staffords. Ook hij kan van de één op andere moment beslissen dat die andere hond te ver gaat of dat het niet matcht. Ik houd daar rekening mee en losloopgebieden zijn voor mij dus not done.
Ga eens op zoek naar bijt incidenten. Je zult schrikken hoeveel rassen hierbij betrokken zijn.
Wist je dat een jack russel en mens in NL gedood heeft? 2 Rotweilers, een kruising, een bouvier ook!
Mensen staren zich blind op de staffford, een gevaarlijke hond. Onzin, elke hond kan bijten, elke hond kan aanvallen en agressief worden.
Het fokverbod op stafford en gelijke is opgeheven, waarom? Omdat het aantal bijt incidenten niet afnam. Omdat nogmaals elke hond het in zich heeft!
Als je ook kijkt hoe weinig bijtincidenten er gemeld worden op de 2.2 miljoen honden die dagelijks 5 a6 x buiten komen. Ik huis gebeuren dagelijks meer ongelukken, veel gevaarlijker.
Let op je eigen hond, spreek zijn taal en blijf weg van honden die je niet kent of niet vertrouwd.
Maar bovenal laat je niet gek maken en uh, pas op de gevaarlijke bananen schil en het doe voorzichtig met het huishoud trapje
Ik heb niks tegen geen een hond en die van mij is geen staff of een kruising van een staff met ??????????.
Hij is een kruising Mastino x AM Bulldog en ook zeker geen schatje (wel voor ons) Vreemde ziet hij met argwaan tegemoet en heeft zijn tijd nodig om je te leren kennen is dat gebeurt dan is hij je beste vriend.
Over het op afstand al uit z'n dak gaan van de deze honden kan ik er nog wel 100 rassen vernoemen die dat doen.
Het feit is er helaas dat er ook baasjes zijn en gelukkig lang niet allemaal die wel een Stafford of iets van dit nemen omdat het zo stoer is dat deze hond zo verschrikkelijk uit zijn stekker kan gaan. Maar deze personen zien hun hond als een bepaalde status en gelukkig niet mijn status
Mick heeft heel goede en belangrijke info gegeven. Helaas leest iedereen hieraan voorbij.
Baby's happen ook. Maar stelt niks voor. Een hap is niet de andere hap.
De beet van bepaalde rassen is niets zorgelijks en kan als incident worden afgedaan. Het wordt anders als hele lappen losgerukt worden (rasspecifiek). en het doorgaan tot de dood erop volgt want het zit in de genen.....de info die hier is gegeven (waarvoor dank) en wat ik verder heb opgezocht vind ik erg verontrustend. Ook dat eigenaren dit zelf wegwuiven (niet allemaal).
Natuurlijk bijten andere honden ook, maar er zit verschil tussen een labrador en een Stafford, tussen een herder en een Stafford, etc.. Want over het algemeen overleven honden bij bijtincidenten van een ander ras het eerder dan bij de Stafford. Ik heb een Stafford, heerlijke en super lieve hond en ik kan er alle mee wat ik wil maar ik ga niet naar losloopveldjes, maar dat wil ik ook niet ik wil met mijn hond wandelen, trainen etc en daar heb ik geen andere mensen met hun honden voor nodig
Dat zonder signalen wil ik wel eens gefilmd zien. Ik denk dat ze niet gezien worden.
Zag een slowmotion filmpje van een anatolische herder die uitviel. Bijna niet te zien, maar voor hij uithaalde, zag je hem veranderen.
Je eigen hond te filmen en het filmpje te bekijken leuk en leerzaam.
Het gaat vaak fout omdat een eigenaar zijn hond niet kan lezen of begrijpen, ongeacht het ras. Kreeg een snappend bulletje achter Luca en een shiba pup aan, niet fijn, de eigenaar vond dat het spelen was
Ik maak me momenteel serieus zorgen om de populariteit van de border collie. Bijten hoort bij dit ras ( en mijn schotse collie) Tijdens het schapen of koeien hoedden, bijten ze in hakken, soms zelf oren.
Nu hij veel als huishond wordt gehouden en niet meer aan het werk is, gaan ze zelf op zoek, met frustratie veel bijt incidenten als gevolg.
Het onderwerp ging wat off topic. Sorry hiervoor.
Heb na al deze info nog meer bewondering voor Femke hoe ze de situatie eigenhandig gered heeft. Wat een moed en kracht.
We leren allemaal iets hiervan.
Mijn vorige dierenarts sprak me ooit streng toe en zegde "haal het nooit in je hoofd om zomaar een andere Golden reu bij de jouwe te zetten, want dat kan heel erg misgaan". Hij had zelf meegemaakt dat mensen dit wel deden en wat gebeurde er...de honden konden elkaar na een tijd niet luchten en gingen in de clinch. DA moest erbij komen om hun wonden (die niet gering waren) te hechten. Hij vertelde die mensen toen, herplaats één van beiden, want dit loopt verkeerd af. Ze geloofden hem niet, ging allemaal in orde komen, want ach, het waren Goldens en die hebben een goede reputatie.
Twee weken later was eentje doodgebeten door de andere.
Mijn hond blijft dus ten allen tijden aan de leiband, evenals de Staffordjes waar ik mee wandel. Maar dat zijn geen monsters zoals Blaise hier blijkbaar oh zo graag doet uitschijnen. Ben je al ooit echt met hen omgegaan of is zo veroordelen lekker makkelijk ?
Mick schrijft, terecht, dat zijn honden aan de leiband blijven en dat hij ze niet zomaar bij andere honden laat of ze met andere honden laat spelen, dat noem ik verantwoordelijkheid en zo hoort het ook. Maar wil dat zeggen dat het monsters zijn ? Niet bepaald !
Twee keer heb ik het meegemaakt dat een Stafford door een andere hond werd aangevallen en zich overgaf, zonder veel succes, want de andere bleef gaan, nochtans was de tegenstander respectievelijk een Bouvier en een Duitse Herder. Dus dat kan ook...en 1 Stafford van het asiel waar ik vroeger ging, moest worden ingeslapen omdat hij te zeer was toegetakeld door een andere hond van een ander ras.
Ik heb er dus een bloedhekel aan als mensen hun honden maar loslaten en naar andere honden laten toelopen of er totaal verkeerd mee omgaan. Samen spelen, dan moet je wel heel goed weten dat het altijd goed gaat, want het is net met dit soort dingen dat het mis kan lopen. Speeltjes, stokken etc, zijn triggers.
Baas neem je verantwoordelijkheid, ken je hond en er is niets aan de hand. Maar het veroordelen van 1 bepaald ras, komt me echt de strot uit. Weet je Blaise, er is echt maar een gevaarlijk ras op aarde en dat is nog altijd van het menselijke soort ! Even checken op het Internet wat die allemaal uitsteken, wil dat dan zeggen dat we allemaal monsters zijn ?????
ik denk dat het zeer welkom is dat er hier nu maar eens gepraat wordt hoe het is, en waar het op staat.
al is het alleen om safe te zijn, ook al gebeurt er niets denk je...
ik ben blij dat we hier op HP een beetje van de zoete broodjes staffords afgestapt zijn, want het geeft een vertekend beeld.
de waarheid, geeft dat misschien bij sommigen ook, zoals ik in de reacties van blaise lees, maar je kunt maar beter zeggen waar het op staat, en je verantwoording daarin nemen
het is mooi dat er wat mensen hier typen met kennis van zaken, want er zijn veel lezers op hp, laten we ze eerlijk voorlichten en waarschuwen.
maar overdrijf het niet door alles uit te vergroten en ze monsters te maken, want dan schiet je te ver door de verkeerde kant op, zo zit het ook niet
en ook ik was een stuk naiever hoor, mede doordat ik een gemoedelijker exemplaar heb, je te veel positieve berichten ziet...maar draai even mee in het wereldje, leer ze beter kennen, en vooral, spreek eens met de juiste mensen. en je roze bril wordt je wel even afgemept, bij wijze van dan he en ja, wat kon ik zeggen over mijn nog jonge hond van 1??? precies....
en dat, is alleen maar goed, willen het een beetje gezellig houden voor iedereen, wees reeel over wat je aan de lijn hebt, en wat erbij hoort.
en 1 iemand die we toevallig kennen met die uitzondering, tja, wat zegt het over een ras? weinig...
we horen te vaak; jahhh maar die van de buurman kan ook met honden!
ja leuk, mooi voor de buurman, maar gaat dit ook op bij het ras, of hebben we het over een enkeling.
er lijkt een drempel te zijn voor velen met dit type hond om gewoon te zeggen en zo eerlijk te zijn, dat je andere honden beter niet op kunt zoeken. dat is niet falen, of raar, maar dan is dat gewoon zo, klaar.
@Blaise: ik heb liever een fokker á la HP in de buurt wonen die honden heeft die mijn Dobby bij wijze van spreke willen opvreten maar die hun verantwoordelijkheid nemen, dan iemand die roept dat zijn hond zo lief, leuk en sociaal is en maar los laat lopen en keer op keer op mijn hond klapt.
Dat laatste heb ik namelijk in mijn buurt wonen, word je niet vrolijk van.
En ik blijf erbij dat de techniek van vasthouden en/of schudden voor de meeste schade zorgt bij deze typen honden. Alle honden hebben 4 hoektanden, die van Staffies zijn niet ineens twee keer zo groot. Alle honden kunnen 4 gaten maken bij een hap. Maar dan heb je dus 4 gaten en een "blauwe plek" door de druk. Tenzij zo'n gat precies op de verkeerde plek zit is er weinig aan de hand. De echte schade komt door het vastzitten en proberen los te komen (door de andere hond) of het schudden door de vasthouder.
Juist omdat mensen zo arrogant zijn en denken dat zij zo goed en geweldig zijn dat hun hond nooit iets fout zal doen gaat het mis. Of ze denken liever aan zichzelf en zijn lui en laten de hond los omdat die dan efficiënter zijn energie kwijt kan. Noot: dit is in het algemeen gesproken, niet per sé over Femke.
Nou, Dobby is een Golden met een zwem obsessie, die kan dus bijna niet los. Ja, ik loop daarom wat méér met hem dan als hij los kan. Maar is Dobby ongelukkig? Nee. Je kunt dus gewoon een hond zijn leven lang aangelijnd houden, zonder problemen. En dan kun je óók een gelukkige hond hebben.
Wat ik dan dus interessant vind is dat iemand met een hond met een behoorlijk jachtinstinct het nooit in z'n hoofd zou halen om zijn/haar hond los te laten in een gebied met reëen, herten, ander wild, etc. Dat is de kat op het spek binden; dat is voor zowel baas als hond niet leuk. Een hond kan nog zo goed naar z'n baas luisteren, dat instinct is er en is sterker dan wat dan ook.
Is het dan toch zo weinig bekend (vooral bij de baasjes dus) over de stafford en ze daardoor hun verantwoordelijkheid niet nemen? Ik zie hier bij Mick, ABPT, Jeroen, etc, dat zij het wél doen; hun honden gaan niet los, spelen niet met andere honden, omdat ze weten dat dat instinct er zit. Moet het bij 'de rest' dan echt eerst een keer fout gaan voordat ze dat leren?
Ik krijg het idee dat het allemaal maar een beetje weggestopt wordt, omdat je inderdaad niet een ras 'zwart wilt maken'. Maar zo krijgen toekomstige baasjes dus ook geen compleet beeld, toch? Wat dus juist weer gevaarlijk is.
Lastige kwestie wel!
Ik kan het niet laten om toch even te reageren, met name naar aanleiding van mijn eigen topic die ik was begonnen "hoe om te gaan met Staffords (later veranderd in honden) uit de buurt". Want wat Wilma zegt is dus eigelijk ook de aanleiding waarom ik me op Staffords richtte, maar daar werd toch aan me gevraagd waarom ik onderscheid maakte tussen rassen (wat niet helemaal juist is natuurlijk).
Ik maak geen onderscheid tussen twee niet-sociale honden, dan maakt het me niet uit wat voor ras dat is, ik zal ze allebei ontwijken, maar er is natuurlijk wel degelijk een verschil in schade die het dier kan aanrichten. Bovendien zijn Staffords betrekkelijk populair in mijn buurt en als ik dan geregeld topics zie waarbij mensen de intolerantie die bij het ras voorkomt onderschatten, ja, dan maak ik me daar best zorgen om. En dat is geen kwestie van negativiteit richting de honden, want ik ben gek op Staffords.
Ik kan me dan ook bij Wilma aansluiten dat ik ook veel liever een verantwoorde Staffordeigenaar in mijn buurt heb wonen met intolerante honden maar die daar op de juiste manier mee omgaat, dan iemand die door de roze bril kijkt. Sorry, offtopic maar moest het toch even kwijt!
ik snap je gedachte Marlies....denk dat Lady het ook al goed zegt.
helemaal nu het een beetje een hype hond is, ze worden ondoordacht aangeschaft. 10 mensen roepen, het is opvoeding! ze zijn net als elke andere hond! "tjah, dan zal het wel, en vrenden hebben er ook 1, wij nemen er ook maar 1, ze zijn er wel gaaf uit"
de mensen die ik tref die er totaal geen joege van hebben hoor je idd heel veel over harde hand, dominantie, baas blijven etc...en ja, je hoort ook regelmatig een "TSSSSJJJ" voorbij komen...dus dan weet je wel waar hun de informatie vandaan hebben...
ik zie hier in de buurt een paar exemplaren, met een paar baasjes, waarvan ik constant denk, wanneer gaat dit fout? die hebbebeiden een teefje, AST, kennen elkaar al vanaf pup, zo leuk, samen rennen spelen enz. ik zie het wel eens, maar nee, leuk is het niet hoor.
en dan ben ik de hypocriete, omdat ik niet gezellig mee wil doen met mijn hond haha...
dit gezegd, toch het merendeel hier met staffords, snapt het wel, dit zijn dan ook meteen de enige mensen met honden hier die elkaar ruimte geven, begrijpen, oversteken, enz. om het de ander wat makkelijker te maken en rust bij de honden te houden. dat zie ik toch de meeste anderen niet doen hoor.
mensen nemen dingen klakkeloos aan van wie ze denken dat die het wel weten, en dat is het nou, die weten het ook niet! ze roepen maar wat en klooien maar wat heen....
de bron van informatie is vaak gewoon al fout...
ik ben bij ik meen 4 fokkers ofzo geweest toen ik een hondje wilde, eigenlijk zeiden er maar 2 heel duidelijk waar het opstaat, dus zelfs daar, laat men ook wat steken vallen.
edit;
toevoeging...mensen roepen ook vaak, jahhh ze waren VROEGER vechthonden, nu niet meer!!....ze ontkennen dat het er wel degelijk nog is, ook al gebruiken we ze daar nu niet voor, het is nog wel de aard van het beestje. die is niet ineens helemaal weg...ik denk dat dat ook een stukje gevaar is, ontkennen wat ze zijn en kunnen, of het goedpraten, wegwuiven
en sorry voor mn spelfouten haha
Even hierop inhaken, Wilma had ook iets over het scheuren enzo, voordat iemand denkt dat ik persoonlijk wil aanvallen, niet dus...
Maar niet alleen een staffords kan gigantisch schade aanrichten met scheuren..
Zijn we allemaal bijv. de herders vergeten?
Grotere kaakdruk als een stafford en ook die kunnen lekker schudden hoor..
Zo nog wel een aantal andere rassen.
En Blaise... Doe ajb even dat ene topic wat landseer heeft geplaatst lezen...
Een juist gefokte staff zal geen knokpartij beginnen, maar een uitdaging nooit uit de weg gaan als deze wordt uitgedaagd.
En staff die al hysterisch gaat gillen en uitvallen aan de riem bij het ruiken of op 50 meter afstand zien is ook geen zuivere koek, want dat valt absoluut niet in het plaatje op hoe ze gefokt horen te zijn.
Ik zei schudden, niet scheuren. Ieder ras kan scheuren veroorzaken. Zoals de wond nu bij Storm, door een hoektand die met snelheid langs de huid gaat, je hebt zo een scheur te pakken, zeker als kortharig ras. Gaat de beweging van tand of slachtoffer (of beiden) om een hoekje dan heb je een winkelhaak, met een hoekje vel wat los kan gaan hangen.
haha
ja ik kon even niet anders dan vol sarcasme reageren op die opmerking
Zo zeg!
Schiet dit topic weer eens de bekende zijstraat in?!
Misschien moeten we dat oude, vertrouwde en mooie topic weer een up date geven?
Een te mooi topic om in het archief te laten verdwijnen en dan blijven we hier on-topic.
Let op je eigen hond, spreek zijn taal en blijf weg van honden die je niet kent of niet vertrouwd.
Maar bovenal laat je niet gek maken en uh, pas op de gevaarlijke bananen schil en het doe voorzichtig met het huishoud trapje
Het grote probleem is niet het ras, maar de baasjes, inderdaad. Mensen hebben de neiging om maar te verwachten dat honden alles verstaan wat ze zeggen dat honden zelf geen signalen geven.
LEER de taal van je hond, dat is wat bij 90% van de eigenaren misloopt. Zelfs mensen die de lichaamstaal van de hond wél zien, kunnen zich nog vergissen of een subtiele verandering missen.
Veel mensen gaan ook wandelen met enkele vrienden en zijn er maar op los aan het babbelen, en dan gebeurt er iets of schiet de hond achter een konijn, enz... dàt is wat wij proberen in het oog te houden. We zijn gelukkig met zijn tweeën maar we hebben ook vier honden, als één van ons aan het babbelen is, zal de ander er altijd voor zorgen de "lastverkopers" van ons kleine roedeltje in het oog te houden en, soms zelfs belangrijker, de omgeving : zijn er andere wandelaars? zit er ergens een kat verborgen? enz. Ik mag dan ook zeggen dat we, tot hiertoe, steeds op tijd hebben geroepen als er een hond naar iets toe ging wat we niet wensten. Andere mensen mogen geen last hebben van onze honden, zij mogen dan ook nooit naar anderen toegaan, behalve de mensen van onze groep en dit ook beperkt (één van onze dames houdt van koekjes dus niet achtervolgen voor een koekje ). Ik ben ervan overtuigd dat, als iedereen dit principe hanteert, er een stuk minder incidenten zouden zijn.
Ja dan heb je bibberknieën. Ik heb ooit een aanvaring gehad met een baas en zijn 3 sharpeien. Erg dominante honden en wij letten altijd goed op dat ze uit de buurt blijven. Die honden kwamen regelmatig tot halverwege het veld. Dan gaven wij duidelijk aan terug, naar de honden dus. De baas zelf deed niets. Totdat een van mijn hondjes (sheltie) vond dat het genoeg was en begon te blaffen. Ze werd opgejaagd tot onder de auto en heel erg gillen dus wij dachten ok dat was het. Alleen een wondje in haar pootje en die baas kon alleen maar zeggen: als je je honden niet onder controle hebt moet je ze niet los laten. Zijn honden gaan niet terug als hij ze roept. Het is nu al zover dat als hij er is wij en andere wandelaars met honden daar niet meer lopen. Vaste tijd voor hem is vaste tijd voor ons om niet meer te gaan.
Speciaal voor Blaise, omdat je dit keer een gematigde manier probeerd te vinden om je vragen/opmerkingen te plaatsen.
Waarom een stafford of pitbull? Simpel omdat dat een hond is die bij me past. Waarom past dit ras me zo goed, omdat ik me kan spiegelen aan het ras. Ik heb bijzonder weinig met mensen, vind de meeste maar lastig en vervelend en vooral heel erg egocentrisch. Ikke ikke ikke en de rest dient zich maar aanpassen op wat ik wil..... (zie bv de reacties van diverse mensen met niet goed opgevoede honden in losloop gebieden topic's). Rekening houden met elkaar en diens honden is veelste moeilijk en lastig, hond aanlijnen ben jij gek dan gaat ie trekken en uitvallen, alles voor het eigen gemak en of iemand er last van heeft of dat ze daarmee regels breken het zal ze een zorg zijn. Als het fout gaat wijzen ze toch naar de andere partij want die heeft zo'n gevaarlijk vechthond en dus is het een aso. Prima dan ben ik maar een aso met een kwalitatief uitermate teleurstellende hond...
Ik leg idd de "negatieve" eigenschap van het ras er hier heel dik en duidelijk op, dat doe ik express, want als ik daarmee voorkom dat mensen a niet voor zo'n hond kiezen omdat dat hun niet past en b nieuwe eigenaren die niet goed hun voorwerk hebben gedaan correct te informeren over de schaduwzijde van hun allerliefst schat.....
Echter zie ik ook dat vele (zoals jij) dit niet geheel kunnen inzien cq begrijpen wat het nu werkelijk is en in combi met alle media poep een totaal verkeerd beeld krijgen van het ras. Laat ik dan nog maar eens een poging doen;
Een Stafford is geen agressief monster dat alles en iedereen op wil vreten! Het is geen hond die al kilometers van te voren bij het zien van een hond uit zijn plaat gaat.
Een stafford is geen mensenbijter en mocht dat ooit wel gebeuren, dient deze per direct afgespoten te worden. Geen enkel excus geld voor dit ras met agressie richting de mens.
In de media word veelal compleet onterecht gesproken over een pitbull of stafford, veelal zijn de naar mensen toe gerelateerde incidenten kruisingen, zoals ook het voorval in schijndel laatst. Maar het verkoopt dus noemen we alles maar pit of staf, want kan krijg je lezers.
Wat is dan wel een Staffordshire? (ik gebruik mijn honden als voorbeeld zoals ik ze graag zie en fok)
Een Stafford is een moedige onbevreesde hond.Het is een atleet die heel graag actief is en wil werken voor zijn baas. Ze hebben een hele hoge pijn tollerantie, wat ze zeer geschikt maakt met kleine kinderen (trekken aan oren staart enz enz word niet tot amper gevoeld). Ze behoren zeer onderdanig te zijn naar mensen en ook heel gevoelig te zijn voor verbale correcties van de baas. Ze staan graag in het middel punt van de aandacht en kunnen daar behoorlijk lomp in zijn, wat soms tot echte clown actie kan leiden. Het zijn steunpilaren voor de baas en ze voelen blind aan wat de stemming is, in huis echte schoothondjes, het liefst liggen ze de hele dag in je... Ze hebben een drive en will waar menig eigenaar de mist mee ingaat, ze stoppen namelijk niet met werken/sporten zolang de baas wil dat ie doorgaat. Ze kunnen zich dus letterlijk doodlopen! De opvoeding is redelijk makkelijk aangezien ze zo baas gericht zijn (voorbeeld, laatste pup had ik met 7 weken in huis en binnen een week was ze zinderlijk), alleen soms hebben ze bananen in de oren en kun je op je kop gaan staan, omdat ze dan ineens heel eigenwijs hun eigen ding willen doen. Mijn kinderen kunnen er alles mee doen wat ik met ze doe (laat het zelf niet toe maar het zou kunnen) en gaan ook vaak mee als ik ze ga trainen. Ze zijn niet eenkennig en zullen zich eigenlijk door iedereen wel laten sturen, hoewel dat iets lastiger is als de baas in de buurt is, want dan zullen ze eerst kijken naar de baas of het oke is. Voor mij het de SBT de ultime sporthond en ik gebruik hun eigenschappen bij het trainen. Het feit dat ze niet goed met andere honden kunnen neem ik er gratis bij, het zal me een zorg zijn, want ik heb mijn honden voor mij en niet voor de buurman zijn hond. Echter heb ik geen gillende monster aan de lijn en kan ik andere honden (met correct gedrag) moeiteloos paseren, ze kijken er niet eens naar. Mijn reu reageerd eigenlijk helemaal nooit op honden, de enige keer dat hij reageerd is als ie opdringerig word benaderd door een andere reu van formaat, dan zal hij als de hond nog net buiten bereik is een grom geven en duidelijk lichaams taal tonen dat ie er niets van moet weten en de andere hond moet opzouten. Als die hond correct gedrag vertoont zal er dus nooit is plaats vinden, want een sociale hond is immers conflict vermijdend en begrijpt dat deze hond dus niet benaderd wil worden. Honden die op afstand uitvallen, negeerd hij, honden die van buiten bereik naar hem uitvallen ook. Kleine keffende honden van dichtbij (binnen bereik) geeft hij geen blik en loopt simpelweg gewoon door. Pas als de betreffende hond een uitdaging vormt en te dichtbij komt zal hij iets doen. Mocht hij ooit in gevecht raken weet ik echter wel dat dat zeer veel schade zal aanrichten. Als je je verdiept in de schiedenis van het ras zal je ook weten waarom. Echter zal bij een waardige tegenstander het gevecht niet in een beet klaar zijn en al is mijn hond kansloos, hij zal nooit opgeven en vechten tot de dood, dat zit in zijn genen! Stafford en pitbull zijn zeker niet de sterkste honden die er zijn, bijtkracht is een lachertje vergeleken met rassen als de mastief bv Snelheid, lol ze er een hazewind hond naast en ze worden weggelopen. Jacht, zet een lurcher naast en ze komen nooit in de buurt van een prooi en mochten ze wel een prooi pakken mag je blij zijn als ze je niet het skelet komen brengen nadat ze de prooi hebben opgevreten. Het gaat om het totaal pakket en daarin zijn ze heer en meester, je kunt met ze alles doen waar je anders tig verschillende rassen voor nodig zou hebben.
Zo nu heb je denk ik een redelijk beeld van wat ik een stafford vind en wat het zou moeten zijn.
De staffords die al van ver uit hun plaat gaan zijn angsthazen, niet meer of minder dan dat. Helaas is door de grote hoeveelheid van bagger wat hier gefokt word of geimporteerd word moeilijk te zien wanneer je met een echte te maken heb. Zelfde geld voor de pitbull. Diverse kruisingen van allerlei honden krijgen onterecht de stempel stafford of pitbull terwijl die honden op geen enkele wijze in de buurt komen van het karakter wat een stafford/pit zou moeten hebben. Hoevaak ik ondertussen allerlei stamboomloze ellende voorbij heb zien komen, die onder de noemer AST/pit verkocht zijn is dramatisch of kijk alleen al op marktplaats... vele lijken niet eens meer op een staf of pit, maar worden wel zo verkocht. Mooi voorbeeld is Lady (die dacht ik hier ook gereageerd heeft) ook ik dacht dat daar stafford in zou moeten zitten op basis van haar uiterlijk, maar DNA heeft aangetoond dat ze niets een dat bloed in zich heeft. Een kruising boxer x lab komt kwa uiterlijk heel dicht op een stafford, maar karakter is totaal anders.
Ik wuif het intollerante zeker niet weg! Maar je moet er ook niet meer van maken als dat het werkelijk is. Ik persoonlijk vind mensscherpe honden heel erg gevaarlijk, misschien geen eerlijke vergelijking, maar vind het veel erger als een kind gebeten worden dan een hond. Natuurlijk dient beide voorkomen te worden! Ik vind mensen die oproepen tot het verbieden van diverse rassen bekrompen en niet in staat verder te kijken als hun neus lang is. Ooit hier een topic over welke vorm van agressie toelaatbaar is in een hond, heb smakelijk gelachen (ondanks de ban die ik had op dat moment) om de reacties. Vele vonden geen enkele vorm van agressie toelaatbaar en dan vraag ik me dus af of die mensen zowiezo al aan een hond hadden moeten beginnen, want elke hond heeft een bepaalde mate van agressie in zich, de uitingen kunnen anders zijn, feit is wel dat ze het allemaal hebben.
Hoop dat je iets beter snapt waarom wij een stafford hebben of een pit en in welke mate ze nu echt agressief zouden zijn.
Voor wat het waard is, ik vind dit een heel leerrijk toppic
Nu hier toch enkele kenners bij elkaar zitten nog even een vraagje.
Er wordt gezegd "de stafford kan op een gegeven moment zomaar omslaan en niet tolerant meer zijn naar soortgenoten"
Dat "gegeven moment" is dat altijd in de puberteit? Of kan dat op elk moment in zijn leven voorkomen?
Stel nu dat je een hondvriendelijke stafford van 5 jaar adopteert, zou je dan redelijk gerust kunnen zijn dat hij ook zo blijft?
En hoe zit het met hun eigen roedel? Ik las hier dat iemand zijn staffords op een gegeven moment ook constant uit elkaar moest houden, is dit ook veelvoorkomend of eerder uitzondering?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?