En hoe onafhankelijk en betrouwbaar zijn deze gegevens?
Hoe is Nobivac L4 onderzocht?
De firma heeft gegevens van laboratorium- en veldstudies voorgelegd die de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin aantonen, alsmede de volledige beschermingsduur en de mogelijke beschermingsduur voor de honden.
Het schijnt zelfs dat het nieuwe vaccin schadelijker is als het oude vaccin..
helaas weer een hond overleden aan deze enting
jammer dat dierenartsen blijven beweren dat het er niet van kan komen en dit ook zelf geloven en dus ook niks registreren.
ondertussen weet ik niet eens hoeveel honden er aan zijn overleden, heb zelf al 6 verhalen gehoord.
oke het is niet bewezen maar wel heel toevallig dat deze 6 binnen een week na enting zo ziek waren dat ze overleden.
spierstuipen/ verstijven en buikvliesontsteking zijn tot nu toe de verhalen waarin ik het heb gehoord.
wat te doen? wij hebben op t werk ontstoringsnosodes, misschien dat die nog enige schade kunnen beperken.
Is dat van je omgeving of heb je een bron?
Ik kan me niet voorstellen dat het minder schadelijk is dan het oude vaccin. Het zijn 2 serovars extra die worden ingespoten, waardoor in totaal 4 bacteriegroepen zich tegen het lichaam kunnen keren en ziekte veroorzaken. Buiten de adverse reactions van de adjuvanten om.
Sinds dit vaccin lees ik ontzettend veel bijwerkingen op zowel buitenlandse lists als hier in Nederland. Dat zet te denken. En wat ik nog het ergste vind aan deze rampspoed, is dat de echte kenners die zich dagelijks bezig houden met goed vaccinatieonderzoek en vaccinatieschade adviseren om deze vaccinatie enkel in epidemische gebieden aan te bevelen en zeker niet als core vaccin in te zetten. Plus dat deze vaccinatie juist niet is aan te bevelen als eerste vaccinatie onder de 3 maanden, maar vanaf 4-6 maanden zodat het immuunsysteem en orgaanstelsel van het doeldier ietsjes beter is ontwikkeld om zoveel belasting aan te kunnen. Hier in Nederland wordt bij een pup gewoon onder de 12 weken een eerste Lepto erin gejast op advies terwijl het zeer zeker geen core vaccin is, met alle mogelijke gevolgen van dien........die dus al worden gezien.
hier ook hele grote twijfel van wel of niet enten voor weil, de eerste keer dat bamse weil heeft gehad is ze zeer ziek geweest, daarna nimmer meer gehad, maar toch vaak twijfel van wel of niet doen.
na dit gelezen te hebben, is de twijfel toch wel verdwenen, waar ik dus wel op let is...
niet in stilstaand water laten zwemmen, en beslist geen slootbezoek tolereren van je hond, blijf daar vandaan, ratten toeven daar vaak in, stromend water is de kans kleiner, zoek geen rietkragen uit .
en ja reuen..... niet alleen van ratten komt de ziekte van weil, ook van andere oorzaken, en reuen lurken overal aan. let daar op.
update af en toe dat artikel van golden, twijfels zullen er altijd zijn natuurlijk, en averechtse bijwerkingen zijn er jammer genoeg altijd, maar heb je een hond die toch kwetsbaar is, pas er dan mee op.
Het is idd belachelijk hoe de meeste da's omspringen met entingen, maar dat is helaas niet alleen met entingen. Ook met voeding, narcose, medicijnen, ontvlooien en ontwormen.
Dit is het leefgebied van mijn honden....moeras en grienden....en toch worden ze niet (meer) gevaccineerd met Weil, omdat dit uiterst ongezond voor ze is....
ik mijd baggersloten, heb geen zin om alweer een hijskraan in te huren om mijn hond eruit te takelen.
juist sloten met stilstaand water daar zitten veel bacterieen in, en ja ik mijd ze.
ik kreeg dit van mijn dieren arts
Nieuwe ontwikkelingen m.b.t. de Ziekte van Weil vaccinatie:
Leptospirosis (Ziekte van Weil) is een ziekte die met name bij honden voorkomt maar ook mensen en andere dieren kan besmetten. Het is een bacteriële infectie met een bacteriesoort die we spirocheten noemen. De symptomen zijn koorts, gewrichtspijn en moeilijk lopen, sloomheid, misselijkheid, veel drinken en plassen en evt. bloedingen. Via de bloedbaan verspreiden de bacteriën (leptospiren) zich snel. Hierna gaan ze zich nestelen in de nieren en gaan ze zich vermenigvuldigen, wat nierfalen kan geven. Tevens kan er ander orgaanfalen optreden, bv. van de lever. Dieren kunnen lang drager blijven van de bacterie en niet iedere hond wordt na besmetting ziek.
het is mogelijk om te vaccineren tegen leptospirosis. Er bestaan helaas zeer veel verschillende soorten leptospiren (serovars) en vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen alle soorten serovars. Bovendien geldt voor alle vaccins dat ze niet de preventie van klinische symptomen, infectie of uitscheiding claimen maar enkel de vermindering hiervan. Dat betekent dat gevaccineerde honden nog altijd symptomen kunnen vertonen, maar wel milder en dat zij leptospiren in de urine kunnen uitscheiden.
Als een hond besmet is, zijn antibiotica noodzakelijk. Dit zal de infectie bestrijden maar de schade aan de inwendige organen (nieren) zal niet altijd omkeerbaar zijn.
De laatste tijd krijgen wij veel vragen over het nieuwe geregistreerde Leptospirose- vaccin voor honden wat een betere bescherming zou geven. In dit vaccin zijn naast de bekende serovars (icterohaemorrhagiae en canicola) de serovars grippotyphosa en bratislava toegevoegd.
Dierenkliniek Gooiland heeft besloten op dit moment nog niet standaard te vaccineren met het nieuwe L4 vaccin. De redenen hiervoor zijn als volgt:
Daadwerkelijke gevallen van klinische leptospirose zijn zeldzaam. Er gaan jaren voorbij dat zonder dat de diagnose in de praktijk wordt gesteld. Er is absoluut geen plotselinge stijging van het aantal Weil gevallen in Nederland tijdens het L2 vaccinatie beleid. Dit houdt in de het tot nu gevoerde preventiebeleid tot op de dag van vandaag prima heeft gefunctioneerd.
Of er daadwerkelijk nieuwe serovars in Nederland voorkomen is niet middels onderzoek aangetoond. In Duitsland en België zijn wel onderzoeken gedaan, maar het beeld blijkt daar nogal variabel, zodat een verantwoorde aanname voor de situatie in Nederland niet mogelijk is.
Het afgelopen decennium is er een brede consensus ontstaan over het belang van vaccineren op maat: vaccineer alleen tegen de echt noodzakelijke infecties. De mogelijkheid van titer- bepaling om te bepalen of hervaccinatie uberhaupt noodzakelijk is, is in opkomst. Dierenkliniek Gooiland wil niet zonder harde wetenschappelijke onderbouwing over het te lopen risico twee antigenen gaan toevoegen aan de standaard vaccinatie. Aan gezien de L4 vaccinatie geboosterd moet worden, moeten alle honden na 3 weken nogmaals met L4 gevaccineerd worden.
Wij willen blijven vaccineren op maat en zien op dit moment geen noodzaak iedere hond 2 x standaard te gaan vaccineren met L4.
Indien u vragen heeft over de L4 vaccinatie kunt u met ons contact opnemen om het vaccinatie beleid van uw huisdier al dan niet aan te passen.
Wilt u dat uw hond wel de L4 vaccinatie krijgt? geef dit dan even aan bij de afspraak die u maakt. Dan kunnen wij er voor zorgen dat deze op voorraad
Sophie had al haar entingen gehad behalve de nieuwe enting van wei. Ik was aan het twijfelen tot dat dit op de facebook pagina kwam van mijn da. Heb haar dus niet de nieuwe enting laten geven.
sophietje, fijn dat je het met ons hebt willen delen.
te over nadenken deze informatie.
dit is niet correct
10 gevallen per jaar worden er inderdaad bij het VMDC gediagnosticeerd, maar de werkelijke incidentie ligt waarschijnlijk veel hoger
daarbij ook niet onbelangrijk: leptospirose verloopt bij veel honden subklinisch
een schatting is dat 8 (!) procent van de honden ongeacht hun gezondheidsstatus leptospirurie vertoont
dit maakt hen wel degelijk een potentieel zoonotisch risico
het veterinaire vaccin van Nobivac beschermt tegen de serovars Canicola, Copenhageni, Bratislava, Bananal/Lianguang en, door kruisbescherming, Icterohaemorrhagiae en Grippotyphosa
dit zijn veruit de meest voorkomende serovars in Nederland en het buitenland. daarbij beschermt het vaccin ook tegen de ziekte van Weil en modderkoorts, humaan de in Nederland meest voorkomende vormen van leptospirose. dat maakt vaccinatie wel degelijk zinvol - zowel voor de hond als ter preventie van transmissie van hond naar mens
He Joop, jouw ruwe schatting blijkt ook niet 'correct'. Graag wil ik de werkelijke incidentie dan onderbouwd zien uit cijfers, waarbij dan ook daadwerkelijk aangetoond kan worden dat de 4 serovars uit het vaccin de boosdoener waren. Vooralsnog zijn die cijfers er niet en blijft het een zeer slecht onderbouwde ruwe schatting, ook vanuit de KNMD.
Ik verwacht zo dat mijn honden al jarenlang legio vormen van leptospirose in hun lichaam kunnen meedragen buiten de serovars uit het vaccin om, zonder daar ook maar enige hinder van te ondervinden of een gevaar te vormen voor de mensheid. En ook dit gegeven is een wassen neus, want bepaalde beroepsgroepen (dat zijn er op jaarbasis bekeken enorm veel) die juist een enorm risico lopen, worden niet gevaccineerd vanwege het grote gevaar wat dit vaccin oplevert. En onze geliefde huisdieren worden zonder schroom elk jaar overgeleverd aan dit vaccin dat enorme bijwerkingen kent en volgens experts die zich al jarenlang met onderzoek bemoeien zeker niet afdoende beschermt.
Dat schreef ik al eerder; het vaccin is in eerste instatie ontwikkeld om de mens te beschermen, maar of het doeldier in kwestie ook daadwerkelijk zo goed 'beschermd' is, daarvan zou ik uit gedegen onderzoek en onafhankelijke claims dan ook materiaal van willen inzien. Vooralsnog wordt de 'garantie' van de fabrikant van Nobivac nogal zeer sceptisch ontvangen door vaccinatieonderzoekers.
Nee, ik ben niet overtuigd van het zinvolle van dit vaccin ter preventie van transmissie van hond naar mens.
Uiteraard mogen mijn honden ook niet doelloos hobbyen in baggerslootjes.....
Tijdens de jachttrainingen kom je daar niet altijd onderuit. Hier in mijn omgeving zijn er enorm veel baggerslootjes die het bos omsluiten. Op een bepaald stuk vlak naast mijn huis leven ratten van het voer dat voor de wilde kippen wordt neergegooid. Die ratten vertoeven op hetzelfde pad als waar ik dagelijks met mijn honden op loop. Ze lopen pas op het laatste moment waggelend en volgevreten naar de slootkant als ze ons zien aankomen.
Madammeke heeft een behoorlijk allergische reactie gekregen na het krijgen van het nieuwe vaccin. Na amper een kwartier werd ze al flink ziek.
Bij thuiskomst deed ze niets anders dan zich de hele tijd "uitschudden" , niezen en heel onrustig rondjes lopen. Een hoopje ellende....
In de avond halsoverkop opnieuw naar de dierenarts omdat ze onder de rode uitslag en bultjes zat. Daar hebben ze haar een flinke dosis Prednison gegeven om haar wat beter te laten voelen.
De dierenarts heeft de fabrikant gecontacteerd over dit voorval. Ze zouden het in het dossier opnemen. Aangeraden werd om haar in het vervolg alle vaccinaties (dus niet de cocktail) apart te geven zodat we erachter kunnen komen welke gedeelte van de nieuwe variant haar een allergie geeft. Het zou volgens hen ook kunnen dat ze in het algemeen allergisch geworden is voor deze vaccinatie.
Gelukkig gaat het nu goed met haar, eet ze nu normaal en is ze bijna zichzelf weer. Maar toch....
Ieder hondeneigenaar hier weet wat "houden van je Hondje" betekent. Voor alle eigenaren bij wie het probleemloos verlopen is, gelukkig maar.
Voor een ieder die zijn hond nog moet laten vaccineren - houdt het in de gaten. Pas bij de dierenarts hoorde ik hoe veel erger haar reactie nog had kunnen worden....
Ik heb hondenbezitters in mijn omgeving er al op geattendeerd en aangeraden de hond in de ochtend te laten vaccineren. Dan kan je in ieder geval bijtijds naar de dierenarts mocht het een paar uur later fout gaan.
Wij hoeven pas over een jaar weer - want ze mag voorlopig (ook op aanraden van de fabrikant) de herhalingsprik niet krijgen....
Madammeke: dat je überhaupt nog laat vaccineren.. waarom de cocktail ziekten niet laten titteren?
Madammeke, jee wat vervelend....... hier is Bamse op jonge leeftijd gevaccineerd voor weil, doe ik nimmer meer, had zo mijn twijfels, maar toendertijd was Bamse doodziek er van, tuurlijk knapte ze weer op, ze had nog nimmer een reactie gehad van een andere enting, wel van Weil, na de uitleg van Golden, ent ik niet meer.
Golden... volgevreten ratten, wow...
misschien dat vennen en greppels in een bos toch wat natuurlijker zijn dan hier de sloten, langs de weilanden, waar veel afgevoerd wordt , en ja als de hond daarin zit.... kan ik ze echt met een hijskraan er uit laten halen, ze komt dan vast te zitten, en waar is deze modder vandaan gekomen, ? weilanden waar teelt op staat en koeien, enz. toch even anders dan een bos met kleine greppels en vennetjes. waarschijnlijk toch schoner dan hier bij ons.
maar dik volgevreten ratten, ben blij dat ik die hier niet gezien heb. hahahahaah
wat enten betreft, vele komen hier niet op het forum, denken er niet bij na, dierenartsen in nederland raden massaal de nieuwe enting van weil aan, en.......
ik kreeg over de post een kaart uit Rhenen, daar was ik geweest met Bamse voor een second opinion , een dierenkliniek, en of ik de enting van Lyme kon halen bij hun..... kijk hier krijg je toch wat informatie waar je bij na gaat denken, de dierenarts stuurt een kaart, en je gaat de enting gewoon halen, zo is het wel.
uit Rhenen, en ik woon in Noordoost Nederland.... als ik geen informatie zou hebben van dit forum, ga je trouw toch de enting halen ?
Bij mijn ouders stikt het ook van de ratten. Als er geen plaag is, dan is die wel op komst.. Je kan er niet rijden zonder er 1 te raken..
Drib drinkt daar uit de vijver en zwemt soms in een meertje. Ze is als pup geent, verder niet ivm allergieën. Toch is ze niet ziek.
nee, mijn schatting is juist uitermate goed onderbouwd
inderdaad. het grootste zoonotische gevaar vormen juist de serovars in het vaccin. het lijkt me niet zo zinnig om serovars in L4 te stoppen met een geringe virulentie
bron?
er is in NL geen humaan vaccin geregistreerd, gezien de lage incidentie (humaan). dat heeft niets met bijwerkingen te maken, maar alles met kosten-baten effectiviteit
dit is geen serieus onderzoek. dit is een mening, zonder bron
Hier al ingeënt met de nieuwe enting, vrijdag krijgt ze haar herhaling .
Dit zijn algemene onderzoeken door de jaren heen.
Cijfers over 2013 van in Nederland geregistreerde gevallen van Leptospirose. Daar ben ik zo ontzettend benieuwd naar.
inderdaad. het grootste zoonotische gevaar vormen juist de serovars in het vaccin. het lijkt me niet zo zinnig om serovars in L4 te stoppen met een geringe virulentie
"
Wellicht zijn mijn honden ook besmet met de serovars juist uit het vaccin. Ik bedoel er mee aan te geven dat honden ondanks de serovars uit het vaccin juist nog vatbaarder kunnen zijn voor de overige Leptospiren risico's die niet in het vaccin zitten. Op het moment dat een hond wordt binnen gebracht met vermoedelijk Leptospirose, dan bestaat de kans dat het niet de 4 serovars uit het vaccin zijn.
bron?
er is in NL geen humaan vaccin geregistreerd, gezien de lage incidentie (humaan). dat heeft niets met bijwerkingen te maken, maar alles met kosten-baten effectiviteit
Niet enkel de lage incidentie in relatie met kosten/baten effectiviteit.
Dat geeft het RIVM op, maar weer andere bronnen stellen iets anders.
Vaccinatie
Humane immunisatie heeft weinig succes gekend. Klinische studies met humane vaccins in Cuba, Rusland en China werden gerapporteerd in niet-Engelstalige tijdschriften (6). Langetermijnstudies werden vooralsnog niet gepubliceerd. Vaccins met gedode bacteriën hebben waarschijnlijk enkel een kortdurend effect, zodat hervaccinatie noodzakelijk blijft. Bij de ontwikkeling van een vaccin rijzen er de volgende (mogelijke) problemen: veel bijwerkingen, korte en/of onvolledige bescherming, lokale variaties, inductie van auto-immuunziekten (uveïtis) en onvolledige kennis van de immuniteit tegen leptospiren (6).
Vaccinatie wordt of werd in de westerse landen niet vaak toegepast (Spanje, Italië, Frankrijk). Landen waar vaccinatie wel toegepast wordt, zijn China, Japan, Viëtnam en Cuba. Het humaan vaccin is niet beschikbaar in België.
Jaarlijkse vaccinatie van honden wordt aanbevolen (19). Vaccinatie van varkens en runderen gebeurt in bepaalde geïndustraliseerde landen. En booster is elk jaar vereist. Boviene en caniene vaccins bevatten meestal de serovars Hardjo en Pomona.
Bron: http://leptospira.blogspot.nl/2007/11/leptospirose-een-literatuuroverzicht.html
dit is geen serieus onderzoek. dit is een mening, zonder bron
Ik kom vooralsnog niet verder dan dat het ervaringen zijn, de bijwerkingen van het vaccin die behoorlijk in frequentie toenemen sinds het L4 vaccin. Zowel dr. Dodds als dr. Schultz spreken hun verontrusting hierover uit. Er zijn geen dubbelblind onderzoeken of gelijkwaardige gegevens hiervan beschikbaar. De informatie over de bijwerkingen van de L4 worden echter wel beschreven, maar niet uitgegeven.
Eerdere informatie over bijwerkingen van vaccins uit haar onderzoeken zijn al beschreven en uitgegeven.
Evenals dat er volgens haar geen goede onderzoeken blijken te zijn m.b.t. de Leptovaccinatie en de langdurige effectiviteit, aldus dr. Dodds in haar mailcorrespondentie. In onze omgeving kunnen serovars L. autumnalis, and L. Bratislava uit vaccin extra bescherming geven, maar langdurig betwijfelt zij zeer (evenals dr. Schultz).
Met daaraan gekoppeld onderstaand bestand, waaruit dan de verontwaardiging blijkt als over 12 maanden immuniteit gesproken wordt:
De 12 maanden immuniteit wist ik al van toen Intervet zelf, met een mogelijke cellulaire immuniteit van maar liefst 18 maanden. Het kan dus goed mogelijk zijn om een hond niet jaarlijks, maar langer te onthouden van deze naar mijn mening erg belastende vaccinatie.
wow........ in Pieterburen, is een dierenarts.... die had het over enten voor Bamse, met homepatisch middel,tegen de ziekte van weil, in Cuba, wordt het al op mensen gedaan, met een homeopatisch middel,met goede resultaten, vertelde ze mij. ik heb het niet aangedurft om bamse nogmaals te enten. en echt, ik ben in contact gekomen, na de eerste enting van Bamse, alweer wat jaren geleden, omdat Bamse bijwerkingen had van de ziekte van weil, en ik wilde titeren, ze vertelde me dit..... dat er een homopatisch middel was, wat ook al in Cuba gebruikt werd. en wel op mensen.
@ Roosje en Willemijn : Dankjewel voor jullie reactie. Helaas weinig keus als het aankomt op vaccineren.
Wij trekken gezamenlijk de hele wereld over en dan kom je er simpelweg niet onderuit - vaccinaties kunnen aantonen als je de grens overgaat is een verplichting.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?