Een stichting is niet persee heilig. Het zijn toch gewoon mensen.
Om deze reden ben ik dus ook voor een quarantainebeleid zoals Engeland dat kent. Wij waren tot voor kort in West-Nederland aardig rabiësvrij. Dan zit je echt niet op dit soort ongein te wachten. Hoe lief en geweldig de hondjes in het buitenland ook zijn, zonder een degelijk importbeleid vormen ze een enorm risico voor de volksgezondheid, de veiligheid van onze huisdieren en de gezondheid van wilde dieren. Rabiës is echt een serieuze, dodelijke ziekte met een heel naar en pijnlijk ziekteverloop. Buiten dat hebben we via honden van toeristen ook al gevaarlijke teken binnen gekregen. Natuurlijk wil je als land soepel zijn, maar het wordt tijd dat onze regering in gaat zien dat het heen en weer slepen van dieren risico's meebrengt.
Jakkes, hebben we dat weer.
Ga toch beide hondjes preventief enten denk ik. Pepper was al geënt vanwege een vakantie naar het buitenland. Helmer moet dan nog. Neem liever het zekere voor het onzekere.
Je houdt het toch nooit helemaal buiten de grenzen. Ook wilde dieren brengen zoönosen mee. En ik ken nederlandse mensen die uit principe niet enten maar wel de honden mee op vakantie nemen naar het buitenland en ze daar los laten lopen (ook de jagende windhond).
En in de UK hebben ze een beetje boter op hun hoofd want ze heten rabiesvrij te zijn (net als wij) maar ze hebben wel bat lyssavirus (net als wij).
European bat lyssavirus
Nofje Laan
Voor iedereen... wees zeker van je zaak als je een dier uit het buitenland laat komen. Onze eigen dieren (en ook mensen) kunnen de dupe worden van ongeoorloofde importen van dieren.
hieronder een stuk uit een nieuwsbrief van een dierenartsenkliniek
afgelopen weekend (19 en 20 oktober 2013) de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij 2 puppies uit hetzelfde nest hondsdolheid heeft vastgesteld. Eén van deze pups is bij PlusDierenkliniek de Saen geweest. Hieronder geven wij uitleg over deze ziekte en de omstandigheden.
De pups kwamen uit een asiel in Bulgarije en zijn begin oktober via een Stichting naar Nederland overgebracht. Een van de pups is geplaatst bij een gezin in Rotterdam, werd plots agressief en heeft de eigenaar in de vinger gebeten. Het hondje werd verdacht van de besmettelijke ziekte hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd. De NVWA is direct een onderzoek gestart om de verblijfsplaats van de andere pup te achterhalen, wat in samenwerking met PlusDierenklinieken is gelukt. Dit bleek dus Zaandam te zijn. Beide hondjes, ongeveer 4 maanden oud, zijn direct geëuthanaseerd, waarna uit onderzoek bleek dat ze inderdaad beiden besmet waren met hondsdolheid.
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt symptomen van infectie vertoont, vrijwel altijd dodelijk afloopt. Het virus wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een hond likt aan een hand met wondjes erop. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving. Zonder behandeling is hondsdolheid dodelijk. Ontlasting, urine en bloed zijn in principe niet besmettelijk. Ook door alleen snuffelen kunnen dieren niet besmet raken.
De GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zaandam zijn meteen gestart met contactonderzoek. Inmiddels hebben zij alle mensen (14 personen uit regio Zaanstreek-Waterland en 34 personen uit de en Zuid-Holland West) die risicovol contact hebben gehad met een van de hondjes opgespoord, en zijn ze gestart met de benodigde vaccinaties om te voorkomen dat zij ziek worden. De NVWA spoort ook de dieren op die in contact zijn geweest met deze hondjes. Naast honden kunnen ook andere dieren besmet worden. In Bulgarije wordt nog gezocht naar de chauffeur en de bijrijder die de puppies hebben vervoerd.
De pup uit Zaandam was wel ziek, maar niet in het aggressieve stadium. Het heeft een dag in de opname van PlusDierenkliniek de Saen gezeten. Ook de mensen die het hondje hier behandeld en verzorgd hebben, zijn inmiddels gevaccineerd. Via de camerabeelden van de wachtkamer hebben we kunnen zien dat er geen contact is geweest met andere dieren daar. Dieren die bij ons in de praktijk zijn geweest lopen dus geen enkel risico!
Hondsdolheid is vrij zeldzaam in Nederland. In 2012 is voor het laatst hondsdolheid bij een puppy in Amsterdam geconstateerd die uit Marokko kwam. Regio’s waar nog hondsdolheid heerst zijn Oost-Europa en Noord-Afrika. Om mens en dier te beschermen tegen deze dierziekte gelden strenge eisen bij het importeren van (huis)dieren uit het buitenland, maar helaas worden deze regels niet altijd nageleefd. Omdat jaarlijks naar schatting duizenden dieren uit het buitenland worden ingevoerd, zit hier een mogelijk risico. PlusDierenklinieken is van mening dat stichtingen die hulp bieden aan dieren in het buitenland heel goed werk doen, maar raadt aan om de dieren vooral dáár te laten. Nicole Schuttevaer, eigenaar van PlusDierenklinieken: "Sterilisatie- en castratieprojecten ter plaatse zijn heel zinvol, net als het verzorgen van diergeneeskunige hulp daar en voorlichting aan de lokale bevolking. Maar door honden naar Nederland te halen kunnen er problemen onstaan."
Het rabiësvirus kan ook op vakanties worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of door likken aan een hand waar een wondje op zit. Om reizigers hiervan bewust te maken roept de NVWA op om voorzichtig te zijn. Ook is het verstandig om waakzaam te zijn bij de aanschaf van honden waar de herkomst niet bewezen veilig is zoals bij rashonden, en die uit het buitenland komen. Dus als u op vakantie een zielig hondje tegenkomt: probeer hulp daar te regelen en neem het diertje niet mee.
Beetje raar dat ze mensen gaan enten die mogelijk al besmet zijn... De enting werkt preventief, niet genezend..
Het lijkt me gewoon het handigst als heel europa gewoon weer verplicht gaat enten.
Dan zijn in ieder geval onze "eigen" honden beschermd en kan er nooit een epidiemie ontstaan.
Ellende hou je altijd, of het nu opzettelijk wordt aangericht of uit naieviteit
Nederland is een open land, en wat mij betreft hoort dat ook zo.
Maar je moet wel reeeel zijn over de gevolgen die die openheid kan hebben.
Mijn hond(en) krijgen altijd ook rabies, 1x per 3 jaar, behalve dat dat ons de vrijheid geeft ze de grens
mee over te nemen, heb ik er gewoon ook geen goed gevoel bij als de hond niet beschermd is.
Ook wilde dieren kunnen rabies verspreiden en je kan er op wachten dat het gaat gebeuren.
Tenzij men bv weer massaal de vossenpopulatie gaat enten (wat eerder wel gedaan is)
De 1e verantwoording ligt bij de mensen die het zo nodig vinden honden maar massaal vanuit het buitenland naar nederland te halen (iets waarvan mij de nut altijd ontgaat, honden in overvloed hier, die ook smeken om nieuwe baasjes) En als je die keuze maakt heb je als aanstaande baas een grote verantwoording, gezien het feit dat die stichtingen ook niet allemaal zo betrouwbaar zijn.
De 2e verantwoording heb je, vind ik dan, als baas naar je eigen hond, ik heb parvo zien huishouden, zo dramatisch, zo verschrikkelijk, en dus kies ik er voor om 1x per 3 jaar volledig te enten, ik geloof niet dat ik dan de hond nu zo te kort doe in levensduur en kwaliteit hierdoor (voor zover dat al kan door enten) maar anderzijds weet ik heel erg zeker dat hij beschermd is.
Hier liep weer een pup met parvo, uit de broodfok, ongetwijfeld ook uit het oostblok...
Ik moet me niet indenken zou moeten twijfelen of mijn hond wel beschermd is, anderen hier in het park
hebben die angst wel (die entingen zijn zo duur, pure winst voor de da, ik hou het wel in eigen zak: die redenatie hoor ik zo vaak, en dan denk ik: 1x per 3 jaar enten, ga je daar failliet aan dan?)
Nu is het een ziekte die ook mensen dodelijk treft of kan treffen.....
Simpel: gewoon alle honden weer verplicht enten, op de chip geregistreerd, dan wordt het allemaal een heel stuk minder bedreigend.
Mijn honden zijn tegen rabies geënt omdat we ze regelmatig meenemen naar het buitenland.
Met een gewone cocktali zijn je honden niet tegen rabies beschermd. In principe heeft je hond een zeer laag risico om (grensstreek uitgezonderd?) in nederland besmet te raken met rabies.
Wanneer je zou enten zonder dat je naar het buitenlamd gaat, zou je met 1 keer en daarna een titerbepaling toekunnen.
Zolang je honden geen besmette dieren tegen het lijf lopen, lopen ze geen risico.
@ Bianca
Een coctail enting biedt geen bescherming tegen rabiës. Dus zul je als je dat wilt of als je naar het buitenland reist je hond hier apart voor moeten enten.
Tegenwoordig is er een enting die je eenmaal in de drie jaar kunt geven.
Ook word er aangegeven dat je dit eenmalig kun laten geven en daarna titeren. (Bloed laten bekijken op antistoffen) Zijn er voldoende antistoffen, dan hoef je niet opnieuw te enten.
Ga je naar het buitenland dan geld het titer resultaat niet en voldoe je niet aan de regels. ( nog niet, wie weet komt dat nog)
En toen zaten we weer lekker tegelijkertijd te typen. Nu Bianca heb je 2 keer antwoord.Haha.
Nb België en Duitsland is dus al het buitenland vanuit Nederland gezien.
Slapende Husky, bedankt stelt misschien iets meer gerust.
Toch begrijp ik ergen Hanna haar reactie.....
Het is maar omdat we onze grenzen openen voor mens en dier dat ook deze nare ziektes kunnen binnenkomen. Net zoals je een kind nooit vrij kan houden van verkoudheden....laat het liefst in de kleuterklas al een weerstand opbouwen...ik bedoel maar we kunnen niet volledig steriel blijven. We hebben ook de natuurlijke grenzen niet zoals de Uk en.....aan allen die nu zo hard zijn voor de mensen die een buitenlandse hond zelf hebben meegebracht......hebben jullie , of kunnen jullie het je voorstellen,.....je vindt bv een aangereden hondje langs de weg, of heel je verlof voeder je een lieve verlaten pup.... en dan laat je het achter......erg erg moeilijk. Heb zelf een poesje zo mee gebracht. Gelukkig goed gezond bleek later. Alhoewel de moederkat mij ook mijn benen heeft stuk gebeten toen ik het wegnam.....ook gevaarlijk geweest voor mezelf denk ik ?
Dus ik ben ook voorstander van verplicht rabies voor alle huisdieren, zoals we wsch nu terug gaan moeten enten tegen tbc...dat ooit ook uitgestorven bleek....niet waar dus.
Roosje schrijft 'beetje raar dat ze gaan enten. .. terwijl dat geen zin heeft'
Dat wekte bij mij de indruk dat ze geen idee heeft wat er precies gegeven wordt en hoe het werkt, en ik even kort uitleg dat 'enten' wel zin heeft omdat dat in dit geval
A) bestaat uit actieve en passieve immunisatie
B) je zit met een incubatie tijd waardoor ook de actieve vaccinatie wel degelijk zin kan hebben
Kortom, succes verder met haarkloven Joop.
Eng zeg dat er mensen zijn die zo achteloos met de regels omgegaan zijn.
Daarom blijf ik er altijd op hameren, zoek een stichting die zorgvuldig, verantwoord en volgens de regels handelt als je een hond uit het buitenland wil adopteren.
Ik kan me voorstellen dat er nu honden ingeslapen worden omdat mensen hier schrik van gekregen hebben en alle stichtingen over 1 kam gaan scheren. En dat alleen maar omdat er hier door verschillende mensen fouten moeten zijn gemaakt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?