Konden die bijen elkaar repareren als er één z'n pootje brak?
Nee..is dat nodig?
In een bijenkorf? Rangen en standen voor zover ik weet?
Luxe paarden en werkpaarden om het naar onze begrippen te vertolken.
De ene garde bijen mag een ix aantal minuten of uren pauzeren/uitrusten, van de andere wordt simpelweg verwacht dat ze werken totdat ze letterlijk dood neervallen!
Maar.. ik snap de link niet helemaal??
Het ging over moraal...en daarbij overleven. En ontwikkelen.
Overigens zie ik niet welke vergelijking te maken is met het voorbeeld van Dobry, of die van mij t.a.v de Leeuwinnen zusjes...
Ik las het voorbeeld van een bijenkorf.. moet je je eens verdiepen in een mierennest. Fascinerend! ze voeren zelfs oorlog met nabij gelegen mierennesten, doden allen mieren en nemen eitjes mee naar het eigen nest om deze jonge spruiten als slaaf te laten fungeren in het nest,,, werkelijk als 'slaaf'!
Maar.. het ging in deze om moraal. Wat is moraal? gevoel voor... affectie? heel moeilijk om te bespeuren bij onze allerkleinste planeet bewoners.. bij de wat grotere beter te zien.. of praten we dan nog steeds over instinct en overleven??
Oke.....je vraag, en daarbij aanhalend een filmpje van Frans de Waal..mijn antwoord, ja ik zie overeenkomsten bij dieren.
Maar......ga dan niet met andere voorbeelden werken, dan krijg je een discussie.
Zit me even af te vragen...
Is dat dus tussen apen, olifanten, wolven gelijk.?
Dus een aap, en een wolf gaan ook samenwerken.?
Onze Landseer is verder erg gevoelig qua stemming.
Die zal inderdaad bij je komen liggen mocht je het even niet meer zien zitten..
Onze asielzoekrt zet ik dan maar onder het kopje Autistisch, maar daar waren we het hier thuis al overeens..
Verder vind ik dit geweldige stukjes om op ons moderne leven te plakken als een groep apen.
Echt wel grappig!
De versier pogingen, verleidingen trucjes, signalen naar elkaar 'you name it'
Zijn bij ons mensen zo goed als gelijk als bij de apen.
Echter zijn wij mensen, verpakt in kleding, cosmetica en gedragsregels hier wat subtieler in.. maar de overeenkomsten bleken evengoed hilarisch!
Ik vind die video's van TED altijd geweldig, maar denk dat dit de beste is die ik tot nu toe gezien heb
Maar of ik echt moreel gedrag opmerk bij mijn honden.. moeilijk te zeggen.
Wanneer Blackie alleen thuis moet blijven en iedereen (dus ook Saffira) weg is, dan doet ze een plasje of een kakje in de badkamer. In mijn ogen doet ze dit omdat ze boos is, omdat zij niet mee mag naar buiten en Saffira wel, waardoor zij helemaal alleen overblijft. Ze doet dit alleen als echt iedereen weg is, dus niet als ik even ga wandelen met Saffira (want ik wandel altijd apart met de honden). Waarom dat ze dit doet weet ik niet. Durft ze dit niet te doen als mijn moeder thuis is maar zou ze het eigenlijk wel willen doen. Of is het echt omdat ze boos is omdat ze alleen achterblijft.
Dat samenwerken heb ik nog niet gemerkt. En empathie.. mja als Blackie ziek was merkte ik wel aan Saffira dat zij rustiger deed met haar. Maar of je dan van empathie kan spreken.
Instinct zou gaan om overleven. kennen jullie het filmpje over de hond, die zij vriend beschermt op de snelweg? Typisch een gevalletje van medeleven, zou ik denken, toch?
Zoogdieren, misschien hebben ze een andere band met anderen, moeten immers zorgen voor hun nageslacht, wat inhoudt dat ze hen beschermen. Daarnaast ook lijden, wanneer een ervan iets mankeert. Zie apen die dagen rondlopen met hun dode jong.... of olifanten... of nog veel meer...
Mensen spreken over hun trouwe viervoeter, gehoorzame, etc.... Ook menselijke eigenschappen, of dierlijk of gewoon ....
Onze hond middelt bij ruzies tussen honden en mensen, niet echt handig als het om de overleving zou gaan.
Het filmpje met "aangeschoten" dieren bij een fruitboom met gistend fruit... Dieren raakten in drijfzand, duidelijk dat andere diersoorten in paniek raakten en wilden redden... Dieren die elkaar normaal gesproken niet bepaald liefhebben.
Ik wil ook een druif...
Geweldige filmbeelden met dat gistende fruit, alle volwassen apen lekker aangeschoten. Het opmerkelijkst vind ik dat de pubers en baby's slechts toe mogen kijken. Ze worden er dus letterlijk te jong voor bevonden. Hoezo 'nadenken' over iets en de gevolgen.
Wie zou zijn peuter een glas wijn geven?
En een jongentje van 12 zul je ook geen een biertje aanbieden!
Indrukwekkend om deze vorm van intelligentie en overzicht bij een dier te zien!
Geweldig die aapjes met de druiven haha die handjes om de kooi heen zo boos omdat ze geen druifje krijgt. Arm beestje... Vooral dat boos teruggooien wat ze de eerste keer meteen doet. Ik vroeg me al af in het begin waarom de mevrouw dat masker voor der gezicht heeft hahaha.
Nee ik herken dit (jaloezie) niet bij mijn honden. Als ik één van hen iets geef wil de ander het ook maar meer omdat ze zien dat ik met voedsel in m'n handen sta. "Heey een kans om voedsel te scoren!".
Al helemaal niet dat de ene soort voedsel meer waarde heeft dan iets anders. Ik denk dat er wel degelijk meer is dan dat veel mensen denken dat honden begrijpen of toepassen, maar niet jaloezie. Waarom anders zou mijn westie nooit echt naar me toekomen als ze weet dat ik al thuis ben. Maar als ik verdrietig de kamer binnenloop komt ze uitgebreid naar me toe om me te knuffelen. Compleet onder te likken terwijl ze dat anders nooit zo zou doen. Ik loop dan niet te schreeuwen maar heb gewoon tranen in m'n ogen. Ze merkt het toch op en komt naar me toe. Om er vervolgens ook ander gedrag te vertonen dan normaal...
Gastinnetje; ik denk dat dieren wel zeker ook jaloezie ervaren.(ik herken het toch als dusdanig)
voorbeeld; mijn hond heeft zich net volgegeten.
Ik zet een nieuwe bak klaar voor de kat, hond blijft ervan af want; volgegeten.(zelfs geen interesse erin)
kat komt en snuffelt maar laat het staan.
Hond ziet kat en besluit nu linea recta die bak te legen...
(ja, baknijd noemen we dat in hondentaal, maar als je eet tot je kotsmisselijk bent...dan ben je toch een harde!
ik denk nu wel dat ik een heel speciaal hondje heb...soms superslim en dan weer oliedom..
Onze Duitse herder heeft ooit een zak hondenvoer in één keer opgegeten in een onbewaakt moment. Sommige honden eten door tot ze erbij neer vallen of gewoon ziek worden. Als ik Lady dadelijk nog een kattenmaaltijd voorschotel vreet ze dat ook op, ook al heeft ze al gegeten en ze is een hondje van 7,5 kg. Onze Zwitserse herder zelfde verhaal... Ik geloof niet dat honden de intelligentie hebben om jaloezie te ervaren.
Nooit meegemaakt dat één van mijn honden het minder lekkere botje niet aannam omdat de ander (ernaast zittend) een ander (beter) bot kreeg. En ja dat is wel eens gebeurd.. soms heb ik niet meer alles op voorraad vor beide. Ze nemen het allebei aan en gaan ermee naar hun plaats.
ja, weet wat je bedoelt, maar als mijn hond nu eerst de bak laat staan, en pas gaat eten als de kat ten tonele verschijnt...
het ziet er ook heel raar uit.
En ik ken niet zo snel mensenemoties toe aan dieren, maar dit vind ik wel frappant.
(ik bedoelde het ook niet persoonlijk naar jou toe, maar haakte even in op 'jaloezie'. )
Hier ook. Ron smeerde gister een toostje, geeft Rock een droog toostje.
Rock weet wel beter.. daar kan iets lekkers op gedaan worden, paté ofzo! Dus het droge toostje laat hij vallen.
Ik vroeg me ook al af waar dat masker bij de verzorgster voor diende. Test of Aids aapjes?
Ik denk eerder dat het is om de aapjes te beschermen.
knoflook adem...
ha,ha,ha inderdaad! Om de aapjes te beschermen tegen haar verschrikkelijke adem?
Het ziet er inderdaad wat plastisch en koeltjes uit, zo'n half gasmasker!
Er zal hoe dan ook een reden voor zijn...
We hebben het altijd over onze "trouwe" viervoeter. Een menselijke eigenschap? Jazeker, een trouwe hond die bij zijn of haar overleden baasje blijft... Geen overlevingsgedrag maar een "ongezonde" emotie, zoals wij als mens die ook vaak beleven...
Ga maar eens een vreemd hondje uitgebreid knuffelen... Moos wringt en dringt zich ertussen, of komt minstens even polshoogte nemen. Is dit jaloezie? Wat zou het anders zijn?
Ik wil dit boek gaan bestellen. Misschien kennen jullie het en anders is het een leuke tip
Het is van Paul Vos en Frans de Waal
(van Bol.com)
Het is recent vast komen te staan dat ook dieren net als mensen emoties en een persoonlijkheid hebben. Om een goede band met het huisdier te ontwikkelen moet de persoonlijkheid klikken met die van de baas en moet de baas ook aandacht hebben voor het emotionele leven van het huisdier. Bij een goede band tussen dier en baas worden zowel bij het dier als bij de baas hormonen vrijgemaakt waardoor mens en dier zich geestelijk en lichamelijk beter gaan voelen.
Dit heeft een duidelijke biologische basis. Sommige psychiaters trekken deze hormonale basis van gevoel van welzijn bij contact met huisdieren door naar de enorme toename in emotionele ziekten zoals ADHD en autisme. Deze psychiaters geloven dat de nog steeds toenemende verstedelijking en het daardoor afgenomen contact tussen (huis)dieren en kinderen de toename van gedrags- en emotionele problemen in de hand werkt. Hoe dit allemaal zit leest u in dit boek.
Het boek is toegankelijk voor iedere huisdierbezitter en is aan te bevelen als u wilt begrijpen wat er in een hondenhoofd omgaat.
Recensie(s)
De auteur heeft een uitgesproken mening over de kynologie. Hij keurt bijvoorbeeld hulpmiddelen zoals de gentle leader af, terwijl deze wel degelijk zijn nut bewezen heeft. Hij beschrijft dan oneigenlijk gebruik en komt tot de conclusie dat de methode niets kan zijn. Verder komen aan de orde: het ontstaan van ongewenste agressie en tips om daarmee goed om te gaan, de chemische reactie in het lichaam bij het ontstaan van angst, antropomorfisme, het herkennen van geuren en hoe dat in zijn werk gaat. Duidelijk is de beschrijving over de werking van de hormonen met oorzaak en gevolg van het hondengedrag en dat het vermijden van stress een goede zaak is. Uit de hormonale wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat honden volop emoties hebben. Als geheel een aanrader omdat er nog niet veel geschreven is over de biologie van emoties bij honden. Geillustreerd met zwart-witfoto's.
Winy van Gils
Bedankt voor het delen van dit filmpje, ik vond het erg interessant en mooi om te zien!
Heb zeker niet gelachen omdat ik het ergens zielig vind voor het gestreste boze aapje. Hij wil uit die kooi om ook het zelfde stukje als zijn buurman te krijgen.
De ruimte in combi met die maskers vind ik ook geen prettig gezicht.. ga me dan meteen afvragen waar deze apen vandaan komen, hoelang ze daar zitten en hoe ze zich zouden voelen..
Anyway, Kaya heeft deze gedragingen (naar mijn weten) niet.. misschien is het ook moeilijker te zien bij één hond. Ze zou nooit dit gedrag vertonen naar een mens denk ik.
Ze kan wel eens blaffen als we allemaal gelijk van huis vertrekken,, of dit dan onder het kopje jaloezie/frustratie zou vallen zou ik niet meteen zeggen.
Ben ik verdrietig, dan moet ik wel heel hard huilen wil ze dit doorhebben en me komen troosten.
Jammer eigenlijk, vind het zo mooi om bij dieren deze gedragingen te zien. Neem nou die olifant, wat een wijsneus.. laat zijn soortgenoot lekker al het werk doen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?