Over castreren is al heel veel gezegd op hondenpage. Zelf was ik van mening, zolang het Nouri niet in de weg staat, waarom zou ik hem dan castreren?
Echter kwam ik vlak voor de vakantie een man tegen met zijn loopse teefje (was de eerste keer dat Nouri een loops teefje tegenkwam) die man lijnde haar netjes aan toen hij mij zag. We raakte in gesprek en hij vertelde dat hij graag een nestje van haar wou. Het was een stafford achtige, ik raad zonder stamboom Daarvan gingen mijn nekharen al overeind staan Echter voelde die man zich van geen kwaad bewust, hij kwam over alsof hij echt om haar gaf en zocht dingen op op internet als hij ze niet wist. Er stond ook een vrouw bij die er heel enthousiast in meeging ('oooh nee ik zou wachten tot de 2e loopsheid!')
Ik was echt verbijsterd, beide zagen ze er niet dom uit en ze hadden het beste voor met hun hond.
Om een lang verhaal kort te maken, ik ging er voorheen altijd vanuit dat als je teef loops is, je hem aangelijnd houdt. Nu zie ik in dat zelfs mensen met de beste bedoelingen soms ontzettend onnozel kunnen zijn Het zou toch kunnen dat iemand met een loops teefje denkt, 'goh, ik zou het wel leuk vinden om een nestje te hebben', en haar vervolgens gewoon los laat lopen om op goed geluk een intacte reu tegen te komen? Natuurlijk houdt ik Nouri wel in de gaten, maar het is zo gebeurd.
Ik wil dus absoluut NIET dat Nouri ooit maar dan ook ooit dekt! Zou het dan niet uit veiligheid en enkel om die reden noodzakelijk zijn om reuen te castreren als ze geen dek carrière in zich hebben? een Oeps nestje is niet voor niks een Oeps nestje...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Castratie wel/niet, nieuw dilemma" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
wel DAT is dus de reden dat wij onze mannen ALLEMAAL hebben laten castreren
er zijn al genoeg honden die een thuis zoeken.. dus waarom het risico lopen dat ooit een van ons mannen een loops teefje dekt? op een losloopweide of als ze ooit is ontsnappen ofzo ..
ik werd toen afgeknald met die ingesteldheid ma soit..
ik zou het gewoon doen.. als je niet wilt fokken, en je wilt geen risico lopen..
Ja precies Liesbeth, je kan wel zeggen 'ja ik let goed op' maar er kan al-tijd iets onvoorziens gebeuren, anders gebeurden er ook geen ongelukken
Dit heeft me echt wel wakker geschud, het idee dat mijn grote Nouri op dat stafford teefje was gesprongen, brrr.. ik zag al voor me dat het teefje het niet overleefde, nou en dan zou ik me schuldig voelen..
Merkte je trouwens verschil in karakter, vacht en op welke leeftijd heb je het laten doen?
tobie is op 5 maanden laten castreren, en word 1 september ene jaar, hij is nog steeds mijn knappe mannetje. hij is wat onzeker, maar dat was er voor ook. ik merk niks verandering in zijn vacht..
max was al geccastreerd als hij bij ons kwam (hij was toen 8 maanden, en tot nu toe niks vacht verandering (enkel wat dikker..)
charlie is nog maar een maand geleden gecastreerd, voorlopig geen veranderingen
snoopy is 2 weken geleden gecastreerd, die heeft het wat moeilijker gehad, maar das nu volledig op plooi weeral van karakter
bandit is nog niet gecastreerd maar hij is 13 weken.. op 5 maanden staat er een afspraak voor ook daar knip knip te doen
Hier ook gecastreerde mannen...
Ok geadopteerde dieren zijn meestal geholpen ,maar ik heb er hier met hond noch kat ooit problemen door/mee ondervonden.
het is maar kleine ingreep..en als de hond gezond is en stabiel zie ik weinig/ geen problemen..en een heleboel voordelen.
Is je hond stabiel?
(hormonaal) volwassen?
dan kan je er over nadenken.
Ik ben geen voorstander van castratie, hormonen zijn er niets voor niets. Hier wordt geen hond geholpen, tenzij om medische redenen.
en ondertussen zitten vrouwen massaal aan de pil...en laten legio mannen zich steraliseren,vrouwen in de overgang ect
We manipuleren hormonen continu bij mensen ...en ze worden er ook oud mee..
weet ik, maar ik kan wel voelen wat hormonen met me doen en het ook uitleggen (in het slechtste geval hysterisch lol), Wifi kan dat niet... dus ik moet voor haar beslissen en (tot nader order) blijft ze intact!
Die hormonen worden ook geproduceerd in de bijnieren he. Er is dus niet ineens niets meer.
Verder blijft het ieder voor zich natuurlijk.
Snap je hoor lien..jij neemt ook verantwoording voor..en wifi doet het goed
desondanks kan het ook veel medisch gedoe voorkomen..
toen mijn moeder haar baarmoeder werd verwijderd ging het daarna stukken beter met haar... de bmo's waar ik frequent over lees en de ritssluitingen die ik heb gezien van melkklier kanker....brrr ...das ook niks.
Ergens snap ik je redenatie maar ik ben toch echt heel erg blij dat ik kiba eerst chemisch heb laten castreren inplaats van definitief... kiba is al een nerveuze hond en met die castratie was er geen land te bezeilen met hem. Zo onzeker werd ie er van.
Ik begrijp wat je bedoelt qua teven en "onverantwoorde" baasjes maar als intacte reu eigenaar heb je ook de plicht op je hond te letten. zo heeft kiba ook een keer op het strand vast moeten lopen omdat er een meneer was die wel een oeps nest wilde. Niet leuk voor kiba en niet leuk voor mij maar dat stukje verantwoordelijkheid die die man niet nam licht dan bij mij als intacte reu eigenaar
Ben ik met je eens Marjo, maar soms kan je gewoon niet weten wat iemand in zijn schild voert. Uiteraard let ik op Nouri, of lijn ik hem zelfs aan als ik weet dat er een loops teefje rondloopt, maar er zijn toch situaties waarin je dat gewoon niet kan weten? en dan is een 'oeps' snel gebeurd..
Nou en dat het gebeurt.. Mijn reactie in het wel of niet steriliseren topic is weg na de update maar ik zei het daar ook al.. Het gebeurt echt.
Hoe vaak ik het al niet meegemaakt heb dat is onvoorstelbaar. Mensen met loopse teven los in losloopgebieden. Te vaak.
Staat die hond al bij je, gaan ze roepen: IS JE HOND EEN REUTJEEEE?! Voorheen was het antwoord dan ook nog ja. Nou dan mag je opschieten hoor voordat het mis gaat. Of het gaat keihard mis.
Wat dat betreft was ik wel blij dat Faya niet met andere honden kan. Zelfs niet als ze loops was . Want loslopende volle reuen genoeg hier, waar het niet mag. Denk je als eigenaar goed bezig te zijn door nergens te komen waar je ook maar een loslopende hond kunt verwachten nou.. Haalt weinig uit.
Een ander zal iets altijd wel verpesten. Hoe zeer je je best ook doet, je hebt geen absolute controle. Behalve door castratie/sterilisatie.
Ja precies, in de ideale wereld hielden we onze loopse teven aan de lijn en letten we op onze ongecastreerde reuen (want ik zou het net zo goed vervelend vinden als ik een teefje had en er constant een reu bij haar was terwijl er geen eigenaar te bekennen is) Maarja, dan bestonden er ook geen broodfok, oeps nestjes en honden zonder stamboom..
Hoe hard je zelf ook je best doet, er hoeft maar 1 iemand en 1 minuut te zijn waarin het fout kan gaan..
Ik weet het niet, wij hebben nog nooit een reu van ons laten castreren. En ik weet ook nog niet of we dat bij Obi wel gaan laten doen. We gaan het in ieder geval niet doen als we er geen goede reden voor hebben, b.v. medische. Ik heb namelijk ook vaker gelezen dat het castreren kan lijden tot bepaalde vormen van kanker, vervormde skeletgroei, gewichtstoename etc. En dat het gedrag toch wel behoorlijk veranderd.. (soms zelfs in negatieve zin) als het testosteron ineens helemaal wegvalt is dat niet zo fijn voor honden die al wat onzeker zijn. Misschien ben ik daarin nogal ouderwets maar ik heb zoiets van If it ain't broken, don't fix it.
Ik neem zelf ook m'n verantwoordelijkheid natuurlijk ik laat m'n hond niet zomaar naar een hond toegaan waar hij iets té graag naar toe gaat. Heb ik nooit gedaan ook... Lobbes heeft ook nooit een andere hond gedekt. Dat zou wat zijn zeg.... want hij had volgens mij zeer lichte HD. Hij heeft zelfs nooit bovenop een andere hond gezeten...
Tuurlijk kan het gebeuren ze zijn snel genoeg als t moet maar toch vind ik dat geen rede voor preventieve castratie. Ik merk snel genoeg als er een teef loops is aan kiba en dan blijft ie dus mooi vast. Op t moment dat ik ook maar even merk dat ie teveel interesse heeft in plasjes in het bos en er bananen gaan groeien in die oren gaat ie meteen vast. Als je je reu vast hebt kan je gewoon voorkomen dat ie op een teef duikt als die los naar je toe gekomen is zonder baasje.
Ben zelf al geregeld teven tegen gekomen die bleven staan voor een dekking en kiba heeft nog nooit de kans gehad er op te springen.
Bij de betreffende reu heb ik trouwens absoluut geen karakterverandering of ook maar iets anders waargenomen. Exact dezelfde hond als voordat hij gecastreerd werd. Nog steeds enorm zelfverzekerd.
Dit is met 2,5 jaar gedaan, ook geboortebeperking.
Mijn teef is een aantal weken geleden gesteriliseerd, ook met 2,5. Bij haar merk ik tot dusver ook niets, en zij is heel onzeker. Ze deed een beetje stout omdat ze zo'n voorkeursbehandeling had gehad (heeft strakke, duidelijke regels nodig juist voor rust in haar hoofd). Nu die weer duidelijk zijn is ze weer gewoon Faya.
Naar mijn idee, maar dat is persoonlijk, valt het dus wel mee. (Al zijn beide wel kortharig)
Hier zullen dieren altijd gesteriliseerd of gecastreerd worden tenzij ik ze te oud adopteer om nog geopereerd te worden.
Gevaar schuild in kleine hoekjes, beter voorkomen dan er later mee zitten.
Wij hebben Vino ook laten steriliseren omdat ik geen nestje wil en omdat er later minder kans is op tumoren en kankers..
Het blijft jou keuze, denk er nog eens over na en doe waar jij je het beste bij voelt.
Reden nummer 1 waarom Max geholpen is.... Er zijn zoveel "verantwoordelijke" mensen die soms ineens niet verantwoordelijk zijn...... Het is inderdaad zo gebeurt.
Iedereen heeft zo zijn eigen meningen, maar mij kan je niet wijs maken dat mensen zo goed op hun honden letten.... Een intacte reu los laten lopen is dan ook al onverantwoordelijk, want overal kan een loopse teef lopen. En tegen de gevoelens van een intacte reu kan je niks doen op zo'n moment. Of je moet hard kunnen rennen
Hierbij kan ik je geen advies geven, Max is vroeg gecastreerd hij weet dus niet wat een loopse teef inhoudt...
Doe wat jou het beste lijkt
Edit: Max is geen steek veranderd, dit geldt voor alle gecastreerde reuen die ik ken
Wat is de reden dat Max zo vroeg is gecastreerd?
En inderdaad, ik vind het voorkomen van voortplanten misschien wel de beste reden om een hond te laten castreren..
We wilden zo min mogelijk verandering in gedrag (slechte ervaringen met castreren op latere leeftijd) en we wilden dat gedoe niet met loopse teven.... We hebben ons goed in gelezen, de voors en tegens afgewogen. En zijn tot het besluit gekomen dat we hem voor dat hij geslachtsrijp was wilden laten helpen.
Ben blij met mijn keuze, Max is een wereld hond en niks veranderd na zijn castratie. Nouja, hij is bang voor de behandeltafel van de DA haha.
Maar mensen voldoen ook niet aan de wil van de honden als ze intact zijn. Van nature dekt een reu sowieso 2x per jaar, maar dat doen we ook niet? Dan zit je dus op beide gebieden fout
Daar heb je gelijk in maar als de hond geen gezondheidsprobleme heeft/krijgt (psychisch en of lichamelijk) zie ik niet in waarom je een reu dan maar moet laten castreren. En als we t dan preventief gaan doen dan ook alle teven
Dat is zo, maar ik vind dat je dan aan de behoeftes van een hond moet voldoen als je niet voor castratie kiest. Reu of teef maakt niet uit. Een reu moet zijn hormonen kwijt kunnen, anders heeft ie er niks aan... Worden ze alleen maar hitsiger van elke loopse teef die volgt.
Nou ik denk niet dat iedere reu in de vrije natuur 2x per jaar zou dekken hóór. Een teef heeft ook nog zeggenschap.
En er zijn genoeg reuen die met 2x als het aan hun ligt absoluut geen voldoening nemen.
Ik vind dit een beetje 'vermenselijken' hoor.. zouden honden die gecastreerd zijn er nou echt last van hebben en denken van 'goh, ik wou dat ik nog mn ballen had'?
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk
Volgens mensen mannen: Jazeker!
Maar dat is wel wat er veel gebeurt met honden, vermenselijken.....
Laat je een intacte reu minimaal 2x per jaar dekken. Dan voldoe je aan de eisen die vanuit de hond komen. Maar we komen ze allebei niet na.... Intact of niet..
Is het ergens ook maar waarom een gezonde hond preventief castreren? Als je gewoon oplet en je verantwoordelijkheid neemt zie ik geen meerwaarde
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Castratie wel/niet, nieuw dilemma" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?