okee ... Kom maar op ...
Wie heeft zijn reu laten castreren en wat waren de veranderingen, zowel positief als negatief.
Ik dacht er dus helemaal uit te zijn, totdat ik vanavond dus weer iemand sprak die zei dat zijn vorige reu er toch wel heel onzeker van werd ... pffff.
Op zich is Sep met (kleine) honden niet onzeker, maar vanavond met spelen met een groot ras pup, had hij wel zijn staart tussen zijn benen (en als die hond stopte, was Sep weer van 'hee, we gaan nog even verder hoor!').
Maar graag hoor ik in dit topic jullie ervaringen. Ik hoef geen discussie over wel of niet castreren en op welke leeftijd. Daar heeft iedereen zijn eigen mening over.
Maar ik wil graag ervaringsverhalen . En bij voorkeur bij terriers .
kijk eens in de encyclopedie, hier boven aan het forum, klik daar eens op, dan bij medisch en dan kijken bij castratie.
daar staat heel veel informatie over castreren, de voor en de nadelen, lees je eens goed in, heb je dan nog vragen ? dan vragen.
Ik heb al zooooveel gelezen ... Maar ik vind het plussen en minnen ...
Daarom zoek ik eigenlijk ervaringsverhalen .
En dan nog .... blijft het een persoonlijke keuze. Maar misschien iets makkelijker .
Onze asielzoekrt hebben ze laten helpen met 8 maanden..
Kruising Newfy, flatcoat.
Dood en dood zonde...
Is het niet z'n lange Newfy vacht die totaal om zeep is geholpen.(altijd klitten, stugge vacht)
Is het andere wel z'n vreselijk onzekere karakter, is er ergens energie, de rennende paarden voor het huis, een auto, een kat die voorbij rent, de duiven of kippen die ruzie hebben.Hij zal en moet ingrijpen.
Dat is dus rustig op z'n rug liggen snurken,en binnen 2 seconden vliegt hij luidt grommend, blaffend over het erf.
Je kan je de vraag stellen; "was z'n karakter rustiger geweest als hij niet geholpen was geweest".??
Dat weet je niet natuurlijk.
Maar dat hij rustiger is geworden.?? noway.
en dan laat ik nog even buiten beschouwing dat hij onze loopse teef nog steeds dekt als hij 1 seconden de kans krijgt, dus ook op dat vlak ?....geen enkel resultaat.
(wat dus niet wil zeggen dat bovenstaand verhaal voor alle reuen van toepassing is)
Ik kom tot nu toe vooral alleen maar positieve verhalen tegen . Hij werd rustiger, zijn vacht veranderde niet, hij werd niet dikker, hij ging niet meer rijden op van alles en nog wat.
Dus juist een beetje tegen wicht in die verhalen (hoe vervelend voor jullie ook), is dan wel weer goed.
Ik lees op internet wel nadelen, maar ook veel voordelen. Op specifiek de cairn kan ik ook niets vinden ... Zelfs als ik google op nadelen castratie reu, kom ik op positieve ervaringsverhalen ....
Dus dank je wel voor je eerlijke antwoord!
Hoi,
Ik heb een akita reu van nu net 2 jaar. Hij was zeker aan de lijn naar andere honden (vooral reuen) erg uitvallerig en gemeen. Wij hebben hem laten catreren om hem daar gewoon wat rustiger in te laten worden. Dit heeft zeker geholpen aangezien hij van zichzelf uit ook onderdanig is. Hij kan nu gewoon (op de daarvoor bestemde plekken) loslopen, reuen, teven ongecastreerde reuen het maakt hem nu niks meer uit. In dat opzicht heeft het voor ons heel erg geholpen.
Niet echt een negatieve ervaring.
Ook twee border collies zijn op hun 5de alsnog gecastreerd, dit heeft te maken met het wegloop gedrag van de een, wanneer hij een loopse teef rook. Nu is het lastig, om er 1 te castreren wanneer je er 2 hebt, vandaar allebei. In dat geval is ook de eetlust ook een stuk beter geworden en ook iets rustiger (blijven border collies..).
Nadeel is natuurlijk, vooral bij de akita, omdat hij zo een goed en prettig karakter heeft, en prima ouders ed. je kunt er geen nestje meer mee krijgen.
Ik hoor ook graag de positieve en negatieve verhalen. Mijn hond van 7 mnd is erg aanvallend naar honden en mensen.
Ik wil hem laten castreren in de hoop dat hij dat gedrag kwijtraakt of verminderd.
Hier een succesverhaal, niet één nadeel te noemen.
Sam was zichzelf niet meer, onbereikbaar, nerveus, niet meer willen eten, weglopen, jankend, tijdens het uitlaten alleen maar gras likken, obsessief met geuren bezig zijn en vergeten waarvoor we überhaupt naar buiten gingen, naar binnen, naar buiten, maal 100, 24/7 wekenlang.... Velen zeggen dan: dat is er wel uit te trainen, maar een hond die zo van het padje is, is totaal niet meer te bereiken. Om nog niet te spreken over de groene spetters (na behandelingen, spoelen etc.) die bij het uitschudden tot aan het plafond zaten...
Verder geen gedrags'problemen' zoals onzekerheid of 'dominantie', dus daar kan ik niet over mee praten, maar nu is het een stabiele goedzak, helemaal weer zichzelf. Gelukkig heeft het ook geen invloed op zijn vacht gehad.
Wij hebben altijd reutjes gehad hier.
Nooit hebben we ze laten castreren, zelfs niet nu Coopers balletjes niet ingedaald zijn. De kans op kanker is groter. MAAR ik vind een operatie altijd riskant! Dus doe ik het liever niet.
Oke, het is een routineklus geworden, maar ik ben er geen voorstander voor.
Wijzelf hebben ook een terrier, een york. Ook niet gecastreerd dus. Hij is een pittig hondje & laat zich ook niet zomaar doen door andere honden. Hij is ouder dan Cooper & toen Cooper hier kwam "terroriseerde" hij Cooper eigenlijk een beetje. Hem achternajagen en aanvallen en dergelijke. Dan kan je denken: nou laten we hem nu maar castreren, om de problemen tussen hun op te lossen. Maar die problemen zijn vanzelf weggegaan.
Even de voor- en nadelen op n rijtje voor je naar mijn mening:
Nadelen:
- kans op gewichtstoename
- kans dat zijn vacht volledig gaat veranderen, waardoor het bijvoorbeeld veel klitgevoeliger wordt
- hond moet geopereerd worden én herstellen
Voordelen:
- niet meer constant de poot heffen bij elke boom
- geen ongewenste zwangerschappen (maar de kans dat je hond een andere hond zwanger maakt is denk ik niet zo echt groot? Mijn honden hebben nooit een andere hond zwanger gemaakt)
Je moet natuurlijk altijd kijken wat jou het best lijkt. Waarom wil je hem castreren?
Oh ja, gewichtstoename..... Toch een nadeel, de enige dan...
Ik wil sws eerst een chip proberen.
Ik ben al hard aan het werk om zijn gedrag te verbeteren en over 2 wk komt er een GT langs. De trainer van de hondenschool vond hem erg moeilijk, ik ben ten einde raad. Deze avond heeft hij de schoonzoon van een vriendin in zijn kuiten gebeten, hij liep alleen maar langs. Ik hoopte dat castratie zijn idiote gedrag oplost.
Vaak zien wij het alleen het langslopen als oorzaak maar vaak ligt er al een oorzaak aan ten grondslag. Dat is uitzoeken. Wat heb je gedaan vandaag? lag hij te slapen? Schrok hij van het langslopen? Zoveel vragen om uit te zoeken waar het vandaan komt.
Onze newf hebben we moeten castreren en idd zijn vacht is om zeep zoals Landseer zei moet hem binna dagelijks borstelen om klitten te voorkomen en geen dikke ondervacht te krijgen zo blijft hij nog mooi. Maar verder gelukkig geen veranderingen zoals landseer aangaf.
Mc golden ook laten castreren ivm andere reu Ier. Het haantjes gedrag werd minder. maar moet wel opletten op aankomen gewicht maar zijn vacht is gelukkig hetzelfde gebleven.
Dus ik heb 2 verschillende ervaringen met reuen.
Wat is de reden dat je dit wilt doen?
Redenen om het te laten doen:
* geen voorhuidontstekingen (ik vermoed dat hij dat nu al steeds een beetje heeft, vanaf een maand of 4)
* geen frustratie die opbouwt omdat hij wel wilt, maar niet mag
* niet meer gras aflikken (ja, dat doet hij ook al )
* misschien minder met zijn snufferd op de grond.
* geen kans op weglopen (vlakbij ons huis loopt een weg waar veel auto's rijden wanneer de kinderen naar school gebracht worden, ik vind dit zeker wel een risico, ondanks dat de tuin is afgezet met schuttingen).
Reden om het niet te doen:
* mogelijke vachtsverandering
* mogelijk aankomen
* mogelijk onzekerder worden (alhoewel mij dat gezien het ras een kleine mogelijkheid lijkt, maar des al niet te min, een mogelijkheid)
Op zich is Sep ook geen onzekere hond. Zeker als hij een grotere hond al een keer heeft ontmoet, is hij vrij zeker. Dat vind ik wel fijn.
Donderdagavond hebben we ook nog cursus op de hondenschool en daar wil ik het ook nog even aan de trainster vragen.
Ik vind je redenen om het wel te doen niet erg realistisch..
Het gras aflikken, dat doet hij om te ruiken. Dat is niet erg, hij haalt er informatie uit. De krant lezen zou je kunnen zeggen.
Minder met zn neus op de grond.
Wat is daar erg aan? Buiten dat ik niet denk dat dat verandert door te castreren.
Is hij gefrustreerd, ja dat is mss een reden.
Fedor at niet meer als er ergens binnen een straal van 30 km een teefje loops was. Hij werd echt mager, hij lag alleen nog maar te piepen. Dat vond ik wel een reden om het wel te doen.
Hij is niet rustiger geworden daardoor, ik zie op dat vlak geen verandering.
Zijn vacht is wel goed gebleven gelukkig. Geen problemen mee.
Castreren.....mmmm....was niet echt mijn ding, maar doordat Zoran vreselijk ging rijden op spullen en andere honden heb ik uiteindelijk toen hij 1 jaar was de keuze toch maar moeten maken om hem te laten castreren.
Het is eind januari van dit jaar gebeurd dus 3 maanden geleden en ik moet zeggen het rijgedrag was meteen al voorbij en verder merk ik er weinig van.
Zijn vacht is nog steeds hetzelfde en hij eet zoals voorheen zijn bak gewoon leeg.
Succes ermee!
Sep gaat ook mee camperen, voorseizoen een paar x een weekend en in de zomervakantie ...
Net tijdens het lopen zat ik me in ene af te vragen "wat als er een loopse teef op de camping in Frankrijk is". Straks raak ik mijn hond dan kwijt ... Zie ik eigenlijk ook niet zo heel erg zitten als ik eerlijk ben ...
Gaan de intacte reuen ook mee camperen?
Ik heb de afspraak voor definitieve castratie om gezet in chemisch voor een half jaar (kon ook kiezen voor een jaar). Eerst maar eens kijken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Hier voel ik mijzelf iig beter bij.
Snijden in een hond doe je pas als het echt niet anders kan, om bv medische redenen (bv een teefje met heel vaak schijnzwanger,of baarmoederontstekingen oid/ reu met langdurig en hele hardnekkige voorhuidsontsteking, prostaatproblemen of heel extreem last van de hormonen, echt pas in extreme gevallen!)
Een narcose en operatie brengt hoe dan ook risico's met zich mee, in het ergste geval blijft de hond in de narcose of houdt de hond schade over aan de narcose, ook de operatie opzich zou mis kunnen gaan!
Als de beslissing genomen wordt is het verstandig om zo lang mogelijk uit te stellen, tot de hond volgroeid is, zowel lichamelijk als geestelijk.
Een pup/jonge hond komt door verschillende levensfasen, met bijbehorende situaties, gebeurtenissen en gedragingen, elke fase heeft zn eigen pakketje,
de hond komt door de fasen heen, maakt ontwikkelingen mee, bepaalde gedragingen komen en bepaalde gaan.
Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat een hond volwassen kan worden en stabiel en dit mag een hond niet ontnomen worden!
Ga je een pup van 8 maanden opereren,dus midden in een bepaalde ontwikkelingsfase zit, die bv over enthousiast is en heel hyper, ga je aan de haal met de hormonen en kan de hond niet verder groeien in bepaalde ontwikkelingen en blijft de hond dus altijd over enthousiast en hyper> ga je een jonge hond opereren die in een angstfase zit en angstig reageert op bijna alles, en deze dus ook niet hier over heen kan groeien, blijft de hond heel angstig!Ook kan een jonge hond dan niet lichamelijk uitgroeien!
Dat zijn dingen die een eigenaar niet zou moeten willen!
OVERIGENS HELPT EEN CASTRATIE/STERILISATIE NIET AUTOMATISCH BIJ "GEDRAGS" PROBLEMEN!
EEN DRUKKE HOND, EEN HOND DIE FEL REAGEERT OP ANDERE HONDEN EN OP MENSEN, EEN HOND DIE RIJDT OP ANDERE HONDEN/MENSEN/KNUFFELS/KUSSENS/KLEDEN, HEEFT MEESTAL MET HELE ANDERE DINGEN TE MAKEN, DIT IS GEDRAG, ALLEMAAL EEN GEVOLG VAN EEN OORZAAK, HET IS DE BEDOELING OM ERACHTER TE KOMEN WAAROM EEN HOND ZICH ZO GEDRAAGT EN DAN DIE OORZAKEN AAN TE PAKKEN, DMV BV TRAINING ERMEE AAN DE SLAG TE GAAN EN DAAR TIJD VOOR TE NEMEN!
Hier even "ALLE" voor EN nadelen op een rij;
>Castratie reu;
Over het algemeen kan worden gesteld dat er geen dwingende reden is om vanuit het oogpunt van gezondheid reuen te castreren, vooral niet als het gaat om jonge reuen. In tegendeel, castreren op jonge leeftijd lijkt aanzienlijk meer nadelen dan voordelen te hebben.
Voordelen van castratie van de reu kunnen zijn:
- het risico op testikelkanker wordt met iets minder dan 1% verkleind;
- het risico op niet aan kanker gerelateerde prostaat problemen wordt verkleind;
- het risico op peri-anale fistels wordt verkleind;
- het risico op diabetes wordt misschien verkleind. De gegevens hierover zijn echter niet doorslaggevend.
Als nadelen van de castratie van de reu kunnen worden genoemd:
- verhoogd risico op botkanker bij castratie op jonge leeftijd;
-verhoogd risico op harttumoren;
- verdrievoudigd risico op hypothyroïdie;
- verhoogd risico op geriatric cognitive impairment, dat wil zeggen achteruitgang van het waarnemingsvermogen op oudere leeftijd;
- verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen;
- verviervoudigd risico op prostaatkanker;
- verdubbeld risico op kanker van de urinewegen;
- verhoogd risico op schadelijke reacties op vaccinaties.
Eén ding is duidelijk: veel van de beschikbare informatie over castratie en sterilisatie is niet sluitend en bevat conclusies die overtrokken zijn of niet door feiten worden gestaafd. Hiermee is de eigenaar niet geholpen en ontstaan er op den duur alleen maar meer misverstanden over de effecten van castratie van honden.
Het castreren op zeer jonge leeftijd van zes maanden en het castreren van oudere honden lijkt de honden bloot te stellen aan gezondheidsrisico's die vermeden hadden kunnen worden als zou zijn gewacht met de castratie totdat de hond volwassen is of - in het geval van reuen - als er gewoon van was afgezien. De risico's op lange termijn zullen per hond verschillen. Het advies om alle huishonden te castreren, lijkt niet te worden ondersteund door de bevindingen in de veterinaire literatuur.
Bron;http://www.collieclub.nl/index.php/gezondheid/36-feiten-en-fabels-over-castratie-en-sterilisatie.html?showall=1
Alles wat jij zegt heb ik al gelezen op internet. Ik vroeg heel duidelijk om ervarings verhalen. jouw hele berichtje was dus overbodig, jammer. Want ik wil geen discussie over het wel of niet goed vinden. Er is altijd een kamp dat voorstander is en een kamp dat tegenstander is.
ik wilde gewoon praktijk verhalen. jammer dat je dat niet hebt kunnen respecteren.
Wat ik ook vaak zie bij gecastreerde reuen,
Is dat intacte reuen er op gaan rijen.
Ze weten niet of het nou een reu of een teef is.
De mensen vinden het vaak erg vervelend dat andere honden er op gaan rijen,
Maar dat komt ook een beetje door hun zelf, zij hebben m laten castreren.
Bovendien zal het karakter niet veranderen.
Ik heb genoeg reuen gezien die na castratie nog dominant waren, en dat werd juist erger!
Wat iemand doet,wel of niet opereren,moet iedereen zeker zelf weten maar wel is het verstandig lijkt mij om eerst te kijken naar een andere oplossing,als het gedrag is,kan dat met trainen en begeleiding/advies van een GT aangegaan worden.
Wanneer na een periode helemaal geen verandering optreedt en het kan gedrag staat in relatie met de hormonen,kan er alsnog gekozen worden voor operatie,op een gepast moment,wanneer de hond lichamelijk en geestelijk zo goed als volgroeid is!
Ik snap dan niet dat je ervaringen wilt horen,daar heb je in dit geval dan toch niets aan??
BV Persoon 1 die reageert in je topic heeft een hond laten helpen en is niks mee aan de hand,problemen voorbij,persoon 2 heeft een hond laten helpe,niets veranderd,persoon 3 heeft een hond laten helpen,heeft alleen maar meer problemen,KAN ALLEMAAL!!
Dus er is niets van te zeggen wat het in jouw geval gaat worden!
Dus door het horen van de ervaringen van ANDEREN en HUN hond,lijkt me niet dat dat een knoop doorhakt van wel of niet doen.
Het lijkt me een persoonlijke overweging.
Ik was benieuwd hoe de vacht van bijv. een cairn zou veranderen (of niet).
Het hoeft niet, maar het kan wel. En als die vacht dan verander is en dan rot te plukken is (pijnlijk voor de hond bijv.), dan vind ik dat wel iets wat ik in mijn overweging mee kan nemen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?