jullie hebben misschien het topic van me gelezen dat ik behoorlijk kwaad was op de dierenarts omdat die de nobivac enting gaf, en rustig op haar boekje van Bamse schreef, een jaar later terug komen , enting voor parvo hondenziekte en hepatitus.......daar heb ik dus behoorlijke stennis om gemaakt, en uiteindelijk na veel heen en weer gepraat, mijn boekje veranderd, maar..........
ik heb toch even eens verder gespit, en stuitte op dit..
WWW.DIERMEDICUS.NL/ENTING.HTML.
De hond en inentingen
Wanneer en hoe vaak moet een hond gevaccineerd worden?
De vaccinatie-schema’s voor honden zijn niet standaard. Wij streven naar een vaccinatie ‘op maat’. Dit betekent dat we per individueel dier beoordelen welke inentingen van belang zijn. Afhankelijk van de risico’s en wettelijke eisen en zonder een hond te ‘over-enten’.
Bij het maken van de keuze welke vaccinaties voor uw hond(en) belangrijk zijn, wordt o.a. gekeken naar: de leeftijd van uw dier (pup of volwassen), voorgaande vaccinaties, heeft uw dier veel contact met andere honden (bijvoorbeeld: drukke uitlaatplekken, hondentrainingen, shows, kennelbezoek, uitlaatservice), en of de hond naar het buitenland gaat. Aan de hand van deze informatie bepalen we zo per dier welke vaccinaties gegeven moeten worden.
Enkele voorbeelden:
vaccinatie tegen ziekte van Weil (leptospirose) moet jaarlijks gegeven worden. Niet alleen is de ziekte van Weil erg gevaarlijk voor honden, het is ook besmettelijk naar de mens toe! Ze kunnen het oplopen door in besmet water te zwemmen, of het te drinken.
vaccinatie tegen parvo, hepatitis en distemper dat wij gebruiken geeft bij volwassen honden een bescherming van 3 jaar! Daarom vaccineren we maar eens in de 3 jaar tegen deze ziekten.
vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is wettelijk verplicht (en nuttig) bij dieren die naar het buitenland gaan. Omdat rabiës (hondsdolheid) al decennia niet meer bij nederlandse honden en katten is gevonden, is er geen reden om dieren die niet naar het buitenland gaan te vaccineren. Gaat u wel met uw hond naar het buitenland dan is tijdige enting noodzakelijk. N.B. het rabiësvaccin dat wij gebruiken heeft een werkzaamheid van 3 jaar!.
vaccinatie tegen kennelhoest; de meeste pensionhouders vragen een Kennelhoest-vaccinatie (neusdruppel-methode) wanneer uw hond bij hen wordt ondergebracht. Echter de kennelhoest-vaccinatie is aan te raden in alle gevallen waarbij uw hond in nauw contact staat met verschillende honden, bijvoorbeeld bij bezoek aan drukke uitlaatplekken, hondentrainingen, shows, of wanneer uw hond door een uitlaatservice wordt uitgelaten. N.B. het vaccin dat wij gebruiken heeft een werking van één jaar. Sommige pensionhouders eisen echter dat de vaccinatie niet ouder is dan 6 maanden.
Tegen welke ziektes kan ik mijn hond laten vaccineren?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "entingen van........." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ruzie maken met een dierenarts is natuurlijk nimmer leuk, maar dan in het ongelijk gesteld te worden .....vandaar dat ik verder ben gaan spitten, en dit toch mooi tegen kwam.
er staat nog meer informatie in , kijk gerust als je eens precies wilt weten over het hoe van enten.
Toevallig net een afspraak gemaakt voor Jessy der weil enting.
Goede morgen ik wil graag een afspraak maken voor Jessy der weil enting.
* Enkel weil?
Ja de rest is niet nodig heeft ze vorig jaar gehad.
* Tik tik, ja ik zie het, maar gaat ze niet naar een kennel of mee naar het buitenland.
Nee mijn moeder is de oppas voor vakantie.
* Oke dan zet ik er enkel weil bij.
Zo kan het ook, zal woensdag weten of ze ook echt alleen weil gaan geven anders word het ook ruzie maken
kijk Chantal, we worden hier toch wijzer, al is het maar zelf denken, en de dierenarts niet zomaar entingen laten zetten.
ook ik heb weil apart laten zetten, zie je aan de sticker in het boekje, zelf vind ik maart de beste tijd om weil te laten zetten, de piek ligt in het voorjaar tot najaar.
Ik ent gewoon helemaal niet.
ik ben nog verder gaan zoeken en spitten (zal een boekwerk worden als ik het hier neer zet) en ik werd er misselijk van.
titeren is voor mij nog het enige. Komt hier eventueel iets uit, dan zal dat per stof geënt worden (niet gelijk een cocktail zoals veel titerdierenartsen alsnog doen).
Ik ga toevallig 2 juni naar tannetje koning voor een titer. Wilde het in april al doen, maar ik heb nog geen fijne dierenarts gevonden en tannetje komt toevallig in rotterdam 2 juni voor een groepstiter haha.
Nee, geen 'enting op maat' voor mij en ook geen weil.
MAXINE..... je hebt helemaal gelijk, maar soms ontkom je er niet aan.
Bamse werd ook niet meer geent, maar ze gaat naar een hondencresch, een dag in de week, de wettelijke bepalingen van enten is dan verplicht, de enting voor hondenziekte parvo en leverziekte, daar ontkom je dus niet aan, titeren wettelijk voor deze pensions accepteren ze niet.
ik had ook liever niet gehad dat Bamse geent zou worden, maar je ontkom er dus niet altijd aan.
maar gelijk heb je. en ook als je naar het buitenland gaan, zal je ook verplicht zijn om de rabies te geven. ook daar ontkom je niet aan. en enten liever niet, maar ent als het nodig is dan bewust, vandaar dit topic.
en zeker geen aanraden voor enten, integendeel.
Als ik dierenarts zou zijn, dan zou ik ieder geval de argumenten van iemand die met argumenten komt die van een 'random' site afgeplukt zijn niet echt heel serieus nemen. Er staat zooooo ontzettend veel op internet, en iedereen kan er wel wat opzetten. Dit zijn dus geen goede argumenten, hiermee bewijs je niks.
Maar de geldigheid van de nobivac-vaccinaties staat gewoon in de bijsluiter. En dat zijn dus wél goede argumenten. Geen gezoek en gespit, want de bijsluiter heeft de DA ook. Een kwestie van 'lees die maar eens even' zeggen en je bent klaar
DAT zou geweldig zijn Maxine....maar helaas is dat nog niet het geval, en moest Bamse toch geent worden, jammer.
MARLIES..... het bewijs heb ik onder zijn neus gehouden en nog spartelde die tegen. en kwaad heeft tie er de datum van 2015 opgezet. niet leuk natuurlijk om dan zo in discussie te moeten gaan.
Ja, ik had je verhaal toen inderdaad gelezen. En echt belachelijk dat er dan op die manier met je omgegaan wordt, maar super dat je voet bij stuk gehouden hebt! Had ik ook gedaan
Ik ben dan ook echt zo blij met onze DA; die heeft de datum die het paspoort geschreven was door onze oude DA (een jaar geldigheid) veranderd naar 3 jaar
Marlies, super dierenarts, er zijn entingen , als je die toch wilt of moet geven, lees je in wat voor enting het is en hoe lang hij geldig is, en blijf voet bij stuk houden, anders ent je echt ieder jaar. en dat is dus niet nodig.
Mijn dierenarts heeft zelf in februari een brief gestuurd dat nobivac cocktails 3 jaar geldig zijn Dus ja echt tegen spartelen zullen ze dan niet doen, hoop ik.
Wat betreft weil eerder, ze is vorig jaar ook pas in mei ge-ent en eerder enten als het misschien helemaal niet nodig is doe ik dan liever ook niet. Vandaar dat we ook pas nu gaan
Door alle verhalen die ik de laatste weken weer zo lees zit ik er steeds meer over te denken om dit jaar te vragen om nobivac entingen. Hier wordt geent moet Eurican waar niks over 3 jarige houdbaarheid te vinden is. Al vind ik het nog wel moeilijk om die "ingeslopen routine" van ieder jaar braaf de spuit naar 3 jaarlijks enten te gaan. maar door alle verhalen ben ik er bijna zeker van dat ik in iedergeval naar 3 jaar enten toe wil.
Even een vraagje...als ze mee naar het buitenland gaan ( Belgie) is de coctail dan wel ieder jaar verplicht?
Voor het buitenland is volgens mij alleen rabiës van belang, maar voor belgië geldt dat niet volgens mij.
Rabies hebben ze alle 5 en is drie jaar geldig....is verplicht ook in Belgie
Ik heb na dit allemaal gelezen te hebben eens in de entboekjers gekeken en onze DA ent dus idd 1x in de 3 jaar de cocktail en elk jaar de weil enting,maar nu vraag ik me af of dit ook voldoende is voor het buitenland,Da weet dat wij met de honden naar Belgie gaan vandaar mij vraag
Alvast bedankt voor antwoord!
Rabies hebben ze alle 5 en is drie jaar geldig....is verplicht ook in Belgie
Ik heb na dit allemaal gelezen te hebben eens in de entboekjers gekeken en onze DA ent dus idd 1x in de 3 jaar de cocktail en elk jaar de weil enting,maar nu vraag ik me af of dit ook voldoende is voor het buitenland,Da weet dat wij met de honden naar Belgie gaan vandaar mij vraag
Alvast bedankt voor antwoord!
Alleen de Rabies is een verplichte vaccinatie om de landsgrenzen over te gaan. De rest niet.
http://www.licg.nl/x0/
NATASJA..... de entingen zijn overal geldig. europees.
entingen zijn alleen verplicht voor het buitenland, de rabies. andere entingen zijn niet verplicht, wel vragen campings entingen zoals de parvo hondenziekte enz. maar verplicht is het niet. rabies wel.
oke bedankt! Dan klopt het hier helemaal
Het is en blijft en lasting ding denk ik!
Ook ik houdt me er mee bezig, lees veel en kom door bv HP veel te weten over o.a. dit onderwerp. (thanx BTW! )
Mijn gevoel zegt ook, grotendeels, dat het beter is om niet of nauwelijks te enten of idd alleen wat en wanneer het nodig is.
Als het zover is dat we een pup krijgen dan zal deze van de fokker uit iig de pupentingen krijgen.
Op een 1 of andere manier ben ik toch wat angstig ofzo om bv helemaal niet te enten..misschien is dat gevoel tegen die tijd wel anders hoor.
Ik heb nog veel te bestuderen hoor maar ik denk dan bv aan besmetting bij mensen.. kan een hond die niet ge ent wordt iets overbrengen op mensen.. misschien stom gedacht hoor.
hmmm ivm Nobivac inentingen... de DA plakt toch een stickertje... daar staat de duur toch op.
Want de mijne zei: tot volgend jaar en ik bekeek het boekje en zei nee hoor, ik zie je pas binnen 3 jaar terug.
Dat vond ie niet leuk.
Eigenlijk best irrritant, zo goed geïnformeerde klanten
Vaccineren op maat, middels titeren bijvoorbeeld juich ik toe. Je moet gezond en met gezond verstand met je hond omgaan. Tegelijkertijd zie ik ook veel mensen roepen dat je het helemaal niet moet doen. Niet als kritiek bedoelt, maar daar krijg ik toch wel de kriebels van. Ja, er kunnen bijwerkingen zijn, maar vaccineren is wel bewezen effectief in het bestrijden van bepaalde ziektes. Wegen de risico's op tegen de bescherming?
Eenzelfde discussie draait ook rondom de noodzaak van het enten van mensen. Die situaties zijn zeker niet zomaar vergelijkbaar maar toch heeft het wel raakvlakken. Je zal maar tegen inenten zijn en er dan achter komen dat je kind polio heeft... mijn schoonvader heeft dat als kind gehad, dat is nu leuk, toen niet, en nu nog niet.
Bij honden toch ook wel dingetjes hoor. Hondsdolheid is al jaren weg uit Nederland maar door de natuur kan iets toch zomaar verspreiden. Vorig jaar werd er toch Rabiës aangetroffen bij een hond in België. Veiligheid is maar betrekkelijk dus.
Met al het bovenstaande wil ik zeker geen waarde oordeel uitspreken. Iedereen moet, zoals ik al zei, gezond en met gezond verstand bepalen wat verstandig is voor zijn of haar hond. Ik kies er in ieder geval wel voor op te laten inenten aangezien, voor mij, de risico's ruimschoots worden overschaduwt door de voordelen.
Daarom ben ik ook zo'n voorstander van titeren. Je weet precies of je hond nog genoeg heeft. Zo niet, dan kun je alsnog gaan enten voor dat bepaalde stofje.
Ik heb een hond die een week doodziek is als hij ook maar iets chemisch in zijn lichaam heeft. Aan de ene kant ben ik daar ook wel blij om omdat het een teken is dat zijn lichaam het zo snel mogelijk weer er uit wilt hebben.
Voor mij dus geen enten meer, tenzij het echt noodzaak is. Ik bestrijd dingen voornamelijk met kruiden of op een andere natuurlijke manier.
Ik heb een reactie van de Raad van Beheer.
Had gevraagd of zij titerbepalingen accepteren.
Het kwam er op neer, dat ik gewoon moest doen, wat ze van mij verlangden en zij
hadden niets met titerbepalingen.
Heb hen teruggemaild of het normaal was, dat bv. na titeren voor rabbies, als daaruit
blijkt dat er genoeg antistoffen zijn, honden toch ge-ent moeten worden voor rabbies, naar
hun maatstaven. Dus toch chemie, terwijl het niet nodig is.
Ik heb daar moeite mee.
En dan nog eigenlijk de arrogantie, zo van : wij weten precies hoe het moet en
daar heb je je maar naar te richten.
Vreselijk dat!
Maar ik weet dat er iets mee bezig is (ben vergeten wie) met het accepteren van een bewijs van titer (als hier dan goede uitslagen uit komen).
Chemische stoffen zijn overigens niet per definitie slecht. Ook dat wordt vrij makkelijk geponeerd als feit. Wederom haal ik hier aan dat je er gezond me overweg moet gaan en overdaad is inderdaad altijd slecht maar dat maakt een enting of een andere stof niet per definitie slecht.
edit: Bovenstaande is bedoelt in de zin van medische toepassingen.
oh ja, en naast die stickertjes moet de da de geldigheid schrijven, en daar gaan ze meestal de mist in...
Raar he, dat da's die zo lang gestudeerd hebben toch niet kunnen lezen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "entingen van........." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?