O Wat fijn dat er zoveel mensen reageren!!!
We zijn inderdaad zo ik begrijp samen het vertrouwen even kwijt!!!! Ik let inderdaad op zijn lichaamshouding nu...vanochtend zat ik op de bank en hij wilde met me spelen, door mn hand in zn bek te pakken en vast te houden en te grommen...ik heb toen heel rustig gezegt 'niet doen'(een ander woord was me voorgesteld door een forumlid) en ben rustig gaan staan en negerend weggelopen...en het werkte!!!
Op den duur heb je de moed bijna opgegeven...je leest zoveel tegenstrijdige dingen...Wat mij wel opvalt nu is dat alle adviezen die hier worden gegeven inderdaad 'op de lieve'manier gaan...
In ons geval hebben we waarschijnlijk een verkeerde start met hem gemaakt...toen de gedragstherapet erbij gehaald, waar hij 5 dagen mee naar toe is gegaan, en toen teruggekomen, en eigenlijk is de situatie niet veranderd...wat we ermee op zijn geschoten is dat we onze hond WEL kunnen vertrouwen....hij heeft veel dreigingen gedaan, maar nooit doorgebeten...wat een geluk dat we eigenlijk een lieve hond in huis hebben....die onze onzekerheid voelt....en zo graag een lieve oprechte leiding zoekt...
Ik ga alle adviezen nog eens goed nalezen...ook de linkjes bekijken die ook weer adviezen bevatten...
O ja spelen doen we ook hoor!!! Balletje terug brengen in ruil voor een koekje...vindt hij erg leuk...WE ZIJN INDERDAAD ERG KRAMPACHTIG BEZIG MET WAT ONS GELEERD IS.....in de zin van ROEDELLEEFREGELS....gewoon om bang te zijn voor je positie....
LIEVE MENSEN.....vanaf nu ga (gaan we) een gezegde omdraaien (natuurlijk wel met een beetje gezonde regeltjes anders loopt het uit de hand hahha) Niet goedsschikts dan maar kwaadschikst...wij draaien het nu om: niet kwaadschikts dan maar goedschikst...
Het is overigens niet onze bedoeling geweest, je gaat er vanuit dat iemand die er voor geleerd heeft ook goed is..en die keuze hebben we tenslotte zelf gemaakt....maar er zijn nu dus alternatieven....die we graag ter harte nemen...En vooral bij dreiging....losse riempje proberen te pakken en rustig de kamer met hem uitlopen...even in een andere ruimte zodat de stress van dat moment van ons allemaal even af kan glijden...waarna hij weer vrolijk de kamer in kan komen...das vast een hele goeie!!!
ALLEMAAL HEEEEEEL ERG BEDANKT!!!
Ik hou jullie op de hoogte!!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dreigende houding bij comando /correctie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wat goed! Super, hoe je het aanpakt.
Niets van wat hier geschreven wordt zijn verwijten.
Een mens kan immers niet alles weten en jullie dachten verstandig te zijn en een deskundige in de arm te nemen.
Je kan ook niet weten dat iedereen zichzelf gedragstherapeut mag noemen. Gelukkig weet je nu tenminste dat als je ooit weer voor zoiets komt te staan, er een keurmerk is voor gedragstherapeuten. De therapeuten die bij Alpha aangesloten zijn moeten zich aan bepaalde regels houden. Ze moeten een opleiding hebben afgerond, en mogen de klant en hond op geen enkele wijze benadelen. Daar hebben ze voor getekend.
Onze adviezen zijn niet zozeer een lievere methode.
Waar het eigenlijk om gaat is dat onze manier voor honden te begrijpen is.
Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren. Een conflict verkleint de kans op overleven in een roedel. Het oerinstinct is dus conflicten binnen de roedel vermijden.
Corrigeren, straffen....het gebeurt nauwelijks in een samenlevende roedel honden. En als het al gebeurt gaat het gepaard met veel stress. Nooit zomaar omdat het even kan.
Ik vind het heel knap dat je alles omgooit wat je geleerd hebt. Er zijn maar weinig mensen die dat zo durven. Gelukkig heb je je eerste goede ervaring met de positieve methode. Je hond reageerde zoals jij wilde dat hij deed. En waarom? Omdat jij begrijpelijke taal voor hem sprak.
Ga zo door!!!! Vanuit Duitsland: een dikke pluim!
wat fijn dat je het zo goed oppikt
Super om te horen.
@Boots
Fijn dat de reacties in dit topic jullie weer hernieuwde energie geven. Ik hoop dat je blijft plakken op dit fijne leerzame forum en we jullie verhaal mogen blijven volgen. Als er vragen zijn hoop ik ze weer te lezen. Het valt niet mee om zo ineens je hele opvoedvisie 180 graden om te draaien. Neus lekker rond hier en geniet vooral van elkaar.
Hoi!
En ik heb dan misschien het succesverhaal dat je ook nog zocht, samen met alle tips.
Is wel al van een jaar of twintig geleden toen er nog anders met honden omgegaan werd. Ik haalde een een jaar oude windhondkruising uit het asiel. Die had een lastige start bij ons, luisterde niet en heeft eens iemand gebeten. Dus op een cursus, waar ervan uitgegaan werd dat elk probleem opgelost werd door te bewijzen dat je De Baas was, en niet zachtzinnig.
Het heeft ons bijna de kop gekost. Ik had slapeloze nachten en Wolf, de hond, stond op de nominatie voor euthanasie. Uiteindelijk kreeg ik de indruk dat zijn hele gedrag ingegeven werd door onbegrip en angst.Dat duurde lang, maar de ideeën van de professionals waren destijds anders. Er was in die tijd vrijwel niemand die er zo over dacht. Dus hield ik op met druk op hem te leggen. Hij kreeg buiten een muilkorf om en er werd beloond als het goed ging.
Ons contact werd beter, hij begon dingen te leren, hij werd meer beloond en leerde nog sneller. Na anderhalf jaar had ik een schat van een hond waarmee ik kon lezen en schrijven, want alle tijd die ik erin gestoken had betaalde zich uit. Wolf werd als voorbeeld genoemd bij twee KC's. Bij alle twee heeft hij een cursus gedaan die ons uiteindelijk niet veel meer opleverde dan dat hij het commando zit en af kende. Maar iedereen had wel zijn best gedaan, al was dat ook naar de inzichten van nu vanuit een verkeerd idee.En was hij het bewijs van het feit dat dat idee ook fout was.
Hier in het dorp praten mensen nog over Wolf. Eerst waren ze bang van hem, later zijn ze van hem gaan houden. Er zijn mensen die hem als een voorbeeld van een goede opvang beschouwen. Voor mij is hij altijd het voorbeeld geweest van wat we onze honden aandoen als we ze niet goed begrijpen en begeleiden.
De adviezen hierboven zijn naar mijn mening helemaal juist. Opvoeden vanuit vertrouwen. Niet vanuit dwang en straf. Geniet van de dingen die goed gaan en probeer de problemen op een duidelijke maar niet beangstigende manier op te lossen. Alle tijd die hij nu vraagt krijg je terug betaald in vertrouwen. En daar gaat het naar mijn idee om.
Succes!
@ Boots
Heel fijn om te horen dat je bereid bent het over een andere boeg te gooien!
En het is niet omdat je je hond opvoedt vanuit een liefde- en respectvolle ingesteldheid, dat je geen regels mag hebben.
Een positieve opvoeding is nog steeds wel een opvoeding, maar ze gaat uit van veel geduld, vriendelijkheid en wederzijds (!) vertrouwen.
Je hebt de pech gehad bij een hele slechte GT terecht te komen. Het is heel begrijpelijk dat je dacht dat zijn zienswijze ook de juiste was (tenslotte is ie toch een GT, nietwaar). Maar het fijne is dat je wel je mening kan herzien, en het dus nooit 'te laat' is. En uiteraard is het weer wennen voor jouw hond aan je nieuwe aanpak, en kan het best zijn dat je hond toch nog even wat onverwacht reageert. Maar concentreer je gewoon op je eigen ingesteldheid: probeer frustratie te onderdrukken, probeer niet boos te worden, en vooral: ga niet uit van wantrouwen. Leven met de hond is geen strijd tussen jullie, maar een zoeken naar harmonie. Als je dit kan voelen en in je houding kan uitstralen, zal je zien dat je al heel wat verder komt.
Bedenk zelf wat het woordje 'baas' voor jou inhoudt. Wat voor iemand zou je zelf als 'baas' of 'leider' kiezen?
Is een baas iemand die jou de hele tijd zegt wat je moet doen, of is een baas iemand die de tijd heeft genomen om je iets duidelijk te maken, waardoor je het voor de rest van de tijd snapt?
Stel: jij belandt in een omgeving die je niet kent, tussen vreemde wezens. Twee wezens zijn bereid je hun wetten, regels, normen en manier van leven aan te leren.
Het eerste wezen laat jou rustig kennismaken met z'n omgeving, leert je bepaalde handelingen of gedragingen aan. Als je niet begrijpt wat hij bedoelt, toont hij het nogmaals of zoekt hij zelf een andere manier om het je duidelijker te maken. Hij zorgt voor je, maar gunt je ook je momenten van vrijheid, gunt je ruimte. De dingen die je geleerd hebt, doe je samen en zo wordt het plezierig en leuk. Ook al spreek je niet dezelfde taal, je kan wel samen veel lol hebben. Doe je toch iets dat niet hoort, zal hij je erop wijzen, maar dit gebeurt niet vaak omdat hij zoveel tijd heeft gestoken in het aanleren van de gewenste dingen. Als er iets gebeurt dat je zelf niet kan inschatten, neemt hij het voor je op. Kortom, hij is je rots in de branding.
Het tweede wezen wil jou dezelfde handelingen of gedragingen aanleren. Maar als je niet begrijpt wat hij bedoelt, krijg je een por tussen de ribben. Als je geborgenheid zoekt, stuurt hij je weg. Hij vraagt dingen van je waar je het nut niet van inziet, die je niet begrijpt, maar weer krijg je een por of een tik. Je doet dan maar iets waarvan je niet weet of het goed is, maar waarvan je wel weet dat ie je dan tenminste met rust laat. Je gaat Wezen 2 zoveel mogelijk proberen vermijden. Je bent op je hoede.
Wie van de twee kies je zelf als 'baas'?
Wat wil 'luisteren' voor jou zeggen: is dit het opvolgen van bevelen, of is dit het juiste gedrag geleerd hebben?
Stel: twee mensen zitten in de zomer lekker te genieten van een fris biertje op een terras na een lange wandeling met hun hond. Baas 1 geeft zijn hond het commando om te gaan liggen. De hond doet dit meteen, hij gaat liggen. Maar na een paar minuutjes komt ie toch terug overeind. Hij krijgt weer het commando 'lig'. Hij gaat weer liggen. Maar hij is onrustig. Hij geeuwt. Hij hijgt. Hij piept. Waarom moet ie eigenlijk liggen? De baas wordt gefrustreerd en zegt 'stil'. De hond wordt nog onrustiger, want de baas wordt kwaad. Het is voor beiden niet echt fijn, daar op het terras.
Baas 2 heeft zijn hond geen commando geleerd, maar een gedrag. Hij heeft de tijd genomen om de hond te leren rustig te zijn in allerlei situaties. Baas 2 geniet van z'n pintje, en de hond wacht. Misschien zit hij, misschien blijft hij staan, misschien gaat hij liggen. Maar hij is rustig en wacht, want hij weet dat dit is wat de baas van hem verwacht. Als beloning krijgt ie van z'n baas een knuffel en een aai.
Mijn voorbeelden zijn natuurlijk zwart/wit. Maar ik geef ze gewoon even opdat je zelf even zou nadenken wat je eigenlijk van je hond verwacht. En hoe je hier zelf aan kan werken om dit te bekomen.
Ik wens je echt een reuze-fijne tijd met je hond toe!!!!!!!
Ik wil ook nog wel even reageren, ik heb zelf een herplaatser, formaat rottweiler vier jaar had ze in een asiel gezeten, ze kwam met muilkorf aan, viel buiten naar alles uit wat bewoog, gromde naar ons bij haar etensbak.
Vergeet even gewoon alle theorieen bedacht door ons mensen. Maar denk eens wat het voor een hond moet zijn: je wordt uit je vertrouwde omgeving gehaald (ook al was dat een rotasiel het was toch je thuis), je komt bij voor jou vreemde mensen in een vreemd huis, je moet gaan wandelen in een vreemde omgeving. Dat maakt angstig, onzeker, je weet niet waar je aan toe bent. Je zoekt een houvast, laat die mensen niet uit het oog, gaat voor alle zekerheid op hun voeten liggen omdat je doodsbang bent dat ook deze mensen ineens weer verdwijnen, of gewoon om ergens steun te zoeken. (het is bekend dat veel herplaatsers dit gedrag vertonen).
Belangrijk is om de hond vertrouwen te gaan geven in zijn nieuwe situatie, in zijn nieuwe mensen. Dit doe je door de eerste weken de hond lekker te laten wennen aan zijn nieuwe mensen en zijn nieuwe omgeving. De wandelingen hou je nog kort en saai, je houdt een bepaald dagritme aan, met vooral heel veel rust zodat de hond alle nieuwe dingen kan verwerken. Strenge commando's of bedreigende handelingen zoals de hond op de rug gooien of in zijn nekvel pakken horen daar niet bij. Daarmee win je het vertrouwen niet, je schaadt het alleen maar. Wel misschien een leuk (zoek)spelletjes samen doen, alles zonder druk, het moet leuk en ontspannend zijn.
Belangrijk is ook dat je de hond in alle rust door niemand gestoord laat eten, ook dat geeft vertrouwen en rust voor de hond.
Respect, regelmaat en rust, dat zijn de toverwoorden die je in je achterhoofd moet houden.
Ondertussen ga je dan de hondentaal leren, (zie de link over kalmerende signalen) en leren wat je hond tegen je wil zeggen, en nooit meer vragen dan dat hij aangeeft te kunnen. Zo krijg je een mooie vriendschap gebaseerd op respect en vertrouwen.
Zonde van die dure gt met zijn gevaarlijke achterhaalde methodes en theorieeen
Ik vergeet nog te zeggen, ga nooit de strijd aan, wil de hond aan je voeten liggen, vraag je af of hij op dit moment dit contact, jouw steun, misschien niet even nodig heeft en of het echt zo erg is dat hij daar ligt.
Wil je perse niet dat hij aan je voeten ligt, sta vrolijk op en begeleid hem vriendelijk naar waar jij hem wil hebben. In het begin is een lekker kluifje of een kong misschien een mooie afleiding.
Hier nog wat leuke/intressante links voor je
http://www.dogcity.nl/0-algemeen/artikelen/watisermetdominantie.pdf
http://kynoblog.com/artikelen/dominantie-theorie-om-het-gedrag-van-honden-te-verklaren-is-gepasseerd-station
Stop met de adviezen van de gd, je relatie wordt hier niet beter van, maar de hond zou jullie steeds minder gaan vertrouwen en dan heb je een nog groter probleem. Als je wil kan je ons dan een regio of woonplaats geven, mssn weten wij WEL een goede gd?
Wat betreft die gd die jullie hadden, stuur hem maar hier heen, ik heb nog een heel leuk hondje voor hem
Die lijst ken ik, maar ik ga liever op adviezen van andere af, ooit een gd hier gehad, ook erkend en erg goed aangeschreven, maar, ze was als de dood voor mijn hond en heeft me eigenlijk in de steek gelaten met een, hoe je het doet doe je het, dus ik mag geweld gebruiken om ergens te komen
Er zijn hier een heleboel mensen met veel ervaringen met gd's die op een goede en positieve manier werken
Hallo Allemaal,
Vanavond een ontspannen wandeling gemaakt...en met heerlijke farmfood trainings'koekjes' mee op zak...(hij trok al niet hoor, maar toch om het contact te versterken...iedere keer als hij bijvoorbeeld een kat zag,zei ik, heey kijk es!! hup koekje erin als hij keek...ha wat fijn zeg!!!
Nu, zit ik languit op de bank...en ja hoor...kijk ik tv...let even niet op hem...(we hebben een ander kleed in de kamer gelegd om het geen 'strafkleed'te laten zijn...gaat hij er zelf op liggen!!! Dus ik goedzo!!! en hup koekje erin...mmmm...nou ja het werkt...het grote begin is er denk ik en hoop ik...nu kijken hoe de maand verder zal verlopen...
(als ik me nu bedenk hoe ik dat vroeger met mn rotweiler x kelpy deed...nou eigenlijk ook zo...dus niet meer denken dat hij agressief is...en dat voelt veel fijner..
Ik hou jullie op de hoogte!!!
Nou zie je wel. Laat je zelf niks wijs maken door zo'n gedragsgestoorde therapeut.
Geloof me, het "kijk es" commando ga je zo ontzettend veel profijt van krijgen.
Als je nu al ziet hoe ontspannen voor jullie beide deze manier werkt, dan wil je toch nooit meer fysieke straf gebruiken?
Natuurlijk, je gaat nog wel tegen dingen aanlopen maar er zitten hier genoeg mensen met veel kennis die willen helpen. Als we dat niet kunnen dan verwijzen we je wel door naar iemand die het daadwerkelijk wel kan. Zonder geweld, zonder straf.
De eerste stap naar een prachtige vriendschap!
Tsja , ik ken 2 therapeuten aangesloten bij alpha die het voor mij helemaal zijn.
Ze hebben veel ervaring met grote rassen en ook met zoals men dat noemt zelfverzekerde agressieve honden. Het fijne is, dat ze een koppel zijn dus elkaar kunnen ondersteunen.
Ze zijn beide absoluut tegen fysieke straffen en staan mij altijd met raad en daad bij als ik het even niet meer weet.
Je wilt ranghoogste zijn en dan ga je op je rug liggen....het moet niet gekker worden...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dreigende houding bij comando /correctie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?