Bootsy,
Het lijkt alsof jullie al echte mega-sprongen in de goeie richting hebben gemaakt. Je mag trots zijn!
En neem hem maar lekker mee op weekend. Hij hoort er helemaal bij
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dreigende houding bij comando /correctie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Oh, lees nu je reactie over dat likken.
Laat je toch niet afschrikken door 1 reactie. Jij voelt zelf het beste hoe je hond veranderd is. Voelen de likjes prettig? Geniet er dan van! Je bent inderdaad net afgestapt van al dat wantrouwig denken, en kijk: het heeft duidelijk resultaat! Ga dus verder in die richting. Vertrouw je hond en geef hem de tijd om ook jou te vertrouwen en geniet van al die vorderingen en momenten dat je denkt: Waw! 't is toch echt een lieve hond!
Moet je maar es zien hoe er hier gelikt wordt:
http://www.youtube.com/watch?v=3hdUCzbCuYk&feature=player_embedded
Hoezo is likken nu ook al niet meer goed? Bijou was dol op mij onder lebberen, ik zag dat echt niet als markeer gedrag, juist niet..Meerdere honden die ik ken doen dat, komt op mij meer over als blijdschap/enthousiasme (of zout aan de huid).
@Bootsy; Kies de weg waar jij je het beste bij voelt, ik denk dat je al heel goed op weg bent door een aantal dingen niet meer toe te passen of te veranderen
Een aanvulling op Christel, Bora is ook een heerlijke likkepot. Het liefst zou ze mij helemaal afsabbelen maar dat doe ik toch maar niet. En Ze doet het ook bij andere honden. Ga lekker door want je hebt nu al resulstaat Geweldig toch?
En zoals ik al verwacht had: jullie zijn het hier op HP niet met me eens . Nou ja, prima wat mij betreft. Een hond doet nooit zomaar iets en ook likken heeft een betekenis. Dat hoeft niet per definitie direct een negatieve betekenis te zijn, maar extreem de andere kant op gaan met 'liefdeslikjes' lijkt me ook niet de goede conclusie. Honden markeren wel degelijk door met de tong geur achter te laten (zoals ook een moederhond bij de pups doet). De oren of voetzooltjes (handen en voeten dus) is in de meeste gevallen markering van de hond waarmee bij zijn geur op jou afzet. En dat kun je een probleem vinden of niet. Ik vind het wel een probleem want ik wil niet dat Dobber mij markeert met haar geur. Daarom word hier ook niet gelikt (daarbij vind ik het onhygiënisch maar dat is persoonlijk).
Trouwens, wat denken jullie dat aaien voor een hond is, zomaar fysiek contact? Echt niet, ons aaien is voor de hond ook een vorm van markeren, of je dat nu zo bedoelt of niet. En de hond kan dat accepteren (niks doen) of niet accepteren (over de grond gaan rollen om de geur kwijt te raken of bijvoorbeeld te gaan uitschudden). Dobber had er een handje van om alleen datgene uit te gaan schudden waar ik haar geaaid had. Dus al ik alleen haar kop geaaid had dan werd alleen de kop uitgeschud. Als ik daarna haar hele lichaam aaide werd haar hele lichaam uitgeschud. Kwijtraken van mijn geur dus terwijl het voor mij puur 'aaien' was. Voor ons mensen is likken al snel puur likken en kennelijk een uiting van liefde. Ik geloof daar niet in. Mijn mening .
@Dobber; Prima als dat jouw visie is, maar wat is er mis met markeren van de hond op jou, als dit inderdaad het geval zou zijn van het likken? Uiteraard heeft het likken een betekenis, een hond (en net zo goed wij mensen of andere dieren) zal niet zomaar iets doen. Naar mijn mening is likken een uiting van iets positiefs, dit is mij bijvoorbeeld nooit overkomen bij een hond die ik niet ken of waar ik geen band mee heb.
Inderdaad, Caitlin. En het is me ook nooit overkomen dat mijn hond zich gaat uitschudden als ik haar heb geaaid, zoals Dobber blijkbaar wel doet. Integendeel, de mijne biedt zowat haar hele lijf aan, want ze kan geen genoeg krijgen van mijn aanrakingen Dus volgens Dobbers visie van 'markeren' vindt mijn hond het dan net mega-fijn om mijn geur overal op haar te hebben. Ikzelf zie het helemaal niet als 'markeren' maar als genieten van elkaars aanrakingen.
Volgens mij zit er ook niet achter elk gedrag van een hond een 'bedoeling', maar kan het evengoed een 'emotie' zijn. Ik vind het zelf heel beperkend om gedrag als een lik, of een aai uit te leggen als louter 'markeren' of 'claimen', terwijl het voor mij eerder gaat om uitingen van verschillende emoties, die in elke situatie dan weer anders kunnen zijn. De ene lik is misschien een vorm van aandacht vragen, terwijl de andere een begroeting is, en weer een andere pure vriendschap.
Likken kan op vele manieren uitgelegt worden maar voor nu zeg ik een postieve ontwikkeling. Van grommen, uithalen, bijten, dreigen naar likken vind ik een zeer goede ontwikkeling.
Teveel likken kan er voor zorgen dat een hond in die emotie blijft hangen. Zelf zeg ik altijd een zinnetje op een neutrale toon zodat de hond weet/ervaart dat het niet hoeft.
Bij het gezichtlikken kun je je gezicht gaan afwenden zodat je een kalmeringssignaal maakt. Hier bij doet 1 van de cavaliers dit. 1 poot aan de linkerkant van mijn gezicht en de andere aan de rechterkant en ze reikt mij de hals toe en likt mijn mondhoeken. Nee zeggen helpt niet, aan de halsband vastpakken en naar beneden halen werkt ook niet. Maar mijn gezicht afwenden helpt wel, soms moet ik het meerdere keren doen maar dan begrijpt de hond het en gaat weg. Je zegt eigenlijk dat je geen kwaad in het zin hebt.
Ook bij honden van cursisten moet ik dit soms doen.
Enne niet weggaan hoor. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en Dobber heeft ook de nodige tijd gehad om met haar hond om te gaan. Ook jij mag die tijd hebben en als ik al zie wat je bereikt hebt .
Zeker heeft het likken een betekenis. Ik heb nog bij geen van mijn honden gemerkt dat ze ze iets anders bedoelden dan dat ze me heeel lief vinden. Vooral flatcoateds staan er om bekend. Als ze wat anders bedoelden zou ik een hoop problemen hebben maar dat heb ik niet en mijn honden hebben ook geen problemen. Zeker mag jij er anders over denken, maar ik zie het niet iets als niet goed.
Ik maak het hier regelmatig mee het uitschudden na aaien en dit vooral bij cursisten. Het is dan teveel voor de hond. De hond doet een oefening, baas beloont met goed zo en koekje en wil graag een aai over de bol geven. Het is dan vaak te veel en uit zich door schudden of druk doen of weglopen.
Ik laat de cursist in kwestie vaak bewust een keer aaien en daarna bewust niet en dan observeren we hoe de hond de aai ervaart.
@ Caitlin: Markeren op honden/mensen is een vorm van zeggen 'jij hoort bij MIJN roedel, jij draagt mijn geur en daarmee ben ik de baas over jou'. Markeren doen honden niet alleen in de omgeving, maar ook op elkaar, speeltjes e.d. Door de geur af te zetten op een balletje met de voetzooltjes zegt de hond eigenlijk van: dit balletje is van mij, ik mag daar mee spelen. Door te schuren langs de heg laat de hond geur achter met de vacht: dit is mijn terrein'. Als het gaat om andere honden of mensen is het vaak een vorm van bevestiging van een lagere rang van degene die gelikt/gewassen word. Het likken van Dobber was richting mij bedoeld als rangbevestiging van mij als zijnde lager dan haar (en dat ze mij in die positie zag heb ik meerdere keren goed kunnen merken). Hetzelfde zie ik tussen Rico en Dobber ook. Er word niet veel gelikt, maar als het gebeurt dan likt Rico Dobber en niet andersom (Rico is ranghoger). Dat maakt likken op zich niet negatief. Het hoort bij de samenleving van de honden, een vorm van communiceren. Ik denk alleen wel dat er te snel menselijke interpretaties aan vast gemaakt worden terwijl een hond vanuit hondse natuur gedrag laat zien. Dat kun je niet met onze menselijke bril bekijken. Likken kan ook verzorgend bedoeld zijn, maar zolang ik nog niet een bepaalde verstandhouding met Dobber bereikt heb ga ik niet het risico lopen dat ze bepaalde vrijheden krijgt waar ze niet mee om kan gaan (zoals mij likken).
Zoals ik al eerder zij hoeven jullie het niet met me eens te zijn wat betreft het fenomeen likken. Als jullie het willen zien als liefdevol oid dan is dat prima. Ik vind zoiets alleen je reinste onzin, liefde is alleen binnen mensen onderling of van mensen richting dieren. Nooit andersom m.i. Een hond is niet in staat tot een dergelijk 'hoge' emotie als liefde. Affectie misschien wel, maar liefde? Nee.
Ik ben wel benieuwd wat jij dan ziet in het likken van een hond. Puur zout likken oid?
@ Christel: Rico (reu van mijn broer) vind aaien ook wel leuk en lekker hoor . Maar alleen op de momenten wanneer hij bepaalt dat ik moet gaan aaien. Dan draait ie zich helemaal op de rug, poten ongegeneerd wijd open en de poten ingeklapt zodat ik er zo goed mogelijk bij kan. Als ik dan wegloop is er ook niks aan de hand. Als ik hem bij me roep en begin te aaien draait ie zich ook helemaal op de rug, hij geniet er van. Maar het verschil is wel dat als ik dan wegloop hij zich afschud om mijn geur kwijt te raken. Hij liet me begaan omdat hij aaien heerlijk vind, maar daarna maakte hij direct duidelijk dat hij niet gediend is van mijn geur. Ach, dat maakt me dan ook weer niet zo veel uit want zoveel heb ik niet met hem te maken . Dobber is wat dat betreft heel anders. Als ik haar aai blijft ze gewoon staan of liggen, die draait zich niet op de rug oid zodat ik haar nog beter kan aaien. Ander type hond dus.
@ Esther: daar heb je gelijk in, van grommen e.d. naar likken is beter. Het afwenden van je gezicht is trouwens eigenlijk ook al een correctie he... JIJ wilt het niet en je keert je gezicht af en je corrigeert eigenlijk de hond voor zijn gedrag.
@ Mimi: oh, ik had ook niet zo veel problemen met Dobber toen ze me nog wel vaak likte hoor. Maar dat had met veel meer factoren te maken dan alleen het likken. Honden zijn heel wat complexer dan wij denken.
@ Esther: Ik denk dat het ook gevaarlijk is om alles direct als 'het is teveel voor de hond' te bestempelen. Dat zijn in elk geval niet mijn ervaringen.
In mijn ogen is het geen correctie maar meer een jij en ik zijn oké maar de hond in kwestie denkt dat zij moet kalmeren omdat onze hoofden dichtelkaar zijn. En omdat een hond conflict vermijdend is likt hij of zij de mondhoeken. In hondentaal is dit aangeven, ik ben oké maar sommige honden gaan hier erg in door en dan mogen wij zeggen, nu is het genoeg maar dan in ook een conflict vermijdend signaal en dit kan het draaien van het hoofd zijn. Mocht dit niet genoeg zijn dan ga ik staan.
Hallo allemaal,
allereerst iedereen mag zijn/ haar eigen mening hebben...
moeilijkheidsgraad is wel dat je onzeker wordt, over de verschillende meningen...
Wat bij ons naar voren komt, is dat nu we 'de dreiging'die hij voelde bij alleen al het Nee zeggen...en waarvan wij dachten dat het 'onwil'van hem was...en daar 'als baas'op reageerden...bij ons niet goed is uitgepakt...
Onze gt heeft op het laatst nog wel gezegd: ok dit heeft voor deze hond niet gewerkt..
Nu wel WEL duidelijk voor hem, gewoon door dingen anders te doen , maar wel 'onze zin'krijgen...
Als hij nu ergens is waar het niet mag...tiolet .. douche...kunnen we hem 'terug'sturen hand plat in de lucht .....door wel op hem in te lopen...maar dan schuin...en langs hem kijken....hij gaat terug...(loopt achteruit omdat het smal is daar) en gaat zitten met open deur in de hal..en komt niet terug...
dus anders , maar wel wat wij willen bereiken...en zo denk je bij alles na..toen we alles (ook volgends de gt,in het niet goed bedoelen van de hond moesten zien...was er geen verbetering, kwa 'luisteren'..en nu in huis in ieder geval wel gelukkig..)
Heb ergens op een herderforum gelezen dat daar ook een onzekere hond...zo reageerde als die van ons...googlen..en die zag na het moment van likken in het gezicht...oook ineens verandering van gedrag...ik ga me misschien daar ook bij aanmelden, zodat ik in contact kan komen met deze persoon...natuurlijk is elke hond niet gelijk...daar ben ik me van bewust...maar misschien kan zij ook nog wat ervaringen delen...
Maar ik begrijp de verschillende meningen...en hoop ook dat het onderling netjes blijft op dit forum.....toch bedank ik iedereen die meedenkt...
Bootsy,
Ik hoop dat je nog wel meeleest hier, want we zijn allemaal wel benieuwd, welke ontwikkelingen jullie nog meer met elkaar gaan doormaken
Er zijn veel verschillende meningen, over hoe je het best met je hond kan omgaan..
Mijn ouste reu is een goedzak, en ik dacht dat ik echt wel wist hoe ik met honden moest omgaan (in grote lijnen ) Tot mijn Nino kwam..Mijn manier van opvoeden/begeleiden werkte niet bij hem.
Hij accepteerde o.a geen 'nee' van mij, en kon dan ook naar mij uitvallen.
Ik ging me steeds meer inlezen, en hoe meer ik las, hoe moeilijker het voor mij werd..
Ik zag door de bomen het bos niet meer Zoveel verschillende manieren, bij zoveel verschillende honden.
Ik heb bij verschillende 'theorieen' dat eruit gehaald, waar ik me goed bij voelde
Dat wel of niet goed vinden (likken), wat ik belangrijk vind..
Mijn honden moeten bijv. wel wachten voor de deur, maar mogen wel gewoon op de bank.
Is misschien tegenstrijdig, maar mijn honden doen het zo prima
Kijk naar wat jij wilt, en hoe je hond daarop reageerd.
Spikey likt bijna nooit, en als hij het doet is het een likje met het puntje van zijn tong
Nino is de hele dag aan het likken, en knabbelbeetjes geven
In mijn ogen is het echt niet 'de baas spelen'!
Nino geeft Spikey heel vaak beetjes, en Spikey is de baas!
Spikey geeft nooit beetjes aan Nino..
Misschien klinkt het raar, maar soms doe ik het na, op Nino ze hals.
dan 'knijp' ik met mijn vingertoppen, over ze hals, en hij vind het heerlijk!!
Dat doen waar jij goed bij voeld, en waar je hond goed op reageerd
Sorry voor het off topic maar Dobber leg dit eens uit? @ Esther: Ik denk dat het ook gevaarlijk is om alles direct als 'het is teveel voor de hond' te bestempelen. Dat zijn in elk geval niet mijn ervaringen.
Niet direct hoor maar na observatie van eigenaar en mijzelf.
Conclusie trekken doe jij ook. Zie pagina 3 van jou reactie.
Verder laat ik het hier rusten. Het is jouw woord tegen het mijne en mijn ervaringen is gebaseerd op jaren lesgeven en studie en met div. honden. Jouw ervaring is alleen met Dobber. En voor Dobber kan dit werken maar in haar antwoord kun je al lezen dat ze al een stap verder is. Ben daar blij om en ga niet alles afkraken en bekritiseren.
Voor de hond van ts heeft ze nu veranderingen gezien. Als je goed hebt gelezen is de slipketting er nu af en een andere houding van ts zorgt idd voor verandering en dat de hond tot bloei komt. Van elke verandering leert ts weer en dat is de bedoeling. Ook gaat ze naar de hondenschool voor begeleiding.
poeh... ik heb niet alles gelezen want... het is al laat en maandagavond
maar als ik het goed begrijp gaat het al vele malen beter... nou... super
wel wil ik een dingetje toevoegen... in iedere relatie, en dus ook de relatie met je hond, is het mogelijk om te gaan over-analyseren... en dat doet meer kwaad dan goed... dan ga je problemen zien die er helemaal niet zijn....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dreigende houding bij comando /correctie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?