Wat doe je als de door jou uitgezochte combinatie niet met elkaar wil paren
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekken: forceren of niet" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dekken wanneer een teef rijp is = aangeboren gedrag
Natuurlijk doet het dekken zelf geen pijn, maar dekken is niet zoiets als een kunstje doen. Het is geen gedrag dat je gaat aanleren of conditioneren (gedrag aanleren dmv beloning). Het is een aangeboren gedrag dat dus alleen wordt gedaan in nood (als de teef rijp is).
Natuurlijk wil een reu er nog eens op als de teef vruchtbaar is en hij er net op heeft gezeten.
De geur van de teef geeft weer de trigger voor het dekinstinct.
Gedrag kan aangeleerd of Instinctief zijn:
Aangeboren gedrag
Aangeboren gedrag is niet aangeleerd maar is erfelijk bepaald. Bijvoorbeeld: reflexen - instincten (overlevingsinstinct, moederinstinct).
Aangeleerd gedrag
Aangeleerd gedrag is gedrag dat ontstaat uit ervaring. Ervaring is individueel verschillend. Er zijn 8 soorten aangeleerd gedrag:
Gewenning als er niet meer gereageerd wordt op een prikkel
Leren door "trial-and-error" Ook wel proefondervindelijk leren genoemd. Dit is net zolang proberen totdat het lukt.
Inprenting Het dier kan alleen iets leren tijdens een bepaalde periode in het leven, de gevoelige periode zoals het zien, meteen na de geboorte, wie de moeder is
Inzichtelijk leren Gedrag vertonen dat in andere situaties is geleerd
Imitatie Nadoen
Motorisch leren Spierbeheersing
Klassieke conditionering Opvoeden; natuurlijke gedrag versterken of verzwakken door beloning en straf. Een al aanwezige reflex krijgt door leren een andere sleutelprikkel.
Operant/modern conditionering Kunstjes aanleren; onnatuurlijk gedrag aanleren door beloning en straf. Het gewenste gedrag wordt operant genoemd. De bekrachtiger is een belangrijk element van het conditioneren.
Verder kan gedrag worden onderverdeeld in vier groepen, namelijk:
Agonistisch gedrag
Dit omvat de gedragssystemen die te maken hebben met vechten en vluchten, imponeren en onderdanigheid, dominantie en submissie.
Het vechten leidt slechts tot weinig verwondingen, doordat de verliezende partij sterke sleutelprikkels uitzendt die de agressie van de sterkste remmen. Honden tonen in zo’n geval hun zwakste plek, namelijk hun keel; hiermee onderwerpen zij zich aan de winnaar, wiens agressie zo sterk wordt geremd dat hij niet bijt.
Territoriumgedrag
Een territorium is een tegen soortgenoten verdedigd gebied, hetzij door een individu, hetzij door een sociale groep. Het is een gebied om in te wonen, voedsel te zoeken en de jongen te verzorgen. Een territorium wordt verkregen en behouden door te vechten. In het eigen territorium 'voelt een dier zich sterk'. Hierdoor overheerst in het agonistische gedrag de agressie. Buiten het territorium overheerst de neiging tot vluchten. Op de grens is er een levensgrote kans op een inwendig conflict. Het territorium wordt vaak afgebakend, bijvoorbeeld met een geurvlag: urine (huishond, tijger), of met merktekens (bruine beer).
Sociaal gedrag
Communicatie is het uitwisselen van prikkels of signalen. Een signaalhandeling is een handeling die bedoeld is om het gedrag van soortgenoot te beïnvloeden. Het sociale gedrag van dieren, vooral in evolutionaire zin, is onderwerp van de sociobiologie.
Conflictgedrag
Conflictgedrag ontstaat als er gelijktijdig verschillende gedrags(deel)systemen worden geactiveerd. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen:
gedragsremming. Het gedrag waar het dier mee bezig is, wordt geremd door de activering van het tweede gedragssysteem: waaierend stekelbaarsje gaat baltsen als er een kuitrijp wijfje verschijnt;
ambivalent gedrag. Het dier gaat iets doen wat een mengsel is van twee gedragingen: het dreigen van het stekelbaarsmannetje is een mengsel van vechten en vluchten;
overspronggedrag. Het dier gaat iets doen uit een derde gedragssysteem, veelal het verzorgingsgedrag: oversprong-poetsen bij eenden, zandhappen bij de stekelbaars, achter het oor krabben bij mensen;
omgericht gedrag. Dreigende zilvermeeuwen trekken grassprieten uit de grond, vader slaat met zijn vuist op tafel en niet op het gezicht van zijn kind.
Gedragsketen
Vaak brengt het uitvoeren van een gedragselement een dier in een nieuwe prikkelsituatie voor een volgend gedragselement, dat op zijn beurt weer een prikkelsituatie veroorzaakt voor een volgend gedragselement. Er is dan sprake van een gedragsketen.
Het baltsgedrag van de driedoornige stekelbaars is interactief: de handeling van het ene dier is een prikkel voor het andere, de reactie is weer een prikkel voor het eerste.
neem een mannetjesleeuw die een nieuwe groep leeuwinnen overneemt. eerste wat die doet ,is de jongen van zijn voorganger vermoorden.
waarom??? leeuwinnen worden sneller terug krols, dus zij kunnen sneller hun genen doorgeven. niets van gevoel hoor. Zonder genade vermoord. Niet voor dat positieve gevoel van het dekken te kunnen ervaren.
Mijn reu was ook onhandig in het begin. Kwam klaar ook in zijn zoektocht.
waarom deed hij dan toch verder tot hij 'het' gevonden had? Zijn positieve gevoel had hij toch al gehad hoor.
Ik heb maar één reden hoor. Puur productief. Ik laat dekken in de hoop op een bevruchting. (bij een hond toch, de andere diersoorten zijn puur economisch; Geen dracht kan immers maar één maal vergeven worden, indien niet drachtig te krijgen, wacht de dood)
biologisch aangetoond? Ik doe enkel maar wetenschappelijke onderzoeken. Gebaseerd op concrete feiten, niet op hersenspinsels.
Aangezien alles wel gezegd is over dit onderwerp vinden we het tijd worden om dit topic te sluiten.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekken: forceren of niet" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?