Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De hype van tegenwoordig, ergenis.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb niet alles doorgelezen.
Ik heb Troy ook laten castreren en ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb destijds lang getwijfeld totdat er een keer een klant met een loopse teef in de dierenwinkel kwam waar ik werkte.
Troy was de hele dag van slag, liep te piepen en kon zijn draai niet meer vinden.
Toen heb ik de knoop doorgehakt, want ik wou dat hij gewoon los kon blijven lopen in de winkel.
Ik heb wel gewacht totdat hij een jaar was.
Indy is nu 9,5 maand en als zij een keer loops is geweest en ze is ouder dan een jaar dan laat ik haar ook helpen. Ik wil geen risico lopen op een nestje.
En dat risico loop je niet alleen doordat je zelf even niet oplet, maar er lopen hier genoeg reuen los.
Rover is vanmiddag gecastreerd, nu nog kijken wat ik met de teef ga doen.
Probleem is is dat ze van een groot ras is, dus eerder kans op incontinentie e.d.
Maar van de andere kant ontloop je het risico op baarmoederkanker, tumoren en meer van die ellende. Echter moet je dat dan wel uiterlijk na de 2e tot 3e loopsheid doen, achter schiet je er nog geen moer mee op.
Maar... ze is pas volgroeid en stabiel van karakter als ze de leeftijd van 3 jaar! bereikt...
Dus... Dilemma, dilemma, dilemma
Ik heb dit topic ook niet helemaal gelezen, maar ik heb wel begrepen dat er nogal veel ophef is over dit onderwerp. Dat je niet in een gezonde hond moet gaan snijden.
Ik heb mijn hondje Pippin een paar weken geleden laten castreren. Niet om medische redenen, maar puur voor het beestje zelf en de dieren en mensen in zijn omgeving. Ik twijfelde eerst of ik hem wel of niet zou laten castreren, maar ik heb de knoop doorgehakt nadat hij een paar nachtjes bij mijn ouders gelogeerd heeft. Zij hebben een (ongesteriliseerde) teef, en ookal was ze niet loops, Pippin moest er de hele dag door bovenop. En niets hielp, je kon hem wel wegduwen, bestraffend aanspreken, proberen af te leiden met een lekkere kluif en een tijdje vasthouden, maar zodra hij de kans kreeg ging hij er weer bovenop. Met als gevolg dat hij de hele dag straf kreeg en de teef hem de hele door dag afsnauwde. Ik kan me niet voorstellen dat ik slecht bezig ben geweest door hem te castreren, want nu heeft hij die overdreven seksuele drang niet meer. En vorige week kwamen mijn ouders bij mij op bezoek met hun teefje en ze lagen lekker tegen elkaar aan op de bank en ze hebben zelfs een beetje met elkaar gespeeld, (wat erg bijzonder is, want de hond van mijn ouders heeft de eertse 4 jaar van haar leven in hokjes geleefd en weet bijna niet eens wat spelen is)
Al mijn honden zijn gecastreerd of gesteriliseerd. En ik heb er absoluut geen spijt van!
Geen zorgen over mijn reuen die andere teefjes lastig vallen, en mijn teefjes die zwanger raken of iets krijgen zoals mamma-tumoren etc.
alle 6 honden kunnen spelen en ravotten met elkaar en met vreemde honden zonder dat er hormonen in de weg zitten.
met uitlaten kan ik gerust mijn honden los laten lopen.
Daarnaast zijn er pups genoeg in de wereld, genoeg die zijn gedumpt, vermoord of op straat moeten leven omdat er niemand is die voor ze kan/wil zorgen
Jentho wordt niet gecastreerd omdat hij totaal niet dominant is en ook geen behoefte heeft om echt op ieder plekje te vlaggen, hij benadert iedere Reu gewoon rustig en bespringt nog geen enkel teefje, maar goed hij is ook nog maar 9 maanden...
Elah is een ander verhaal, sowieso om een nestje te voorkomen iets wat ik veel kwalijker vind omdat er al genoeg hondjes zijn, maar dat is mijn gevoel erover, maar ik heb nu al van 3 diernartsen gehoord dat het voor een teefje medische voordelen heeft om geholpen te worden, veel minder kans op kanker etc, dus in het geval van een teefje sta ik er volledig achter..
Teefjes worden nog altijd niet zomaar zwanger, daar is iets voor nodig, moet iets voor gebeuren!!
De baasjes van teefjes kunnen het teefje hiervoor in bescherming nemen en 2x per jaar 3 a 4 weken heel goed opletten, de teef niet samen laten met een reu, niet alleen buiten laten, aanlijnen en dus niet los laten lopen..
Maar het is 2x per jaar ff wat meer opletten, meet tijd/ energie erin stoppen en hoeft er niets te gebeuren!!!
castratie teef,
Voordelen
Als de ingreep voor de eerste loopsheid, op 6-7 maanden leeftijd, wordt uitgevoerd is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren enorm verkleind.
Geen loopsheid meer. Niet meer 2 X per jaar de hond 3 weken tijdens de loopsheid aan de lijn ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking voor mij geen echte rede
Suikerziekte komt vrijwel alleen voor bij oudere ongecastreerde teven.
Baarmoederontsteking komt vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor bij oudere teven. Dus ook al wordt bij de castratie de baarmoeder niet verwijderd dan is de kans op een ontsteking vrijwel nihil. Dit komt omdat herhaalde hormoon cycli bij ongecastreerde teven een blijvende verandering in het baarmoederslijmvlies teweeg brengen waardoor een verdikt slijmvlies ontstaat met vele cysten erin. Dit maakt de baarmoeder gevoelig voor infectie.
Geen kans op schijndracht. Schijndracht kan zich 2 maanden na de loopsheid ontwikkelen. Dit leidt tot ongewenst gedrag, namelijk piepen, onrust, graven, slepen met knuffels en melkklierzwelling.
Een onzekere teef kan zekerder worden.
Nadelen
In een klein percentage van de honden treedt na verloop van tijd urine-incontinentie op na de sterilisatie. Dit zou met name gelden voor grotere rassen. Honden produceren na de ingreep geen oestrogeen en progesteron meer. Door de afwezigheid van oestrogenen wordt de sluitspier bij alle teven slapper. Over het algemeen is dit met medicijnen goed te ondervangen.
De kans op overgewicht neemt toe. Het is zinvol gecastreerde teven bewust minder te voeren en voldoende lichaamsbeweging te geven.
Langharige honden krijgen vaak een pluiziger en doffere beharing. Dit is geen fraai gezicht maar voor de hond is dit uiteraard geen probleem.
Sommige teven worden na de ingreep wat feller/scherper van karakter. Het wordt daarom wel eens afgeraden om felle of dominante teven te castreren. Zeker als dit gedrag zich al op de leeftijd van 6 maanden voordoet of jonger.
Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee.
Conclusie
Concluderend heeft uw teef na castratie zeer veel minder kans op tumoren, geen kans meer op baarmoederontsteking en een verwaarloosde kans op suikerziekte. Zij heeft wel een verhoogde kans op incontinentie, overgewicht en een wat pluizige vacht. In gedrag kan de teef wat pittiger worden.
Castratie van de reu
Voordelen
Voorkomt weglopen als er loopse teefjes in de buurt zijn (geweest).
Voorkomt het veelvuldig snuffelen, kwijlen en het oplikken van urine van teefjes. Is niet of in ieder geval minder geïnteresseerd in loopse teefjes. Is mooi meegenomen want een hond die heel veel last van zijn hormonen heeft geeft het ook een stukje rust in zijn lichaam
In de meeste gevallen verdwijnt de voorhuidontsteking. Dit is een etterige ontsteking van de voorhuid, die bij elke reu aanwezig is.
Er kan geen teelbalkanker ontstaan.
Voorkomt de op oudere leeftijd (meestal vanaf 5 jarige leeftijd) veel voorkomende goedaardige vergroting van de prostaat. Het voorkomt echter geen prostaatkanker.
Voorkomt in 90 % van de gevallen dat peri-anaalkliertumoren terugkomen. Peri-anaalklieren zitten rondom de anus. Het zijn niet de twee anaalzakjes. vind ik best belangrijke argumenten
De reu wordt minder dominant (=minder overheersend). Veel reuen zullen minder snel gaan vechten met een andere reu.
Let op: Hoe langer men wacht met castratie als de hond agressie naar andere honden vertoont, hoe minder effect castratie op het gedrag zal hebben. De agressiviteit is namelijk een gewoontegedrag geworden, zeker als de hond veel overwinnaars ervaringen heeft gehad.
Is minder geneigd zijn territorium af te bakenen ( ofwel in huis zijn poot op te tillen). Ook zal hij buiten minder vlaggen (tegen elk grassprietje en boom plassen).
De hond zal minder geneigd zijn op kinderen, tegen een kussen of een been van de visite te gaan rijden (=dekgedrag).
Voorzover dominant gedrag samenhangt met de mannelijke hormonen, bijvoorbeeld agressiviteit tegenover andere reuen of agressief beschermingsgedrag, kan castratie een hulpmiddel zijn om het ongewenste gedrag te verhelpen. Maar het is meestal niet een afdoende oplossing.
Castratie is overigens geen oplossing voor gedragsproblemen die het gevolg zijn van een minder consequente opvoeding. Als de reu thuis de baas is geworden is het aan te raden de hulp van een gedragstherapeut in te roepen
De meeste honden krijgen meer trek in eten en worden van de dezelfde hoeveelheid voer makkelijk dik waardoor ze slomer kunnen worden. Dit kan voorkomen worden door de hond minder te eten te geven en meer te laten bewegen.
De gecastreerde reu kan aantrekkelijk worden voor andere (intacte) reuen. Gecastreerde reuen kunnen elkaar gaan berijden.
Een onzekere reu kan nog banger worden, waardoor zijn gedrag om kan slaan in angstagressie.
De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden.
In uitzonderlijke gevallen kan door het wegvallen van de mannelijke hormonen urine-incontinentie optreden. Dit kan op oudere leeftijd ook zonder castratie ontstaan.
Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee.
Conclusie
Wanneer de reu niet ingezet wordt als dekreu is het aan te raden om uw reu te laten castreren. De nadelen zijn miniem. De voordelen zijn echter veelvuldig: U voorkomt hypersexueel gedrag, en het overmatig markeren. De reu kan minder dominant worden, en gevechten vinden minder plaats. Als tussenoplossing zou u kunnen kiezen voor een GnRH implantaat.
Voor een aantal van bovenstaande punten vind ik het een uitkomst dat er een GnRH implantaat bestaat hierdoor kun je in ieder geval zien wat het gedrag zou zijn na een castratie.
Denk dat iedereen wel het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes kent, maar hoe goed jij ook op je loopse teef let een ongeluk zit in een klein hoekje dat soort topics hebben we hier ook al meerdere malen voorbij zien komen hoeveel energie en tijd mensen er ook instoppen.
Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal en ook bij de mensen die het hardst schreeuwen mij overkomt dat nooit dat weet ik nu wel uit ervaring!!!!
Ik heb 2 reuen en een teef en hoef geen puppies, daarom zijn ze allemaal geholpen. Daarnaast stempelde Bartus verschrikkelijk, dat was echt vies.
Ik ent mijn honden eens in de 5 jaar ongeveer. En ben sinds kort helemaal over op KVV.
Castratie en sterelisatie vind ik een uitkomst. Tevens voorkom je bij teven baarmoederontstekingen en dergelijke.
Ik vind het vaak zo lekker dubbel hier.
Als mensen twee honden hebben een reu en een teef en er komt een vraag over vervelend gegrag tijdens loopsheid dan wordt er direct geroepen dat een van de twee geholpen moet worden of dat dat allang gedaan had moeten zijn...
En dan nu dit weer......
Sorry maar ik zie het probleem van laten helpen niet.
Ik heb hier drie reuen en drie teven.
De oudste reu is geholpen met 8 maanden omdat deze stamboomloos is, ik toen niet de mogelijkheid had om ze drie weken uit elkaar te houden.
De dierenarts vroeg me of ik hem niet beter kon laten uitreuen maar toen ik mijn verhaal uitlegde vond hij het verstandig om het al te doen, hij heeft er niks mee geleden als dat hij minder eet als onze intakte reu.
De andere reu is geholpen omdat hij voor de fok wegens gezondheid redenen niet gebruikt kan worden tijdens een andere operatie heb ik hem meteen laten helpen om ongelukjes te voorkomen, hij was toch onder nacose.
En wat is dit voor deze hond een stuk prettiger met twee intakte teven in huis is hij lang niet meer zo gefrustreerd tijdens de loopsheden.
Wat heeft hij ermee geleden, hij markeert een heel stuk minder en eet wat minder verder helemaal niks!
Mijn oudste teef is geholpen, omdat zij voor de tweede keer een baarmoeder ontsteking had, ik heb meteen alles laten verwijderen.
Zij kan gewoon het hele jaar mee naar de trainingen, geen gedoe meer met wandelen tijdens de loopsheid en dat vooral met honden van anderen.
Wat heeft ze ermee geleden, haar vacht is niet meer zo mooi maar verder helemaal niks!
Onze nog intakte reu heeft het zwaar tijdens de loopsheden van de dames.
Niet eten, de hele dag opgewonden, weinig slapen en vooral gefrustreerd omdat hij er niet bij mag.
Het liefst zou ik hem ook laten helpen voor hemzelf maar helaas verdraagt hij de narcose niet.
Teefjes worden nog altijd niet zomaar zwanger, daar is iets voor nodig, moet iets voor gebeuren!!
De baasjes van teefjes kunnen het teefje hiervoor in bescherming nemen en 2x per jaar 3 a 4 weken heel goed opletten, de teef niet samen laten met een reu, niet alleen buiten laten, aanlijnen en dus niet los laten lopen..
Maar het is 2x per jaar ff wat meer opletten, meet tijd/ energie erin stoppen en hoeft er niets te gebeuren!!!(quote)
Hoe durf je dit te schrijven,vooral dat effe opletten en wat tijd er in steken.Weet je wel waar je het over hebt.Ik zeg het weer zolang je geen hond in huis hebt is het makkelijk praten en oordelen.
Vroeger zei ik altijd ,zoals mijn vriendin haar kinderen opvoed,zo zal ik het nooit doen, kompleten onzin ik wist niet waar ik het over had,tot het moment dat de kinderen er zijn. Dan kom je dingen tegen waar je niet aan gedacht had.
Nou niet om het een of ander maar ik heb 2 teefjes en ben het eigenlijk wel met haar eens.
Als jij als baas zijnde reuen zoveel mogelijk vermijd, weg blijft op plekken waar een loopste teef niet hoeft te lopen, de teef altijd aangelijnd laat de weken dat ze loops is en gewoon niet hele lange wandelingen gaat doen wordt je teefje niet zomaar zwanger.
Immers zal er eerst een reu bij moeten komen en geloof me die komen niet bij mijn teefje op het moment dat ze loops zijn daar ben ik zelf bij.
Ze komen zelfs niet zonder toezicht in mijn eigen tuin als ze loops zijn terwijl die is afgesloten je weet het immers nooit.
Buiten de hele discussie over wel of niet.
Op dit moment, wordt ik echt helemaal kriegel van de opdringerige reuen in het losloop gebied.
Zal wel aan het jaargetijde liggen zal ik dan maar zeggen. Het is al twee keer raak geweest dat er een gevecht is geweest met Tobias. Hij ruikt waarschijnlijk erg lekker,,,zelfs een hondje die hij kent, ging hij mee in gevecht. Het baasje zegt dan tegen mij laat ze maar...is wel even goed voor mijn reu...hij heeft het echt op zijn heupen...ja doeg, ik ken Tobias en moet dan ook nog ingrijpen ook...vraag ik is het een intacte reu...baasje ja. Dan loop ik maar door, heb geen zin in discussies.
Of je nu wel of niet castreerd om wat voor reden dan ook, het zal me nu echt een zorg zijn...als ik me maar niet hoef te ergeren aan de hitserige reuen. Houd ze lekker bij je als ze andere honden lastig vallen.
ik heb 2 reuen lopen waar van alle bij niet geholpen dus heb er wel voor gekozen om mijn yorkshire terrier te laten helpen dat is toch niet zo gek???
Wil niet op me geweten hebben dat mijn arme meisie door 2 grote mannen gedekt word.
Dus is het gemak zucht?
Nee vind ik niet doe het voor de bestwil voor mijn meisie sommige mensen hebben wel degelijk een reden om ze te laten helpen.
Bijv. als je hond een continue druiper heeft bijv.
Is zielig voor de hond en dan kiezen veel mensen wel om hun reu te laten castreren.
Of het tegenwoordig een hype is?
25 jaar geleden liet ik mijn honden ook al castreren.
Lekker makkelijk,geen gedoe met loopsheden,hitsige reuen die dagen niet meer willen eten....
Waarom ze intact laten? het geeft een hoop ongemakken,zowel voor baas als hond die niet mag
toegeven aan zijn natuurlijke instincten,alsof dat zo fijn is voor een hond.
De honden waar ik over nu praat waren bouviers en zijn ruim 14 jaar geworden in goede gezondheid.
Mijn staffords zijn ook allebei geholpen,geeft rust in de tent,ik hou ze niet gescheiden en op
die manier hebben ze veel aan elkaar,spelen,slapen,eten. Is best gezellig voor hun en ze hebben
geen last van hormonen.
Ok, zwaar onderwerp precies.. Mila is nu juist voor het eerst loops, en vind dat helemaal niet erg, dat wist ik op voorhand. Nu wil ik eigenlijk zo'n klein beestje helemaal niet laten opereren, maar bij mij zou de enige reden zijn dat de kans op tumoren vermindert.. Ben dus heel erg aan het twijfelen en er zijn zoveel voors en tegens dat je niet meer weet wat het beste is voor je hond, want daar draait het uiteindelijk toch om, de rest telt niet voor mij..
En indien je het wel doet, wanneer dan?? Daar zijn zoveel verschillende theorieën over, je weet niet wat te geloven?
@ Valerie dat is helemaal waar wat je zegt.
Het is eigenlijk netzoals met brok en kvv/nrv/barf ieder heeft zijn eigen overtuiging.
Ik zeg altijd ga je inlezen over het onderwerp en maak dan je eigen waarheid ervan.
Ik vind het risico van voor de eerste loopsheid en na de eerste loopsheid qua tumoren te minimaal om het te doen daar ik liever heb dat mijn teef stabiel en volwassen is.
Nu is dat bij jou al niet meer aan de orde dus moet je gaan bedenken of je het waard vind om je hond te laten helpen.
Als je dit besluit dan zou ik het persoonlijk weer voordat ze 2,5 is laten doen aangezien je ziet dat daarna het risico groter wordt op tumoren.
Maargoed met alles is het je hebt mensen die linksom gaan en rechtsom of dit nou over honden gaat, mensen gaat etc.
Nee, ik veroordeel niet de keuzes opzich van wel of niet opereren want iedereen moet het zelf weten en maakt zijn/ haar eigen keuzes en beslissingen, punt.
Wat ik de hele tijd probeer te zeggen..
Ik heb de verkeerde woorden gebruikt voor de titel van dit topic.. het is geen hype want het werd altijd al gedaan.
Ik probeer al meerdere mijn allereerste bericht beter uit te leggen..
Wat ik hiermee wil zeggen is, dat iedereen eigen beslissingen maakt.
Vele mensen hier op HP, maken die keuze weloverwogen; voor en nadelen tegen elkaar afwegen, informeren bij verschillende bronnen etc..
Er zijn echter ook mensen (niet aanwezig op HP) die dit niet zo aanpakken en nu het in het hoofd hebben en morgen opereren, verder niet in verdiept enzo.. snappen jullie..
Ik wil alleen maar zeggen..;
"ik vindt dit jammer" .. meer niet..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De hype van tegenwoordig, ergenis.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?