HondenPage baasje Romi & Taro
Wat schreven de vrienden van Romi & Taro op het forum
Eliane schreef in
Puppy slaapt 's nachts ineens niet meer door!
Het is niet zoals met baby's, die uiteindelijk volledig doorslapen.
Honden zijn polyfasische slapers. Dat wil zeggen dat zij hun slaap is stukjes nemen, nl. verdeeld over 24u.
Eliane schreef in
Lastige pup/ slechte opvoeder
" Beste forum lezers, We hebben al vele jaren honden; bijna allemaal als pup bij ons gekomen. Eigenlijk hebben we tot nu toe nooit problemen ondervonden bij de opvoeding, tot nu dus. Sinds twee jaar hebben we een Ierse Setter teef, schat van een hond, goed gehoorzaam, maar wij hoeven geen slaafse hond. Sinds twee weken hebben we er een Engelse Setter bij. Een forse pup met bakken aan energie. Het zindelijk maken gaat prima, hij heeft moeite met NEE, maar goed hij is pas 10 weken. Maar hij heeft wat eigenaardige trekjes die wij nog nooit hebben ervaren. Ten eerste bijt hij, uit speelsheid in ons gezicht. Slaan is uit de boze, maar we moeten hem optillen om hem in de tuin te zetten en met zijn 10 kilo heb je daar twee armen voor nodig. Ik probeer dan een oor vast te houden, maar op enig ander moment dat hij in de buurt van je gezicht kan komen doet hij het ook. Uiteraard corrigeren we hem met foei en geven we hem een alternatief om mee te spelen, maar hij blijft het doen. En het tweede “ probleem” en tevens het ergste is dat hij met name ‘ s avonds helemaal door het lint gaat. Kennelijk loopt zijn bekertje over want er is niets meer met hem te beginnen. Hij haalt werkelijk de gekste dingen uit en vernielt alles wat binnen zijn bereik komt. Uiteraard proberen we hem rustig te krijgen , met een Kong, een knabbel waar hij even zoet mee is etc. Als we hem in zijn bench zetten, wat hij normaal geen probleem vindt, dan gaat ie helemaal door het lint en plast in zijn bench terwijl hij net daarvoor buiten heeft geplast. Uiteraard ontsmetten we de bench en krijgt hij een schoon kleed. De ene keer duurt het 5 minuten maar soms ook een dik uur voordat hij eindelijk in slaap valt. Omdat dit hondje kennelijk zijn grenzen niet kent, hebben we een strak schema en proberen we hem niet teveel te laten spelen en wandelen, maar dan moet de andere hond of de kat het ontgelden of de meubels. Wat doen we verkeerd ?? "
Hugo Verschoor
hij heeft moeite met NEE....Aan de ene kant heb je de mens en aan de andere kant de hond. Of je nu nee of spinazie zegt? Je pup gaat het echt niet weten. De NEE is iets wat ook moet aangeleerd worden. Als men alleen nee op een strenge zegswijze gebruikt gaat de hond wel leren dat die nee niet positief is. Maar hij weet niet echt duidelijk wat er verlangt wordt. Als je morgen in een bedrijf terecht komt waar men alleen de Chinees taal spreekt en men staat boos tegen je te roepen dan ga je wel snappen dat ze boos zijn. Maar daar is alles dan ook met gezegd. Want je weet nog niet wat er nu van jou verlangt wordt. Idem voor jouw pup.
Ten eerste bijt hij, (uit speelsheid) in ons gezicht. Hier heb je een link, een opname van jonge pups in omgang met elkaar.
"Bijten" hoort ook bij het gedrag. Er zijn heel wat soorten "gedrag". Het Ethologische gedrag van honden. Hun natuurlijk gedrag, geprogrammeerd door de genetica. Je hebt dan het gewenste gedrag van de mens uit bekeken naar de hond toe. Maar daar zit wel een heel groot verschil op. Het is eigen aan de pup dat die hapt. En als jouw gezicht vlakbij is...auwch! Het hoort bij de hond zijn natuurlijk gedrag. Maar die vlijmscherpe haaientandjes zijn dan ook wel niet aangenaam wanneer je kaak of neus er tussen zit.
we moeten hem optillen om hem in de tuin te zetten.... Hebben jullie geen versie gekregen waar pootjes onder staan? Zo eentje dat al kan stappen?
Welk "probleem" jullie ook ervaren. Is het gewoon, dat gedrag dat niet gewenst is op een positieve manier wordt omgezet naar gewenst gedrag. Dus als jullie pup iets doet wat jullie niet willen...verg je de aandacht naar wat wel ok is. En aangezien de meeste honden voedselgericht zijn kan je met gezond en lekkers vrij snel hun aandacht krijgen. Zoals bvb stukjes gekookte kip. En als je die telkens voor je pup legt en tegelijk richting tuin gaat, zou het mij verbazen dat die niet volgt. Of hij zou vrij angstig moeten zijn. In het begin ga je heel veel lekkers moeten gebruiken. Je geeft hiermee aan JA! dat is wat ik graag wil....flinke jongen. Uiteindelijk kan je die frequentie/hoeveelheid afbouwen. Maar hou steeds iets bij de hand als goede beloning. Al geef je uiteindelijk nog maar één stukje.
wat hij normaal geen probleem vindt, dan gaat ie helemaal door het lint en plast in zijn bench Ook hier is er een groot verschil tussen wat er echt is en hoe wij het interpreteren. Een bench is iets dat bij velen van ons ingeburgerd is, als: zorg voor een veilig plekje voor je hond. Tja ik heb er hier momenteel 6 rondlopen en heel mijn huis is een veilige plek. Als ik jou dagelijks ettelijke uren opsluit in een plekje niet groter dan het toilet. Ik geef het je zwart op wit dat je op een bepaald moment knetter of zwaar gefrustreerd zal worden. Ook bij honden is dat zo. Ik hoor dan wel dikwijls Ja maar: mijn hond vindt dat wel leuk....jou hond leert dat het geen andere keuze heeft. En sommige ondergaan het opgesloten worden heel stilletjes en andere tja dan kan van zachtjes protesteren naar bijna alles afbreken gaan.
Je pup vindt het duidelijk niet ok om opgesloten te worden. Ik begrijp dat mensen dit ook doen om te voorkomen dat hun huisraad volledig verdwijnt in de versnipperaar van haaientandjes. Maar er zijn alternatieven waar beide partijen zich kunnen in vinden. Een kamer, bvb de keuken waar de pup kan verblijven. En waar voldoende materiaal aanwezig is dat mag gesloopt worden. Dat ze hun stress kunnen afreageren. En stress is er zeker! Wij als volwassenen zijn al lang vergeten dat het daar buiten zo'n enorm grote drukke lawaaierige angstaanjagende wereld is. Maar voor die pups is het echt wel heel indrukwekkend in onze huidige maatschappij. Zoveel indrukken op zo'n korte tijd.
En waarom ervoor zorgen dat ze spullen hebben die ze mogen "stuk bijten". De manier waarop ze dat stuk bijten is net zoals in het wild een prooi opeten. Door die specifieke handelingen en bewegingen? Worden er via de hersenen/klieren stoffen aangemaakt waarvan de hond rustig wordt. Karton is daar een heel dankbaar materiaal voor. Zoals eierdoosjes. Tegenwoordig bestaan zo'n doosje al voor de helft uit gras..... En zo leer je jouw pup om zich te ontspannen. Als mens gaan we roken, snoepen, wandelen, naar de sauna....enz om te kunnen ontspannen. Ook honden zijn graag ontspannen in een wereld vol prikkels.
kennelijk zijn grenzen niet kent. Er is een verschil tussen grenzen die een mens oplegt. En natuurlijke grenzen. De natuurlijke kent die wel. Die van de mens? Neen. Dat is iets wat wij hen moeten aanleren met begrip, geduld en kennis van hoe een hond in elkaar steekt. Want zonder het te beseffen voorkomen wij met onze manier van denken dikwijls dat de hond zijn natuurlijk gedrag kan uitoefenen. En ontstaat er een onevenwicht.
strak schema en proberen we hem niet teveel te laten spelen en wandelen. Het is een pup. Een pup van 10 weken oud!
Je gaat een baby van een half jaar toch ook nog niet leren fietsen? Er is zoiets als Less is more. Teveel op te korte tijd, zorgt niet echt voor een evenwicht. De pup heeft zijn eigen ritme. Net zoals mensen-baby's. Zorg dat die ruimte heeft waar hij kan rennen als hij wilt. Een ruimte waar er niets verkeerd kan lopen. Of sluit de deuren af met kinderhekjes. Zorg dat die voldoende heeft waar hij zich kan en mag op uitleven....dagelijks opnieuw. Leer de pup beetje bij beetje op een rustig tempo. En houd afstand....veilige afstand. Zodat die kan ontdekken dat het allemaal niet zo eng is als het lijkt. Ook honden zijn individu's. En wat bij de vorige geen probleem was, kan bij deze wel moeilijk liggen.
Ontspan en geniet van jullie pup.....
Eliane schreef in
galgo Puppytraining
De andere zijde van de medaille, kan ook verlatingsangst zijn.
Eliane schreef in
Wat voor hondje zou passen?
" Ik vraag me af hoe je bij deze stelling komt. Wat zie jij als autisme en wat zie jij als prikkels? Mijn ervaring is dat mensen met autisme (of autistische trekjes) die nog redelijk functioneren en dus voor een hond kunnen zorgen, vooral behoefte hebben aan voorspelbaarheid, duidelijkheid en regelmaat. Maar vooral ook: Controle. Het zou dus een hond moeten zijn die luistert, niet eentje die zijn eigen plan trekt en de plannen van de baas in de war gooit. Niet een leuke clown die handdoeken en schoenen snaait, eten jat e.d. Qua prikkels denk ik eerder aan een blaffer/keffer dan aan een hond die graag rent bij het spelen/wandelen. Waar de fabel vandaan komt dat BC's zo druk zijn is me echt een raadsel. Ze zijn alert, maar druk? Alert moet je van houden, ik vind dat heerlijk; beter dan een vloerkleed die alleen overeind komt voor vreten. Overigens heb ik het hier dus over een wat oudere werkhond die het werk niet meer aan kan. Daar is de felheid al vanaf en ze zijn doorgaans erg goed opgevoed/getraind. Niet spotgoedkoop, dat is wel een puntje. "
Liz
Effe lezen wat er staat. Het enige wat ik gezegd heb is aub geen border collie.
Al de rest wat volgt is niet op toepassing op de BC. Ook niet het druk zijn.
"Mijn ervaring is dat mensen met autisme (of autistische trekjes) die nog redelijk functioneren en dus voor een hond kunnen zorgen, vooral behoefte hebben aan voorspelbaarheid, duidelijkheid en regelmaat. Maar vooral ook: Controle."
ASS is wel heel wat meer dan dat.
Eliane schreef in
Franse bull soms onhandelbaar
Ja, dat kan ik me voorstellen dat je dat niet leuk vindt, dat de hond zijn behoefte overal doet.Verlatingsangst....Laten we daar eens effe bij stilstaan. Vnl bij de laatste 5 letters van het woord. Angst is een emotie die je ten eerste niet mag onderschatten en ten tweede, ook niet zomaar van de kaart mag vegen als iets onbelangrijk.Hoe ontstaat zoiets eigenlijk? Wel door het feit dat wij de hond hebben gedomisticeerd. Hebben wij de hond ook meteen volledig van ons afhankelijk gemaakt. Krijgt alleen eten als wj het geven.
Kan in de meeste gevallen enkel buiten, wanneer wij hen buiten laten.
En aangezien honden ook emoties ervaren gelijkaardig aan die van de mens. Is er door de binding ook een grote afhankelijkheid ontstaan. Vele denken met de hond aan te leren om 1 min uit het zicht te verdwijnen en de tijd opbouwent dat ze zo leren om de hond alleen te zijn. Fout.
De hond heeft spanning als je buiten gaat. Dus die 1 minuut naar....? een uur, 2 uur, een halve dag..... bouwt de angst en spanning alleen maar op. Tenslotte heeft de hond alleen weet dat we verdwijnen. En zit niet in ons hoofd, kan bijgevolg ook niet weten wat we gaan doen en hoe lang.
Het enige wat de hond weet is dat je verdwijnt! Dus paniek.....Grote paniek. Aangezien honden individu's zijn. Is ook de reactie erop individueel verschillend. Heel veel van ons (de mens) zien trouwens niet eens dat de hond stress heeft. Lachen het weg en doen het af als belachelijk. Tenzij ......je zaken vind als uitwerpselen, plassen in en/of tegen, continue blaffen (o jee de buren). Interieur gesloopt...... En dan vinden we het verschrikkelijk vervelend....euh voor ons (en de buren). Met als mogelijk gevolg: ruzie in de relatie, tot zelfs breuken. Stress, woede......In veel gevallen wordt de hond in het heilig "veilig" verklaard eigen plekje opgesloten. Klinkt veel mooier dan een klein kooitje..... het slopen, plassen en....zal dan misschien stoppen. Misschien, is geen garantie dus. Maar de hond zijn emoties zijn er nog steeds. Voelt zich nog steeds lamlendig....waarschijnlijk nog meer omdat die in zo'n klein hokje wordt opgesloten.....Nog niet erg genoeg dat die zo angstig is omdat zijn mens(en) weggaan....
Ze doen het dus niet om je te ergeren. Er komen, wanneer jullie weggaan, door de angstprikkels die de hersenen ontvangen een hoop stoffen vrij in het lichaam van de hond. Je kan hier als je wil eens lezen wat er met het lichaam gebeurt. In deze link gaat het over de mens maar dat van de hond is gelijkaardig. Die stoffen werken dus ook in op de blaas en de darmen. (Vandaar ook de uitspraak van angst in je broek doen).Tot zover de kijk op verlatingsangst vanuit de hond.....Hier heb je een link naar het programma van de BBC gewijdt aan verlatingsangst bij honden.Kijk vooral naar het stuk van de rottweiler. Met veel geduld, oefenen en beetje bij beetje kan je aanleren dat een hond leert om rustig te worden. Dat die leert van ontspannen te zijn, wanneer jullie weggaan. Maar maak ook het thuiskomen aangenaam. En zorg steeds voor bezigheid en sloopmateriaal (karton is een heel dankbaar materiaal). Zodat hij zich aangenaam kan bezighouden terwijl jullie weg zijn.
Eliane schreef in
Wat voor hondje zou passen?
Bij autisme heb je al absoluut geen nood aan veel prikkels. Dus AUB geen border collie.....Zij heeft nood aan een hondje dat van karakter uit niet druk is. Dat ook geen problemen heeft met buiten te komen dmv angst. Een stabiel hondje dat al een opvoeding heeft gehad. Zodat consequent herhalen niet echt nodig is.
Durft zij 's avonds alleen buiten?
Een stafford is een geweldige hond naar mensen toe gericht. Er zijn 2 nadelen aan. Door haar autisme zou deze zich heel beschermend kunnen opstellen tov bepaalde mensen en zeker andere honden. Dus dat is op zich al echt zeker geen aanrader. Herders en terriers ook niet. Omdat die ook al heel prikkelgevoelig zijn.
Het is hier al eerder vermeld. Het is wel belangrijk om voldoende te weten over de hond en zijn karakter. Zodat je bewust op zoek kan naar een rustig hondje.Van karakter dacht ik aan een powder puff. Maar die met haar vragen wel het nodige onderhoud.Een frans bulldoggetje, die zijn normaal ook rustig van karakter. Maar is het wel heel belangrijk om er eentje te vinden die min of meer een snuit heeft (vanwege hun problemen met ademhaling). Een zorgenkindje kan ze best missen.
Heeft ze een tuin?
Eliane schreef in
galgo Puppytraining
Geen medische oorzaak? Dan schakelen we over op ethologie, ofwel het natuurlijke gedrag.....Bij een niet gedomitisceerde hond is plassen heel simpel. Als ik moet, dan zet ik me en plas ik....waar ik ook ben.Dit gedrag is heel duidelijk merkbaar als we een pup in huis nemen Dus een hond een volwassen hond, die niet in huis geleefd heeft doet nog steeds zijn/haar ding wanneer het nodig is. Zo simpel is het.Dus is het aan ons om het aan te leren, aangezien we het niet echt leuk vinden dat er in huis wordt geplast
Of je hond nu 3 maanden oud, 5 jaar of 12 jaar oud is.....ze blijven in staat om te leren. Dus ja, net zoals bij puppy's moet je hen dit aanleren en net opdezelfde manier. Met het nodige geduld en vriendelijkheid.....
Je kan niet van een hond, volwassen of niet verwachten dat wanneer ze nooit iets zijn aangeleerd dit zomaar vanzelf komt. Dus ga elk half uur tot elk uur met hen buiten. Als ze iets doen, onmiddellijk belonen met iets gezond lekkers (bvb stukjes gekookte kip).Tja en die dat al in huis en zindelijk was.....daar komt ook het natuurlijk gedrag boven door het feit dat de andere twee in huuis plassen. Bij honden is het nu eenmaal....ah waar jij plast, ik ook....Dus ja dit vraagt tijd om ze het aan te leren want dit gaat niet vanzelf gebeuren. En volg aub niet het advies op van ze in een kooi/bench te steken. Ze kunnen het echt wel leren, maar je moet ermee bezig zijn.
Succes
Eliane schreef in
Tuigje of halsband
" Ja je moet ze niet wurgen natuurlijk ,Ze doen tegenwoordig wetenschappelijk onderzoek naar de raarste dingen ,over een tijdje is het weer wetenschappelijk bewezen dat en tuigjes en halsbanden niets is ,dus dan komt de draagzak of zo . "
Heleen
Een halsband die te los zit, daar kan de hond zich uit los trekken. Dus wordt de halsband vast genoeg gemaakt.....Ze doen tegenwoordig wetenschappelijk onderzoek naar de raarste dingenDus wanneer ze dit onderzoeken en vaststellen dat er minder bloed naar het hoofd gaat en dit op lange termijn bepaalde gevolgen kan hebben voor de gezondheid..... Is volgens jou dan niet belangrijk?Bij honden heb je dan nog het feit dat ze trekken, dus de druk verhoogd enorm. Een hond die gemiddeld 4x per dag wordt uitgelaten aan de lijn krijgt hierdoor gemiddeld 17520x een enorme druk op de aders in de hals.....Maar dat is dan niet zo belangrijk.....aangezien wij met onze ogen niet kunnen zien wat er binnen in het lichaam gebeurt. Zal het allemaal wel niet zo erg zijn......
Wetenschap is evolutie.....men leert en men leert bij. En naarmate men leert en bijleert en we ons gedrag daar op aanpassen kunnen we voor verbetering zorgen.....
Eliane schreef in
Tuigje of halsband
Een tuigje op zich is niet zo duur. En is voor het lichamelijk welzijn het beste voor de hond. Wel het Y-tuigje. Andere kunnen mogelijk schade toebrengen aan het lichaam. Onder de oksels bvb? Daar lopen belangrijke zenuwknopen. Een tuig dat dwars over de borst gaat zet er veel druk op, omdat honden geen sleutelbeenderen hebben.
En wat de gewone halsbandjes betreft?
Voor alle honden die trekken is dit schadelijk. De link die Alaska's finest heeft opgegeven geeft hier heel mooi aan wat er mogelijk allemaal kan beschadigt worden.
Er is zelfs door wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat mannen die een das dragen, minder bloedtoevoer naar het hoofd hebben. En die trekken dan niet aan de leiband
Eliane schreef in
Puppy plast telkens in huis
Op die leeftijd al antibiotica moeten innemen is niet echt ideaal voor het immuumsisteem.
In zou veenbessen geven. Die zorgen voor een meer zure urine en dan kunnen de bacteriën in die zuurtegraad niet overleven (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). 5 Jaar terug had mijn CCtje op 9weken oude leeftijd ook een blaasontsteking. En die heeft toen bij haar voeding veenbessen bij gekregen. En laat haar nu voorlopig elk half uurtje buiten. Zorg dat ze goed drinkt (dat spoelt).
Als het blijft duren, urine binnen doen en terug laten nakijken
Eliane schreef in
Grommen
" Bedankt voor je reactie en ik begrijp het ook helemaal. Overigens is het natuurlijk niet altijd dat hier vier kinderen of meer zijn. Meestal zijn er al drie naar school. Maar goed, dan vind ik de reactie van vanmiddag wel vreemd. We zitten buiten en hebben een hele grote tuin, ik en mijn zoontje lopen langs haar heen en ze blijft mooi liggen in het zonnetje maar zodra mijn nichtje langs komt (heeft gelukkig zelf ook een hond dus niet vreemd) wordt ze wakker en begint te grommen. Ze heeft een mooie plek waar ze in alle rust kan liggen maar ik ben het niet gewend en al helemaal niet van dit ras dat ze naar d'r plek gewezen moet worden als er kinderen komen. "
Annewil
Uiteraard is het niet constant druk. Maar misschien is het handig om weten dat wanneer er bij de hond stresshormonen vrijkomen door prikkels. Het vrijkomen onmiddellijk gebeurt. Maar het afbreken van die stoffen duurt meerdere dagen. Dus als je emmers water binnen krijgt en je gaat het water met een kopjes wegscheppen, weet je ook wel dat je snel met een onevenwicht zit.
Is de hond al medisch nagekeken? Omdat het standaard is bij een gedragsprobleem men ook eerst moet nalijken dat er geen medisch probleem is. Stel....de hond heeft een blokkade aan de wervels en bijgevolg dus pijn. Bij het ene kind dat van karakters rustiger of zachter is dan het andere. Zal de hond zich ook beter voelen. Terwijl bij drukte er meer en ook lichamelijke spanning ontstaat en dus voor pijn zorgt.
Als jouw nichtje de tuin in komt. De manier waarop en hoe ze dat doet. Kan mogelijk al bedreigend overkomen. Omdat het te druk, of te rechtstreeks is. Of zelfs dat het gelinkt is aan iets dat een onaangename ervaring voor de hond is geweest, maar waar je zelf niets van hebt opgemerkt. Vandaar dat dus ook de hond zijn gedrag dient geanalyseerd te worden. Maar het is dan beter ervoor te zorgen dat als ze ergens ligt, de mensen waarvan je weet dat ze daarop reageert, niet te dicht bij de hond laat komen.
Een regel die in het algemeen kan toegepast worden ga niet naar de hond, maar wacht gewoon tot de hond zelf naar je toe komt.Ik kan het gedrag van je hond niet zien, dus kan ik je helaas ook niet meer vertellen. En een medisch nazicht.... want hoe dan ook, geeft jouw hond aan dat ze zich voor één of andere reden niet ok voelt. En dan is het gaan uitzoeken wat de oorzaak kan zijn.
Eliane schreef in
Hondenhok tuin
De dag van vandaag zijn er ondertussen nog meer middelen waartoe je je kan wenden.
Je kan bvb een kamer, of de keuken gebruiken en die afsluiten dmv een kinderhekje. En je heb tegenwoordig van die camera's speciaal voor honden. Je dan zelfs tegen hen praten. En er floept een snoepje uit
Het zijn natuurlijk x-aantal maanden vooraleer de puppy kuren achter de rug zijn. Maar het zou ook eens zo handig zijn als mensen zouden begrijpen hoe die tot stand komen. En waarom er "gesloopt" wordt.
Wanneer mensen met een terrier pup naar mij kwamen. Waren er 2 zaken waar ik nadruk op lag om aan te leren. Namelijk de lichaamstaal en leren hoe ze hun hond konden aanleren rustig te zijn.
Terriers zijn nu éénmaal honden die niet afgeven als eigenschap hebben. Dus die hun emmertje kan op een bepaald moment echt wel snel gevuld zijn en overlopen dmv prikkels. Zowel buiten als binnen met jonge kinderen.
Het slopen is een gedrag dat parallel loopt met het nuttigen van hun gevangen prooi. Als je een hond een kussen ziet slopen. Of je ziet een hond vlees van een bot trekken? Dat is in handeling hetzelfde. En zorgt ervoor dat in hun lichaam een stof vrijkomt, waarvan ze rustig(er) worden.
Dus ja, een hond heeft nood aan sloopmateriaal. Karton is een dankbaar materiaal om zich op uit te leven. Dus voorzie voldoende sloopmateriaal. Zet kostbare stukken, schoenen en afstandsbedieningen weg! En geef hen bezigheid! Cameratje erbij en je kan dan zien wat de hond doet.....
Eliane schreef in
Grommen
Elke hond is een individu. Net zoals de mens en ook net zoals kinderen.
Wij gaan ook niet met iedereen op dezelfde manier om. Dus ook honden niet. Maar het heeft sowieso met de benadering naar de hond toe te maken.
.....4 kinderen. En dan vriendjes die komen spelen....das een hele hoop drukte. En de ene hond al meer dan de andere heeft nood aan rust. Er zijn volgens jou zeggen, geen signalen te zien. Die zijn er wel, maar je moet er voldoende van op de hoogte zijn. En niet elke hond is een op hol geslagen pingpongbal wanneer die stress heeft. De hond kan stilstaan of zitten en ondertussen verdubbelt de hartslag.
Het grommen van de hond is één van de middelen van communicatie. Hun manier om te zeggen dit vind ik echt niet ok. Het risico dat de hond op een bepaald moment overgaat tot meer dan snappen, is reëel. De hond geeft echt wel aan dat er iets niet ok is.
Heel wat mensen vinden de combinatie kinderen en honden, super.
Maar dat is echt niet altijd zo. Er spelen heel wat factoren een rol. Eén van de belangrijkste punten, is dat honden nood hebben aan voorspelbaarheid. En laat een kind dat nu net niet zijn. Afhankelijk van de leeftijd, doen ze druk tot enorm druk. Lopen rond, zwaaien met hun armen. En op zich is dat allemaal heel normaal, want kinderen zijn zo. Zitten vol leven en energie. Maar de hond kan er niet altijd duidelijk op uitmaken of de situatie nu wel of niet bedreigend is. Let wel, dat ik dit nu belicht vanuit de hond zijn perspectief en niet die van de mens.
Een hond die zich niet ok voelt in een bepaalde situatie. Die wilt weg. Dus hebben we hier ook al weeral nood aan 2 zaken. De kans om weg te gaan (is niet hetzelfde als op hun plaats gaan liggen in het midden van). En ruimte. De hond heeft namelijk voldoende ruimte nodig om van die situatie weg te kunnen. Liefst zo ver mogelijk weg. Op z'n honds gezien spreek ik dan in kilometers. Maar dat kan dus helemaal niet. Wat onze menselijke ruimte is zo bekrompen beperkt in de hondenwereld.
Dus ja daar zit je dan, in een alles behalve prettige situatie. Je voelt je bedreigt en kan niet weg.
Laat ik een ander voorbeeld geven. Je bevindt je als meisje/vrouw alleen op een bepaalde plek. Met alleen bedoel ik, zonder vertrouwde mensen om je heen. Als er plots een groepje jonge mannen drukdoend met veel lawaai en steeds op je afkomend, met de armen zwaaien, rondom je heen draaien. Ik denk niet dat er dan ook maar één vrouw is die zich niet onbehaaglijk voelt. Je ziet ze telkens op je afkomen, kan niet weg. En je hebt geen flauw idee wat ze van plan zijn. Het eerste wat je dan wilt, is dat je weg kan. Liefst zo ver mogelijk weg.
Dus, ja ook de hond.....
En geloof me. Signalen zijn er best wel aanwezig. Maar je moet dan ook wel een deftige kennis hebben van hun lichaamstaal.
En dan mag je binnenkort wel terug op cursus gaan. Dat gaat hier niets aan de situatie veranderen. De hond voelt zich nog steeds niet ok.
Het is inderdaad in zo'n situatie heel belangrijk om iemand te raadplegen die gespecialiseerd is in gedrag. En dan heb ik het over universitaire studies qua gedrag. Niet één of andere persoon die het licht gezien heeft en poef plots specialist trainer of therapeut is. Ik vraag me zelfs af of die mensen wel weten dat ze wanneer ze langskomen en advies geven? Ze aansprakelijk zijn als er iets gebeurd.
Dus als het bij jullie een beetje een zoete inval is? Wat op zich best leuk en aangenaam is, maar niet voor de hond. Zou ik toch naar een degelijke oplossing zoeken. En een andere situatie creëren, waar ook de hond rust heeft.
Succes
Eliane schreef in
Likken
Wanneer je een gedrag wil veranderen, dan doe je dat best door om te buigen naar een gedrag dat wel gewenst is.
Hier kunnen zoooooo blij zijn als ik thuiskom Maar van zodra de gedroogde visjes in het vizier komen, staat echt wel alle aandacht daarop gevestigd en vergeten ze prompt van druk te doen. En geef bvb natuurlijk kauwmateriaal, zoals gedroogde kophuid. Daar zijn ze wel effe zoet mee.
Eliane schreef in
puber? onzindelijk
Je kan misschien de toegang tot slaapkamer blokkeren met een kinderveiligheidshekje. Voorkomen is beter dan....
Eliane schreef in
puber? onzindelijk
" 't Is maar een klein ukkie he? 2-3 keer is voldoende, verder spelen we veel met haar, zowel binnen als buiten. "
Belinda
Het wilt niet zeggen omdat je een klein ukkietje bent, dat je dan niet veel moet plassen!
Een beetje meer en frequenter werk maken van haar buiten te laten. En kijk ook naar jouw hondje. Hoe ze zich gedraagt, wat de lichaamstaal aangeeft. Het zou best kunnen dat ze door het wegvallen van de hormonen heel wat meer onzeker is geworden. Dat kan best wel heel spannend zijn buiten. Terwijl het binnen thuis een prikkelarme omgeving is, waar ze niet bang is. En waar er steeds gunstige weersomstandigheden zijn!
En er zelf al geen druk achter zetten, want ook jouw spanning voelt ze heel goed aan.
Eliane schreef in
Eet geen brokken
Als er geen medische oorzaak voor is, kan het mogelijk zijn dat de fabrikant een verandering in de samenstelling doet. Waardoor de hond de brokken niet meer wilt eten.
Eliane schreef in
Controle kwijt, hond onbereikbaar en even verhaal kwijt
Jouw ouders en hun honden zorgen voor heel wat opwinding, en is jouw hond even rustig als een op hol geslagen pingpongbal
Dat jij er iets mee aan moet en niet jouw ouders is al een juiste insteek. Simpelweg omdat jij jouw hond in alle omstandigheden dient rustig te houden. Men (algemeen gesproken) kan men niet verwachten dat wat voor opwinding zorgt, zich aanpast aan dat wat opgewonden geraakt....
Er mogen dan wel tiips gegeven worden zoals riem de hond aan.....uiteindelijk is de kans groot dat de hond de link wel gaat leggen....maar dat wil niet zeggen dat de opwinding in het hoofd weg is.
Een hond leren rustig worden is iets wat je begint met een korte oefening en een prikkelarme omgeving. Thuis dus in alle rust. Naarmate de hond leert van rustig te zijn en te blijven. Waarbij afhankelijk van de evolutie van het leerproces bij je hond. Wordt die oefening uitgebouwd en stilaan stapsgewijs meer prikkels toevoegen.
Gedrag dat je niet wenst ga je niet corrigeren, je gaat het omvormen naar gedrag dat je wel wilt.
Eliane schreef in
Duitse herder pup
Ik denk dat er 2 heel belangrijke zaken zijn om op te letten. Namelijk het genetische (dus waar hij vandaan komt/afkomst) En de opvoeding.
Eliane schreef in
Winston in de pubertijd?
" Ook de chemische castratie niet op jeugdige leeftijd, eerst je hond volwassen laten worden en uit laten groeien... "
Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin
Ja daar heb je volledig gelijk in Willemijn
Eliane schreef in
Overprikkeling
" Huh? Ik vroeg wat de GT haar had geadviseerd en niet heeft geholpen? Niet wat ze moet gaan doen. Ik ben echt benieuwd wat zo’n GT adviseert. Dit omdat ze best wat geld vragen en ik vaak lees dat het niet helpt. Dus daar was ik benieuwd naar. "
Janine
@ Janine....de eerste zin was aan jouw gericht. De rest aan TS. Sorry als dat onduidelijk was.
Maar inderdaad er zijn veel GT's die, behalve de mensen hun geldbeugel leger te maken, niet tot veel meer in staat zijn.
Eliane schreef in
Overprikkeling
" Ik ben wel benieuwd wat de GT eraan deed en wat niet heeft geholpen? "
Janine
Tegen TS gezegd van kalm te blijven ....
Je kan beginnen met thuis in de prikkelarme omgeving, jouw hond te leren van rustig te zijn...en te blijven.
Een oefening die op zich eenvoudig is, maar wel wat tijd vraagt.
Wat heb je nodig? Een hond ..en gezond lekkers (zoals bvb gedroogde stukjes vlees/vis zonder enige bewaarmiddelen)
Hier zijn ze supergek van ....visjes (ze zijn een paar mm breed en een cm of 4 lang) Je kan ook eventueel ook gekookte stukjes kip gebruiken. In elk geval iets waar geen rommel in zit van bewaarmiddelen. Voor de epilipsie ook niet echt aangewezen.
De oefening houden we in het begin kort in tijd en veel in lekkers. Laat haar voor je gaan zitten. Zodra ze zit geef je onmiddellijk de beloning en snel genoeg achter elkaar om te voorkomen dat ze recht komt. De bedoeling is dat ze blijft zitten. Dus in het begin houden we de oefening echt kort. De opbouw gebeurt in tijd. Afhankelijk van jouw hond begin je met een halve minuut....ze moet echt wel begrijpen dat ze moet blijven zitten. Er zijn honden die het al meteen langer volhouden...je moet het effe aankijken. Als je met de oefening stopt....geef dat dan ook aan door bvb te zeggen gedaan en laat zien dat je geen lekkers meer vast hebt (omdat je in het begin echt snel achter elkaar moet geven. Hou je genoeg in je hand dat je niets moet onderbreken om het lekkers te nemen.
De bedoeling is om de oefening in tijd uit te breiden (dus dat ze langer blijft zitten en minder snel op elkaar volgend de beloning krijgt). Als je tijdens de opbaouw merkt dat ze ongedurig wordt, of ze recht staat. Betekent dit dat je te snel gaat met de oefening.
Uiteindelijk krijg je een hond die geduldig en braaf wacht. (Indien niet? Dan is de oefening niet goed aangeleerd of er zijn teveel prikkels). Eens het binnen goed gaat? Kan je dit buiten gaan oefenen, eerst kort en dan ook opbouwend. Eerst ergen s waar het rustig is. En dan als dat goed lukt? Beetje meer prikkels toevoegen en opbouwen.
Als ze daar in geoefend is, kan je haar thuis laten zitten en de riem ernaast leggen. Hou in elk geval het lekkers op voorhand in je hand. De riem brengt spanning mee.
Je kian binnen ook eens proberen met de riem (zonder enige bedoeling om te gaan wandelen) op de grond te leggen en er meteen een aantaal stukjes lekkers bij te leggen. En dan de riem weg....
Nu op zich is dit een standaard oefeninig. Alleen bestaan er geen standaard honden. Omdat spanning niet goed is ivm de epilepsie, maakt dit het er ook al niet eenvoudiger op. Het nadeel is dat ik de training niet visueel kan volgen en bijgevolg ook niet kan bijsturen, indien nodig.
Dus ik zou voorstellen, begin met de oefening thuis om haar te laten zitten en het lekkers te geven. Wacht nog effe met het lekkers en de riem op de grond. Oefen eerst gewoon zonder riem. Stuit je op een probleem? Laat dan maar iets weten dmv een PBtje te sturen. En indien nodig weet Soraya mij ook wel te vinden.
Succes!
Eliane schreef in
Buren aanspreken?
Pffff, de zoveelste sukkelaar.
Ik vrees ervoor dat jouw buren voor een gesprek gaan openstaan. Je kan eens opmerken dat, zo te horen de pup niet graag lang alleen zit. Hopelijk wordt er dan niet extra tegen geroepen, of dat hij geen slaag krijgt als die jankt. Maar dit lijkt mij weeral een verhaal zonder happy ending.
Eliane schreef in
Puppy blaft 's nachts
Vroeger werd er geadviseerd om de hond te negeren. Vroeger kregen de kinderen ook slaag als ze niet luisterden. We hebben ondertussen van een heel deel zaken geleerd, dat dit niet echt de beste technieken zijn. En het ok is om mens en diervriendelijk te zijn.
2,5 weken....dat is niet lang hé. Ook een hele aanpassing voor jullie viervoeter.Het feit dat ze stil is als jiji in de buurt bent, bevestigt dit dat ze geruststelling nodig heeft. Ze moet vertrouwen leren krijgen. Geef haar de tijd en de kans om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Zodat ze leert om veilig te voelen. Jij weet hoe alles in elkaar steekt en wat allemaal de bedoeling is....zij nietSuper dat jullie haar geadopteerd hebben!
Eliane schreef in
Winston in de pubertijd?
Hormonen...... het effect en het nut ervan zijn AB SO LUUT, niet te onderschatten.
Wat we als mens ook al eens durven vergeten, is dat we namelijk een hond in huis hebben. Een hond is geen mens. Zij hebben hun eigen ethologie. Hun eigen natuurlijk gedrag. Genetisch bepaald en vastgelegd. Het zijn ontzettend slimme wezens en je hebt natuurlijk ook nog het geconditioneerd/aangeleerd gedrag.
De ene hormoon is de andere niet. Maar....ze hebben allemaal hun nut en functies. De ene al belangrijker dan de andere. Tot zelfs op het punt...van levensbelang. Wanneer deze niet meer naar behoren werken, kunnen er enge en levensbedreigend situaties ontstaan. Men heeft ondertussen door studies en research ook al ontdekt wat het effect van wel of niet gecastreerd zijn als gevolgen kan hebben. Ondertussen al deel 3, maar lees zeker ook 1 en 2.
Door de vorming en ontwikkeling van het lichaam, incl. aanmaak van hormonen. Kan dit het effect hebben van een vergrootglas. Maw, er kan gevoeliger op gereageerd worden. Belangrijk is dan om de hond te begeleiden. Zodat hij kan leren dat het echt niet zo spannend, of echt niet zo gevaarlijk is als het voor hem nu aanvoelt.
Er is ook niets mis mee wanneer een hond om aandacht, of een speeltje vraagt. En ja, ook hier kan er wat meer emotie bij te pas komen. Hoor maar naar de verhalen over de periode dat vrouwen zwanger zijn. Bij de één meer uitgesproken dan bij de andere....
Het heviger reageren op andere honden en heviger trekken, dat zijn allemaal zaken die de hond kunnen afgeleerd worden. Door hem aan te leren zowel in het algemeen, als op iets individueel rustig te blijven.
Het snuffelen is voor een hond zo belangrijk. maak gebruik van een lange lijn. Daar waar het veilig is kan hij dan zelf, wel beperkt, uitmaken waar hij zijn neus achterna gaat.
Gedrag dat je niet wilt, of niet aangenaam vindt? Vorm je door de juiste training om naar gedrag dat je wel graag hebt.
En als je daadwerkelijk toch zou overgaan naar castratie? Reu's hebben hier het voordeel dat je de chemische castratie kan uitproberen. En zo kan zien of en mogelijk hoe het gedrag verandert.
Eliane schreef in
Twijfel
Gewoon een kruising..... enig idee uit hoeveel kruisingen er uiteindelijk een rashond komt? Zoals bvb de Duitse dog
En inderdaad de husky staat gekend om slecht alleen te kunnen zijn en daardoor veel huilt. Maar ik zou de pups die de boel bijeen janken niet de kost willen geven.Integendeel....het is een heel normaal gedrag. Het behoort tot hun ethologie. Een pup die gescheiden wordt van de nest, gaat automatisch beginnen huilen. Dit doet de pup zodat de moeder zou kunnen horen waar ze zit en haar komen zoeken.
We doen het al decennia's lang. Pups van de nest scheiden. En werd er vroeger gezegd....hard zijn, consequent zijn....ondertussen heb je wel een pup die zich ellendig voelt ten eerste omdat die plots uit de nest is weggehaald. En ten tweede, zit het beestje met stress omdat het opgesloten zit.
De fabricanten van benches hebben een ongelooflijk goede marketing gevoerd. Wees goed voor je pup en zorg voor een veilig plekje....tja niemand wilt slecht doen voor zijn dier dus doen we maar..... helaas.
Jouw pup wil zich geborgen voelen. Heeft nood aan zich veilig te voelen.
Het buiten niet willen plassen, maar binnen wel?
Ze zijn buiten komen maar in weinig gevallen echt gewend. En wat voor ons allemaal zo vanzelfsprekend is, komt als een gigantisch indrukwekkend, lawaaierig en zeer intimiderende rotsblok over de pup gedonderd. Dat beestje is zo bang en/of gespannen dat het z'n plasje ophoudt. Als het dan eindelijk terug binnen is en het zich wat kan ontspannen moet er heel dringend geplast worden. Dat dit bij ons binnen in huis is, daar ligt de pup niet echt van wakker....want als je moet, tja dan doe je toch gewoon je ding. Dat wij dat als mens niet zo leuk vinden, daar heeft de pup echt geen weet van.
Dus is het met geduld en herhaling dat we de pup aanleren dat wij het heel leuk vinden, als dat buiten gebeurt.
En als we graag een stabiele hond willen zijn er 2 belangrijke aanwezigheden noodzakelijk.
Van goede genetische afkomst. En een degelijke, met kennis van zaken, opvoeding.
De komende maanden is het van belang je pup te laten wennen. En er is zoveel om te wennen. Maar aan wat dan ook, hanteren we steeds hetzelfde. Om te beginnen houden we echt voldoende afstand van het te wennen voorwerp....zodat de pup zich nog steeds veilig voelt. En we geven op dat moment voldoende frequent gezond lekkers. Zodat hier een positieve link onstaat. En de pup kan leren en ondervinden dat de koe/fietser/voetgangers/enz....niet gevaarlijk zijn. En beetje bij beetje gaan we steeds iets dichterbij, geven minder frequent gezond lekkers.....
Eliane schreef in
Flip uit Bulgarije
Super dat je een hondje adopteert!
Er zijn 2 zaken die hij al heel snel heeft ondervonden.
Hij heeft een thuis. een plaats waar het aangenaam is. Waar er voor hem gezorgd wordt. Een veilige plek dus!
Gedomisticeerde honden, ondervinden ook al heel snel dat ze van ons "de mens(en)" afhankelijk zijn. En dat worden ze dan ook.... Jullie zijn Flip's backup....zijn veilig gevoel.
Waar we helemaal niet bij stilstaan is dat de wereld daarbuiten, die voor ons zo vanzelfsprekend is. Dat die voor hen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Heel wat nieuwe prikkels die voor mogelijk hevige indrukken kunnen zorgen.
Hem uitlaten doe je dan best in een omgeving zo prikkelarm mogelijk. Maak ook gebruik van een lange lijn, zodat hij de kans krijgt een beetje vrijer te bewegen. Hou het buiten komen kort. Geboren en dan in Ovidefarm gezeten. Dat betekent ook dat hij nog niet heeft leren wennen aan onze wereld, drukte, bewegingen, enz....dat veroorzaakt spanning en houdt hij de plas liefst zo lang mogelijk op. Daarom dat veel pups ook niet buiten willen stappen en hun plas ophouden tot ze terug binnen zijn.
Stel hem gerust. Als hij wil blijven staan, laat hem dan ook staan. Als hij echt angstig is, neem hem op, stel hem gerust. Neem gezond lekkers mee. Zoals stukjes gedroogd vlees, of gekookte kip....Hou voldoende afstand van alle prikkels. En geef hem geregeld lekkers. Klak met je tong en van zodra hij je aankijkt geef je het lekkers. Geen reactie? Dan sta je te dicht bij wat hij mogelijk eng vindt. Ik heb al honden in training gehad die van een brievenbus bang waren. Dus stapjes achteruit en dan het lekkers geven. Totdat de hond heeft geleerd dat de brievenbus of iets anders geen kwade bedoelingen heeft. Zoals ik al zei....voor ons zo vanzelfsprekend en voor hen zo indrukwekkend. En zo kan je beetje bij beetje opbouwen in het laten wennen van. Het lekkers dient op een aangename positieve link met buiten gaan te leggen. Dus in het begin geef je veel lekkers buiten. En stilaan de oefening wennen opbouwen en het lekkers verminderen.
En waarom lukt het 's avonds wel? Dan is er minder drukte en beweging buiten.....
Geduld en stapje per stapje. Jullie komen er wel.
In het begin kan je eventueel het bandje aan laten, ook in huis. Of je kan gaan trainen....Bandje aan en mmmm lekkers en bandje terug uit. Doe dit tussendoor een keer of 15 verdeeld over de hele dag en avond. Zodat bandje aan niet alleen aan buiten gaan wordt gelinkt. Is het toch nog te moeilijk? Riem op de grond en een spoor van lekkers tot bij de riem....
Als je een oefening doet en ze lukt niet? Ga dan altijd stapje(s) terug en maak het zo eenvoudig, kort, makkelijk en ontspannen. Tot op het punt dat het wel lukt.Succes
Eliane schreef in
Opnieuw leren alleen zijn?
Zoals hierboven reeds vermeld....filmen. Dat gaat je allicht meer info opleveren.
En ook steeds noteren wat eraan vooraf ging. Kijken of er dan een bepaalde lijn in haar gedrag zit.
Eliane schreef in
Hond (11 maand) opeens niet meer zindelijk
Hormonen.....en hun effect. Vaak een zeer zwaar onderschat item.
Door het feit dat ze nog niet zo lang geleden loops is geweest. Er is een hele hormonenhuishouding aan het werk.
Eerst en vooral moet er steeds bij een gedragprobleem gekeken worden of er lichamelijk niets mis is. En daarmee bedoel ik ziekte, infecties, etc....
Maar van wat ik hier zo lees, is de kans reëel dat ze door de hormonen gevoeliger is geworden. En daardoor het nog moeilijker heeft omdat ze wordt achtergelaten.
Eliane schreef in
Aanschaf spullen voor eerste pup.
Algemeen gesproken vind ik het heel spijtig dat mensen gebruik maken van een hokje om de hond in op te sluiten.
Helaas heeft de marketing enorm goed op de massa kunnen inspelen, door op de emoties van de mens te werken. En door gebruik te maken van de menselijke emoties....als je van je hond houdt, zorg je voor een goed en veilig plekje.
Er is niets goed aan het gebruik van een bench, toch niet voor de hond. Wel voor de mens.....zo handig! Ik steek de hond erin als ik wegga....ik steek de hond erin als ik ga slapen....ik steek de hond erin voor een time-out.....
Handig toch, kan niets stuk doen en ik als mens kan ondertussen mijn ding doen zonder dat ik gestoord wordt....
Wat wij niet beseffen is de stress die bij de pup/hond ontstaat omdat ze daar in een hokje worden opgesloten. Het betekent niet automatisch omdat een hond daar stil in zit, dat die geen stress heeft.
Jamaar, de mijne gaat er vanzelf in liggen.....in de psychologie noemen ze dat aangeleerde hulpeloosheid. Een pup/hond echt opvoeden, kost heel wat tijd en geduld. Dat gaat niet op 1, 2, 3....
Verder zie ik hier hoger vermeld: zorg voor kauwmateriaal wanneer ze tandjes wisselen.
Het is van belang dat een hond kan kauwen op gezond/natuurlijk kauwmateriaal zoals bvb gedroogde huid. Dagelijks! Samen met de mogelijkheid materiaal te voorzien dat mag gesloopt worden. Deze handelingen staan namelijk gelijk aan het verorberen van een prooi. Nee brokjes zijn geen prooi Wanneer een hond daarmee bezig is komen er stoffen in het lichaam vrij dit zorgen voor rust....dit zorgt voor een balans met de stresshormonen die in het lichaam vrijkomen.
Zowel bij mens en dier zijn er genetische programmaties, vanuit de tijd dat we daarbuiten moesten overleven. Maar de genetica is er nog steeds en komt niet overeen met ons hedendaags leven in de welvaartmaatschappij. En zowel mens als dier, staan constant bloot aan stress. Waardoor vroeg of laat een onevenwicht ontstaat.
Maar bovenal, geniet gewoon van je pup....go with the flow....en laat je pup gewoon hond zijn