HondenPage baasje mariel2204
Wat schreven de vrienden van mariel2204 op het forum
. schreef in
Naam pup
De oorsprong van de keeshond als ras ligt in Nederland en Duitsland, met sporen die te volgen zijn naar andere Europese landen waaronder o.a. Griekenland en Zwitserland. Inuitvolkeren hebben er niks mee te maken. "Koda" met "vriend" als betekenis is ook geen Inuitnaam, maar komt uit het Sioux- Native American.
Neemt natuurlijk niet weg dat het een leuke naam is. Veel plezier en geluk met de pup.
. schreef in
Boomers: discussie over kruising
Hmm over de geschiedenis en vroegere overeenkomsten van die verschillende herders moet je niet bij mij zijn. Misschien dat er nog iemand uit "het wereldje" opduikt die daar wat meer over kan vertellen.
Dat de rassen vandaag de dag wel verschillen is een feit. Het is zelfs zo dat de Hollander vaak per vachttype voor andere doeleinden gefokt wordt en dat daar weer de karakters in verschillen. Zo worden de kortharen vaker in de sport gebruikt, waardoor ze in veel gevallen energieker/actiever/hyperder zijn dan hun gekrulde rasgenootjes. Iemand die voor een HH gaat en niet voor een Duitser, zal niet tussen beiden twijfelen omdat ze vroeger wellicht op elkaar leken. Die gaat voor de HH omdat het karakter nu is zoals het is en nu verschilt het nou eenmaal met dat van een DH.
Sowieso worden er ook al veel onraszuivere Hollanders en ook mechelaars gefokt in het sportwereldje. En heel eerlijk, I'm okay with that. Echte werklijntjes die niet bij willekeurige huishondgezinnetjes terecht komen, maar in bepaalde kringen blijven. Dat is dan een voorbeeld van stamboomloze fok waar ik geen problemen mee heb, net zoals met Alaskan husky's of hounds die je nergens anders dan in de sledehondenwereld zal tegenkomen. Een werkkruising.
Zo'n overkoepelende rasnaam zal denk ik niet veel nut hebben. Ja, een paar mensen zullen zo nu en dan wat kruisen en daar stambomen bij kunnen krijgen, maar verder.. Het gros van de fokkers zal in zo'n geval toch wel alleen bij hun "type" binnen het ras blijven en alleen daarmee fokken. Dan is er geen verschil met hoe het nu gebeurt, als aparte rassen.
Er is in de vorige eeuw in de voormalige Sovjet Unie een apart herderras ontstaan, de east-european shepherd (VEO). Dit ras is gebaseerd op Duitse herders en is wel vergelijkbaar met tegenwoordige DH's uit werklijnen. Prachtige, relatief gezonde honden met 'normale' heupen. Om de gezondheid van de DH te verbeteren zouden er dus best een paar VEO's ingefokt kunnen worden. Om van beide één ras te maken zou misschien goed zijn voor de DH, maar zonde van de VEO. Zo is het weer van verschillende perspectieven te belichten.
En Lexie, top! Ik vind het ergens wel leuk dat dit topic geopend is, niks mis met een goede discussie.
. schreef in
Boomers: discussie over kruising
I don't have pet peeves, I have whole kennels of irritation. Die moest even, ik vond hem zo leuk.
Om nog even terug te keren naar het punt van Aurelia (het teruggaan naar "type" honden), want mijn mening is daar zo goed als het tegenovergestelde van. Ik denk dat juist in onze huidige, moderne samenleving er een noodzaak is aan rassen, rasbeschrijvingen en standaarden. We wonen met zo veel culturen, life styles en hobby's op een kluitje dat men juist de mogelijkheid moet hebben tot het maken van een keuze bij het aanschaffen van een hond. Men wil vaak een hond met dát uiterlijk, dié karaktereigenschappen en voor dié ene taak. Ondanks dat elk individu weer verschillend is, kom je al een heel eind met raseigenschappen.
Met fokken op "type" zouden deze zelfde raseigenschappen verloren gaan. Althans, in onze samenleving. Hier overleeft, met alle medische zorg, elk sukkeltje het namelijk en zou dan eigenlijk de mogelijkheid hebben om zijn genen door te geven. Kun je je de chaos voorstellen als elke herder-achtige in Nederland opeens toegang zou krijgen tot de titel 'Duitse herder' en zich zou mogen mengen in het stamboek? Of als we elk herderras als één zouden zien en die allemaal met elkaar zouden kruisen? Heel zonde, het zijn niet voor niets aparte rassen met verschillende kenmerken in zowel karakter als uiterlijk. Dat je er een prima werkhond aan over zou houden, dat kan. Maar die heb je ook aan de rassen apart. En aangezien het gros van onze landgenoten een hond heeft als huishond, is karakter toch wel iets wat je "voorspelbaar" zou willen houden, voorspelbaarheid die je bij rassen veel meer hebt dan bij types.
Onze situatie is op geen enkele manier te vergelijken met plaatsen waar landrassen voorkomen. Types die grotendeels door natuurlijke selectie gevormd zijn en worden, waar geen sprake is van een stamboek en waar steeds zo nu en dan nieuw bloed ingemengd wordt. Ik vind het prachtig hoor. Het is ook daarom dat ik een zwak heb voor honden van het oertype (waarbij natuurlijke selectie origineel een grote rol gespeeld heeft). Maar de natuur de vrije loop te laten gaan, dat kan in ons landje niet. Daarom is er behoefte aan nauwkeurige stamboeken, rassen en rasverenigingen.
Dat er rassen zijn waarbij het inkruisen van nieuw bloed de gezondheid zou verbeteren, helemaal waar en vooral doen. Maar er zijn ook genoeg rassen die van zichzelf al een erg grote genenpool hebben. Kijk eens naar de Siberische husky, naar de showlijnen, werklijnen, sprintlijnen, dual-purpose lijnen. Outcrosses kunnen hierbij prima binnen het ras gehouden worden.
Houdt niet weg dat ik het principe van een open stamboek best een goed idee vind, een beetje zoals wat je in België ziet. Het gebeuren met de roze papiertjes mag hier wat mij betreft ook geïntroduceerd worden.
Om nog even alle tegens wat betreft het boomeridee op te noemen..
- Zonde van de rassen/bloedlijnen
- Vergroten van de rasloze hondenpopulatie, terwijl er al zo veel honden (ook pups) zijn die een huisje zoeken
- In stand houden van "designerhonden"
- Meehelpen aan de markt voor het publiek dat eigenlijk geen verstand van zaken heeft
- Minder voorspelbare pups dan bij rashonden
Nu de voors..
- ?
Broodfok tegengaan gaat naar mijn inzien niet op, aangezien simpelweg informeren meer- en een groter effect zal hebben. Het vergroten van de genenpool kan zowel een voor- als een nadeel zijn, ook is het iets dat bereikt kan worden door heel verschillende bloedlijnen te kruisen (wat ook als kritiekpunt gezien kan worden, maar dan blijf je ten minste binnen het ras).
Kortom, ik zie er geen voordelen in, ondanks dat ik de goede bedoeling wel snap. Verder ben ik net als anderen heel benieuwd naar waar TS verder de meerwaarde van deze kruising inziet. Wat zou die boomer hebben wat beide rassen niet hebben?
. schreef in
Soms ben je het even helemaal zat...
Je laatste zin is precies wat ik me afvroeg tijdens het lezen van je verhaal. Waarom lopen zulke honden los? Onbegrijpelijk toch, dat sommige mensen hun hond van de lijn af doen terwijl ze (A) niet luisteren en (B) asociaal gedrag vertonen tegenover soortgenoten. Willens en wetens een gevaar vormen voor anderen met het grote risico dat iemand, moge het een hond of mens zijn, er vanaf komt met fysieke of mentale schade.
Nee, ik kan me hier toch zo kwaad om maken. Heb zelf een hond met een intolerantie naar bepaalde andere honden toe, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt hem los te laten lopen. En ook ik kom wel eens "asociale" loslopers tegen. Dan is het vrijwel altijd raak want de mijne is niet vies van een potje matten, wat de ander dan weer triggert om er bovenop te duiken. Genoeg honden waarbij het jezelf groot maken/wegsturen niet werkt, en dat is eigenlijk nog het meest ergerlijke aan zoiets. Dat je er zelf soms niets aan kunt doen om een aanvaring te voorkomen.
Nou zal het met een angstige hond wel heel anders zijn, maar ik snap echt compleet dat je het even helemaal zat bent. Wil je haast een knuffel geven, pff.
. schreef in
Vakantie! Hoe breng je die het liefst door?
Ja hoor, hier ook. Sowieso reist mijn hond al vaak met me mee door heel het land, maar dat zijn meer uitjes dan vakanties. Wat vakanties betreft, ook wij hebben hierin moeten groeien. De eerste jaren zochten we altijd een oppas, dat doen we niet meer nadat het een keer finaal mis is gegaan.
Deze zomer gaan we naar Zwitserland met een andere HP'er en direct na thuiskomst pakken de hond en ik het eerste vliegtuig naar Kiev (Oekraïne). Hier is hij al meermaals geweest en wat vond hij het geweldig. Een andere sfeer, omgeving en met je hond erbij kom je op de een of andere manier heel andere mensen tegen dan normaal.
Ik heb nog veel landen op mijn 'verlanglijstje' staan en probeer ervoor te zorgen dat de hond gewoon mee kan. Het kost wat meer, in de vorm van zowel geld als moeite, maar het is het waard. Althans, vind ik.
. schreef in
Gezocht mensen Stepjoring trainingsmaatjes
Een beetje een late reactie, maar wij steppen (mushing) ook en wonen in Zuid-Holland. Zo ken ik er wel meerdere, neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de stepgroep op facebook. Helaas loopt het seizoen al ten einde, maar wie weet kan er volgend jaar een leuk trainingsdagje georganiseerd worden.
. schreef in
Tekening van Cody gekregen..
Vandaag viel er wat bijzonders op de mat. Naast de reclamefolders en rekeningen lag er gewoon een tekening van mijn ventje, en wat voor één! Heel veel dank aan Judith voor dit mooie cadeau. Het spreekt voor zich dat ik dit kunstwerkje even met jullie moest delen.
Meneer het "model" heeft hem ook al goedgekeurd.
. schreef in
Happy Birthday Rivka
Wat vliegt de tijd, ik kan me je oude puppytopics zelfs nog herinneren. Drie jaar alweer, wauw. Van harte gefeliciteerd en dat er nog vele jaren mogen volgen!
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Yes!
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Dat heb je als je dit spel al járenlang speelt, haha.
Een makkelijke:
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Zvetnaya Bolonka?
. schreef in
Boomers: discussie over kruising
" Die vraag heeft ze beantwoord in haar openingspost. Ze wil hiermee bereiken dat mensen bij haar een getest en liefdevol gefokt boomertje kunnen kopen ipv dat men naar de broodfok (moeten)grijpen. Wat mij betreft een prima ideaal om te hebben. "
Pauline - Kiara, Hayzel & Finn
Maar dan is het toch veel verstandiger om mensen te informeren en te waarschuwen voor broodfok? Ik bedoel maar, als we even een opsomming zouden moeten maken van de gemiddelde boomerpupkoper (ervan uitgaande dat ze momenteel allemaal onverantwoord gefokt worden):
- Geen idee wat broodfok/onverantwoorde fok/pretnesten inhouden
- Geen idee van het belang van verantwoorde fok/stambomen/geteste ouderdieren
- Klein budget
- Geen echte voorkeur voor raseigenschappen, als het maar een leuke, fluffy schoothond is
- In sommige gevallen om met de mode mee te doen
Ik denk dat informatie verschaffen veel meer effect zal hebben op deze doelgroep. Dan overwegen mensen het wellicht te sparen voor een duurdere rashond, kijken ze in ieder geval uit voor broodfok of beseffen ze dat het designer gebeuren nergens op slaat. Als TS echt wat voor zulke mensen wil betekenen, dan kan ze naar mijn idee net zo goed echte Havanezers (volgens de regeltjes) fokken en die dan voor een laag prijsje op marktplaats zetten. Bereik je ongeveer dezelfde mensen mee.
. schreef in
Boomers: discussie over kruising
Het punt is, een "boomer" is geen ras. Het is niets anders dan een modekruising waar allerlei kleine gezelschapshondjes in kunnen zitten. Je zegt zelf al dat vrijwel alle fokkers ervan onder de noemer onverantwoord geschoven zouden kunnen worden, persoonlijk zou ik het alleen maar mijden om daar ook maar iets mee te maken te hebben. De kans is daarbij reusachtig groot dat een van jouw mogelijke pupkopers er gewoon mee verder zal fokken zonder acht te slaan op testen of wat dan ook. Dat gaat ook moeilijk, er is geen rasvereniging, geen stamboek, geen fokregels. En waar het bij "boomers" misgaat: dat is bij hen niet eens mogelijk. Puur omdat elke random kleine, fluffy kruising zich het naampje kan toe-eigenen.
Dat is net zoiets als een designerbreed creëren onder het motto "ik doe het goed, want ik test de ouderdieren", maar er komt werkelijk zo veel meer bij kijken.
Als pro-argument gebruik je de grote vraag, maar kijk eens naar het publiek achter die vraag. Dat zijn grotendeels onwetende mensen die ofwel denken met een nieuw ras te maken te hebben, of met de mode mee willen doen.
Ik ben echt geen fel tegenstander van kruisingen als er goede redenen voor zijn. Sport- of jachtkruisingen, waarbij puur naar de werkcapaciteiten van de ouderdieren gekeken wordt, prima. Dit zie je tevens vaak terug in de sledehondensport (denk aan hounds, Alaskan husky's). Het infokken van 'nieuw' bloed om een bestaand ras gezonder te maken, ook helemaal prima, zelfs top. Het 'maken' van een nieuw ras voor bepaalde doelen, met nieuwe rasvereniging, stamboek, naam, prima. Maar dat zijn zaken die hier niet opgaan.
Er zijn al zo veel rassen van kleine gezelschapshonden, ik zie werkelijk het doel van deze kruising niet.. En de wereld zit al zo vol met herplaatsers, asielhondjes, noem het maar op. Om dan nog zo te gaan vermeerderen, sja.
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Sorry voor de late reactie, hälleforshund klopt!
. schreef in
Onderzoek nieuwe regelgeving import pups
Gedaan, nog veel succes met het onderzoek.
. schreef in
Halsbandjes Te Koop
*vind ik leuk*
Hoe is de kwaliteit van de klikgespen? Ik vind je werk prachtig, maar ben bang dat die bolle van mij zich er zo doorheen trekt.
. schreef in
het ging helemaal mis
" 1 x toen ze een week of 12 was. kwam ze in aanraking met husky/akita achtigen teef. ze liep er heel vrolijk op af en happpp deed de husky/akita. (mijn hond) keek echt zo van ,wat doe je nu.. ik wil alleen maar spelen.. de eigenaar deed het af met, ze vind het niet fijn als andere honden op der af komen!! maar kom op een PUP.. gevolg naar de DA kreeg 2 hechtingen in der ruggetje."
wesley
Even terug naar dit stukje met een brandende vraag, liep de husky los of was hij aangelijnd? Zat de hond aan de lijn, dan is dit (eerste) voorval in alle opzichten je eigen schuld geweest. Niks te "een pup", sommige honden zijn gewoon niet gediend van soortgenoten en daar hoeft leeftijd echt niet per se een factor in te zijn. Sterker nog, het kan prima andersom. Er zijn ook honden die het enkel niet zo op pups hebben.
Niet om het gedrag goed te praten of wat dan ook, maar dit laat weer zien hoe belangrijk het is het eerst aan 't baasje van de andere hond te vragen alvorens je eigen beestje er naartoe te laten gaan. Feit blijft wel dat (bij het tweede voorval) die andere hond niét los had mogen lopen. Mijn eigen viervoeter is tevens niet de sociaalste, geen haar op mijn hoofd die eraan denk hem van de lijn af te doen. Dat is toch te absurd voor woorden, op deze manier zou hij alleen maar een gevaar voor de omgeving zijn.
De reactie van die eigenaar van de hus is nou niet bepaald een blijk van dierenliefde. Bah.
Mijn advies zou zijn jouw hond aangelijnd te houden en eventueel weer los te laten met honden die hij kent in omheinde(!) veldjes die een duidelijk(!) overzicht bieden. Jij kent je hond het beste, maar een hond waarbij je volledig de controle kan verliezen en die dan voor de kill gaat, die zou bij mij niet meer zomaar loslopen. Let daarbij extra op tijdens confrontaties met andere poolhonden.
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Nog een tip: het ras komt oorspronkelijk uit Scandinavië.
. schreef in
wolfhybride
" De enige reden dat ze een wolfhybride wil is omdat dit kewliejoelie is. Sorry ik ben normaal heel mild als het om reacties gaat naar mensen maar dit is een gevalletje hebben, hebben, hebben ten koste van het dier. Waarom MOET men toch een wolfhybride hebben, ga gewoon lekker voor de wolfhonden die al bestaan en op een goede manier gefokt worden."
Pauline - Kiara, Hayzel & Finn
Je slaat de spijker op zijn kop! Hetgeen waar ik me nu een beetje aan erger is dat TS alle vragen negeert. Er wordt al pagina's lang gevraagd naar het "waarom?" achter de wens voor een hybride en steeds wordt dit omzeild. Dat zegt ook al genoeg lijkt me.
. schreef in
wolfhybride
" Het feit dat er op haar website staat dat ze AWH's Amerikaanse Wolf Hybrides noemt wijst er al op dat ze geen idee heeft waar ze mee bezig is. Een AWH is namelijk 'gewoon' een Amerikaanse Wolfhond. Hier zit wolvenbloed in, maar zijn absoluut geen hybrides. "
Tamara, Odi, Sascha & Aiden
Even puur interesse, want dit is voor mij nieuwe informatie. Voor zover ik altijd begrepen heb is de AWH wel degelijk een hybride, maar wordt de term niet graag gebruikt. Bij de AWH wordt dan ook verschil gemaakt tussen low, mid en high contents. Hier is nog een ellelang (oud) topic over.
Heb je misschien een linkje ter bevestiging dat het "gewoon" honden zijn? Ben benieuwd.
. schreef in
Van alles wat :)
Knapperds, nog van harte! Bij die toen-en-nu-foto's valt zijn staart me nog het meeste op. Stond er ook bij stil tijdens het tekenen, wat is die fluffy zeg.
. schreef in
wolfhybride
Aha, ergens had ik wel een vermoeden dat het om deze fokker zou gaan. Ik weet niet hoeveel ik erover mag schrijven ivm laster, maar als je even googled kom je er al gauw achter dat deze mensen niet heel hoog aangeschreven staan wat dierenwelzijn betreft. Ten eerste in de paardenfok en -handel (tot zaken bij het gerecht aan toe). Aangaande hun honden: dat zijn allemaal husky-look-a-likes op 2 na. Het is echt schandalig, hun eerste was een husky uit onbekende herkomst ("zogenaamde halve wolf", naampje erachter voor de fun) en daarmee is vervolgens verder gefokt met gewone husky's. De honden die hieruit voortkwamen worden doodleuk hybrides genoemd. De enige echte hybrides die ze hebben zijn de Amerikaanse wolfhond en de husky kruising daarvan. Ook met hun husky-AWH kruisingen wordt onder de noemer AWH geadverteerd, ze hebben regelmatig pups op marktplaats staan en testen wat erfelijke afwijkingen betreft nergens op. Mijn advies: héél ver vandaan blijven!
. schreef in
wolfhybride
Uhm, wat.
Wat probeer je nou eigenlijk te zeggen? Dus jij bent bereid je achtertuin om te bouwen in een soort wildlife reservaat? Het geheel te omheinen en je bent je er bewust van dat de kans aanwezig is dat niet al het fysieke contact tussen jou/jouw honden en dat dier mogelijk zal zijn zonder gevaren? Je begrijpt dat dit noch een wolf is, noch een hond en dat een botsende persoonlijkheid niet uit te sluiten is? Je snapt dat we nu niet meer spreken van een "huisdier" en dat, helemaal alleen in die achtertuin, het beest wellicht (nee, waarschijnlijk) ongelukkig zal zijn? Dat het geen dier is voor in de moderne maatschappij en dat een rondje door de stad niet zal gaan?
Ik durf niet te zeggen of het legaal is of niet (al hóóp ik van niet). Wel weet ik dat er in ieder geval twee fokkers zijn in Nederland, eentje in Zuid-Holland en ergens in het zuiden van het land. Ik snap even niet wat jij, TS, probeert te zeggen met "maar die wolfhybride is op opgegroeid in huishoudelijke kring en de pups ook en nog iets te weinig ruimte". Dat mensen ze hebben betekent niet gelijk dat goed of verantwoord is. Dat iets kan, houdt niet in dat het moet. Of dat we het überhaupt zouden moeten willen. Het voorbeeld is al eerder genoemd, wat dacht je van mensen die een leeuw of tijger in huis hebben/hadden. Het lijkt me iig duidelijk wat de overgrote meerderheid hiervan vindt en wel om logische redenen. Dit is bij een wolfhondhybride (mid- tot high content) niet anders.
Of dit topic er puur is om informatie te winnen of dat je overweegt er zelf een te kopen, is me niet duidelijk. Gezien de laatste reactie ga ik uit van het tweede, dus nogmaals: waarom zou je een hybride willen hebben? Waarom zijn gewone (wolf)honden niet genoeg? Laatst stelde je nog meermaals vragen over de mogelijke aanwezigheid van wolvenbloed in de husky. Die is er niet, en toen was het opeens 'bye bye interesse'. Ik krijg steeds meer het gevoel dat het om een statuskwestie gaat. En dát snap ik nou echt niet.
. schreef in
Blaffen, om gek van te worden
" Het gaat er in de regel om dat de baas moet worden opgevoed. Vaak zijn er dingen die er in sluipen en die door je eigen gedrag voortslepen. Heb ik ook, onze hond loopt niet al te best aan de riem. Dit omdat hij meestal los loopt. Kan ik hem wel leren, maar ja, hij loopt vaak los en dat is makkelijk. Als je gedrag wilt veranderen, dan moet je je vaak je eigen gedrag aanpassen. Je hond blaft met 9,5 jaar nog en je wilt dit veranderen.. toch? Dan zul je dus iets anders moeten doen dan je tot nu toe altijd gedaan hebt. Er zijn hier tips gegeven. Daar hoef je je niet in te vinden. Dat is jouw keuze. "
Linda & Mayro
Dit vind ik nou mooi omschreven! Opvoeding van de hond begint bij opvoeding van de baas, top. TS, doe er je voordeel mee.
. schreef in
Blaffen, om gek van te worden
De visie die je hier deelt met betrekking tot de dominantietheorie en fysieke correcties (slipketting) zijn al jarenlang achterhaalt. Om een beter beeld te krijgen van hondengedrag en geen zaken met elkaar te gaan verwarren, raad ik naast de eerder genoemde links tevens aan het volgende artikel door te nemen:
http://www.hondenwijzer.com/dominantie.html
Er zijn al veel goede tips and tricks gegeven. Allereerst is het het handigst de reden tot het blaffen uit te vogelen. Het waarom, wat er dan in de hond omgaat. In het geval van andere honden passeren gok ikzelf op een bepaalde mate van onzekerheid, die spanning en daardoor blaffen tot gevolg heeft. Ik weet niet hoe je hem confronteert met andere honden, maar in een rechte lijn op elkaar aflopen kan voor velen bedreigend overkomen. Het rukken aan de lijn met een slipketting (pijnlijke prikkel) zal hier ook wel zijn aandeel in gehad hebben.
Je hebt sowieso een hond die vocaal van aanleg is, daar beide rassen er over te spreken zijn. Hier (KLIK) is een handige en erg simpele link over het aanleren van het commando "stil". Dit doet men door allereerst het blaffen op commando aan te leren en daar vervolgens mee verder te werken. Het idee is niet ingewikkeld en kan, indien aangeleerd, zowel gebruikt worden bij luidruchtig zijn uit waaksheid als uit enthousiasme. Wellicht een oplossing voor het niet naar jou gerichte geblaf binnenshuis.
En staar je aub niet blind op zijn leeftijd. Dat bepaalde zaken al jarenlang gaande zijn, betekent niet dat er geen verandering in gebracht kan worden. Zelfs al kost het soms meer moeite.
. schreef in
Mijn husky schuilt onder tafel...
Slopen is geen onbekend fenomeen in de poolhondenwereld, met name bij jonge honden die uitdaging, beweging of aandacht missen. Wat wordt er zoal met hem gedaan op een dag?
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Ook niet, even een kleine tip: beginletter H.
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Nope
. schreef in
mijn kleine clowntje
Gefeliciteerd!
. schreef in
Raad het ras - Deel 5
Nee