Shinouk blaft om het minste geringste. Hij blaft als de bel gaat, als er mensen binnenkomen, als hij andere honden of katten tegen komt op straat, als hij geen aandacht krijgt, als hij in de tuin is etc.
Nu weet ik dat geen aandacht geven vaak de oplossing is maar dit werkt lang niet altijd.
Heeft iemand tips?
De buren beginnen te klagen...
Jenna blafte ook op alles
binnen en in de tuin is het helemaal opgelost, buiten blaft ze helaas nog naar andere honden maar het gaat al beter dan in het begin.
Ik ben tegen geen aandacht geven. Ik heb juist altijd als ze blafte haar bij me geroepen, met de woorden, goed gehoord Jenna, dat is de post, of de buurman etc. en gaf haar dan wat lekkers. Al heel snel leerde ze dat en blafte niet meer, ook niet als ik er niet bij ben.
In de tuin wilde ze het liefst elke hond die langskwam aanblaffen. Wat ik niet wilde natuurlijk. Daarom was ze nooit alleen in de tuin, en kon ik haar als ze ging blaffen meteen bij me roepen en met haar iets leuks gaan doen, een klein spelletje of iets lekkers zoeken. Ook in de tuin is het blaffen nu weg. Al laat ik haar nog niet alleen in de tuin.
En aan de wandelingen werken we nog.
Wat ik dus zou doen is haar bij me roepen en belonen. Komt ze niet zelf, dan zou ik haar rustig uit de situatie halen, kalmerend toespreken en haar dan even belonen.
Ik ben het wel eens met Dobry ( alweer je naam vergeten maar iets me een a ? )
Ik vind als honden blaffen je dit niet moet negeren maar ze juist uit die situatie halen waarvan ze het nodig vinden om te blaffen.
Nu heb ik een husky dat kan je geen blaffen noemen wat hij doet...
Maar onze vorrige hond Luna kon ook om alles blaffen.
Ik riep haar dan bij me en vertelde als dat het goed was en dat ze braaf was.
( heb ik trouwens niet met koekjes/snoepjes gedaan ) maar gewoon uit de situatie halen.
Met lopen heb ik haar als zij begon te blaffen even naast me laten zitten en samen kijken naar waar ze naar blaft.
Dan ook vertellen dat ze braaf is.
Is niet met een dag verholpen natuurlijk maar heeft bij ins met veel inzet en volhouden goed gewerkt.
Ik wil hem wel uit de situatie halen maar hij luistert op dat moment niet. Als hij blaft en ik hem bij mij wil roepen als we bijvoorbeeld in de tuin staan zal hij niet luisteren en zeker niet naar mij toe komen. Op straat als hij blaft, blaft ie naar een andere hond. Voordat hij de hond ziet gaat ie plat op de grond liggen en zodra de hond dichterbij komt springt ie op en trekt mij mee. Hij doet ontzettend dominant op straat.
Dan corrigeer ik hem door een korte ruk aan de lijn te geven maar ook dat helpt vaak niet. We hebben ook al een andere halsband genomen tegen het trekken maar ik ben er niet zo over te spreken. Ik gebruik het liefst de slipketting.
Het is een hond met eigen wil, typisch husky heb ik mij laten vertellen. Nu moet ik toegeven dat onze hond niet altijd even consequent is opgevoed. Mijn moeder is er veel te lief voor en tolereerde destijd veel te veel.
Ohh doe die slipketting alsjeblieft weg
Dat is echt niet diervriendelijk en je schiet er niks mee op.
Je beschrijft niet alleen husky maar ook een herder.
Een herder is heel erg energiek en wil werken.
Als jij ermee aan het werk gaat zal je zien dat het steeds beter gaat.
En beide rassen hebben veel beweging nodig.
Consequent opvoeden / zijn en blijven is belangrijk bij beide rassen.
Ik hoop dat je daarmee aan het werk gaat en die slipketting weg doet.
Onze herder blaft als de bel gaat en verder wanneer iemand via de achterdeur binnenkomt of 's nachts als hij vindt dat iets onze aandacht behoeft.
Ik ga altijd even kijken en Mayro komt dan altijd met me mee, want ik zal laten zien wat het is! Dan zeg ik, het is goed, en dan houdt het blaffen op. Als de bel gaat mag Mayro niet mee, maar zodra ik naar de gang ga, blaft Mayro al niet meer.
Als jij zegt dat je hond helemaal nergens meer op reageert... Dan zit hij gigantisch hoog in zijn energie. Het is heel lastig om hem hier weer uit te krijgen. Probeer dit in eerste instantie te voorkomen, zie je iets van een aanleiding dat hij zo hoog in zijn energie raakt. Dat het begint met een paar 'woefjes' en daarna dat hij zichzelf verstrekt?
Blijf zelf rustig, raak niet gefrustreerd. Ga even naar je hond toe. Praat op een rustige manier met hem. 'Er is niks te zien' o.i.d. Ga maar in je mand. Als je hond niet luistert raak hem desnoods heel even aan en zeg dan kort mand. Of wat je commando ook maar is voor zijn plek.
Ik zou zo niet weten wat je anders zou kunnen doen. Sommige honden zijn heel ... vocaal. Geloof dat het herder en husky eigen is. De herder is gevoelig voor wat de baas zegt en is heel gefocust op de baas. Bij de husky weet ik dat niet zo goed. Voor onze herder werkt onze aanpak heel goed... Maar ik weet niet of het jullie helpt.
De slipketting is niets mis mee. We hebben deze al vanaf kleins af aan voor hem. Ook aangeraden door mensen die er verstand van hebben.
Er zijn intussen allemaal ontwikkelingen geweest in hoe je een hond moet opvoeden. De slipketting valt onder de 'oude' manier. Zoals dominantie e.d. ook onder de 'oude' manier vallen. Het idee om je hond in water te gooien om hem te leren zwemmen, is eigenlijk grotendeels voorbij. Er zijn steeds meer geluiden dat je op de signalen van je hond let en dat je je hond best mag steunen als hij angstig is. Je gaat hem niet uitgebreidt knuffelen, maar een klein klopje kan wel en is alleen maar prettig voor je hond. Dat je je hond op de zij moet leggen etc., een 'neusbeet' moet geven, zijn eigenlijk gebaseerd op onderzoeken op wolfen in gevangenschap. Terwijl wij mensen niet op 'gelijke' voet staan met honden. Wij communiceren op een andere manier. En sommige van deze handelingen kunnen het vertrouwen en de band met je hond schaden.
Dat jij voor de slipketting bent, moet je uiteraard helemaal zelf weten, mij maakt dat niet uit. Ik zou het zelf niet gebruiken.
Ja dat geloof ik ook graag hoor dat er inmiddels allerlei manieren zijn. Maar onze hond hoeft niet meer opgevoed te worden. Dat was 9,5 jaar geleden. En het is niet uit angst dat ie blaft. Is echt puur dominant gedrag en voor aandacht.
Een slipketting is niet diervriendelijk.
Net zo min als de cesar Milan theorie.
Dit heeft niks met dominantie te maken hoor.
Je hond is onzeker.
Ik kan je aanraden het boekje van turid rugaas te lezen 'kalmerende signalen'
Ik denk dat je daar meer hebt als een pijnlijke slipketting.
Ik zeg ook niet dat hij uit angst blaft.
Het gaat er in de regel om dat de baas moet worden opgevoed. Vaak zijn er dingen die er in sluipen en die door je eigen gedrag voortslepen. Heb ik ook, onze hond loopt niet al te best aan de riem. Dit omdat hij meestal los loopt. Kan ik hem wel leren, maar ja, hij loopt vaak los en dat is makkelijk.
Als je gedrag wilt veranderen, dan moet je je vaak je eigen gedrag aanpassen. Je hond blaft met 9,5 jaar nog en je wilt dit veranderen.. toch? Dan zul je dus iets anders moeten doen dan je tot nu toe altijd gedaan hebt. Er zijn hier tips gegeven. Daar hoef je je niet in te vinden. Dat is jouw keuze.
Ik lees eigenlijk dat je niet ontvankelijk bent voor tips. Dus dit was het laatste wat ik hier typ Succes!
er zijn ook mensen die ook verstand hebben en met hun tijd meegegaan zijn en juist fel tegen een slipketting zijn. Vroeger wist men nog niet wat men nu weet. Tegenwoordig weet men toch wat meer over hoe het gedrag van een hond tot stand komt, en hoe een hond communiceert en hoe je een hond het beste motiveert.
Een slipketting zorgt buiten eventuele lichamelijke schade ook voor geestelijke schade en is niet goed voor de vertrouwensband tussen hond en baas.
Bovendien kan een slipketting agressie opwekken en zorgen voor angst en stress bij een hond.
Een slipketting werkt als straf, wat veel korter effect heeft als het al het gewenste effect heeft als een beloning.
Zie bijv ook de mening van Kynologisch Centrum Quiebus hierover
http://www.quiebus.nl/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm
Wat Shinook voor gedrag vertoont heeft niets met dominantie te maken.
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-wat-is-er-met-dominantie?.php
Ik zou voor buiten aanraden hem een goed passend tuigje om te doen, en voorlopig even bogen maken om andere honden heen, even afstand nemen en hem niet in situaties laten komen die hij niet aankan.
Ik zou je aanraden Turid Rugaas haar methode te overwegen die zij beschrijft in haar boekje Help mijn hond trekt, een stap voor stapmethode om je te leren de aandacht van de hond te vragen en rust te brengen in de wandelingen.
Zelf ben ik ook bezig met met te verdiepen in BAT Training ook heel intressant
http://www.moniquebladder.nl/bat-cursus-voor-reactieve-honden/
Verder zou ik me gaan verdiepen in hondentaal en communicatie
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
https://www.youtube.com/watch?v=00_9JPltXH
Mij lijkt het een goed idee om hier een gt bij te halen die werkt met kalmerende signalen.
als je hond niet meer opgevoed hoeft te worden dan hoef je het blaffen toch ook niet meer af te leren?
Blijkbaar is je hond niet zo goed opgevoed als je denkt en helpt de manier waarop je het nu doet niet, je krijgt heel veel nuttige tips maar ik hoor alleen maar tegenargumenten ipv dat je er iets uit pikt wat je gaat proberen :)
Oh ik zie nu dat Linda ongeveer hetzelfde heeft getypt, daar ben ik het dus helemaal mee eens
Klinkt mij in de oren als een hond die het gevoel heeft alles te moeten regelen en dit regelen doet hij door overmatig te blaffen. Dit is een typische herdertrek en jij als baas zal moeten laten zien (op een niet fysieke manier) dat jij het wel oplost.
Blaffen bij bezoek voor zijn. Hond op de plek en dan pas bezoek binnen, hond mag vrij op jou commando. 1 keer waaks een blaf, prima, maar daarna zeg je als baas goedzo en nu klaar en dan moet het klaar zijn. Blaffen uit enthousiasme idem dito.
Hou er rekening mee dat herders zeer vocaal zijn en daarnaast waakhonden. Dit gedrag geheel afleren zal lastig worden, het zit er immers in. In plaats van afleren zul je juist moeten ombuigen naar gewenst waakgedrag.
Betreft het buiten blaffen naar katten en honden, wederom mist hij waarschijnlijk goede begeleiding in gewenst gedrag.Laat zien dat hij op je kan vertrouwen en jij de situatie oplost (vb bogen lopen om honden, omdraaien, dat waarbij je hond niet uitvalt). Het maakt dan niet uit of het uit angst, stoer doenerij of tterritorium gedrag is, jij lost het op.
Waarom draagt ie een slipketting? Trekt ie of andere reden?
Slipketting ben ik ook tegen, niet omdat ik tegen corrigeren ben, maar omdat de slipketting vaak op de verkeerde manier gebruikt word. De slip zit vaak in de zijkant van de nek, dit is juist de plek waar honden elkaar uitdagen... Daarom ben ik tegen de slip, je daagt de hond ermee uit. Nog afgezien van het feit dat je de hond beslist pijn kunt doen. Ik zou dan eerder kiezen voor een halti (over de neus), dan heb je denk ik meer overwicht op je hond dan met een slip...
Iemand die al 10 jaar (?) een goed opgevoede hond corrigeert met een ruk aan de lijn zou ik nu niet direct een halti adviseren. Dat lijkt me risicovol met dergelijk ingesleten gedrag.
Klopt, iemand anders moest even achter de pc, dus ik kwam nu terug om nog snel mijn reactie te wijzigen ;).
Nog even een toevoeging: als je een halti gebruikt, moet je de halti altijd vastmaken aan een gewone halsband en er NOOIT aan trekken of rukken zoals je nu bij de slip doet. Je moet er überhaupt niet aankomen, want omdat de halti voor de nek vastgemaakt word, kan de hond niet zoveel kracht zetten als met een gewone halsband/slip. Op het moment dat je er dan aan zou rukken komt al die voorwaardse kracht vóór de nek terecht, ipv op de borst. En het is natuurlijk niet goed als de nek van de hond opzij klapt...
Een halti lijkt mij een betere oplossing dan een slip, maar het moet met beleid gebeuren. Dus: de halti ook vastmaken aan een halsband, met een lijn waarmee de hond maximaal een meter bij je vandaan kan komen en nooit, maar dan ook nooit, gaan corrigeren via de lijn of halti. En het liefste met een heupriem, zodat je niet per ongeluk kunt corrigeren door te trekken.
Veel honden zijn door de halti wat bereikbaarder voor de baas, en dat kan jou een opening bieden om te gaan trainen. Het zou ook altijd een hulpmiddel moeten zijn en niet iets dat je standaard gebruikt. Het doel is verbetering van het gedrag, een halti kan daar misschien bij helpen.
Ik zou bij ts zo wie zo een halti afraden!!
Ga eerst maar beginnen lezen in het boekje van turid rugaas ( kalmerende signalen ) zoals ik eerder al aangaf.
Maar kalmerende signalen bij een hond die totaal niet gefocust is op de baas, en waarbij bepaald gedrag al jaren in heeft kunnen slijten.... Ik kan me persoonlijk geen enkele hond voorstellen die ik ken, die daarvan zou kalmeren. Natuurlijk is de ene hond ontvankelijker voor de halti dan de andere, dat snap ik. Maar in deze situatie denk ik dat al dat gapen en wegkijken niet echt nut heeft. Misschien voor een later moment in de training, maar dat kan dan pas als de hond echt op de baas kan focussen en kan kijken hoe die reageert. Op dit moment is de hond totaal niet met de baas bezig, dan zijn kalmerende signalen niet echt in het zicht, zeg maar.
Ik moet wel zeggen dat ik ook niet zo geloof in kalmerende signalen. Ik ontken het bestaan er niet van, maar ik geloof niet dat dit iets is dat voor elke hond een redmiddel is (zoals hier op HP wel een beetje gedaan word). Vooral niet in zulk soort situaties, waar de hond compleet onbereikbaar is... Dan kun je beter een hulpmiddel gebruiken waarvan de hond weer bereikbaar wordt voor jou als baasje, zodat je tenminste aan training toe kan komen. M.i.
Negeren, en dan ook echt compleet negeren totdat het gedrag volledig en permanent uitgedoofd is, heeft alleen nut als het gaat om blafgedrag in communicatie met jou, aangeleerd aandachtvragend geblaf. Dat kan afhankelijk van type hond weken tot maanden duren. Knap mens die dit volhoud. Ik kan het niet. Als je tussentijds maar 1x keer aandacht geeft, kijken, zuchten, geirriteerde houding is ook aandacht, vergert het gedrag alleen maar.
Zou je aanraden eerst de oorzaak
op te sporen van het uit de hand gelopen blafgedrag en dan aangepast op type hond dit goed gaan begeleden. Oorzaak ligt in intrinsieke en extrinsieke motivaties en ook in jullie houding en benadering tav het blaffen dat dit zo heeft kunnen uitgroeien tot een fors probleem. Maar aangezien dit gedrag, van jullie en de hond, al 10 jaar heeft kunnen inslijten zul je daar best een kluif aan hebben.
Ik lees dat je hond goed opgevoed is en dat je aloude beproefde opvoedmethodes je goed bevallen. Wat zou je dan van ons nog willen weten?
Uit je schrijven filter ik ook dat het je niet echt helder hebt in inns en outs van kalmerend signalen.
Kalmerende signalen is voor mij overigens ook helemaal geen methode, maar een aanvulling op kennen en respecteren van bestaande hondensignalen en daarvan gebruik kunnen maken binnen opvoeden en begeleiden. Dus ik zal niet zelf een potje gapen en uitschudden tbv de hond.
Ik snap je inzicht hierin wel nynke.
Maar ik bedoel dan dat in dit geval ts eens zou moeten kijken waarom de hond zo is.
Het lijkt mij hierin handig om een beetje hondentaal te leren.
Slipketting gebruiken , in de nekvel grijpen....
Wat ts doet ( en adviseert )
Dat zijn dingen waardoor je je vertrouwen zo het raam uit smijt.
Ik ben het met je eens dat je hiermee niet ineens aan de slag kan gaan ,
Had ik bij Luna ook niet hoeven doen.
Maar iets positiefs opbouwen ( te beginnen in huis , dan tuin , dan buiten ) met de hond lijkt mij wel verstandiger als een halti of een gl.
Dat je er zelf niet zo heel erg in gelooft is natuurlijk voor iedereen eigen.
Mij heeft het dan weer met elke herplaatser wel geholpen.
Mee eens, goed omschreven en duidelijk. Hoe dit gedrag opgelost kan worden zouden we waarschijnlijk anders aanpakken (), maar met deze quote van je ben ik het helemaal eens.
Je bent nooit te oud om te leren en bent ook nooit uitgeleerd als mens.
Ik denk dat er nog een hoop te behalen valt voor jou als hondeneigenaar qua hondentaal en gedrag,zodat je je hond beter leert begrijpen en er echt iets mee kan gaan doen.(ook goed mocht je in de toekomst ooit een andere hond willen,na deze hond,dan kun je een goede start maken...zonder slipketting en foute info)
Slipketting op aanraden van mensen die er 9,5 jaar geleden
'verstand 'van hadden ...hoeft vandaag de dag niet verstandig te zijn.(was het toen al niet...maar dat wisten ze nog niet helemaal waarschijnlijk,nu zijn er zat info te vinden over het niet gebruiken van een slipketting)
Ik zou een goede gedragstherapeut zoeken(in de richting van www.calmingsigns.nl)die JOU vooral kan leren wat je ziet gebeuren als je hond zogenaamd uit 'dominantie' blaft of voor aandacht.Jou leert wat je kan doen,hoe het beste te reageren enz.
Hoeveel beweging/rust en geestelijke uitdaging krijgt hij op een dag aangeboden?
(dit is echt een hond die volgens mij fit blijft tot op het eind gezien de combinatie van hondenrassen)
Hoe reageer jij (al 9,5 jaar?) op zijn geblaf,buiten met een ruk aan de slipketting(foutje),en binnen?
Lees de teksten van mijn voorgangers nog eens door,staat echt veel goede info in.
De visie die je hier deelt met betrekking tot de dominantietheorie en fysieke correcties (slipketting) zijn al jarenlang achterhaalt. Om een beter beeld te krijgen van hondengedrag en geen zaken met elkaar te gaan verwarren, raad ik naast de eerder genoemde links tevens aan het volgende artikel door te nemen:
http://www.hondenwijzer.com/dominantie.html
Er zijn al veel goede tips and tricks gegeven. Allereerst is het het handigst de reden tot het blaffen uit te vogelen. Het waarom, wat er dan in de hond omgaat. In het geval van andere honden passeren gok ikzelf op een bepaalde mate van onzekerheid, die spanning en daardoor blaffen tot gevolg heeft. Ik weet niet hoe je hem confronteert met andere honden, maar in een rechte lijn op elkaar aflopen kan voor velen bedreigend overkomen. Het rukken aan de lijn met een slipketting (pijnlijke prikkel) zal hier ook wel zijn aandeel in gehad hebben.
Je hebt sowieso een hond die vocaal van aanleg is, daar beide rassen er over te spreken zijn. Hier (KLIK) is een handige en erg simpele link over het aanleren van het commando "stil". Dit doet men door allereerst het blaffen op commando aan te leren en daar vervolgens mee verder te werken. Het idee is niet ingewikkeld en kan, indien aangeleerd, zowel gebruikt worden bij luidruchtig zijn uit waaksheid als uit enthousiasme. Wellicht een oplossing voor het niet naar jou gerichte geblaf binnenshuis.
En staar je aub niet blind op zijn leeftijd. Dat bepaalde zaken al jarenlang gaande zijn, betekent niet dat er geen verandering in gebracht kan worden. Zelfs al kost het soms meer moeite.
Dit vind ik nou mooi omschreven! Opvoeding van de hond begint bij opvoeding van de baas, top. TS, doe er je voordeel mee.
Dat wat ik weet van KS is vooral wat hier op het forum gezegd word, maar ik zal de laatste zijn om te zeggen dat ik een KS-expert ben. Als ik wat ik ervan weet probeer samen te vatten, zou ik zeggen dat honden stress kunnen proberen te verkleinen door bepaalde signalen te laten zien. En dat honden die ook in de communicatie tussen elkaar gebruiken om confrontaties te voorkomen. Tot zover ben ik het best met KS eens. Maar vervolgens lees ik ook van veel mensen dat jij als baasje dus letterlijk ook dit soort signalen kunt laten zien aan de hond bij het opvoeden. En dat zal in bepaalde opzichten denk ik wel zo zijn (ik kijk ook wel eens bewust weg van iets), maar hier op HP wordt het haast gezien als een gulden weg die elk probleem op kan lossen. En dat vind ik wel heel erg vergezocht. Persoonlijk...
Maar vervolgens lees ik ook van veel mensen dat jij als baasje dus letterlijk ook dit soort signalen kunt laten zien aan de hond bij het opvoeden.
Hier geloof ik dus ook niet in.
Ik denk persoonlijk dat mijn hond dan het idee heeft dat ik rijp ben voor een gesticht ( nu is dat wel zo ,maar dat terzijde )
Ik gebruik de signalen wél om mijn hond beter te begrijpen en er na aanleiding van dat gegeven naar te handelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?