Schnauzer

Schnauzer

Rasgroep van de Schnauzer

De Schnauzer behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Schnauzer

Schnauzer

Korte geschiedenis van het ras

Het ras heeft een bonte achtergrond. Zijn voorgangers kunnen worden opgespoord tot in de zestiende eeuw, toen hij in zijn toenmalige vorm werd teruggevonden op een koperstuk uit die tijd. De eerste keer dat hij werd beschreven was in 1886, toen men verklaarde dat de Schnauzer een kruising was tussen een Poedel en een Mopshond. Later werd beweerd dat het een ruwharige pinscher was, die een bastaard was tussen een Keeshond en een Bolognezer. Gedurende lange tijd waren de verschillen tussen de Pinscher en de Schnauzer vaag. Ze werden beschouwd als haarsoortvarieteiten van elkaar. Pas in 1907 werd een eigen Duitse club voor Schnauzers opgericht, en vanaf dat moment kwam er orde in het fokwerk. Over het ontstaan van de rasnaam bestaat veel onenigheid. De Middenslagschnauzer en de Dwergschnauzer worden over de gehele wereld hoog gewaardeerd als gezelschaps- en tentoonstellingshond. De Riesenschnauzer wordt ook veel als politiehond in Duitsland gebruikt. Maar deze is tevens een zeer evenwichtige robuuste huishond, verdediger van erf en goed.

Karakter van de Schnauzer

Schnauzer

Een zeer trouwe hond voor zijn baasjes. Wat argwanend tegenover vreemden. De schnauzer is een hond met een heel goed karakter of je nu een dwerg of een riesenschnauzer hebt ze doen niet voor elkaar onder. Het zijn honden met lef. Als je goed bent voor dit ras laten ze zien dat ze loyaal zijn tegen over jou. Het zijn honden die alles over hebben voor hun baas maar ook graag willen werken.

Rasstandaard van de Schnauzer

Land van herkomst: Duitsland

Rasbeschrijving

De Schnauzer Middenslag is een middelgrote, vierkant gebouwde, draadharige en compacte hond. Hij heeft een levendig temperament, is robuust, vrijmoedig en waakzaam.

Hoofd: krachtig, lang, met een licht geprononceerde achterhoofdsknobbel. Uitgesproken stop, vooral door de bossige wenkbrauwen. Rechte neusrug, evenwijdig met het voorhoofd. De voorsnuit eindigt in een stompe wig. Zwarte neusspiegel, droge, zwarte lippen.

Ogen: donker, ovaal, naar voren gericht.

Oren: hoog aangezet, gelijkzijdig gedragen, rechtopstaande of dicht tegen het hoofd hangende zware oren.

Gebit: schaargebit.

Hals: krachtig, licht gewelfde nek, goed opgeheven, droog.

Lichaam: borstkas van juiste breedte, vanaf de voorkant gezien ovaal, moet tot aan de ellebogen reiken. Uitgesproken voorborst. Licht opgetrokken buiklijn. Korte lendenen. Lichaamslengte=schofthoogte. Korte rug, licht hellend met een lichte en elegante welving, afgeronde croupe.

Ledematen: normaal gehoekt in schouders en opperarm, goed gespierd. Rechte voorbenen met goede botten. Licht hellende ellebogen. Goed gehoekte achterhand met evenwijdige, goed bespierde achterbenen.

Voeten: kort, rond, stevig, gesloten.

Staart: hoog aangezet, wordt omhoog gedragen.

Vacht: draadhaar, zeer dicht, hard en stug. Dicht onderhaar en niet te kort, hard dekhaar. Op het hoofd moet de vacht ruw zijn, op de benen, het voorhoofd en de oren iets korter. Typisch zijn een ruige baard en bossige wenkbrauwen.

Kleur: zuiver zwart of peper en zout in nuances van ijzergrauw tot zilvergrijs. Moet in alle gevallen een donker masker hebben.

Schofthoogte: 45-50 cm.

Gezondheid van de Schnauzer

Schnauzer

De Schnauzer kan PRA (Progressieve retina atrofie), Cataract en HD (heupdysplasie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en Oogtesten worden door een specialist uitgevoerd.

Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Schnauzer

Moet regelmatig worden geborsteld.

Laat de schnauzer minimaal 2x per jaar plukken en trimmen. Dit komt de vacht ten goede.

Opvoeding van de Schnauzer

Schnauzer

Wees altijd duidelijk eens nee blijft nee. Als je dit niet doet gaat een schnauzer de baas spelen.

Rasvereniging van de Schnauzer

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Schnauzer.

Popularitieit van de Schnauzer

De Schnauzer staat op dit moment op de 58e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Schnauzer

De Schnauzer bestaat in 3 groottes :
de dwergschnauzer,
de middenslagschnauzer en
de Riesenschnauzer.

Schnauzer pup aanschaffen

De aankoopprijs van een puppy verschilt van fokker tot fokker. Let altijd op dat de hond jou ook uit kiest. Als je dat doet heb je een kameraad voor het leven.

Schnauzer fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Schnauzer.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Schnauzer pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Schnauzer hebben ook deze rassen

Meer weten over de Schnauzer ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Schnauzer:


Afbeeldingen

SchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzerSchnauzer

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Schnauzer hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^