Flatcoated Retriever
De Flatcoated Retriever behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"
Geschiedenis van het ras
De oorsprong van de Flatcoated Retriever ligt in Engeland. Hier werden zij gebruikt om aangeschoten en dood wild te apporteren.
Op jachtdagen kwamen veel honden met elkaar in aanraking. Een vriendelijk en sociaal karakter was daarvoor een eerste vereiste.
Ook moesten zij graag te water gaan en moeiteloos dichte dekking overwinnen zoals bramen en brandnetels. Moed en uithoudingsvermogen waren nodig voor een dag hard werken.
De basisingrediënten voor de Flatcoat zijn naar alle waarschijnlijkheid de St. Johns Dog, Spaniëlvariëteiten, Pointers en Setters.
Door deze honden met elkaar te kruisen en hier weer selectie op toe te passen kreeg men honden die graag te water gingen, goede apporteerlust en een uitstekende neus hadden.
Een van deze kruisingen, toen bekend als de "Wavy-coated Retriever" was erg populair en met zijn neef de "Curly-Coated Retriever" werd hij door het hele land gebruikt door zowel jachtopzieners als de jagende notabelen.
Deze "Wavy-Coated Retriever" was de voorloper van onze Flatcoat.
Naar alle waarschijnlijkheid is rond 1890 Colliebloed ingefokt waardoor de gladdere vachten ontstonden.
Het was rond 1900 met name Mr. S. W. Shirley en later Mr. Reginald Cooke die de Flatcoat verder ontwikkelde. Het werd een ras met zoveel kwaliteiten dat het de meest populaire Retriever werd tot aan de 1e Wereld Oorlog
Na deze periode nam het aantal Flatcoats snel af.
De populariteit van Golden en Labrador Retrievers daarentegen was een feit.
Desalniettemin was er een aantal fokkers die het ras trouw bleven.
De toewijding van deze mensen aan de Flatcoated Retriever was enorm.
Dankzij hun inzet kunnen wij heden ten dage genieten van een fantastische Retriever die er niet alleen schitterend uit ziet, maar ook nog graag voor en met de baas werkt.
Het karakter van de flatcoated is open vrolijk. Kort omschreven haal je met een flatcoated een levenslange puber in huis. De honden blijven energiek en nethousiast tot op latere leeftijd.
Algemeen beeld.
Een vrolijke actieve hond van middelmatige grootte, met een intelligente uitdrukking, die kracht toont zonder grofheid en snelheid uitdrukt zonder iel te zijn.
Typerende kenmerken.
In ruime mate bedeeld met een natuurlijke aanleg tot jachthond, waarbij aan optimisme en vriendelijkheid uiting wordt gegeven door enthousiaste staartactie.
Temperament.
Vol zelfvertrouwen en vriendelijk.
Hoofd en schedel.
Het hoofd moet lang en mooi gevormd zijn. De schedel plat en gematigd breed met een lichte inzinking of stop tussen de ogen, op geen enkele wijze geaccentueerd, zodat zowel de indruk van een sterk dalende neuslijn als van een wipneus wordt vermeden. De neus is van flinke maat, met wijde neusgaten. De kaken moeten lang zijn en sterk, in staat om een haas of fazant te dragen.
Ogen.
Moeten van middelmatige grootte zijn, donkerbruin of hazelnootkleurig, met een zeer intelligente uitdrukking (een rond bol oog is zeer ongewenst). Zij mogen niet schuin geplaatst zijn.
Oren.
Klein en goed aangezet, dicht tegen de zijkant van het hoofd.
Gebit.
Sterke kaken met een volstrekt, regelmatig en compleet scharend gebit, dat wil zeggen, dat de boventanden net over de ondertanden heen vallen en rechtop in de kaak staan. De tanden moeten gezond en sterk zijn.
Hals.
Het hoofd moet goed op de hals geplaatst zijn, welke laatste redelijk lang en vrij van keelhuid moet zijn. De hals moet evenredig zijn en schuin overgaan in de schouders met een goede overgang naar de rug, waardoor een gemakkelijke zoekhouding wordt bevorderd.
Voorhand.
De borst moet diep zijn en tamelijk breed, met een duidelijke voorborst, waarlangs de ellebogen zich vrij en gelijkmatig moeten kunnen bewegen. De voorbenen moeten recht zijn met tot aan de voet toe bot van goede kwaliteit.
Lichaam.
De voorste ribben moeten vrij plat zijn. Het lichaam, dat goed is opgeribd, laat geleidelijk meer geronde ribben zien en de middenribben zijn goed gewelfd, maar de achterste weer wat minder. De lendenen moeten kort en vierkant zijn. Lange lendenen zijn ten zeerste af te keuren.
Achterhand.
Moet gespierd zijn. De knie en de hak moeten gematigd gehoekt zijn, de laatste laag bij de grond. Hij moet in eik opzicht correct staan. Koehakkigheid is ten zeerste af te keuren.
Voeten.
Moeten rond en sterk zijn met de tenen strak tegen elkaar en goed gebogen. De voetzolen moeten dik en sterk zijn.
Staart.
Kort, recht en goed aangezet, vrolijk gedragen, maar nooit veel boven de ruglijn.
Gangwerk.
Vlot en stuwend, recht en krachtig, zowel gezien vanuit de voorhand als de achterhand.
Vacht.
Moet dicht zijn, van fijne tot middelfijne structuur en goede kwaliteit en zo glad mogelijk. Benen en staart moeten goed bevederd zijn. Een rijke bevedering maakt bij een volwassen hond het elegante beeld van een goede hond compleet.
Kleur.
Slechts zwart of leverkleurig.
Maat.
In uitstekende conditie verkerend wordt aan de navolgende gewichten de voorkeur gegeven: reuen 25-35 kilo (60-80 lbs); teven 22,5-30 kilo (55-70 lbs).Aan de navolgende hoogte wordt de voorkeur gegeven: reuen 58-61 cm (23-24 ins); teven 55-58 cm (22-23 ins).
Fouten.
Iedere afwijking van de vermelde punten moet als een fout worden beschouwd en in hoe ernstige mate de fout beschouwd moet worden, moet in juiste verhouding tot de graad ervan staan.
Opmerking.
Reuen moeten twee duidelijk normale teelballen hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
Flatcoat retrievers hebben een sterk verhoogde kans op kanker aan de weke delen van het lichaam zoals lever, milt, longen.
http://www.kankeronderzoekbijdieren.nl/Site/rassen/flatcoat-retriever.html
Borstel en kam de hond helemaal door.
Ook goed ontwollen,met bv een fijne kam of een herdersharkje.
2 1=Let goed op achter de oren, daar komt vaak klit in voor, probeer dit uit te pluizen met je vingers en anders geef je een klein knip met je efileer schaar, als goed is kun de klit of viltje eruit laten glijden.
2=Onder het oor haal je het haar weg met je enkele efileer, je volgde de lijn hals- oor aan.
Doe dit zo natuurlijk mogenlijk, een echte geknipte hals vind ik zelf niet echt mooi.
3=De oren plukje zo veel mogelijk glad, je kan het ook daarna gladder efileren.
3 4=De uistekende haren van de voeten knip je weg, ook met de efileer schaar, kam het haar tussen de tenen om hoog en alles wat uitsteekt efileer je weg, Dan knip het voetje rond tot de zogenaamde “kattenvoetje”. Hierbij kun je het best de hond laten staan en de lijn van het voetje volgen,dit doe je met de rechte schaar.
5=De punt van de staart kortje in, de rest van de staart knipje in
een mooie vlag model(rond dus)
6=De haren op de hakken knip je ook weg tot aan de sprong,maar let op!!
niet zo kort als bv bij de golden
een flatcoated gaat gemiddeld 3x per jaar naar de trimmer, een show faltcoated vaker deze trimschema klinkt bijna het zelfde als die van de golden retriever en toch worden deze beide rassen anders getrimt, een flatcoated is bv veel meer plukwerk dan een golden,
de vacht van een flatcoated is dunner dan de golden en dat moeten we respecteren
voor meer informatie www.domenica-dogstyling.nl lid ABHB
leer hem direct wat wel en niet mag maar wel op een vriendelijke speelse manier. besef dat dit een echte jachthond is en hij je niet meer hoort als hij wild ruikt. je kan het beste in de buurt van water wonen want deze hond moet kunnen zwemmen. als hij zich gaat vervelen wordt hij snel te dik en een obsessive eter. hij dood zijn prooi niet maar brengt wel dode dieren naar je toe dit kan en mag je niet afleren
Flatcoated Retriever Club
Flatcoated Retriever Club
Concordiastraat 46
3551EN
Utrecht
Telefoon: 030-2420236
Website: http://www.frc-nl.com
Flatcoated Retriever Vereniging, Nederlandse
Flatcoated Retriever Vereniging, Nederlandse
Drachten
De Flatcoated Retriever staat op dit moment op de 84e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
nederlands flatcoated retriever forum
http://www.nfrf.nl
Net als bij alle rassen, moet je goed opletten bij welke fokker je de pup aanschaft. Het verdient de voorkeur de moederhond te zien bij de pups. Haal geen pup bij een broodfokker. Laat je goed informeren voordat je een pup aanschaft, een flatcoated is geen ras om zomaar aan te schaffen. De hond verdient veel beweging en heeft regelmatige vachtverzorging nodig. Let er op dat je pup gezond is verklaard, vraag naar de stamboom van de vader- en moederhond, zorg in ieder geval dat je bewijs hebt dat de pup gezond is, om latere ellende te voorkomen.
Geen fokkers informatie gevonden over de Flatcoated Retriever.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Flatcoated Retriever pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Flatcoated Retriever hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Flatcoated Retriever hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?