Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Rasgroep van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

De voorouder van de Lagotto is zeer waarschijnlijk de Franse Barbet. De Barbet wordt beschouwd als de stamvader van alle moderne waterhonden. De Lagotto staat van alle waterhonden wellicht het dichtst bij de Barbet.

Zoals de Barbet is ook de Lagotto een rustieke hond; versta hieronder een enigszins ruw en onbehouwen voorkomen en anatomie, met een ruwharige doch uiterst zacht aanvoelende vacht. De Lagotto is ook psychologisch en morfologisch van hoge kwaliteit. Hij is een goede zwemmer en een goede apporteur.

Het feit dat de Lagotto samen met de Barbet wordt beschouwd als een schakel tussen de prehistorische en de moderne hond mag niet laten veronderstellen dat het om een hond met een ruw karakter zou gaan. Wel integendeel. De Lagotto is een fijnbesnaarde, vriendelijke en zeer sociale hond.

De Lagotto is als ras zeer oud. Wandtapijten van de 13de en 14de eeuw tonen al honden identiek aan de huidige specimens die volop als waterhond actief waren. Maar er is meer. Op Egyptische reliëfs zijn ruwharige honden te zien tijdens de jacht. De hypothese dat de Barbet en de lagotto een Afrikaanse oorsprong hebben, wordt bevestigd door de honden die, hoewel groter dan de Lagotto, uit het Midden-Oosten werden meegebracht door de kruisvaarders. Deze kruistochten brachten de Europeanen immers ook in contact met de Arabische wereld die tijdens de middeleeuwen op kynologisch gebied verder stond.

Wanneer de Arabische beschaving Spanje overheerste, dook ook daar een kleine hond op die veel gelijkenis vertoonde met de Barbet, een goede zwemmer met ruwharige vacht. Vanuit Spanje lagen Frankrijk en de rest van Europa dicht bij.

Ook in Italië dook de ruwharige hond op - mogelijk al voor de verschijning in Spanje - via meerdere commerciële contacten met Afrika en het Midden-Oosten. Zelfs al in Etruskische graven waren afbeeldingen van de bewuste honden te zien. In Italiaanse moerasgebiden kwam de Lagotto al zeer vroeg voor als jachthond.

Met het droogleggen van de Italiaanse moerasgebieden kreeg de Lagotto in Italië een andere gespecialiseerde bestemming: het zoeken van truffels. In deze landelijke gebieden, bij de plattelandsbevolking, bleef de Lagotto een sobere en rustieke hond. Sober en rustiek zoals de mensen bij wie hij leefde.

Tot op de huidige dag heeft de Lagotto dit karakter behouden, dat hem in staat stelt op een zeer dynamische manier te werken voor zijn baas.

Zijn voorkomen en karakter maken de moderne Lagotto tot een waardige erfgenaam van zijn voorouders.

Karakter van de Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Karakter:
De Lagotto Romagnolo is een zachtaardige en intelligente hond, die zich kenmerkt door een open, gezellig, meegaand en gehoorzaam karakter. Hun aanpassingsvermogen is groot. Lagotti zijn waaks en alert, maar niet in overdreven mate. Ze hebben een sociale instelling, zowel met soortgenoten als met andere huisdieren kunnen ze doorgaans prima samenleven. Ook hun omgang met kinderen is heel goed, ten opzichte van vreemden kunnen ze zich enigszins terughoudend opstellen, maar over het algemeen zijn ze open en vriendelijk, al wordt bezoek wel aangekondigd.

In sommige lijnen komt overmatige angst voor. Het is dus zaak goed op te letten bij de aanschaf van de pup dat zeker de moederhond niet angstig is maar een vrolijke, toegankelijke hond, want angst wordt ook doorgegeven door de moeder.


Ze zijn leergierig en mede daardoor vrij eenvoudig op te voeden. Ze maken het de baas graag naar de zin. De Lagotti zijn wendbaar en snel en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze gaan dan ook graag mee op wandelingen. Ze zijn altijd te porren voor balspelletjes, apporteren en zwemmen, ook voor speurspelletjes komen ze graag hun mand uit. Mocht het eens een dagje niet uitkomen dan past de Lagotto zich makkelijk aan de situatie aan. In huis is het een rustige hond.


Vanwege hun intelligentie, werkwilligheid en wendbaarheid kan de Lagotto het uitstekend doen in diverse takken van hondensport, zoals behendigheid, fly-ball en uiteraard speuren. Ook mensen met allergische reactie / luchtwegproblemen bij honden blijken deze klachten niet of nauwelijks te hebben bij de Lagotto Romagnolo. De Lagotto is een plezierige hond, die bovendien oud wordt, gemiddeld zo'n 15 jaar.

Rasstandaard van de Lagotto Romagnolo

Historie:
Als water-apporteerhond van Romagna begon zijn carrière. Al op een fresco uit 1400 wordt de Lagotto Romagnolo afgebeeld. In de moerasgebieden rond Ravenna en in de lagunen van Comacchio werd hij door de Valleroli (bewoners van de moerasgebieden) gebruikt voor de jacht op waterwild. De Lagotto is een uitstekende apporteur. Ook hielden de Valleroli zich destijds bezig met het zoeken van truffels. Aan het einde van de 19e eeuw vielen de moerasgebieden droog en verviel daarmee de apporterende taak, vanaf dat moment werd de specialiteit van de Lagotti (=meervoud van lagotto's in het Italiaans)



het zoeken naar truffels. Rond 1920 werd door de kapper "Pippo" en de draaiorgelman "Bagaretta"


de eerste aanzet gevormd voor de fokkerij van honden die werkelijk in te zetten zouden zijn als truffelhond. De Lagotto heeft een uitzonderlijk reukvermogen en wordt in Zweden momenteel bij de douane gebruikt als drugs-opsporingshond. Het ontbreekt de Lagotti aan jachtpassie wat wandelen tot een plezierige bezigheid maakt, Eind van de jaren '70 werd onder aanvoering van Quintino Toschi begonnen met de echte wederopbouw van het ras middels bijeenkomsten waarbij honden uitgebreid werden beoordeeld en gemeten. In 1988 is de rasvereniging voor de Lagotto Romagnolo in Italië opgericht en heeft men een uitgebreid populatie-onderzoek uitgevoerd op een groot gedeelte van het toenmalige bestand van zo'n 3500 honden.
omdat hij niet bij iedere geur de benen neemt. Hierbij zijn nauwelijks afwijkingen van ogen, oren, huid en beendergestel gevonden. Hierop besloot men de erkenning van het ras bij de Italiaanse Kennelclub (ENCI), aan te vragen.

Deze erkenning kwam op 15 oktober 1991, wat de Lagotto het 13e Italiaanse ras maakte. Uiteraard werd er daarna gewerkt aan de Internationale erkenning wat bereikt wordt door erkenning door de FCI op 10 maart 1995 en werd de officiële rasstandaard op 24 maart 1996 gepubliceerd. Hiermee wordt tevens duidelijk waarom de Lagotto nog een zeldzame verschijning is.

In 1997 komt de eerste geregistreerde Lagotto in Nederland, nl. de teef Dasy Delle Bonifiche en het eerste nestje Lagotti werd geboren uit haar en de eerste in Nederland geregistreerde reu Kampioen Victor di Casa Cleo op 11 juli 1999. Momenteel zijn er zo'n 350 Lagotti in Nederland.

Uiterlijk:
De Lagotto Romagnolo heeft een mooi in verhouding gebouwd lichaam en dient goed gespierd te zijn. Hij is bijna even hoog als lang. De ideale hoogte voor reuen is 46 cm bij een gewicht van 13-16 kg en voor teven 43 cm bij 11-14 kg. De ruglijn is recht en ook is de rug recht en sterk. Hij heeft een goed ontwikkelde borstkas die reikt tot de ellebogen.

De voorbenen zijn mooi recht met lange schouderbladen die goed naar achteren geplaatst dienen te zijn. De voeten dienen rond en compact te zijn met goed gebogen tenen. Ook de achterbenen dienen goed gespierd te zijn met ovale goed gesloten voeten en iets minder dan de voorvoetjes gebogen tenen. De hals van de Lagotto is stevig en gespierd en vrij van keelhuid. De lengte van de hals is iets minder dan de lengte van het hoofd. Het hoofd is matig groot. De schedel is breed en van opzij gezien moet de schedel langer zijn dan de snuit. De neus heeft grote beweeglijke neusgaten. De ogen zijn vrij groot en rond en ver uit elkaar geplaatst en de oogkleur varieert naargelang de vachtkleur van oker tot licht of donker bruin. De Lagotto heeft een alerte uitdrukking. De hangende oren zijn middelmatig van grootte, goed in verhouding tot het hoofd, driehoekig van vorm met geronde tippen. De beharing op de oren is minder gekruld, maar mag zeker niet kort zijn. Het gebit dient een goed ontwikkeld schaargebit te zijn.
De staart is noch te hoog, noch te laag aangezet en loopt naar het eind spits toe. De staart dient tot het spronggewricht te reiken. Meestal draagt hij de staart naar beneden, maar wanneer hij alert of actief is zal hij de staart in een boog of over de rug dragen, maar deze mag nooit gekruld zijn. De kleuren zijn (vuil)wit, wit met oranje of bruine vlekken, bruingevlekt, eenkleurig bruin, eenkleurig oranje of bruin-schimmel. Nooit zwart.
De beharing is wollig en krullend en mag niet in strengen vallen. Het bovenhaar is sterk gekruld, ringvormig gebogen met zichtbaar onderhaar. De krulling moet gelijkmatig over het lichaam verdeeld zijn. Behalve op het hoofd, hier zijn de krullen losser en vormen zij wenkbrauwen, een snor en baard. Bij puppy's en jonge honden is de krulling van de vacht niet zo sterk aanwezig. Dek- en onderhaar zijn waterafstotend. De vacht heeft niet veel verzorging nodig, maar dient wel gekamd te worden om vervilting te voorkomen. Ook dient de vacht, volgens de rasstandaard, minimaal 1x per jaar geschoren of kort geknipt te worden. De ideale lengte varieert tussen 2 en 4 cm. Hopelijk kan het ras zijn fraaie originele "werkmansuiterlijk" behouden.

Karakter:
De Lagotto Romagnolo is een zachtaardige en intelligente hond, die zich kenmerkt door een open, gezellig, meegaand en gehoorzaam karakter. Hun aanpassingsvermogen is groot. Lagotti zijn waaks en alert, maar niet in overdreven mate. Ze hebben een sociale instelling, zowel met soortgenoten als met andere huisdieren kunnen ze doorgaans prima samenleven. Ook hun omgang met kinderen is heel goed, ten opzichte van vreemden kunnen ze zich enigszins terughoudend opstellen, maar over het algemeen zijn ze open en vriendelijk, al wordt bezoek wel aangekondigd. Ze zijn leergierig en mede daardoor vrij eenvoudig op te voeden. Ze maken het de baas graag naar de zin. De Lagotti zijn wendbaar en snel en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze gaan dan ook graag mee op wandelingen. Ze zijn altijd te porren voor balspelletjes, apporteren en zwemmen, ook voor speurspelletjes komen ze graag hun mand uit. Mocht het eens een dagje niet uitkomen dan past de Lagotto zich makkelijk aan de situatie aan. In huis is het een rustige hond.

Vanwege hun intelligentie, werkwilligheid en wendbaarheid kan de Lagotto het uitstekend doen in diverse takken van hondensport, zoals behendigheid, fly-ball en uiteraard speuren. Ook mensen met allergische reactie / luchtwegproblemen bij honden blijken deze klachten niet of nauwelijks te hebben bij de Lagotto Romagnolo. De Lagotto is een plezierige hond, die bovendien oud wordt, gemiddeld zo'n 15 jaar.

Gezondheid van de Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo kan HD-(heupdysplasie), PL (Patella Luxatie), oog-problemen (PRA/Cataract) en JE (Juveniele Jeugdepilepsie) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD, PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De ogen worden een specialist gecheckt met een ECVO-test.
PL wordt handmatig gecheckt.
Voor JE moet bloed afgenomen worden of DNA via een swab en dit wordt opgestuurd naar een specialistisch laboratorium.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij de PL en ECVO-oogtest is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Omdat bij JE naar het DNA wordt gekeken kan je 3 uitslagen krijgen: +/+ (vrij), -/+ (drager), -/- (lijder)

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Lagotto Romagnolo

Iedere week met een grove kam door de vacht.
De hond mag geschoren worden. Ongeveer 3 x per jaar.
Zijn oren moeten goed schoongehouden worden, ze zijn gevoelig voor oorontstekingen.

Verder geen specifieke verzorging.

Opvoeding van de Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Zachte hand, ze werken heel graag voor je.
Maar als ze iets niet willen dan willen ze het ook echt niet.
Bij de gehoorzaamheid niet te lang doorgaan maar afwisselen met wat spel.
Ze zijn dol op speuren (truffelhond!)
en alle andere hondenspelletjes.
Heeft veel spel nodig en afleiding.
Zeer slimme honden.
Niet geschikt voor mensen die weinig tijd voor ze kunnen maken.

Rasvereniging van de Lagotto Romagnolo


Lagotto Club Nederland
Lagotto Club Nederland

Esscheweg 107
5262TV Vught
Telefoon: 06-11566729
Website: http://www.lagotto-club.nl


Lagotto Romagnolo Club Nederland
Lagotto Romagnolo Club Nederland



Telefoon: 036-5333961
Website: http://www.lagotto.nl

Popularitieit van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo staat op dit moment op de 95e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Lagotto Romagnolo

Sommige Lagotti houden niet zo van drukte met veel andere honden maar trekken liever op met de baas.

Lagotto Romagnolo pup aanschaffen

975 euro.
-Dat fokkers zijn aangesloten bij de officiële rasvereniging.
-Dat de moederhond geen angstige hond is. Overmatige angst komt regelmatig voor bij de Lagotto Romagnolo
-Dat de pups in huis opgroeien, goed worden gesocialiseerd.

Lagotto Romagnolo fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Lagotto Romagnolo.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Lagotto Romagnolo pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Lagotto Romagnolo hebben ook deze rassen

Meer weten over de Lagotto Romagnolo ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Lagotto Romagnolo:


Afbeeldingen

Lagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto RomagnoloLagotto Romagnolo

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Lagotto Romagnolo hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^