Eurasier
De Eurasier behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"
De Eurasier is als ras pas in 1960-61 ontstaan. Een duits gezin(fam. Wipfler) had een hond van onbekend ras uit een asiel gehaald ;die was uit canada met de soldaten in WOII overgekomen. Toen die stierf wilden ze dit ras zo dicht mogelijk terug benaderen. Dit deden ze door het selekteren van rassen en kwamen bij de Chow Chow en de wolfspitz die ze kruiste. Na een tien jaar (selectief fokken met deze honden) kwamen ze zelf verast dicht by de gestelde raseisen. Dit ras werd dan wolf-spits genoemd. Toch werd rond 1972-73 nog de jappanse Samonjeed ingekruist waarna ze het ras ideaal vonden. Nu moesten ze nog het ras laten herkennen door het F.C.I. ;dit kon als ze een andere naam kozen ;dit gebeurde en er werd gekozen voor Eurasier. Eurasier is een samen stelling van eur van europa en asier van azie waar de gekozen rassen om met te kruisen vandaan kwam. Het ras werd ondanks zijn nog jong bestaan in rasgroep 5 kees- en poolhonden ingedeeld. Daar waar de spitsen en oertypes ondervallen en de toen drie geselecteerde rassen uitkomen.
Rustige honden. Een hond die het goed kan doen in alle takken van sport,maar waarschijnlijk nooit tot de top wil behoren. Waaks zonder luidruchtig te zijn. Intelligent maar eigenzinig zoals bij een Chow Chow ;je moet hem kunnen overtuigen om hem iets aan te leren.Heeft veel afwisseling nodig bij het aanleren van zaken.Is daarin snel verveeld. Aanhankelijk aan het gezin ,. Gereserveerde houding naar vreemden. Lief voor kinderen en anderen dieren ;mits daar aandacht aangeschonken wordt als puppy. Geen echte waterhond ,moet je als puppy dan ook aandacht aan besteden.Hoewel er zat Eurasiers zijn die het water niet schuwen. Beslist geen kennel hond of achterlaten bij vreemden op vakantie. Dan kwijnt hij weg. Bench is mogelijk maar veel Eurasiers doen het beter op een eigen plekje bij u in de buurt.
F.C.I.nr.291 ,groep 5 ,sectie 5.
Land van herkomst: Duitsland
Rasbeschrijving: De Eurasier is een middelgrote, licht rechthoekige keeshond in verschillende kleurslagen.
Hoofd: krachtig en wolfachtig, wigvormig, de snuit en de schedel zijn even lang. Vlakke schedel, lichte stop, krachtige voorsnuit, rechte neusrug en zwarte neusspiegel. Droge lippen.
Ogen: middelgroot, amandelvormig, donker en uitdrukkingsvol. Zwarte oogranden.
Oren: hoog en tamelijk dicht bij elkaar aangezet, driehoekig, middelgroot, rechtopstaand en naar voren gericht.
Gebit: schaar- of tanggebit.
Mond: tong roze ,blauwachtig ,roze met blauwachige vlekken (of omgekeerd).lippen zwart
Hals: matig lang, tamelijk grof, gespierd en droog.
Lichaam: krachtig en kort. Gespierde en vlakke rug. Brede en krachtige lendenen, vlak bekken. Ruime borstkas met lichte voorborst. Licht opgetrokken buiklijn.
Ledematen: rechte voorbenen, goede botten, tamelijk open hoeking van de voorhand, alsook van knie- en spronggewricht. Goed bespierd. Evenwijdige benen.
Voeten: rond, gewelfd, en met dikke zwarte voetzolen. goede beharing tussen de tenen.
Gangwerk: vrij en met goede stuwkracht.
Vacht: dik onderhaar en matig lang dekhaar. De snuit, het gezicht en de oren hebben een kortere vacht.
Kleur: rood of rood in verschillende nuances, wolfsgrijs, zwart en zwart met aftekening, Blond en wildkleur.
Schofthoogte: reu 52-60 cm, teef 48-56 cm.
Gewicht: reu 23-32 kilo, teef 18-26 kilo.
Levensverwachting 10 tot 15 jaar.
Karakter: Eurasiers zijn kalme, evenwichtige en vriendelijke honden. Ze zijn intelligent en redelijk gehoorzaam, maar ze kunnen van tijd tot tijd ook zo hun eigen ideeën op na houden. Ze zijn waakzaam en laten hun stem beslist horen als er onraad is. Toch blaffen deze honden doorgaans weinig. Ze zijn zeer trouw aan hun eigen mensen en maken deel uit van de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.
Sociale aanleg: Honden van dit ras gaan goed om met soortgenoten en met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden mits er van pup af aan goed gesocialiseerd word. Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, stellen ze zich wat gereserveerd maar niet onvriendelijk op. Een goede socialisatie met huisdieren zoals katten is noodzakelijk. Wordt hier aan voldaan dan zult u weinig problemen op dit vlak ondervinden.
Verzorging: Ondanks zijn dichte vacht heeft dit ras niet zo heel veel vachtverzorging nodig. De vacht is van een dusdanige structuur dat hij nauwelijks klit, maar er is kans op vervilten, behalve in de verharingsperioden, wanneer de ondervacht loslaat. Een aantal plekken hebben echter iets meer zorg nodig. Achter de oren, oksels en de broek.
Een herderharkje of een kam met een dubbele rij metalen pennen kan dan nuttig zijn om de losgekomen ondervacht eenvoudig te verwijderen. Buiten de verharingsperioden is het af te raden de vacht al te vaak te borstelen of kammen, omdat hiermee onnodig veel onderwol wordt verwijderd. Bovendien werkt dit bij honden met dit typt vacht een aanhoudende verharing in de hand. De vacht is vrijwel zelfreinigend, wat inhoud dat hij snel opdroogt en dat modder en vuil na opdroging amper of niet in de vacht achterblijft. Houd de nagels kort.
Opvoeding: De Eurasier is in doorsnee niet moeilijk op te voeden, al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond. Het ras reageert goed op een afwisselende training, waarbij de nadruk wordt gelegd op het belonen van gewenst gedrag. Wordt een Eurasier op een vriendelijke manier, met veel begrip en geduld en beslist niet met harde hand opgevoed, dan haalt u het beste in hem naar boven.
Beweging: Een Eurasier heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Naast de gebruikelijke sanitaire wandelingen wordt het aanbevolen de hond ongeveer een uur per dag de kans te geven zijn energie te ontladen. Onaangelijnd spelen en ravotten wordt in hoge mate op prijs gesteld, en ook apporteren doen deze honden graag. Ze hebben niet snel de neiging ver van hun baas weg te lopen.
Gebruiksmogelijkheden: Met de juiste begeleiding kan deze hond behoorlijk goed meekomen in sporten als behendigheid en gehoorzaamheid. Het plezier dat u beide hieraan beleefd zou voorop moeten staan. Dit is niet het type hond waarmee u in de wedstrijdsfeer hoog op de ladder zult eindigen.
De Eurasier heeft geen echte gezondheidsproblemen ,maar kan wel enkele erfelijke aandoeningen hebben.
Die zijn als volgende :Heupdysplatie ,Patella Luxatie en drie Oogafwijkingen. Heupdysplatie wat eigelijk bij vele honden en rassen voorkomt . Patella Luxatie komt vooral bij de kleindere rassen voor en is het verschuiven van de knieschijf , hier is een opperatie de oplossing ;nu dit gebeurt alleen wanneer het verschuiven er van frequent voorvalt. De drie oogproblemen zijn Entropion wat het naar binnen krullen is van het of een deel ooglid ;Ectropion is dat het onderste ooglid weg zakt en zo het effect van de Bloedhond geeft ,dit is niet erg maar word bij Eurasiers als fout aanzien ;en het derde Distichiasis is een dubbele rij oogharen of enkele extra haren.
Schildklier afwijkingen komen ook voor.
Nu lijkt dit heel wat maar hoeft niet te vrezen of zich erdoor niet te weerhouden om dit ras aan te schaffen. Zeker niet als men bij een fokker aangesloten bij de rasvereniging een pup betrekt.
Alle honden gebruikt voor de fok hebben fok toestemming en hebben alle gezondheids testen ondergaan.Zoals: HD, ED, schildklier waardes, ogen.
Tevens ook een karakter test ondergaan er wordt alleen hobbymatig gefokt.
Ze zijn makkelijker te verzorgen dan u denkt. De vacht zou redelijk zelfreinigend zijn. Gewoon een wekelijkse lichte borstelbeurt volstaat gewoon.
De Eurasier is in doorsnee niet moeilijk op te voeden ,al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond en rekening houden met eigenzinnigheid. Het ras reageert goed op een afwisselende training ,waarbij de nadruk wordt gelegd op het belonen van gewenst gedrag. Wordt een Eurasier op een vriendelijke manier, met veel begrip en geduld en beslist niet met harde hand opgevoed, dan haalt u het beste in hem naar boven. Met de juiste begeleiding kan deze hond behoorlijk goed meekomen in sporten als behendigheid en gehoorzaamheid. Het plezier dat u beide hieraan beleefd zou voorop moeten staan. Dit is niet het type hond waarmee u in de wedstrijdsfeer hoog op de ladder zult eindigen. Een Eurasier heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Naast de gebruikelijke sanitaire wandelingen wordt het aanbevolen de hond ongeveer een uur per dag de kans te geven zijn energie te ontladen. Onaangelijnd spelen en ravotten wordt in hoge mate op prijs gesteld ,ook apporteren doen deze honden graag ;hoewel ze mischien eerst niet direct het nut er van kunnen inzien. Ze hebben niet snel de neiging ver van hun baas weg te lopen.
Eurasiër Vereniging Nederland
Eurasiër Vereniging Nederland
Kardinaal Alfrinklaan 23
3972SG
Driebergen
Website: http://www.eurasier.nl
Eurasier Club België, ECB
Hondenclub met als doel:Het ras Eurasier in stand te houden en te verbeteren. Fokkers en liefhebbers van het ras tot elkaar te brengen. De hondensport te bevorderen. Het fokken van het ras in de zuiverste en de gezondste vorm aan te moedigen.
Solferinostraat 12
2040
Berendrecht
Telefoon: 03/568 12 39
Website: http://www.eurasier.be
De Eurasier staat op dit moment op de 101e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
De Eurasier kan zoals de Chow Chow een bauwachtig mond/tong hebben ,hoewel een voledige roze mond of roze met blauwachige vlekken (of het omgekeerde van dit laatste) tong ook voorkomend is.
Een Eurasier is lastig op kleur aan te schaffen daar de pups in de loop van hun leven pas op kleur komen en zij gedurende dit proces het meest weg hebben van een toverbal.
Geen informatie over het aanschaffen van een Eurasier pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Eurasier pup. ? Dan kun je dat toevoegen
Geen fokkers informatie gevonden over de Eurasier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Eurasier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Eurasier hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Eurasier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?