Catelaanse Herdershond

Catelaanse Herdershond

Rasgroep van de Catelaanse Herdershond

De Catelaanse Herdershond behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Catelaanse Herdershond

Catelaanse Herdershond

Herkomst Gos d’Atura Català - Catalaanse Herdershond

De Gos d’Atura Català is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën en verspreidde zich later over de gehele regio Catalonië, gelegen in het noordoosten van Spanje. In het Catalaans wordt met een Gos d’Atura elke soort hond bedoeld die men gebruikt voor het hoeden van schapen, geiten en soms ook koeien of paarden. De toevoeging “Català” geeft aan dat het gaat om een middelgrote, langharige, uit Catalonië afkomstige, rashond. De kortharige variant, die overigens nauwelijks nog voorkomt, is de Gos d’Atura Cerdà.

De herders uit de Spaanse Pyreneeën waren genoodzaakt een ras te fokken, dat niet alleen behendig en snel moest zijn om de kudde door het moeilijk begaanbare gebied te loodsen, maar ook moedig en sterk om de kudde te kunnen beschermen tegen roofdieren! De dichte, lange vacht van de Gos d'Atura Català zorgt ervoor dat de honden bestand zijn tegen zowel de felle kou in de Spaanse Pyreneeën, als de hitte in de warmere en laaggelegen gebieden van de regio. Daarnaast heeft de Gos d'Atura een enorm uithoudingsvermogen, terwijl het meest eenvoudige voedsel al voldoende is. Uiteraard kwamen deze eigenschappen goed van pas in het tamelijk arme en uitgestrekte platteland.

Hoewel er afbeeldingen uit de 15e eeuw bestaan van monniken met hun schaapskuddes en een hond die sterk lijkt op de huidige Gos d'Atura Català, dateert de eerste officiële rasstandaard uit 1929. Deze was gebaseerd op de reu Tac en het teefje Iris, beide geboren in 1926. Vanaf dat moment kon de Gos d'Atura dus overal ter wereld verschijnen op tentoonstellingen, maar dit gebeurde echter niet. Aan de ene kant bleek het erg moeilijk om met deze robuuste en degelijke werkhond door te dringen tot de in die tijd nogal elitaire tentoonstellingswereld, terwijl aan de andere kant het grootste deel van de eigenaren, de schaapsherders, helemaal niet geïnteresseerd waren in schoonheidswedstrijden.

Daarnaast namen deze herders het ook niet zo nauw met de raszuiverheid: omdat het hen in de eerste plaats ging om goede werkcapaciteiten, kwamen regelmatig kruisingen voor van Gos d'Atura’s met diverse soorten honden. Halverwege de jaren '70 slaagden de liefhebbers van het ras er eindelijk in de neergang om te buigen en binnen enkele jaren werd de rasstandaard uit 1929 geactualiseerd en de rasclub heropgericht. Vanaf die tijd zien we de Gos d'Atura steeds vaker op nationale en internationale tentoonstellingen en breidt de fokkerij zich uit.

Om de Gos d'Atura Català in zijn oorspronkelijke toepassing als herdershond aan het werk te zien moet tegenwoordig erg goed worden gezocht in het binnenland van Catalonië. Daarnaast worden de honden ook wel als waakhond gebruikt op boerderijen of buitenhuizen. Meer kans heeft u om de Gos aan het werk te zien tijdens de wedstrijden in het schapendrijven, die in menig Catalaans dorp jaarlijks vol enthousiasme worden georganiseerd!

Karakter van de Catelaanse Herdershond

Catelaanse Herdershond


Gossen:zijn makkelijke blaffers

Dit is hun aard, ze doen het van nature,maar dit is van jongsafaan best in goede banen te lijden.


Voor alle informatie over het karakter kunt u mailen met [email protected],
Zij hebben al meer als 25 jaar ervaring met de gos ,
De laatste jaren worden er nogal eens gelegenheidsnestjes geboren waarvan al verschillende honden door onkunde en verkeerde voorlichting afgemaakt werden .
Dit is zonde voor het ras en geeft veel ellende voor hond en eigenaar!

Rasstandaard van de Catelaanse Herdershond

De herkomst van de Gos d'Atura Català, ofwel Catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën. Gos d'Atura Català werd eveneens als waakhond gebruikt.


Uiterlijk
Hoofd
Krachtig, enigszins gewelfd. Goed zichtbare stop. Korte en rechte neus. Kegelvormige snuit.

Ogen
Rond, donker amberkleurig met zwarte oogranden.

Oren
Hoog aangezet, vallend, driehoekig, fijn en puntig aan het einde.

Lichaam
Sterk, iets langer dan hoog. Korte hals. Brede borstkas. Gewelfde ribben. Rechte rug. Krachtige, iets hellende croupe.

Ledematen
Krachtig. Dubbele Hubertusklauw aan de achterbenen. Ovale voeten. Zwarte nagels en voetzolen.

Staart
Laag aangezet. Lang of kort (maximum lengte 10 cm.). In rust hangend, met een gebogen uiteinde. Dicht behaard. Sommige variëteiten zijn van nature staartloos.

Vacht
Lang, glad en ruw. Dichte ondervacht. Goed ontwikkelde baard, snor, kuif en wenkbrauwen. Verhaart in drie keer: eerst het haar op de voorhand ,dan tussen en dan op de achterhand.

Kleur
De kleur wordt gevormd door een combinatie verschillende vachttinten: fauve, roodachtig bruin, grijs, wit en zwart. De basiskleuren zijn: kleurnuances van fauve, zand en grijs.
Alle kleuren zijn toegestaan ,behalve wit .

Schofthoogte
Reuen: 47 tot 55 cm. Teven: 45 tot 53 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: ongeveer 18 kg. Teven: ongeveer 16 kg.

Verzorging
Hij kan binnenshuis leven, maar hij heeft wel veel beweging nodig. Hij moet wekelijks worden geborsteld

Gebruik
Vee- en schapenhoeder (bewaken en leiden van de kudde). Waakhond, Gezelschapshond.

De Gos is een werkhond. Hij wordt met name in het land van herkomst nog steeds gebruikt om kuddes te hoeden. Op aanwijzingen van de herder, maar ook zelfstandig. Deze waakhond is ook een erg geschikte metgezel en gezinshond. Trouw aan de herder en diens kudde(gezinsleden), gereserveerd naar vreemden. Een vrolijke en uiterst leergierige hond en een alerte en waker.

Gezondheid van de Catelaanse Herdershond

Catelaanse Herdershond

De ouderdieren moeten worden geröntgend op Heupdysplasie voor ermee gefokt gaat worden ,

Verzorging van de Catelaanse Herdershond

De vacht van deze honden bestaat uit lange dekharen en een wollige ondervacht. De lange dekharen zijn sluik met weinig krul. Hij heeft franje aan de oren, baard, snor en ruige wenkbrauwen.
Achter de oren en in de broek kan het makkelijk klitten ,maar als u 1 x per week de hele hond uitborsteld zult u geen klit tegen komen .

Opvoeding van de Catelaanse Herdershond

Catelaanse Herdershond

De eigenaar moet weten dat een zachte aanpak geschikt is voor dit ras ,. Zijn natuurlijke instincten moeten een deel van zijn persoonlijkheid worden. Als kuddebewaker doet hij niet alleen wat de herder hem vraagt, maar hij kan ook het initiatief nemen en moeiteloos de kudde leiden. Een consequente opvoeding is noodzakelijk.
Deze hond kan binnenshuis leven, maar heeft wel behoefte aan veel beweging.
De gos vraagt veel afwisseling in de hondesport ,Ze zijn voor veel veel sporten geschikt maar teveel hetzelfde herhalen b.v. met gehoorzaamheidscursussen dat geeft verzet ,
Ze doen liever een aktievere sport zoals behendigheid ,flyball of speuren .

Rasvereniging van de Catelaanse Herdershond

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Catelaanse Herdershond.

Popularitieit van de Catelaanse Herdershond

De Catelaanse Herdershond staat op dit moment op de 105e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Catelaanse Herdershond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Catelaanse Herdershond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Catelaanse Herdershond:


Afbeeldingen

Catelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse HerdershondCatelaanse Herdershond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Catelaanse Herdershond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^