https://www.nu.nl/slimmer-leven/6322187/bang-voor-zeeschuim-vol-pfas-duidelijk-komkommertijd.html
In ieder geval 's winters wat meer alert zijn als je een schuim happende hond hebt.
Mijn teefje hapt niet echt naar schuim, waarschijnlijk komt ze niet eens in de buurt van dat schuim en is ze bang voor de golven ( ze is nog nooit bij de zee geweest )
Dus ik maak me er geen zorgen over hoor
Yooop die kan ik ook niet hebben. Wat ik wel eens doe ipv vlees is plantaardige eiwitpoeder. Of dat milieu verantwoord is weet ik niet maar er is wel veel vegan te vinden en ik krijg er geen buikpijn van.
Ja, vleesvervangers vallen echt slecht , buikpijn enzo, maar ik gebruik het dan ook bijna nooit, als ik zelf kook dan zijn Champignons mijn vleesvervangers.
Ik eet geen vlees vanwege het milieu, al zouden ze nu milieu vriendelijk dieren slachten en houden, dan eet ik ze nog niet. Misschien kweekvlees, dat zou ik dan wel eten.
maar we zijn heel erg off topic haha sorrie!
Ik kan het artikel niet openen. Wat me aan de titel wel opvalt is het woord 'bang' en 'komkommertijd'. Ik mis de onderbouwing natuurlijk maar gezien hoe groot de pfas vervuiling is (het zit inmiddels in iedereens bloed) en hoeveel er onder het tapijt geschoven wordt komt dit een beetje op mij over als een misplaatste Hollandse nuchterheid. Het zou kunnen dat ze erop doelen dat zeeschuim maar een klein onderdeel van het probleem is?
Wat betreft vleesvervangers eet ik ze vrijwel niet als kant en klaar product. Ik eet niet veel soja maar wel veel andere peulvruchten. Vleesvervangers verschillen onderling heel erg qua samenstelling. In veel vervangers wordt soja gebruikt, het kan misschien dat je daar op reageert? Ik maak regelmatig falafel (kikkererwten met specerijen) of burgers van linzen/bonen. Het kan ook zijn dat peulvruchten een probleem voor je zijn, dan wordt het lastiger om zoiets te maken. Misschien is er ook wel een bepaalde toevoeging die in veel vervangers zit. Volkoren producten bevatten trouwens ook veel eiwit. Iets anders om rekening mee te houden is dat vleesvervangers vaak veel vezels bevatten dat is heel gezond maar daar moet je lijf wel dan wennen. Daar kan je in het begin buikpijn van krijgen maar meestal kan je daaraan wennen.
Zeeschuim ontstaat doordat algen in zee afsterven en door vervuiling in het water. Het hoopt zich op als het hard waait. Je ziet dan dikke, vettige, witgele vlokken over het strand waaien of aanspoelen. Dat vinden honden en kinderen leuk, want je kunt erachteraan rennen, ermee spelen, erin rollen.
Maar zeeschuim langs de Noordzeekust bevat net als het zeewater pfas, bleek in december vorig jaar uit metingen die de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland hebben laten uitvoeren. Pfas hecht zich goed aan het schuim, en daarom komt het in hogere concentraties voor in zeeschuim dan in het zeewater zelf. Slik het dus niet in, adviseerde de overheid toen, en spoel je af na het zwemmen.
Dat advies werd deze week aangescherpt, ontdekte NOS. We moeten helemaal van zeeschuim wegblijven, stond er ineens te lezen op Zwemwater.nl. Bij navraag zei het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat er geen sprake is van aanscherping van beleid of een nieuw advies, maar van een "andere woordkeuze".
Er is niet opnieuw gemeten. Er worden ook geen borden geplaatst, omdat er geen acuut gevaar is, zeggen het ministerie en de provincies tegen NOS. Het RIVM werkt momenteel aan een groter onderzoek over pfas in zee en duinen, weet milieuchemicus Jacob de Boer, maar dat loopt nog.
"Het is eind juli", zegt toxicoloog Jacob de Boer, "en dat is de periode waarin we dat dikke schuim niet op het strand aantreffen. Dat komt juist aanwaaien aan het einde van de winter als het plankton afsterft. Het is ook de periode dat kranten en nieuwswebsites wat minder hebben om over te schrijven. Komkommertijdnieuws dus."
"Pfas vermijden is belangrijk, maar ons opwinden over zeeschuim of het strand vermijden is helemaal niet nodig. Als je al zeeschuim inslikt, zul je het waarschijnlijk uitspugen, en wat betreft huidopname moet een kind ongeveer een hele dag in dat dikke schuim zitten. Bovendien is het schuim dat je aan het einde van de winter aantreft, niet dit schuim in de zomer."
De hoeveelheid pfas die we kunnen binnenkrijgen via zeeschuim is klein bier vergeleken met wat wij binnenkrijgen via water en voedsel, volgens De Boer. Hij vindt het nieuws storend. "Er is wel wat groters om ons druk over te maken dan licht verhoogde waardes in zeeschuim."
"We hebben echt geen borden nodig op het strand om ons te waarschuwen tegen zeeschuim. De overheid moet communiceren als onze omgeving of ons voedsel onveilig is, maar dat is dit niet." Dat er aan de bel werd getrokken toen er pfas in hobbykippeneieren werd gevonden was terecht, vindt de toxicoloog maar bij zeeschuim niet.
Je kunt gewoon in zee zwemmen. Er zit inderdaad pfas in het zeewater, maar pfas zit overal: in je eten, het ei van je hobbykip, de lucht, in je kleding. Het is gevonden in menselijke embryo's, moedermelk en in gesmolten Noordpoolijs. Uit recent RIVM-onderzoek blijkt dat een deel van de Nederlandse bevolking via voeding en drinkwater al te veel pfas binnenkrijgt.
Dat maakt dat in principe elke extra blootstelling onwenselijk is, zegt het RIVM. Dat slokje zeeschuim kunnen we makkelijker vermijden dan bijvoorbeeld voedsel, de lucht en drinkwater. Elke route waardoor mensen meer pfas binnenkrijgen, is ongewenst, ook via zeeschuim.
"De grenswaarde van pfas voor mensen is 6,9 microgram per liter bloed", zegt milieuchemicus Jacob de Boer. "De gemiddelde Nederlander zit aan 3,5 microgram. Dat hangt af van waar je woont, rond fabrieken zal dat hoger zijn."
Pfas zijn chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn. Een (veel) te hoge concentratie ervan in het bloed wordt in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en kans op onvruchtbaarheid. Ze kunnen de immuniteit aantasten waardoor vaccins bij kinderen minder goed werken, laten recente studies zien.
Dat betekent niet dat iedereen automatisch ziek gaat worden. "Fabrieksarbeiders lopen een hoger risico op kanker", zegt De Boer, "maar de gemiddelde burger krijgt geen kanker door pfas in water of voedsel. Pfas zoveel mogelijk vermijden is verstandig, en daarom ben ik een groot voorstander van een verbod van het gebruik."
Aan zo'n Europees verbod wordt gewerkt - de Europese Commissie komt in 2025 met een advies.
Oh ik eet wel Dadels en noten elke dag, goed voor de vezels zeggen ze, ik heb geen idee waar ik op reageer, maakt ook verder niet zo uit hoor, als je net begint is het best makkelijk om een vleesvervanger te kopen, de nepkip is goed te doen als vleesvervanger, heb verder niet zoveel geproefd dus ik heb geen idee hoe alles nu smaakt.
Ik krijg van spinazie ook buikpijn, niet erg hoor, maar je waait weg hier dan ik kan dat soort dingen dan ook niet eten als ik ergens heen moet.
Pfas, ja hier(omgeving Dordt,Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam) zijn de bloedwaarden best hoog, eerst dachten ze dat het alleen Dordrecht zou zijn, en Sliedrecht, maar al snel bleek dat het veel verder gaat, het is best een groot gebied wat met hoge waarden zit.
Er word nog steeds geloosd trouwens, niet de pfas die nu niet meer geloosd mag, maar weer andere giftige stoffen. Het verdampt en komt in de lucht. Sowieso woon ik niet in een gezonde omgeving.
Dat nu nu al dat schuim er is, is dan toch ook geen goed teken, omdat algen dan te vroeg sterven, of zie ik dat verkeerd? Ik lees vaak op NU, maar vind de artikelen vaak niet volledig, vaak heb ik meer vragen, en dan lees ik toch liever op NOS. Wel reageren ze soms omdat ze zoveel vragen krijgen, en dan leggen ze meer uit, dat vind ik dan wel weer leuk.
..
Het artikel zelf is gelukkig een stuk inhoudelijker maar dan vind ik zelf de kop alsnog wat misplaatst maar dat is vaak zo bij nieuwsartikelen. Misschien is mijn inschatting van mensen wat laag maar ik vrees dat er veel mensen het zullen lezen en concluderen dat het pfas gezeur allemaal wel meevalt, we krijgen immers overal kanker van etc.
Ik denk dat het heel noodzakelijk is dat er meer protest ontstaat aangezien de overheid het prima lijkt te vinden dat er nog steeds gedumpt wordt in het milieu waarschijnlijk omdat het zo fijn bijdraagt aan de economie. Ik denk namelijk ook niet dat zeeschuim nu het probleem is, het probleem is dat pfas overal is. Er zijn wereldwijd (vrijwel) geen mensen meer zonder pfas in hun bloed. Als ik dus al aan mijn wekelijkse maximale 'veilige' inname zit wanneer ik drie eieren eet, die voldoen aan de norm, zonder dat ik dan ook nog maar iets anders gedronken of gegeten heb, lijkt me een waarschuwing dus best op zijn plek. Als ik ook nog ga happen in schuim zit ik dus over die norm. Dat schuim er in de zomer minder is maakt dan toch niet zoveel uit, die borden kunnen toch prima waarschuwen voor het schuim, dan ziet men zelf toch of dat aanwezig is of niet. Ze zijn dan gewoon bang om toeristen af te schrikken want dat is ook niet goed voor de economie. Als je zelf als land toestaat dat de gehele omgeving vergiftigd wordt, dan is dat een hele logische consequentie daarvan, daar hadden ze op voorhand dan rekening mee moeten houden. Ik ben er vrij zeker van dat die borden er ook niet gaan komen wanneer het schuim er wel is en op eieren en vis ed. gaat ook geen label met een waarschuwing komen. Dat ik met 50gr schaaldieren al aan mijn maximale wekelijkse inname zou zitten is niet iets waar ik vanuit zou gaan als ik een kilo mosselen koop. Niemand eet daar maar 50 gram van en de rest van de week is dus alles boven de norm, een weekje vasten dan maar? Als daar meer aandacht voor komt dan zal het protest ook groeien denk ik. Dat er dan ook nog aangegeven wordt dar er geen acuut gevaar is vind ik wel wat bizar, dat is nu net de hele eigenschap van dat spul, dat je niet direct ziek wordt maar dat het niet afgebroken wordt en dat langdurige bootstelling opbouwt en voor ernstige ziektes zorgt. Daarnaast zijn die maximale waardes ook maar een soort van schattingen omdat er nog niet voldoende onderzoek is naar de gevolgen.
In mijn omgeving kon je aanmelden voor een rechtzaak tegen Chemours en cornaten, van 5 dorpen die er last van hebben, hebben maar 3000 mensen meegedaan. terwijl het om ongeveer 250.000 inwoners gaat, het lijkt alsof het niemand wat uitmaakt allemaal.
Als je geen vlees eet, dan ben je Woke, tegenwoordig is Woke een scheldnaam, heel vreemd, terwijl Woke toch in de Covid periode is ontstaan door de mensen die zichzelf wel wakker vonden door eigen onderzoek te doen.
Als je vooor het milieu bent ben je Woke, als je tegen vervuiling bent ben je Woke, Woke is een vies woord geworden.
In de politiek word het woord ook vaak negatief gebruikt, terwijl ik denk, mensen denken aan de toekomst, voor de mensen nu zal het allemaal niet uitmaken, dus hoezo negatief.
Maar goed, als het hier in de buurt ter sprake komt krijg je inderdaad, ach tegenwoordig krijg je van alles kanker, het gekke is bijvoorbeeld als een hond gras eet van vervuilde grond en ik wijs ze daar op, dan mag de hond geen gras meer eten, terwijl hun kinderen er de hele dag inzitten.
5 huizen verder is tussen de huizen een leeg veld, daar mag geen huis gebouwd worden want de grond zit vol lood en andere gifstoffen, er mag niet eens gegraven worden, regelmatig zie ik daar kinderen spelen met schepjes, tegenwoordig staat er een hek omheen.
Ik snap er allemaal niks van. Wanneer moet iets doordringen bij mensen?
Ik vind die houding van veel mensen ook wat lastig. Gedeeltelijk misschien ook wel omdat het te overweldigend is als je je er bewust van bent. Het is ook niet zichtbaar en we worden er niet direct ziek van waardoor het misschien lastig is om de ernst ervan in te zien. Ik denk als we er een dag later diarree van zouden krijgen dat mensen er veel bewuster mee om zouden gaan en er meer protest zou zijn omdat het zichtbaar is. Toch heb ik liever diarree dan kanker.
Het grote verschil met de situatie rondom pfas in tegenstelling tot bijvoorbeeld een natuurramp is dat het bewust door mensen gecreëerd is om meer geld te genereren en dat ze er ook willens en wetens mee doorgaan. Bij een natuurramp is het geen verkeerde houding om het te accepteren en door te gaan met het leven, ertegen vechten is vaak zinloos. Het is niet zo dat de mensen die er verantwoordelijk voor zijn niet op de hoogte waren van de gevaren, die hebben ze bewust verzwegen en ze zijn lekker doorgegaan en nu nog steeds.
Overigens zijn de begrippen woke en wakker wel verschillend. Woke is een vrij oude term afkomstig vanuit de Afro Amerikaanse gemeenschap in verband met racisme. Tegenwoordig wordt de term overal bijgehaald wanneer iemand iets van ongelijkheid wil aankaarten. Voor zover ik weet komt wakker inderdaad vanuit complotdenkers die denken een waarheid te kennen die andere niet zien.
Ja ik weet waar Woke vandaan komt, maar zo word het niet meer bedoeld, Woke is gewoon als je links bent, als je links stemt, links denkt.
De Pfas, het gaat nog gewoon door, lozingen met andere soorten Pfas die nog niet verboden zijn. Protesten zijn er, maar maar kleine groepjes, ook de steun is klein, terwijl het toch deze hele omgeving beinvloed.
Jep, als mensen aan de rees gaan, dan gaan ze pas klagen, gek is dat eigenlijk.
Goede waarschuwing, erg triest dat dit zo is.
Ik heb als kind juist heel veel plezier gehad met zeeschuim, en mijn eerste hond vond het ook altijd geweldig.
Ik vraag me af hoe lang het allemaal nog door kan gaan, ooit is "alles" vol gif? Wat dan... ik hoop dat we nog iets kunnen doen.
Wb vleesvervangers idd kijken naar wat er in zit, er is een hoop rotzooi te koop, vol zonnenbloemolie en E-nummers.
Maar ook je darmfunctie, de darmbacterien, kunnen in het begin nog niet gewend zijn aan bijv. peulvruchten, linzen e.d. dan krijg je winderigheid, voorzichtig aan dus, langzaam beginnen.
Ik eet geen vleesvervangers meer, en waarom zou ik peilvruchten en linzen eten, peulvruchten dat lust ik nog wel, maar linzen ieeeuw...
hihi inmiddels vind ik linzen met bijv.quinoa en groenten als een soort soepje, bijv. best lekker. Je smaak verandert ook vind ik.
Vleesvervangers eet ik ook zelden, dat is meer bedoeld denk ik, voor iemand die wil wisselen van vlees naar vegan eten, dat het niet een te groot verschil is met wat ze gewend zijn.
Linzen en peulvruchten zijn een goede eiwitbron, maar bevatten ook vitaminen, mineralen en vezels, vandaar. Je kan ze ook in een smoothie verwerken, dan merk je er niet zoveel van.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?