Het kan zijn dat ik hier een heel gevoelig topic mee open en dat heel veel mensen hier een mening over hebben maar dat vind ik juist goed. Ik wil gewoon even aandacht schenken aan dit onderwerp en ik hoop dat mensen eerst deze documentaire kijken voordat ze oordelen/reageren. De documentaire spreekt voor zich.
Het filmpje heet: Pedigree Dogs Exposed. Het is wel een Engelse documentaire. De documentaire bevat schokkende beelden!!
Dit is de link: http://www.youtube.com/watch?v=GhXHFOrBbEc
(als de link het niet doet zoek dan op youtube: Pedigree dogs exposed full movie)
Ik wil hierbij niet zeggen dat alle rashonden zo zijn en dat alle fokkers zo zijn, maar dit gebeurt helaas wel en niet alleen in Engeland..
Ook heb ik een Nederlandse versie gevonden: http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1788/rashonden/
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rashonden zijn niet altijd wat ze lijken.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Die kennen we allemaal al hoor, niets schokkends haha.
Maar goede fokkers testen op die erfelijke gebreken en fokken niet met honden die dit hebben. Of die last hebben van andere kwalen.
Als er iemand is die dit wel doet dan is het geen goede fokker, stamboom of niet.
Klopt, het gaat er alleen om dat dit dus moeilijk 'zichtbaar' is en dat mensen denken dat als ze een rashond kopen met een stamboom dat ze meteen een gezonde hond hebben.
En sorry dan als ik in herhaling val en mensen dit onderwerp al kennen maar je kan het denk ik niet vaak genoeg aan het licht brengen
Hoi Toetie,
zoals Sammy aangeeft zijn deze documentaires, ook de nederlandse docu. hier al uitgebreid aan de orde geweest toen ze net verschenen... als je links wilt weten naar de topics laat maar weten.. maar om de hele discussie opnieuw te gaan voeren lijkt me een beetje dubbelop...
Inderdaad een onderwerp die al vaak te sprake is geweest. Daarnaast denk ik ook dat wij op HP voldoende waarschuwen en informeren. Ook bij een 'goede' fokker hoef je nog niet goed te zitten, en volgens mij beseffen steeds meer mensen dat, gelukkig.
Oke nouja ik ben ook maar nieuw op dit forum en wij kregen deze documentaire vandaag op de universiteit te zien dus ik vond het wel een goed plan om hier een topic over te beginnen. Maar als een nieuw topic niet gewaardeerd wordt zou ik graag de oude topic graag willen zien...
Nou dat ben ik het niet mee eens..
Wat hier nu namelijk gebeurd is dat rashonden allemaal over één kam geschoren worden en de fokkers ook. Wat dan? Allemaal richting broodfokkers en ontegeste oepsnesten? Dan weet je helemaal niet wat je in huis haalt.
Erfelijkheids testen gaan dmv DNA enzovoorts.. Heupfoto's enzo.. Het maakt niet uit of je het wel of niet kunt zien.
Als goede fokker fok je dus met ouderdieren die door de medische molen gehaald zijn betreft erfelijke ziektes. Daarbij weet je precies wat er in de lijnen voorkomt dus ook of iets goed is of niet.
Dat weten al die andere mensen helemaal niet, die doen maar wat.
Daarbij is het ook nog zo dat deze uitzending eigenlijk over raskenmerken gaat en niet over erfelijke afwijkingen.. Die te kleine schedels, ingedrukte schedels.. Dat heeft te maken met een uiterlijk kenmerk. Wel of geen stamboom, al deze honden hebben dat triest genoeg.
Ik denk inderdaad ook dat dit een bekend iets is..
maar denk niet dat het overbodig is om hier over te gaan discussiëren!
Er zijn natuurlijk weer nieuwe mensen op het forum die ook daar nog wel wat over kwijt willen..
Ik vind inderdaad dat (helaas is het niet mogelijk) rasstandaarden best veranderd mogen worden!
Vind het namelijk niet normaal dat gezondheid op het spel word gezet.
Nou word de Bullterrier ook even genoemd, maar die ondervind aan de bouw van zijn hoofd geen medische klachten, dus dan denk ik tja.. dat is hoe het gegroeit is in de jaren, maar als er medisch gezien dingen op achteruit gaan vind ik dat daar best iets tegen gedaan mag worden..
Dit soort dingen komen juist door broodfokkers want die zien alleen het geld en niet de welzijn van het dier. Genetisch gezien liggen rashonden zo dicht bij elkaar dat er bijna geen variatie maar mogelijk is waardoor kruisen wel een oplossing zou zijn. Een 'goede' moeder x een 'goede' vader betekend niet meteen een 'goede' en vooral gezonde pup.
Ik zeg ook niet dat ALLE fokkers zo zijn, absoluut niet want er zijn absoluut fokkers die het welzijn van de dieren wel belangrijk vind en al helemaal als ze inderdaad die onderzoeken zouden doen maar dat gebeurt niet altijd.
Waarom maken ze geen programma over de broodfok, en mensen die er zomaar oplosfokken met rasloze honden en overvolle assiels en die zieke honden !!!!!!!! ,
ipv mensen die het goed voor hebben met het ras.
Ik nog geen briard zo zien doen, er word juist op allerlei ziektes getest om zoiets te voorkomen
Héééé, "leuk" ........nieuwe ronden, nieuwe kansen..
Maar hoop dat de algemene mening hier op hp niet veranderd is.
Maar zoals reeds verteld, de boventoon van de documentaire is inderdaad de focus op dat belachelijke uiterlijk.
Daaruit vloeiend natuurlijk wel de ras specifieke ziektes.
Maar heb begrepen dat ze het nu helemaal anders gaan doen......*proest*....
@Toetie: Niet alleen broodfokkers fokken te veel op uiterlijke kenmerken, ook veel stamboom fokkers.
Maar er zijn er ook zat tussen waarvan het niet zo extreem hoeft. Al ben en blijf ik ook van mening dat het bij sommige rassen veel te ver is doorgeslagen. Dat het nu ook te laat is eigenlijk.
Ook onder de 'goede' fokkers zitten broodfokkers, en naar mijn mening zijn er een aantal rassen waarbij ik het belachelijk vind dat hier nog mee gefokt mag en kan worden. Dus ja, in mijn ogen zijn die geweldige fokkers dan ook broodfokkers..Want voor het zorgen van gezonde nieuwe wezentjes op deze wereld hoeven ze het niet te doen.
Ja absoluut en ik ben ook bang dat het te ver is doorgeslagen. Maar eigenlijk zou juist kruisen misschien wel een oplossing kunnen bieden maar dat zien sommige mensen denk ik anders. Ik weet niet of er mensen bekend zijn in de paardenwereld maar daar is dit ook een groot probleem en hebben de Nederlandse Warmbloed paarden stamboek er voor gekozen om ook andere rassen (niet allemaal maar een paar specifieke) ook toe te laten in hun stamboek (na een keuring uiteraard) waardoor de genetische variatie hoger is.. goed voorbeeld voor de hondenwereld?
Poeh, dat zou een optie kunnen zijn, maar wat voor rassen worden er dan gemaakt? En een nog veel belangrijkere vraag; Los je hiermee een erfelijke afwijking op?
Nou kijk naar de goldendoodle en labradoodle, zijn nu rassen maar toch eigenlijk ook kruisingen? En ik denk dat het wel een stap in de goede richting is, je kan moeilijk zeggen: ow het is er al dus nu laten we het maar zo...
Maar uiteindelijk gaat het gewoon om gezonde honden, met stamboom of zonder
Ik bied u een warm applaus aan...
En lijkt me een geweldige optie..
Maarja, niet gestudeert, geen DNA deskundige, wie ben ik dan.??
Gelukkig hoor ik van enkele ervaren fokkers (Nefwy , leonberger en de landseer)dat er plannen zijn om rassen die gewoon genetisch dicht bij elkaar staan met elkaar te kruisen.
Karakter eigenschappen verschillen weinig van elkaar,(alsof uit 1 nest alle pups het zelfde karakter hebben)?
Wel met aantoonbaar "gezonde" bloedlijnen binnen de specifieke rassen.
Als ze morgen laten dekken, sta ik overmorgen op de wachtlijst voor zo'n beer. .
(
En weet jij de uitkomst daarvan wat betreft het gedrag?
Ik vind het wat dat betreft nog steeds een riskante combinatie zeker omdat er gedaan wordt alsof dit de meest ideale honden zijn. Nou, ik wacht het op langere termijn liever af.
De intelligentie, bescheidenheid en felle van een Poedel gecombineerd met de lompheid, uitbundigheid en werkdrift van de gemiddelde Labrador..
Maarja, ik zie wel vaker beren op de weg. Ik wacht het rustig af.
Maar uiteindelijk gaat het gewoon om gezonde honden, met stamboom of zonder "
Waren die fokkers opzoek naar een gezondere hond als dat er al was.??
Of een marketing technisch hoogstandje.??
En honden van een oeps nestje (waar ik niet voor ben om de reden dat er al genoeg sukkelaartjes zijn) kunnen ook gezond zijn hé ! Ik kan me ook enorm druk maken als mensen zeggen dat enkel een rashond met stamboom etc, een goede en gezonde hond is. Waar haalt men die wijsheid ?
Ik heb nooit honden met stamboom en ze waren niet bepaald ongezond. Ook in de asiels zitten veel kruisingen, maar dat zijn geen ongezonde honden en er is niets mis mee. Die misvattingen zorgen enkel voor nog wat meer hondenellende ! Er moet paal en perk worden gesteld aan het fokken, strengere regels, dit ook voor het welzijn van de honden ! Want ze fokken er maar op los vaak voor het lieve geld, heel velen kan het immers gewoon niet schelen waar ze terechtkomen, dat is heel erg !
Ik heb eens een heel lang gesprek gehad met een arts van de uni van Utrecht, het is dus ook volgens hem een fabeltje dat de "gemiddelde" kruising zoveel gezonder is dan de rashonden.
ook daar komen tal van kruisingen met ziekten die toch ook echt vererft zijn.
het nadeel en ik vind het een heel groot nadeel, uit dat je met kruisingen gewoon weg niet weet wat deze in de vererving doen.
Ze kunnen wel drager zijn van een gen dat bij de pas volgende generatie weer opduikt.
je zou dus als het ware allereerst al met een kruising een hele lijn moeten opzetten (kost jaren) om te weten wat deze bepaalde lijnen in de vererving doen.
De meeste kruisingen komen ook uit ooit een rashond, juist omdat deze mensen het niet zo serieus hebben genomen en het hebben toegestaan hun rashond te laten kruisen met al een kruising of een ander ras worden ook die negatieve genen doorgegeven.
Als het zo makkelijk was om uit kruisingen in een keer gezonde honden te fokken, dan was het ook niet nodig bij de rashondenfokkers om een jaren lage research te doen om bepaalde lijnen uit te zoeken.
en zelfs dan kan het nog wel eens fout gaan.
Dus nee zonder exact dezelfde testen, dus dan ook een reële uitslag en jarenlange lijn studies, voegt in mijn optiek een kruising dus niets toe, integendeel deze laten weer ziekten binnensluipen.
Nu ben ik geen kenner maar voor zover ik weet mag er met dragerxdrager niet gefokt worden.
Er wordt getest dus je weet heel goed of de ouderdieren een bepaald gen bij zich dragen.
Bij kruisingen is die kans dus niet kleiner want daar wordt merendeel van de tijd niet getest.
Dus gezonder ja of nee.. Ik geloof er niet in. Verantwoord gaan kruisen zou ik niets op tegen hebben maarja, zo werkt het in de praktijk bijna niet.
Elke hond die je aanschaft,garantie tot de voordeur,spreekwoordelijk gezegt.
Ook een rashond kan kanker krijgen,wel een stuk minder last van de heupen.Maar je weet het maar nooit. De ene mens gezond geleefd overlijd jong en de gene die alles gedaan heeft wat God verboden heeft wordt oud.
We hebben het over levende wezens.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rashonden zijn niet altijd wat ze lijken.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?