Hee,
ik heb een opdracht om een nazorg brief te maken van een castratie van een teef.
Hoe vinden jullie hem? Kort en duidelijk of moet er nog wat bij staan?
Geachte Heer/Mevrouw
Zo als u weet word uw hond Sara Gecastreerd. Dit gebeurt op 3 november 2011 om 16:00 uur.
Voor de operatie moet u de hond laten vasten, dit het liefst 12 uur van te voren, wel mag de hond drinken. Dit is tegen het braken tijdens de operatie. Ook moet u de hond net voor de operatie uitlaten. Het beste kunt u de hond ook nog wassen, zo dat wij een schone operatie kunnen uitvoeren.
Voor de operatie doet de dierenarts eerst nog even een algemeen onderzoek, hierbij word gekeken naar het hart, pols, tempratuur, slijmvliezen en het lichaamsgewicht. Zo kunnen we kijken hoeveel verdovingsmiddel we nodig hebben.
Tijdens de operatie is uw hond helemaal onder narcose en zou dan ook niets voelen. We maken een klein sneetje in de buikholte. We halen de eierstokken weg en binden het af. Daarna maken we de buik weer mooi dicht met hechtingen.
Na de operatie kunt u haar weer om 19:00 uur ophalen. Ze zou dan weer wakker zijn. Ze is dan wel nog wat suf. We geven u wat pijnstillers mee tegen de pijn van uw hond.
Als u thuis komt zou u hond nog wel rustig moeten houden, een kleine wandeling is voldoende. Ze mag een klein beetje eten de eerste dag. U moet uw hond niet in het water laten zolang de wond nog niet dicht is. De wond zou kunnen ontsteken dit kunt u herkennen aan een opgezette, warme wond. Hierbij kunt u contact opnemen met ons.
Heeft u nog vragen bel gerust.
Met vriendelijke groeten,
Dierenartsenpraktijk Melba
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opdracht paraveterinair" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou het iets aanpassen:
Geachte Heer/Mevrouw,
Uw hond Sara wordt op 3 november 2011 gecastreerd om 16:00 uur. Voor de operatie dient u uw hond te laten vasten. Het beste is om haar 12 uur voor aanvang van de operatie niet meer te voeren om braken tijdens de operatie tegen te gaan. Wel mag de hond naar eigen behoefte drinken. Ook is van belang dat u uw hond vlak voor de ingreep goed uitgelaten wordt. Het beste is als de hond van te voren gewassen is, zodat wij een schone operatie uit kunnen voeren. Voor aanvang van de operatie doet de dierenarts eerst een algemeen onderzoek waarbij gekeken wordt naar de hartslag, pols, temperatuur en het lichaamsgewicht van uw hond. Op deze wijze kunnen wij de juiste hoeveelheid verdovingsmiddel bepalen. Tijdens de operatie is uw hond geheel onder narcose en voelt dus niets van de ingreep. Er wordt een klein sneetje in de buikholte gemaakt, waarna de eierstokken weggehaald en afgebonden worden. Tot slot wordt de snede netjes gehecht. U kunt uw hond weer om 19:00 uur ophalen, dan is ze weer wakker uit de narcose. Wel zal ze nog wat suf zijn. U krijgt wat pijnstillers mee om ervoor te zorgen dat uw hond geen pijn heeft na de operatie. Waneer u thuis komt, dient u uw hond nog wel rustig te houden. Een kleine wandeling is voldoende. De eerste dag mag ze een klein beetje eten. Het is wel van belang dat u uw hond niet het water in laat zolang de wond nog niet dicht is om te voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Indien er toch een ontsteking ontstaat, dient u direct contact met ons op te nemen. Een ontsteking kunt u herkennen aan een opgezette en warme wond.
Doe er gewoon zelf flink je best op en dan krijg je van je docent wel te horen wat er nog beter aan kan. (Ik denk trouwens dat in een dierenkliniek één van de dierenartsen zo'n brief zal schrijven.) Ik heb wel twee tips.
Tipje 1: bedenk even wat het woord nazorg betekent.
Tipje 2: even de taalfoutjes eruit halen voor je hem inlevert.
ik zou zo weinig mogelijk vragen erin zetten, je zegt dat ze het beste 12 uur van tevoren niets meer kunnen geven, het is dan beter het te zeggen zodat het een feit is, dus: u hond mag 12 uur van tevoren niet meer eten.
verder mis ik het tijdstip van wanneer de hond moet komen.
verder zou ik het gewoon eigen maken, zodat de brief goed kan worden nagekeken op school en neit dat het iemand anders brief is geworden
Ik zou mensen vooraf laten melden als de hond recentelijk ziek was.
Melden wat ze moeten doen ivm hechtingen: lossen die vanzelf op, of moeten ze terug komen.
Dat ze contact op moeten nemen als de wond gaat bloeden of de hond slomer wordt, bleek wordt, pijn krijgt enz. (inwendige bloedingen, zijn niet zichtbaar zoals ontstekingen, maar wel gevaarlijk).
Risico van incontinentie noemen. dit is belangrijk, nniet dat dit de hond nadien verweten wordt als zij ineens onzindelijk zou worden.
Ging iets niet helemaal goed. Ik zou hem puntsgewijs maken, inleidende zin en dan zaken waar eig rekening mee moet houden.
Dit is een lap tekst die eigenaar waarschijnlijk niet allemaal even goed gaan lezen, meeste nazorg brieven bevatten algemene kort inleiding en dan puntsgewijs de belangrijkste zaken (nuchter, wondcontrole, eten, medicijnen ed)
succes!
risico van incontinentie absoluut NIET vermelden in NAZORG brief, dit moet vooraf gemeld en niet bij de nazorg, kan je hoop gezeur door krijgen.....
Als we de hond ophalen bij de DA vandaan, krijgen we een standaard brief mee terug naar huis.
Daar zijn de vakjes aangevinkt die van toepassing zijn.
Dus ik mis nog iets in de brief, en dat is het volgende.
* Patiënt vandaan warm houden.
* Na castratie heeft uw hond minder eten nodig, geef daarom 1/3 minder eten om te voorkomen
dat hij/zij te dik wordt.
En misschien nog wat info over de medicijnen?
En of de hechtingen over een aantal dagen verwijdert moeten worden?
Ik kreeg een top brief mee toen Bijou gesteriliseerd was, helaas heb ik die niet meer anders had ik je ff kunnen PB-en hoe die er uit zag..
Maar er stond ook in dat ik haar warm moest houden ivm afkoelen door narcose, en dat piepen/kreunen normaal is, dat dit niet door de pijn komt.
En uitleg over de pijnstilling en antibiotica.
In je nazorgbrief moet staan wat je kan verwachten aan de hond, suf, piepen etc
Waar op gelet moet worden, roodheid wond, nabloeden, puss etc en welke actie ondernomen moet worden bij complicaties.
Medicijngebruik uitgeschreven, desnoods met een afvinktabel.
Wanneer er controle is, de hechtingen eruit moeten.
Voorzorgen om wond te beschermen.
Wat Sjoerd bedoelt is dat dit niet echt een nazorg-brief is, maar een brief die je al voor de operatie overhandigt een zoganaamde pre-operatieve brief of vragenlijst.
In een nazorgformulier of nazorgbrief is het handiger als je puntsgewijs dingen opschrijft.
Wij hebben er zelf vakjes voor gezet, dan kun je invullen wat op deze hond van toepassing is.
Bedenk goed wat er nog meer van toepassing is na een operatie.
Denk hierbij aan voeding, verbandmiddelen, hechtingen, beweging, medicijnen, controle, wanneer de eigenaar contact met de d'arts op moet nemen etc.
Succes met je opdracht!
Ik heb wel een blaadje met de opdracht gekregen, daar staat op:
- dingen die belangerijk zijn voor de operatie
- Wat er voor de operatie gebeurd
- hoe gaat de operatie
- nazorg na de operatie
Ik zou er drie alinea's van maken.
Heeft u nog vragen bel gerust > Die zin loopt niet helemaal goed.
verdovingsmiddel > narcosemiddel
Geachte heer/mevrouw,
Aanstaande 3 november 2011 om 16:00 word uw hond Sara gecastreerd. Hierover willen we u wat extra informatie geven zodat u en uw hond Sara goed voorbereid zijn. Vanaf 12 uren voor de operatie mag de hond niet eten, drinken is geen probleem. Wanneer de hond wel eet is de kans op braken tijdens de operatie groot. Ook moet u de hond net voor de operatie uitlaten. Ook is het gewenst dat u uw hond schoon bij ons brengt. Voor de operatie doet de dierenarts eerst een algemeen onderzoek. Dit is een controle van het hart, de polsslag, temperatuur, slijmvliezen en het lichaamsgewicht. Door dit onderzoek kunnen we precies vaststellen hoeveel narcosemiddel uw hond nodig heeft.
Tijdens de operatie is uw hond volledig onder narcose en zal niks van de operatie mee krijgen. De dierenarts maakt een klein sneetje in de buikholte. De eierstokken worden weggehaald en het word afgebonden. Daarna word de wond gehecht.
Wanneer alles goed gaat en ze goed bijkomt uit de narcose mag u de hond om 19:00 weer ophalen. Als alles goed gaat is ze dan weer goed wakker maar zal ze nog wel wat suf zijn. Voor de eerste dagen krijgt u pijnstillers mee voor de hond zodat uw hond geen last heeft van de wond. U moet uw hond de eerste dagen rustig houden, een kleine wandeling is voldoende. De dag na de operatie mag ze weer een klein beetje eten. U moet uw hond weghouden van water. Wanneer de wond wel gaat ontsteken herkent u dit aan een opgezette, warme wond. Wanneer dit het geval is moet u direct contact opnemen met de praktijk.
We hopen u op deze manier voldoende te hebben geïnformeerd. Wanneer u nog vragen heeft kunt u bellen met de praktijk.
Met vriendelijke groet,
Heb het even snel gedaan, maar hoop dat je een verschil ziet en hier iets mee kunt
Helemaal vergeten dankje!
Heb de tekst ook compleet aangepast, gewoon hoe ik het zou doen.
We hopen u op deze manier voldoende te hebben geïnformeerd. Wanneer u nog vragen heeft kunt u bellen met de praktijk.
Met vriendelijke groet,
We hopen u op deze manier voldoende te hebben geïnformeerd. Wanneer u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de praktijk.
Met vriendelijke groet,
*Heb mezelf ook al even verbeterd haha
Haha, Ik ben wel blij dat je het wat hebt aangepast want nu ziet het er toch nog wat duidelijker uit!
Dan ben ik blij dat je er iets aan hebt
Haha deze brief moet ik nu ook maken...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opdracht paraveterinair" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?