sorry, maar ik moet dit even kwijt :\'(
en jullie mogen kritiek geven ook, geen probleem
ik ben ben veel met honden bezig)
en het verwonderd mij dat er zoveel mensen zijn die het plaatje niet snappen van een hond
ik ken 1 geval, waarbij ik echt mijn best mee heb gedaan, het hondje beterde zienderogen
en het moment dat ze alles alleen moeten doen
beginnen ze met de hond eerst door de deur te laten gaan :\'(
terwijl da je ziet dat het hondje stress heeft omdat het verplicht wordt de leiding te pakken
en met het ekskuse van: vind dit zielig, kvind een hondje die voor mij loopt mooier :\'(
bench moet dicht als ze thuis zijn omdat ze liever heeft dat ie achter haar aan loopt, dit betekent dat hond haar heel graag ziet volgens hun opvatting
sorry moest dit efkes kwijt :\'(
hopelijk ben ik toch de enige niet dit soms meemaak
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "niemand hoeft mijn mening te delen hoor!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dat een hond als eerste de deur uit gaat heeft niets me leiding te maken.
Kan puur een gewenning zijn, gebeurd hier ook wel eens, nog nooit problemen mee gehad.
Ja zou ook ieder in zijn waarde kunnen laten en als dat hun mening is, die respecteren ipv er zo'n negatieve insteek op hebben.
Als of ze het niet goed doen!!
Het gaat erom dat men gelukkig is met hun hond en als dat op die manier gaat, prima toch, waarom dan daar zo op reageren?
hoi nancy
Meer als uitleg geven kun je niet doen ,want de eigenaren ermee doen is aan hun
Ik moet zeggen ik volg ook niet alle dominantie regeltjes even goed op ,maar als een hond weet wie de baas is kun je hier gerust soepeler mee omgaan
Hier gaat de pup ook wel eens als eerste de deur binnen en slaapt hij ook (hoog )naast me in bed ,maar ik ondervind hier geen problemen van Mijn honden krijgen ook wel eens eerder hun eten als mij ,maar ze weten verdomd goed wie de baas is
groetjes
Wat mij opvalt is dat veel honden-kenners e/o hondengedragsdeskundigen juist nog wel eens het plaatje van de mens niet snappen...
Maar al te vaak lees ik vooral adviezen dat de baasjes zich aan hun hun moeten aanpassen, terwijl het belang van de hond in mijn ogen toch echt maar de helft van het verhaal is: het baasje heeft een even groot -zo niet groter belang.
En de zogenaamde deskundige zitten naar mijn ervaring ook best wel vast in hun eigen overtuigingen, pricipes en visie.
Zoals hoe om te gaan met een bench, of juist lijngedrag, of de juiste halsbanden en tuigen ed..
En dan vooral in de afkeurende zin... zoals de toon van jou nancy.
Ik denk dan: een leraar die graag onvoldoendes uitdeelt vergeet dat zijn eigenlijke taak is goed les te geven, niet om te laten zien hoe dom de leerlingen zijn..
Nietbij iedereen zijn de regels hetzelfde. Andere regels betekend niet dat ze slecht zijn... Casper gaat ook aks eerste door de deur maar weet dat hij de tuin niet uit mag zonder toestemming. Bij kinderen hetzelfde verhaal. Wat ik goed vindt, vindt een ander slecht. En zolang een goede gedragstherapeut niet nodig is of deze regels stelt vindt ik niet dat je je er teveel mee moet bemoeien of kritiek geven. Laat iedereen in zijn waarde...
@ Precies, elke hond is anders, elk mens is anders.
Iedereen doet het op een eigen manier, en zolang dat goed gaat is dat de juiste manier voor die persoon en hond.
Niemand is gelijk, dus waarom zouden we allemaal het zelfde moeten reageren.
Ik heb 2 hodnen totaal verschillend, hebben dus ook beide een totaal verschillende opvoeding gehad.
Dus waarom vast houden aan 1 lijst met regels, die voor de helft van de honden niet eens van toepassing zijn. En juist daardoor alleen maar omzeker worden.
die regels van ..als eerste door de deur, of als laatste, op de bank of niet op de bank, eerst eten of later eten.....dat zijn regels die zo achter haald zijn.
als je vriendin problemen heeft met de regels voor de hond, vraag haar dan eens of ze hier komt kijken, en laat ze vragen stellen, krijgt ze van ons advies. zo kan het toch ook.
zo moeilijk om er wat van te zeggen als ze plezier met haar hondje heeft , en het volgens jou niet zo goed gaat. vandaar , vraag haar of ze hier eens een kijkje komt nemen.
ik ben heel eerlijk, hier zijn geen regels.....opvoeding tuurlijk heeft ze die gehad, maar regels ? ik woon alleen, we zijn samen, en twee maatjes door dik en dun. bamse is een zeer aanhankelijke en gelukkige hond, denk dat als jullie hier heen zouden komen dat beslist wel zouden zien.
was van het weekend in het midden van het land, met een groep meiden van een forum, eten en koffie drinken, was de enige met hond, ze zagen hoe de band van bamse en mij was.
ik kreeg wel zo,n groot compliment, dat ik gloeide, nou wat zijn regels dan ? hond gelukkig ik gelukkig, is dat niet het voornaamste ?
Wij hebben hier eigenlijk geen regels, alleen wat vaste gewoontes, wat voor mens en dier makkelijk en duidelijk is en een soort van veilig gevoel geeft.
Als ik ga wandelen ga ik als eerste de deur uit omdat ik even wil kijken wie of wat er langs ons huis loopt, als mijn vriend gaat wandelen laat hij de hond eerst gaan omdat hij dat makkelijker vindt met het afsluiten van de deur. De hond doet gewoon wat van haar verwacht wordt, en denkt daar denk ik verder niet echt bij na, we hebben er in elk geval geen moeilijkheden door.
Iedereen doet het idd op zijn/ haar eigen manier, dat is net als de opvoeding van kinderen..
Maar ik vindt het persoonlijk wel belangrijk dat er iets is van structuur en regelmaat, er zullen natuurlijk altijd situaties kunnen ontstaan waardoor dat even niet mogelijk is.
Zelf zou ik er een beetje tussen in willen gaan zitten, niet te strakke regels en niet te makkelijk..
Mijn honden gaan soms ook wel eens als eerste door de deur.
Ze mogen ook op de bank.
(Ze mogen niet boven komen!)
Soms eten zij (onbewust) eerder dan ik.
Maar toch weten zij heel goed wie de baas is.
Men moet gewoon doen waar hij zin in heeft.
Gewoon de hond opvoeden naar eigen wens..
ik heb het echt niet specifiek over de deur
t was gewoon een opmerking van mij
en ja de mijne slapen ook in bed
maar heb wel een beetje ervaring met honden
en hier weten ze ook heel goed wie de leider is
twas gewoon een vb hoe zij haar ekskuses ziet
Ik denk dat je eerst eens naar je zelf moet kijken voordat je een oordeel over een ander hebt.
Die gene kan namelijk het zelfde over jou denken, omdat ze bij jou in bed liggen.
Dus waarom zou dat wel kunnen en eerst de voordeur uit of de bench dicht als je thuis bent niet??
Er zijn tegenwoordig veel mensen die zeggen dat regels als 'niet als eerst door de deur' en 'niet op de bank' enzovoorts onzin vinden.
Want roedelregels zijn achterhaald enzovoorts.
Mijn mening: roedelregels zijn helemaal niet achterhaald, want de nieuwste onderzoeken laten juist weer zien dat wel roedelregels zijn. Wij mensen kunnen dan alleen heel moeilijk nabootsen en we begrijpen er vaak nog minder van.
De ene hond is meer gesteld op de regels dan de ander. Honden zijn om te beginnen al enorme flexibele wezens. Wij mensen spreken hun taal heel slecht en hoe ze ook aangeven dat ze iets niet fijn vinden, menig mens gaat daar dwars doorheen. Bukken over een hond heen die tongelt en naar achteren wil. Straffen honden als ze grommen, of geven ze op hun kop voor hele natuurlijk dingen.
Het is een wonder dat er eigenlijk zo weinig bijtincidenten zijn!
Ze liggen in hun mand, wij gaan er naar toe om ze te kroelen, de hond gromt, die heeft geen zin en hij krijgt op zijn kop. Kortom: de hond moet alles maar over zich heen laten komen.
De meeste honden trekken hun schouders op en zuchten eens diep. Maar er zijn ook honden die zeggen: 'ja ho even! Jij komt naar mij! weg wezen!'
De meeste honden kunnen prima op de bank, maar er zijn er ook die grommen als jij er vervolgens wil zitten.
De meeste honden wachten na de voordeur op je tot je verder loopt. Er zijn er ook die meteen kijken: wie loopt er in MIJN straat??
Mijn motto: beter voorkomen dan genezen. Voed een hond op met duidelijkheid, roedelregels onzin of niet, duidelijkheid geven ze zeker. En dat is fijn voor een hond.
Ook heb ik veel onzekere type honden op zien knappen van de regels. Tot vrolijke honden die de verantwoording bij hun baas konden leggen.
@Margje, regels en duidelijkheid heeft niet zozeer met roedelleider te maken.
Iedereen houd van regels en duidelijkheid anders zou het overal een zooitje worden.
Door de regels en duidelijkheid kan je dingen juist in goede banen lijden, maar dat wil niet zeggen dat je van allerlei dominante vormen moet aannemen om tot duidelijkheid en regels te komen.
Er zit dus een verschil in regels en duidelijkheid, of de strikte regels die je moet toepassen om een roedelleider te worden.
Pfffff, ik ben het niet met je eens en ik vind het de reinste flauwekul.
Mijn honden lopen soms voor me uit door de deur, soms achter me aan, t maakt niet uit.
Wat ons het beste uitkomt.
Leiderschap zit hem niet in het feit of je hond als eerste door een deur gaat, wanneer je hem te eten geeft of hij op je bank/zetel/kleed/grondbed slaapt.
Leiderschap zit hem in leiding nemen.
Een goede roedelleider biedt stabiliteit, veiligheid, voldoende voedsel en drinkwater.
Stabiliteit geef je door altijd dezelfde regels aan te houden. Veiligheid geef je door je hond voor nare situaties te behoeden en hem zijn problemen niet zelf op te laten lossen.
Niemand zou leiderschap accepteren van iemand die jou of je gezin (roedel) in gevaar brengt.
De rest spreekt voor zich.
Ook al loop ik op mijn handen achterstevoren naar buiten dan zien mijn honden me nog als leider. Ze slapen op mijn bed en we hebben nog nooit een rangordeprobleem gehad. Ook hebben de honden dat onder elkaar niet, en ik heb 2 teven.
Er zijn maar weinig honden echt dominant en dan nog is dominantie geen vies woord. Een echt dominante hond heeft het vermogen om goed leiderschap te geven en zal dit doorgaans zonder geweld te gebruiken te doen.
Voor onzekere hond maakt het niet uit of jij nu eerst naar buiten loopt of ergens achteraan komt kakken. Zolang jij stabiliteit en veiligheid biedt zou je zelfs de deur uit kunnen vliegen.
Het al of niet uitoefenen van roedelregels beinvloeden in de regel niet het algemene beeld waarop de hond de relatie met de 'baas' ervaart.
Een hond en mens heeft baat bij overzichtelijke huisregels om het leven structuur te geven. Structuur geeft duidelijkheid en dat geeft gevoelens van veiligheid. Het is onze taak om het reilen en zijlen in gewenste banen te leiden op liefdevolle en consequente wijze. Een hond die onzekerheid ervaart omdat hij niet weet waar hij aan toe is en onvoldoende stabiliteit ervaar hierin kan voor ons probleemgevend gedrag vertonen. De ene hond is de andere niet. Sommige honden kunnen prima een hoop vrijheid aan terwijl anderen (de minder stabiele, meer onzekere) vaak een wat duidelijker kader nodig hebben om de de veiligheid en stabiliteit te ervaren. Een kader geeft heel veel duidelijkheid, maar ook heel veel vrijheid om binnen dat kader vrij te bewegen. Wat de regels voor dat kader zijn is dus heel erg individuele hond en mens bepaald. Op die manier ben je een betere leider voor je hond dan wanneer je vasthoudt aan roedelregels die je hond helemaal niets zeggen en soms zelfs stress kunnen opleveren.
citaat;
•Eet zelf iets voor je de hond te eten geeft, want de Alfa eet altijd eerst. Dus krijgen we onze nieuwe pup thuis, roepen het gezin bij elkaar, eten allemaal een biskwietje, en zetten dan het eten voor de pup voor hem neer. Wat zal de pup daar nu echt van leren? Niet veel! Volgens onderzoek van David Mech is er in een vrije wolvenroedel, als de buit groot genoeg is, geen sprake van een ‘pikorde’, en mogen alle wolven hun gang gaan. Als er te weinig voedsel is eten de jongen eerst. De teef heeft 50% van haar genen geïnvesteerd in haar jongen en om hun overleving zeker te stellen doet ze het zelf zonodig zonder voedsel. Ons gedrag, de puppy laten wachten, kan stress veroorzaken of we moedigen hem aan tegen ons op te springen om z’n eten te krijgen.
•Ga vóór de pup door deuropeningen omdat ranglagere wolven opzij gaan om de Alfawolf als eerste door smalle doorgangen te laten gaan. Zou de pup, wanneer we in aanmerking nemen dat hond-hond-communicatie iets anders is dan mens-hond-communicatie, de boodschap achter dit gedrag begrijpen? Wij zijn niet in staat hondse lichaamstaal of gelaatsuitdrukkingen te imiteren dus de ware betekenis van deze regel zal aan de hond voorbijgaan.
•Een hond die aan de lijn trekt probeert de leiding bij de wandeling over te nemen, net zoals een dominante wolf uitmaakt waar de roedel heen gaat. Okee, stel een hond trekt aan de lijn omdat hij zo opgewonden is bij het vooruitzicht van een leuk uitje. Op de terugweg, als hij moe is, loopt hij aan een mooie losse lijn. Moeten we daaruit opmaken dat de hond op de heenweg dominant is en op de terugweg onderdanig? Gezond verstand zegt ons van niet.
bron:http://kynoblog.com/artikelen/de-hond-in-je-huiskamer
Bekijk jezelf eens kritisch! Heel belangrijk! Kijk bijvoorbeeld eens naar je typfouten
Ik hanteer 'regels' alleen om duidelijk en dus rust te geven. Ik heb een zeer onzeker teefje, dat juist zekerder is nu ze weet hoe wij 'de deur doorgaan', wanneer en hoe ze eten krijgen, wat ik van ze verwacht tijdens een wandeling. Zij heeft deze regels niet nodig om te weten wie het baasje is.
Mijn honden moeten altijd netjes wachten bij de deur. Niet omdat ik wil aangeven dat ik 'boven' ze sta, maar omdat het praktisch is en ik geen vegen op een nette broek wil omdat ze staan te dringen of dat ze al de buren tegenkomen voor ik buiten sta.
Mijn reu is nog jong en momenteel aan het aftasten wat kan en wat niet kan. Hij heeft duidelijkheid nodig omdat hij graag grenzen verlegd. Zonder toestemming op de bank, wordt vanzelf al bovenop visite zitten. En zonder toestemming beginnen aan zijn eten, wordt al snel de voerbak van Puzzle ook leegeten. In zekere zin heb ik dus aangegeven dat ik bepaal wat mag en wat niet, maar deze regels zijn er niet om steeds aan te geven dat ik nog steeds de baas ben. Mijn honden zien mij duidelijk als het baasje, daar hoeft niemand ze aan te herinneren hoor De 'regels' geven hier gewoon rust én het is natuurlijk prettig dat ze netjes luisteren en wij in een sfeer de deur uitgaan die ik prettig vind
Nou ik ben dan vast helemaal verkeerd bezig
Elvis en Cash zijn 2 totaal verschillend hondjes, Elvis is zwaar onderdanig. Een stemverheffing kruipt hij al van ineen... Kortom, Elvis moet ik met veel liefde en voorzichtgheid benaderen.
Gelukkig luister Elvis erg goed, hij weet wat er van hem verwacht wordt en doet dit ook. (Soms niet , hij is ook wel eens stronteigenwijs) daar is het dan ook een teckel voor.
Cash daarintegen is in Duveltje in een doosje, Cash moet ik 100x consequenter zijn dan bij Elvis. Cash rekt de grezen graag uit en als hij geen zin heeft doet hij het niet.. gelukkig is hij gek op worst (voor eten doet hij alles.) Trekken aan de lijn doen beide ook, wordt wel steeds minder.. maar het blijven hondjes met een jachtinstinct.
Hier gaan ze zowel voor mij als achter mij de deur uit, de ene keer eet ik eerder de andere keer de honden, tis maar net hoe het uitkomt. Hier mogen ze op de bank, liggen ze op mijn plek dan ga ik op het randje van de bank zitten en weten de honden dat ze een andere positie moeten aannemen. Over het algemeen hebben ze bij ons een vast aantal regels waar ze zich aan moeten houden, deze worden consequent en duidelijk gehandhaafd. Maar er is ook wel een x een uitzondering (het bord mogen aflikken van baasje ) maar zolang ik de basis blijf hanteren merk ik dat de uitzonderingen de honden niet uit balans brengen.
De honden weten duidelijk dat ik de leider ben. Als ik zeg klaar dan is het ook klaar. (Bijv bij stoeien of spelen etc) ik zie dus niet in waarom ik me perse aan de roedelregels zou moeten houden..
Wat ik met mijn vorige bericht wilde zeggen is dat de zogenaamde "rangorderegels" als ze op zichzelf staan je hond niet automatisch onderaan zetten.
Ik vind het ook maar een raar iets, dat je hond onderaan moet staan. Juist omdat ik roedelleider ben gaat het welzijn van mijn roedel me voor alles. Elke hond is een individu, niet elke hond heeft hetzelfde nodig.
Er zijn honden die heel wel varen bij veel structuur en vaste gewoonten, er zijn ook honden die juist heel veel baat hebben bij veel fysiek contact en nerveus worden van zoveel bevelen.
Dat is iets dat per hond bekeken moet wordt worden. Er is geen vaste handleiding.
Waarom zou een "alphawolf" (naar woord) nu als eerste door een smalle doorgang gaan? Niet omdat ie dat nou eenmaal en omdat ie zogenaamd de baas is. Maar omdat de situatie niet overzichtelijk is en er om de hoek gevaar kan dreigen dat de pups kwaad zou kunnen doen.
Een goede roedelleider beschermt de roedel tegen gevaar.
Ik snap niet helemaal wat je met deze opmerking wilt.... maargoed.
Elke hond is anders, net als ieder mens... Iedereen heeft een eigen karakter en verschillende behoeftes. De ene hond is gek op spelletjes, de ander houdt meer van rustig knuffelen op de bank. Wat wel iedereen nodig heeft is structuur in het leven. Je kan niet verwachten dat een hond rustig blijft bij grote veranderingen, maar een hond kan zich heel goed aanpassen aan zijn of haar baasje. En dat moet duidelijk zijn, het BAASJE. Nou denk ik dat iedereen hier anders omgaat met zijn of haar hond dan een ander, maar ik neem aan dat de honden wel weten wie het baasje is. En zolang je geen problemen hebt met het gedrag van je hond, dan hoef je ook geen maatregelen te treffen.
Myra is altijd rustig als ze naar buiten of binnen gaat en wacht rustig totdat ze los is en loopt ook wel eens voor ons uit, maar daar hebben wij geen last van. Uggie aan de andere kant krabt haar weg door de deur heen als ze de kans krijgt en om dat af te leren moet zij van ons eerst rustig worden en zitten en later dan ons naar binnen of buiten gaan, omdat wij "last" hebben van haar opdringerige/dominante gedrag. En ook dit vindt zij absoluut geen probleem om voor ons te doen als wij dat aangeven. Bij ons zijn er ook niet echt "regels" maar ze weten wel duidelijk wie de baas is.
Hier in huis zijn wel een aantal regel. Zoals zitten voor dat ze de tuin in/naar binnen mag, en zitten voordat ze aan haar eten mag komen. Deze regels zijn er niet omdat ik zonodig de 'baas' wil zijn. Die regels zijn er omdat ik als ik binnenkom na het wandelen geen zin heb in vieze kleren, of een opspringende hond. Ik wil ook haar eten rustig neer kunnen zetten zonder dat ze naar haar bak springt.
Wie het eerst door de deur gaat maakt me helemaal niks uit. Als ze maar rustig is als ze de deur doorgaat.
Hier dus wel regels, maar niet om de roedelleider te zijn, maar oomdat het handig is bij de dingen die we dagelijks doen.
Wat ik heel belangrijk vind, is vertrouwen.
Mijn honden luisteren heel goed en weten gewoon wie de baas is. Ze kunnen altijd op mij terugvallen.
Daarvoor hoef ik niet op te treden of bepaalde handelingen te verrichten.
Een moederhond laat haar jongen nooit achter zich aan lopen, die blijft ze altijd in de gaten houden. Dus bij mij mogen ze als eerste de deur uit, als ze willen.
Als ik het anders wil, dan is dat ook geen probleem. Dan moeten ze gaan zitten en wachten op het commando om te komen of te gaan.
Eten krijgen ze soms voordat wij eten en soms ook nadat wij eten. Geen probleem.
Bij mijn honden werken de regels die ik heb, misschien als er een hond bij zou komen, dat ik die hond anders zal moeten opvoeden.
Elke hond is anders en elk mens is anders.
Als iemand zich bij zijn of haar regels happy voelt en de honden doen het goed, dan is er geen probleem.
ik snap niet waarom dit topic is geopend, als je met iemand problemen heb , kijk eerst of je het prive kunt oplossen . en zo niet vraag of de mods je helpen.
kim en casper. super flauw en heel kinderachtig , om over type en schrijf fouten je commentaar te leveren.misschien heb zij een reden, dat ze deze fouten maakt. zo kinderachtig om hier op te letten , jammer hoor. kleuter niveau.
en over egels. moet ieder lekker voor zich weten. ieder moet doen , wat hij of zij goed vinden.en zich goed bij voelen en hun honden ook. klaar
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "niemand hoeft mijn mening te delen hoor!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?