Een vraagje, worden de hubertusklauwen, als pups die hebben, bij de goede fokkers altijd verwijderd? Met goede fokkers bedoel ik degenen die testen en stamboom etc.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hubertusklauw" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
meestal wel inderdaad, door een DA. sommige rassen moeten hem wel houden trouwens
Ja die worden dan afgeknipt, dacht ik..
Bijou heeft er ook eentje
Oke...ik zag net een hele leuke mooie berner pup. Maar deze had hele grove hubertusklauwen. Ze bunelden echt aan de achterpoten. Ik kan dus bijna aannemen dat als deze pup bij een goede fokker vandaan kwam deze verwijderd zouden zijn?
berner sennen wordt af geknipt idd....
Inderdaad
misschien onwetend van me maar valt dat niet in dezelfde categorie als oren en staarten couperen?
meestal wel inderdaad, door een DA. sommige rassen moeten hem wel houden trouwens
Uit leergierigheid: Om wat voor reden moeten ze hem dan houden?
vaak word het weggesneden,( bij Wreck zijn ze bij zijn voorpoten weg gesneden, )
echter sterre komt van een hobbyfokker 1x een nest gehad ( die wel test ) en zij heeft wel haar hubertus klauwen
wij hebben ze laten zitten..
dus nu ben ik geen goeie fokker??
Dat vraag ik me dus ook af Mariska, kun je iemand daar op afrekenen of niet?
Ik heb al antwoord op mijn vraag, sorry, even gegoogled.
Ik weet niet waarom bij bepaalde rassen de hubertusklauw moet blijven zitten, kenmerkend voor bijvoorbeeld de Beauceron is de dubbele Hubertusklauw. Een enkele Hubertusklauw wordt zelfs als diskwalificerende fout gezien als u met uw hond naar een show wilt.
Vertel Hanna
HubertusklauwUit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HubertusklauwenEen hubertusklauw, ook wel wolfsklauw, is een rudimentaire vijfde teen aan de binnenzijde van de achterpoot van een hond. De term wolfsklauw is minder juist omdat deze teen bij wolven niet voorkomt. Ook veel honden worden zonder hubertusklauwen geboren, eigenlijk gaat het om een erfelijke afwijking.
De hubertusklauw zit net boven de voet en bestaat vaak alleen nog uit een nagel en één of enkele teenkootjes zonder normale verbinding met de poot. De nagel kan echter behoorlijk lang worden en in struiken of aan hekwerk blijven haken. Daarom wordt meestal geadviseerd deze klauwtjes tijdens de eerste drie dagen na geboorte te laten amputeren. Zo niet, dan zal de nagel geregeld geknipt moeten worden.
Sommige rasstandaarden staan geen hubertusklauw toe, andere standaarden bevelen aan de teen te verwijderen. Bij enkele, meest Franse, rassen wil men niet slechts een enkele, maar zelfs dubbele hubertusklauwen zien. Een voorbeeld hiervan is de Briard. Ook het herdersras uit Catalonië, de Gos d'Atura Català, heeft een dubbele hubertusklauw.
Met het Engelse dew claw wordt niet alleen de vijfde teen aan de achterpoot, maar ook de normale vijfde teen aan de voorpoot bedoeld. Het is beslist niet gewenst deze teen te verwijderen
de briard moet hem hebben.
al mijn pups hebben hem en ik vind ze prachtig
zitten niet in de weg bij klimmen ofzo daar diende ze trouwens voor.om goed over de schapen te kunnen klimmen als er gevaar was door wolven of beren.
is dan ook een echtra houvast voor ze.
ik vind ze ohhh zo mooi
Wat een onzin dat zo'n heel kootje geamputeerd moet worden, bij een pup nog wel, belachelijk! Goede fokker heb je het dan over, eerder een fokker die niets om dieren geeft enkel om de rasstandaarden wat toch al zo'n overtrokken lijstje is...
Knip dan gewoon die nagel af en toe af dan heb je nergens last van.
Ik vind ze ook prachtig, Mambo heeft allemaal zwarte nagels maar 1 van zijn klauwtjes is wit, heel bijzonder!
Waarom amputeren als je het ook gewoon bij kan houden ? Ik vind het nogal ingrijpend voor een pup...misschien heb ik het mis hoor...maar het lijkt me een beetje overtrokken maatregel.
De hubertusklauw kan vervelend doen, als er bijvoorbeeeld gehaakt wordt achter een steen oid.
Dan zou deze kunnen gaan scheuren bijvoorbeeld.
Het is precies zoals gezegd is in de Wikipedia.
Het is erfelijk bepaald.
In een nest van 9 pups, waren er 2 die hubertusklauwen hadden aan beide zijden, en 1 pup die aan 1 kant een hubertusklauw had. Ze zijn niet weggehaald.
Je zou het kunnen zien als "plastische chirurgie" en deze weg te laten halen, dit zou dan (volgens mij binnen een paar dagen moeten, indien het op latere leeftijd gebeurd is het echt een operatie)
het zou er niet "moeten" zijn, maar het hoeft absoluut niet storend te zijn.
Vaak maken mensen zich druk omdat het volgens de rasstandaard niet mag....................
Alle terriers die ik ken en het hadden zijn later allemaal onder het mes gegaan nog omdat de boel was ingescheurd. En dat is zeker geen pretje.
bij onze club heb ik er nog niemand horen over klagen
een ander nageltje kan ook inscheuren.
en mijn honden hebben er gigantische grote haha nog nooit iets mee voor gehad.
Je vraagt of ze verwijderd worden als goede fokkers ze zien...
Mijn ervaring dus maar weer . Sommige pupjes hebben de klauwtjes meteen en anderen niet. Als ze ze meteen hebben, dan worden ze binnen 3 dagen verwijderd door de DA (mits het niet bij het ras hoort). Bij Aiko bijv. kwam hij pas na een week of 5. Alleen een nagel en geen botje. Dan kan je dus niet anders meer als niet verwijderen.
Heb je zo een beetje een antwoord?
"dan worden ze binnen 3 dagen verwijderd door de DA"
Helaas worden ze heel vaak door de fokker zelf verwijderd en ook zonder verdoving omdat ze dan toch nog niets zouden voelen. Helaas is dat niet waar en voelen ze het wel degelijk. Ze zijn alleen nog niet altijd in staat om te reageren.
ABSOLUTE DIERENMISHANDELING om dit zonder verdoving te doen!
Sorry hoor anoniem. Maar als de fokker ze niet door de DA laat verwijderen, dan is hij/zij in mijn ogen geen goede fokker!
Dat vind ik persoonlijk ook, maar niet iedere fokker zal het de pupkoper vertellen. Ook heel veel dierenartsen doen dat overigens zonder verdoving.
het is vaak beter om het als pup te doen, want dan zijn alle botjes nog niet zo hard, en is het zo gedaan. als je wacht tot de hond volwassen is, dan wordt het een hele ingrijpende operatie.
bij ons is het ook gedaan bij een paar pupjes, het kan toch veel overlast veroorzaken, zeker bij sport. de dierenartsassistente had zelf een border collie die ze nog wel had, en dat was idd niet altijd lekker bij behendigheid.
de puppies hebben er trouwens geen pootjestrauma aan overgehouden ofzo..........
zoals janine al zei, vind ik het vallen onder de noemer couperen. Helemaal als het gedaan word zonder medische reden. Tuurlijk als ze er last van krijgen, kan het altijd nog verwijderd worden, net als staarten die kapot gekwispeld worden, niets op tegen. Maar zomaar weghalen (onverdoofd?) omdat de 'rasstandaard' dat voorschrijft. of omdat het niet mooi is...., heb ik absoluut geen begrip voor
Dus omdat ze er geen trauma aan over gehouden hebben is het wel goed? Dat is wel een hele rare redenering!
Ik heb er absoluut geen probleem mee dat ze verwijderd worden. Dat kan heel veel problemen voorkomen op latere leeftijd en zeker bij honden in de sport, maar dan wel met een verdoving.
Anoniem/bassie: wil je even onder je eigen profiel inloggen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hubertusklauw" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?