Beste mensen,
In royal canin zit de stof, BHA (Zie ingredientenlijst). Niet alleen RC gebruikt dit in zijn brok (BHT/BHA)
Deze stoffen zijn zeer kankerverwekkend bij mensen en honden. (google maar)
RC zegt hierover: Honden worden toch niet zo oud...
Verklaart wel een hoop gezwellen bij honden en tumoren....
Dus voordat je een brok aanschaft, CHECK DE INGREDIENTEN!!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "LET OP! BHA / BHT" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Lekker lullen of niet van royal canin!
Mega dure brokken verkopen en ook doodleuk zeggen dat honden toch niet zo oud worden?!
Ongelovelijk!
wat een onzinnige redenering van rc dat honden toch niet zo oud worden. honden op latere leeftijd (en vooral teven aan de melklijst, zijn vaak slachtoffer van kanker. de hondenbrok-fabrikanten zouden dus extra voorzichtig met de ingredienten moeten omgaan.m.h.gr. tana.
Ik schrik hier een beetje van. Gebruik zelf Royal canin op aanraden van de dierenarts. Heb naast vers voer vele brokken gebruikt maar daar ging Jaro altijd van kotsen. Het leek net of het niet verteerde. Uiteindelijk bij 1 van de duurste brokken uitgekomen en dit gaat perfect.
Ik check de ingredienten trouwens niet die in brokken of vers voer zitten. Ten 1e zegt het me niks, ten 2e kan ik alles wel opzoeken maar er zijn dan zoveel tegenstrijdige berichten over dat ik het helemaal niet meer weet. Ik ga ervan uit dat wat ik koop goed is, ik koop altijd bij een gespecialiseerde dierenspeciaalzaak en zij zeggen ook dat een goede brok is en de dierenarts beaamt dit nog eens, dus ja wie ben ik om dit in twijfel te brengen. Daarbij verwacht ik niet dat het bij de dierenspeciaalzaak alleen maar om het geld gaat want het vers voer wat ik daar haal is nog duurder dan de brokken
Ik check de ingredienten trouwens ook niet als ik zelf eten in de supermarkt koop. Ik koop wat ik lekker vind en verwacht niet dat het op de schappen ligt als het gevaarlijk is voor de gezondheid evenals die bij huisdieren En wat de tegenstrijdige berichten betreft, zo zegt bijvoorbeeld iemand/onderzoeken dat brocolie ook kankerverwekkend terwijl de ander juist zegt/onderzoekt dat het zo gezond is.
Ik ga nu in ieder geval ff spitten hoe het zit met RC, want ben er toch wel een beetje van geschrokken terwijl mijn nuchterheid weer denkt zoals hier boven beschreven is
En daarna de vraag wat moet je je hond dan te eten geven
Groetjes
Klopt Ingrid, ik voel me zo opgelicht door RC. Mijn vorige hond heeft haar hele leven RC brokken gekregen, en alleen maar omdat de fokker zei dat dat goed was, en later op een andere RC brok over gegaan omdat de dierenarts dat aanraadde. Ik had gewoon aangenomen dat dat ook het beste was dat ik haar kon geven, en dat al die mooie reclames de waarheid waren, zo onnozel was ik, en wat heb ik een spijt dat ik dat maar gewoon aangenomen heb.
Wat een schandalige praktijken zijn dat toch.En dan nog de rest van de toevoegingen, ergens las ik dat er ook overleden honden in brokken verwerkt zijn, met zelfs de vlooienbandjes erbij... Ik snap dat ze geld willen verdienen, maar waarom zo meedogeloos, schaamteloos te werk gaan en dan die logica......de hond wordt toch niet zo oud.
nee vind je het gek....
Voor mijn hond dus alleen nog maar vers (in mijn geval: BARF)
weerzinwekkend en om razend van te worden !!
en ik ben bang dat dit nog maar het welbekende topje van de ijsberg is ,we kunnen elkaar dan ook niet genoeg waarschuwen voor al deze wantoestanden
en dat over de ruggen van onze arme honden
maar ja , vele fabrikanten etc zien helaas liever veel geld
in plaats van een gezonde gelukkige hond
Ingrid, waar kan ik lezen dat Royal Canin dit hierover zegt?
Zelf geef ik mijn hond energiqeu en zo af en toe brok van rc.
Maar nu schrik ik toch wel. Wil het mijn man ook even laten maar weet dus niet waar ik het kan vinden op internet.
groetjes,
Alie
hoi alie
ook hier op de hondenpage staat in de encyclopedie een stuk over brokken en versvlees voeding te lezen
Hoi reny,
Ja dat weet ik wel maar ik was gewoon nieuwsgierig naar waar ik kan lezen dat men bij royal canin zegt ach honden worden toch niet oud......
Maar wel bedankt
Heb net deze stoffen gegoogeld.
Zijn blijkbaar conserveringsstoffen. Op een duitse site vond ik nog dat je heel erg moet opletten als op de verpakking staat. zonder kunstmatige conserveringsstoffen...vaak staat er dan bij: anti-oxidant EWG. En dit zijn nu juist de stoffen BHT/BHA.
Zal nog eens verder zoeken.
WAT!! Was dat de reactie van Royal Canin?! Dat vind ik euhm erg slecht om het netjes te houden.
Maar jeetje, ik schrik er wel een van. Omdat ik wel aan het begin heb zitten twijfelen over Royal Canin, maar toen heb zitten zoeken naar goede brokken en dus niet daarop uitkwam
Kheb net even gekeken op de verpakking van ons voer daar zit het niet in, gelukkig!
Liefs,
Nog één om te lezen en over na te denken..
http://www.omarmdetijger.nl/dier14a.htm
Tja ik voer sinds kort Royal canin, min of meer op aanraden van de dierenarts die zei me echt met klem dat ik echt een voer voor grote rassen aan mijn pup moest geven al kwamen hun met een testpakketje van eukanuba (ben niet zo van de overstap naar merken die ze gesponserd krijgen want daar heb ik altijd mijn twijfels bij dus ben eigenlijk daarom voor royal canin gegaan)
helaas heb ik de zak overgegooid in een voerton maar via deze link van de ingredienten zie ik niks van BHA/BHT zouden ze dit bewust hebben weggelkaten op de site of zit dat niet in de puppybrok?
en wat zouden jullie dan aanraden voor brok als je een pup van een groot ras hebt???
Mijn andere volwassen honden krijgen Lars, is een goedkoop merk van Thijssen waar ze het prima op doen.
Geen idee of het daar inzit eigenlijk
Hoi,
ik geef mijn pup 1st choice, haal ik in de dierenspeciaalzaak,
heb geen nederlandse site kunnen vinden, alleen duits.
Ze hebben ook voer voor puppies van grote rassen.
BHA en BHT vrij
Ben erg tevreden met dit voer.
Jacqueline
Bah
Ben blij dat ik ben overgestapt.
Ben blij met jullie berichtjes ik kijk stom genoeg vaak niet langer dat dat me neus is!!!
Ongelooflijk he??!!!!
Ik vind het echt belachelijk en dan ook nog een A merk! ppffff
Zo zie je maar weer....
Hey Dorby,
Tsja, ik voel me het zelfde als jij. Heb zelf geen RC gevoerd, maar onze vorige hond stond wel op brok, en per definitie is dat natuurlijk niet het beste dat je een hond kunt geven. Wist ik alleen toen nog niet, want toen gingen ook de kapjes brood naar de hond.....
Ben erg blij dat ik een eye-opener heb gehad middels een vriendin van mij. Zij werkt bij een DA-praktijk welke gespecialiseerd zijn in vers/rauw/barf voeding bij honden.
De honden nu zien er dan ook prachtig uit. Veel beter dan de gemiddelde brok hond. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen
Mijn dierenarts verkoopt net als vele anderen ook rc. Graag zou ik willen wetenwaar de reactie van rc staat die Ingrid noemt.
Ik wil mijn dierenarts graag vragen wat zijn houding/mening is in deze.
Aan Ingrid dus de vraag of ze me kan zeggen waar dit staat?
Alvast bedankt,
Groetjes,
Jacqueline
Hey wat erg zeg, dat rc ook zo reageerd!
Maar dan heb ik even een vraag, geld dit ook voor het krachtvoer van rc?? Dit is "vlees" voor katten en honden.
Ik heb dit bij de da meegekregen omdat onze pup nog wat extra moet groeien. Als deze stof namelijk ook hierin zit dan stop ik er namelijk gelijk mee, dan zoek ik wel iets anders.
Juist een pup moet LANGZAAM groeien. Waarom? Omdat de botten en banden het anders niet aankunnen, met als gevolg ED/HD of nog erger.
@ Kyra,
Ik kan zo even niet terug halen waar ik het antwoord van RC gelezen heb. Wat je het beste kunt doen is hen bellen en naar uitleg vragen.
De link van Ilja bedraagt info over BHA/BHT
(http://www.lifetimepetfood.nl/Chemische.htm)
Vergeet niet dat alle DA's in NL (en belgie) slechts 10 uur voedingsleer krijgen tijdens de 6jarige opleiding. En die voedingsleer wordt gesponserd door.... RC, Hills, Eukanuba.....
Dus jouw DA, heeft hier hoogstwaarschijnlijk geen weet van. En dat is hen ook niet kwalijk te nemen. Zaak is aan ons hierin te verdiepen.
Nadat ik vanmorgen dit verhaal had gelezen, schrok ik net als alle anderen hier.
Simba zit inmiddels op 3x per dag vlees en smorgens nog 1x brokjes rc junior.Ik wilde al overstappen naar volledig vlees, dus dit kwam op tijd.
Na even nagedacht te hebben, was voor mij de keus snel gemaakt. De volle zak rc die ik nog had staan, teruggebracht naar de winkel en geruild met een bench.
En daarbij nog een mazzeltje ook: de bench stond voor 28,95 in de winkel, maar bij scannen was het 22,95.
Dus hoefde maar 6 eurootjes bij te betalen.
Bij het boodschappen doen mergpijp meegenomen en die krijgt hij zodirekt in de bench om daarin te wennen.
Nog even de reaktie van de winkel toen ik voorzichtig wilde uitleggen over de BHA/BHT: ongeintereseerd owwww.
Groetjes Lia
Hoi Lia,
Hahahha...
Natuurlijk zijn ze niet geintresseerd..
Jij koopt geen kilo's hondenbrokken meer bij hen...
Dát doet pijn in de kassa..
Fijn dat je op vlees overgestapt bent..
Lieve groet, Ilja
ben me hierin aan het verdiepen.. valt overigens niet mee, overal hoor of staat wel iets anders Jaro is dol op vlees.. maar dit krijgt hij van mij niet elke dag omdat ik weer door de dierenarts gehoord heb dat brokken juist weer goed voor het gebit en zo zijn. Dat in RC alles zit wat een hond nodig heeft. Ook de fokker geeft naast vlees brokken..
welke brokken zijn wel goed ? en welk vlees geven jullie ? en hoe vaak geven jullie per dag vlees ? en hoe slaan jullie dit op ? Diepvries ?
Wat een vragen hopelijk krijgen we antwoord
(zal trouwens best al wel iets over geschreven zijn, maar het gebruik van de zoekfunctie werkt hier niet zoals ik zou willen )
Lieve groetjes
heb dit nog gevonden op de site van tros radar
De waarheid over brokken
Waarschijnlijk voert u uw hond, net als de meeste mensen in Nederland commerciële hondenbrokken.
Deze brokken zijn u misschien aangeprezen door de dierenspeciaalzaak omdat het een complete voeding is of misschien sprak de reclame van een bepaald merk u aan.
Maar weet u eigenlijk wel wat er precies in deze brokken zit?
Wat voor ingrediënten u uw hond dagelijks voorzet?
Nee?
Ik hoor u bijna denken: ja maar, het is toch compleet?
Op de zak staat Lam-rijst dus dat zal er wel inzitten, toch?
Als u op de ingrediëntenlijst van de zak hondenbrokken kijkt dan ziet u dingen staan als: vlees en dierlijke bijprodukten, granen en plantaardige bijprodukten, dierlijke vetten, bietenpulp, door de EG toegestane anti-oxydanten.....etc...
Ik stel voor dat we deze ingrediënten eens doorlopen waarbij ik u precies
uit zal leggen wat ze nou echt betekenen.
Vlees :
Als u dit ingrediënt bekijkt dan denkt u waarschijnlijk aan mooie stukken vlees
van een rund of lam, die u zelf ook nog wel in de pan zou willen leggen voor het avond eten.
Ik moet u toch teleurstellen.
Het vlees dat in bijna alle soorten hondenvoer verwerkt wordt is beslist
niet geschikt voor menselijke consumptie. Voordat je vlees kunt verwerken tot een hondenbrok moet het vlees zelf bewerkt worden.
Tijdens dit proces wordt al het vocht uit het vlees ontrokken totdat er een substantie overblijft die men vleesmeel noemt. Op zich is er niets mis met vleesmeel, mits het als basis produkten heeft die
geschikt zouden zijn voor menselijke consumptie.
Maar zoals ik u al eerder heb vertelt vind je dit in de meeste hondenvoeders niet terug.
Maar wat voor vlees zit er dan wel in hondenbrokken?
Gaat u maar even stevig in uw stoel zitten......
In hondenbrokken zit al het vlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie.
Dit betreffen dode dieren (runderen, varkens, schapen, kippen) die sterven voordat ze bij het slachthuis aan komen en zieke dieren die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn.
Verder bestaat het uit uit stukken karkas die sporen van ziekte vertonen (tumoren etc.) en uit diverse vleessoorten uit de detailhandel die over de datum zijn.
Daarnaast zit er in merken hondenvoeding die vanuit Amerika geïmporteerd worden ook nog eens de lichamen van honden en katten die een spuitje hebben gekregen in asiels.
Volgt u me nog?......in diverse merken die op de Nederlandse markt te krijgen zijn zitten dode honden en katten verwerkt....Als er op de verpakking dus ´vlees´ staat weet u eigenlijk nog niets.....vlees kan vanalles zijn en meestal is het ook vanalles.....een mengsel van zieke en dode dieren, afval produkten uit de detailhandel en in het ergste geval ook nog eens dode honden en katten.
Dit ´vlees´ moet verwerkt worden.....dit gebeurt in een destructie bedrijf.
Van dit ´vlees´ moet immers vleesmeel gemaakt worden.
Al deze dode dieren en stukken ziek vlees worden in 1 hele grote bak samengebracht.
Let wel: deze dieren of voorverpakt vlees worden dus niet ontdaan van haren, hoeven,
hoorns, plastic bakken of zakken of zelfs vlooienbanden.
Alles gaat samen in 1 grote bak waar het eerste vermalen wordt en vervolgens aan de kook gebracht wordt.
Tijdens dit kookproces vormt zich bovenop deze brij een laag dierlijk vet.
Dit dierlijk vet wordt van de brij gescheiden en vaak later weer gebruikt in de hondenvoeding maar hier kom ik nog op terug.
Vervolgens wordt de brij door enorme persen gehaald die het vocht eruit perst en dan heb je vleesmeel. Dit product wordt dus ook aangeduidt als beendermeel omdat hierin ook beenderen verwerkt worden.Stel u voert uw hond een Lam-rijst voer. U gaat ervanuit dat daar enkel lamsvlees in zit maar dit is dus in de meeste gevallen niet zo. Vaak staat er op de verpakking groot ´Lam-rijst´ en als u dan bij de ingrediënten kijkt staat er: vlees (minimaal 4% lam) en dierlijke bijprodukten.
Er zit dus 4% lamsvlees in.......maar waar bestaat de rest van het vlees dan uit?
De rest bestaat uit datgene wat ik hierboven voor u beschreven heb....en mengsel
van dierlijke produkten die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn.
Dierlijke bijprodukten :
Vond u het verhaal over vlees al verschrikkelijk?
Dan moet ik u toch even voorbereiden op wat komen gaat, want het wordt nog veel erger.
Dierlijke bijprodukten kun je eigenlijk maar met 1 woord omschrijven: Afval!
Alles wat niet geschikt is om te verwerken tot een of ander vleesprodukt valt onder
de noemer dierlijke bijprodukten.
Denk hierbij aan: hoeven, hoorns, hersenen, poten van kippen, koppen van kippen,
uiers en zelfs uitwerpselen van diverse soorten dieren.
Dit afval wordt op dezelfde manier verwerkt als het ´vlees´.
Het wordt gemalen, gekookt en uitgeperst totdat je ook hiervan een soort meel
overhoudt wat men kan verwerken tot hondenbrok.
Als er op de ingrediëntelijst ´dierlijke bijprodukten´ staat kun je er dus
vanuit gaan dat het voer voor een groot gedeelte uit afval bestaat!
Granen:
Wat kan er nou mis zijn met granen...? Nou, vanalles!
Ten eerste vormen granen vaak het hoofdbestandeel of 1 van de hoofdbestandelen
van de hondenbrok.
Waarom?
Omdat het een goedkope grondstof is die bovendien zorgt voor eiwitten en koolhydraten.
Maar honden zijn helemaal niet geschikt om grote hoeveelheden granen te verteren.
Dat resulteert dan ook in grote hoeveelheden ontlasting omdat de granen niet opgenomen
worden maar zo weer uitgepoept worden.
Granen kan vanalles betekenen: mais of tarwe....of iets anders...
Als u denk aan mais dan denkt u aan die mooie gele korreltjes die op zich heel gezond zijn.
Als er echter mais of tarwe toegevoegd wordt aan hondenbrokken dan
betreft het in bijna alle gevallen de overblijfselen van mais of granen nadat
ze eerst verwerkt zijn tot een of ander product voor menselijke consumptie.
De meeste voedinswaarde die de granen oorspronkelijk bij zich droegen zitten
dus niet meer in de produkten die gebruikt worden voor hondenbrokken.
Vaak staat er in de ingrediëntenlijst ´rijst´ vermeld.
Op zich is rijst een gezonde bron van vele voedingsstoffen.
Maar ook dat gaat weer niet op voor de rijst die in hondenbrokken verwerkt wordt.
In de meeste gevallen gaat het om witte rijst of om breukrijst.
In witte rijst zitten heel weinig voedingsstoffen en breukrijst is het afval
van witte rijst!
Ook weer een ingrediënt waar de hond weinig mee kan.
Het is in Nederland verplicht dat de ingrediënten zo genoemd worden dat hetgene wat er het meeste inzit als eerste genoemd moet worden.
Als u dus een hondenbrok hebt waar ´Granen´ als eerste genoemd worden heeft u
een brok die hoofdzakelijk uit granen bestaat.
En granen zijn helemaal niet geschikt om in grote hoeveelheden aan honden te voeren.
Vaak onstaat door granen een voedselintoleratie of allergie.
Sommige fabrikanten proberen deze regelgeving te omzeilen door de ingrediënten apart
te vermelden:´Vlees, maismeel, maisgluten en plantaardige bijprodukten´
Op het eerste gezicht lijkt het alsof dit voedsel als hoofdbestandeel ´vlees´ heeft,
maar als u even verder kijkt ziet u dat dit voedsel dus eigenlijk voor het merendeel
uit granen en plantaardige bijprodukten bestaat.
Wederom dus helemaal niet geschikt als hondenvoer!
Plantaardige bijprodukten :
Ook voor plantaardige bijprodukten geldt:
Afval!
Het kan uit vanalles bestaan, van stengels en bladeren tot verkruimelde
pindaschillen en zelfs zaagsel.....
Een brok met plantaardige bijprodukten bestaat dus o.a. uit plantaardige afval!
Dierlijke vetten:
Herinnert u zich het produktie proces van vlees- en beendermeel nog?
De dierlijke vetten die boven kwamen drijven tijdens het kookproces?
Deze dierlijke vetten worden in veel hondenbrokken gebruikt.
Als alle ingrediënten gemengt zijn, in vormpjes zijn geperst, gebakken en
gedroogd zijn worden ze besproeid met dierlijk vet om ze aantrekkelijk te maken voor de hond.
Vaak bestaat dit dierlijk vet niet alleen uit het vet afkomstig van het
produktieproces van vlees- en beendermeel maar ook uit afgewerkte frituurvetten.
Dit geldt overigens ook voor de vermelding van ´plantaardige vetten of olieën´.
In de meeste gevallen betreft het afgewerkte vetten en olieën uit restaurants e.d.
Deze afvalprodukten worden dus in grote getalen gebruikt om de brok meer smaak
te geven voor de hond.
Bietenpulp :
Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerkt
zijn voor menselijke consumptie.
Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft
is een brei van vezels.
Waarom wordt bietenpulp dan toegevoegd aan hondenvoer?
Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er
meer vocht uit ontrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft.
Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt.
Het grote nadeel van bietenpulp is dat het, doordat het lang in het lichaam blijft,
veel gifstoffen vasthoudt.
Over deze gifstoffen leest u meer in het volgende stuk.
Door de EG toegestane
anti-oxydanten :
Nu komen we pas bij het echte horror-verhaal als je het over brokken hebt.
Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Er bestaan diverse natuurlijke anti-oxydanten zoals vitamine E en vitamine C.
Maar er bestaan ook diverse chemische anti-oxydanten zoals Ethoxiquine, BHA en BHT.
Ethoxiquine is een chemische stof die als pesticide wordt gebruikt.
Deze stof is voor menselijke consumptie verboden maar helaas mag het
in hondenvoeding gebruikt worden.
Bijna alle hondenvoedingsfabrikanten gebruiken Ethoxiquie als anti-oxydant
in hun hondenvoeders.
Het is goedkoop!
En in de hondenvoeding draait nu eenmaal alles om geld....
Bij onderzoeken naar Ethoxiquine is aangetoond dat het kankerverwekkend is.
Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid en kans zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.
Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan veroorzaken.
BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelstel aantasten.
Ook deze stoffen worden veelvuldig in hondenbrokken verwerkt om het ranzig worden
van vetten tegen te gaan.
Hondenbrokken met Ethoxiquine, BHA en BHT bevatten dus letterlijk vergif!
Nu zijn de hondenvoederfabrikanten heel slim en ook voor wat betreft deze stoffen proberen
ze de regelgeving te omzeilen.
Veel fabrikanten voegen het namelijk zelf niet toe en kunnen dan op de verpakking zetten:
´Geen chemische anti-oxydanten toegevoegd´.
Als consument denk je daarmee een voer gevonden te hebben wat vrij is van deze
giftige stoffen maar helaas is dat vaak niet waar.
Als Ethoxiquine, BHT of BHA aan de grondstoffen is toegevoegd
(de karkassen en stukken ziek vlees bij de slachterijen en destructor) dan hoeft
de fabrikant dit niet op de verpakking te vermelden.....
En nu?
U zult waarschijnlijk behoorlijk geschrokken zijn van deze informatie....
u dacht immers uw hond het beste te geven door hem brokken van een bekend merk te voeren.
Maar dat blijkt dus niet waar te zijn.
De meeste grote merken zijn eigendom van grote Multi-Nationals:
Eukanuba is van Proctor & Gamble, Hill´s is van Colgate-Palmolive en Pedrigree is van Mars.
Deze Multi-Nationals gebruiken het afval wat ze overhouden bij de produktie
van humane voedingsmiddelen als ingrediënten voor hun hondenvoeders.
Ze voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van
te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar
de praktijk bewijst dat dit niet het geval is.
Steeds meer honden hebben voedselintolerantie´s of allergiën.
Steeds meer honden krijgen maag-, lever of andere vormen van kanker.
Steeds meer honden krijgen epileptische aanvallen.......deze toename loopt gelijk
met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden
http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=12060&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=a4bf9110d2ed87c721bae967c5be3038
Hoi Monique,
Sterre krijgt ondertussen al een jaar enkel versvlees...
Voorheen veel versvlees maar ook drie keer in de week brokken..
Steeds zat er een beetje tandplak aan de achterste kiezen...
Nu dus een jaar alleen versvlees en af en toe 'barft' Sterre..
Er zit dus géén tandplak meer aan de achterste kiezen of aan de hoektanden..
Heb net weer 20 kippenkarkassen gekregen van de poelier..
En ze krijgt af en toe en runderknie/heup/hak met nog héél veel vlees/pezen/spieren/vezels eraan...
Het is onzin dat brokken goed voor een hondengebit is!...
Sterre heeft een schitterde waffel met tanden en kiezen; zonder tandplak/tandsteen inmiddels..
Mijn zusje heeft haar honden nog nooit de honden één brok gevoerd.
Altijd alleen maar versvlees van pup af aan...
Ze zijn inmiddels 17 en 19 jaar..
De honden zijn versleten écht oud, hebben oude koppetjes vol littekens
Maar aan het gebit mankeert nog helemaal niets ..
En dat allemaal zonder brokken..
Een vriendin van mij heeft een mixje..
Twee maanden geleden liet ze mij de kiezen van haar hondje zien..
En het wit om de bek was roodgekleurd geworden..
Het hondje is net een jaar geweest..
Er zat een dikke laag tandsteen aan de achterste kiezen en aan de hoektanden boven...
Dit hondje kreeg altijd brok..
Ze is sindsdien overgestapt op versvlees, op mijn aanraden...
Wat zei de dierenarts tegen mijn vriendin van de week...
"Oh, mevr. voert u versvlees"..??
"Daar krijgt uw hondje tandsteen van"...
Nou, daar zakt mij de broek van af..!
Ik heb gisteren nog even gekeken in het mondje van de hond van mijn vriendin...
Er zit nog niks op, het is schoner dan schoon...
't Hondje poept beter, is veel actiever, is minder pieperig en mooi aangekomen sinds ze vlees krijgt..
Laat je niks aankletsen Lia...
Ook niet door mij...
Ervaar het gewoon zelf, dat is het beste...
Lieve groet, Ilja
wat laten we ons allemaal niet wijsmaken he???????
goed voor de tandjes,en ik maar brokkies voederen,en tegen mijn vriend zeggen dat hij dit aan zijn honden moet geven,want brokkjes zijn steeds goed,pffff
ik gebruik nu ook geen royal canin meer geruime tijd,maar ben wel overgestapt op farmfood,maar zijn natuurlijk ook weer brokken,maar ik merk wel dat de ontlasting van de honden er heel goed mee is,duck krijgen onze kleinste hier en runner,maar de grote krijgt ook nog brok,omdat ik me anders blauw betaal aan hem voor voeding,en dat kan ik helaas niet ,dus hij krijgt ook duck of runner maar hierbij nu zijn farmfoodbrokkjes,wat doe ik nou he?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "LET OP! BHA / BHT" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?