als mijn hond aan een lekker been aan het knabbelen is of hij ergens goed licht en ik wil hem herplaartsen of als hij aan zijn been bezig is aaien.
begint hij te grommen en soms te bijten, heel agresief hoe kan ik dit afleren?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe kan ik mijn hond zijn bot afpakken zonder bijten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik laat ze meestal met rust als ze iets hebben,maar je zou kunnen proberen om het om te ruilen tegen iets anders lekkers en dan weer teruggeven,zodat hij leert dat je'z'n bot niet wilt afpakken.
gewoon niet afpakken inderdaad!
en anders ruilen.. maar meestal is dat bot veel interessanter dan dat waarjij mee wil ruilen
Als hij lekker ligt te knabbelen moet je niets afpakken of de hond gaan aaien, maar hem met rust laten. Mocht er perse iets zijn waardoor je het bot moet pakken, probeer het dan liever met afleiden. In de ogen van een hond heeft hij het recht om zijn bot/eten te verdedigen, dus gromt hij.
Het is belangrijk om je in te leven in wat de hond aan het doen is. In de natuur heeft elke hond recht om rustig te eten zonder gestoord te worden, ik vind persoonlijk dat men dat moet respecteren.
Hoi joeri
Ik heb dit ook geleerd op de honde page hoe ik dit moest doen van ilja
Je moet het ruilen met iets heel lekkers niet met een drook koekje maar echt iets wat aan trekkelijk is
Bijvoorbeeld een stukje kaas
Daarna ruim je samen met je hond het bot op
Zo dat die weet dat die hem ook weer een keer terug krijgt
Als je dit een paar keer zo gedaan hebt zou je zien dat het zo lukt
Bij taat is het ook gelukt
Liefs joke
Het kommando los aanleren! en dit eerst oefenen met een koekje of speeltje (ruilen tegen iets anders ) en dan geleidelijk aan naar het bot toewerken.
Ben het helemaal met Dobry eens, gekregen is gekregen...
Een hond "moet" al zoveel in onze maatschappij, ik vind dat we ook zelf een beetje respect moeten opbrengen voor de hond en hem af en toe in zijn waarde laten... Als ik echt wil dat mijn honden iets afgeven zonder strijd of zonder grommen dan ga ik inderdaad ook ruilen maar ik doe het in principe niet gauw...
Ruilen met een lekker snoepje. Dat gaat goed. En het commando los aanleren. Succes
Het is wel handig dit te oefenen voor het geval de hond een keer iets snaait wat hij niet mag. Ik doe nu af en toe zijn bak pakken, er iets extra's in doen en weer terug zetten. Dat laat Dobby toe en zo leert hij ook dat hij er wat bij krijgt.
Ook ruil ik af en toe een kluifje met hem en dan krijgt hij hem weer terug.
Ik vind dat je ten alle tijden de hond moet toestaan dat jij in zijn bak gaat of zijn bot afneemt. Dit is vooral bij grotere honden van belang ivm de rangorde. De hond erkent je dan als de alfa.
Wij hebben van jongs af aan af en toe zijn bak opgetild als hij aan het eten was of even laten pauzeren. Hetzelfde geldt voor zijn botten. Als hij een bot heeft roep ik regelmatig los en pak het bot en geeft het na een 10 seconden weer terug. Ik blijf ermee oefenen zodat hij dit gewend is.
Ik laat mijn hond ook altijd met rust als hi jiets heeft, ik kan het zo afpakken doet Bo niet moeilijk over maar dan nog is ruilen de oplossing. Als ik iets lekkers zit te eten en je pakt het van me af, zou ik ook gaan grommen
geen etensbak wegnemen, nergens voor nodig. laat de hond in alle rust eten, doe er desnoods wat bij, maar haal die bak niet weg.
als je een bot geeft, en je moet plotseling weg en je kan de hond niet alleen laten met wat dan ook, resoluut het commando geven los, en wat lekkers voor zijn snuit houden. ruilen. zo kan je het bot weghalen. maar bedenk eerst even of je het bot lang genoeg kan geven, want een hond heeft ook recht op zijn bot, gegeven is gegeven, alleen uitzonderingen daar gelaten, en dan is ruilen een must.
Van ruilen komt meestal
@toos
Hoezo komt van ruilen meestal ?
Dat is toch de beste manier om een lekker bot af te kunnen pakken van je hond. Ook al kun je zoals bij Bo het geval is alles van hem afnemen, is ruilen toch een goede manier.
soms moet je bvb een sok of een plastieken zakje kunnen afpakken. hoeveel er al niet 'door' gegaan zijn.
Lol anoniem,
dat een hond rustig mag eten wil toch niet zeggen dat hij ook sokken mag eten
je hebt wel gelijk dat je het commando los aan moet leren voor zulk soort situaties
we hadden geluk dat die sokken nog geprocessed werden, die kwamen er op de natuurlijke weg allemaal terug uit (langs de achteruitgang). je staat wel mooi voor joker als ie er een aan het uitwerken is terwijl je ermee aan het wandelen bent.
Maar ze waren zeker niet op 2 handen en 2 voeten meer te tellen.
En dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we namen. dueren dicht, goed wegstoppen. nee, als hij bij de mand kon komen, groef ie erin tot ie ze had, zelfs als zaten ze onderin.
Wat trekt hen eigenlijk tot die sokken aan?
Ik heb mijn hond ook aangeleerd om alles te accepteren. Speeltje afpakken, botje afpakken. Uiteraard kreeg hij flinke knuffels en aandacht voor in de ruil. Soms zit hij te eten aan een bot, dan wil ik hem voorzichtig pakken, dan kijkt hij mij lief kwispelend aan en wilt hij gelijk een knuffel of aai.
Hier boven we echt mee, want we zien ook dat hij kinderen dat ook toelaat. Uiteraard laten we wel weten aan de kinderen dat ze het terug moeten geven.
Persoonlijk ben ik niet van het ruilen met andere etenswaar. Je moet het ook kunnen afpakken zonder eten bij je te hebben. Vraag me soms echt af hoeveel zakjes beloningen jullie bij jullie dragen elke dag Overal lijkt het alsof jullie je hond een brokje geven haha Een lief woordje/spelen/knuffel of een aai werkt toch ook? Zo voed ik altijd m'n honden tenminste op.
Het is associatiegedrag. Als ik me niet vergis de Pavlov indoctrinatie.
Je combineert een zeer sterke prikkel en een ander signaal tegelijk. voertje en een woord of aai. Totdat die associatie aangeleerd is. dan bouw je het voertje geleidelijk af. Door de indoctrinatie triggert het woord of het gebaar eenzelfde reacte en good feeling bij de hond. (clickertraining is gebaseertt op dit principe)
Zo kun je het gedrag blijven behouden, zelfs al heb je geen voertje meer voorhanden. en kun
je het gewenste gedrag (afgeven van iets) ten alle tijden oproepen, bvb in het geval ie een gevaarlijk voorwerp vast heeft.
En het is niet van heel de dag rond te lopen met voertjes of zo. De concentratieperiode van een hond is relatief kort.
je bereikt meer met 2 keer 10 minuutjes op een dag dan dat je gelijk 1 uur bezig bent.
Het hangt af van hond tot hond welke zijn motivatietrigger is. in de meeste gevallen voeder. al zijn er die andere triggers kunnen hebben.
Leer je hond je vertrouwen.
Dus je neemt niet zomaar wat af als jij bij je hond komt als hij iets heeft betekend dat dat jij het ruilt voor wat anders of het weer terug geeft na even aanpakken.
Dus idd ruilen..
Ik sluit me aan bij Kevin. Zo heb ik het ook gedaan.
Ik tolereer niet niet dat ik iets niet mag pakken. Klaar. Ik vind het ook gevaarlijk met kinderen; je kunt wel zeggen dat je er altijd bij bent of dat je het kind het aanleert maar je weet maar nooit.
Ik train ze ook dat ik de voerbak weghaal en weer neerzet. Maakt me niets uit wat een ander hiervan zegt, dit hebben wij thuis ook altijd gedaan en dit blijf ik doen, daar hebben wij alleen maar voordelen aan gehad.
Gewoon veel aandacht aaien, knuffelen en dan weer terug zetten, zodat hij weet; ik krijg het wel weer terug.
Mijn honden moeten ook zitten en wachten tot ik zeg dat ze mogen gaan eten of een bot pakken etc.
Want op een gegeven moment heb je kans dat ze het ook bij een speeltje doen.
Ik ben daar zeer strak in. Mijn vrienden, iedereen mag de bot afpakken, dat vinden mijn honden niet erg. En daar ben ik blij van. Zo hebben ze ook een alles zullen we samen delen mentaliteit die erg in zijn voordelen werkt als er honden op visite komen.
Over het met kinderen bij de voerbak: bij mij zou dat niet voorkomen, veel te gevaarlijk.
Hond krijgt eten, wij laten hem met rust, dat zou ik een kind leren, en ik hou daar dan zeker ook toezicht op. Geen risico s nemen, ook al heb je steeds maar weer die voerbak weggenomen en gaat het nu goed,je weet het nooit, ooit kan het weleens teveel zijn voor een hond, het levert toch stress, zulke onnatuurlijke situaties.
Better safe than sorry.
Ik zeg ook niet dat ik het kind alleen zou laten met mijn hond die eet. En ik zou ook zeker het kind leren dat het niet mag. Maar ik zeg ook inderdaad better safe than sorry, en leer mijn honden dat aan juist daarom.
Het punt is er gewoon dat ik gewoon iets wil kunnen pakken mocht ik dat willen. Ik ga niet wachten tot mijn hond denkt van, nou vooruit je pakt het bot maar. Ik wil het bot, en ik krijg het. Punt uit.
Daarnaast krijgen ze in ruil een lading aandacht waar ze blij van worden. koekjes etc. krijgen ze als ze iets voor mij uitvoeren, daar ruil ik niets mee.
Als mijn honden iets lekkers hebben, of een speeltje, kan ik daar gewoon bij gaan zitten, ik mag het ook gerust pakken. dan kijken ze mij alleen maar aan van "knuffel?"
Spike is onderhand al 10 jaar. Er heeft zich nog nooit iets voorgedaan dat aanwijst dat mijn methode zijn natuurlijke gedrag verstoord. Hij vind het allemaal wel prima. Als ik aangeef dat ik met de flostouw wil spelen en hij moet trekken, doet hij dat ook. Ik hoef 1x los te zeggen, en hij laat los. Nog nooit hebben wij valse honden of honden met voernijd gehad, en over wij heb ik het over de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde. En wij hebben heel veel honden gehad. Die allemaal redelijke leeftijd hebben behaalt en nooit hadden wij problemen met die honden. Ik vind gewoon persoonlijk dat dat moet kunnen. Maar dat is mijn mening.
Ik ben het helemaal eens met Marion. Een hond moet onvoorwaardelijk luisteren als het nodig is. In geval van nood is er geen tijd om te gaan ruilen of andere dingen te doen. Hij moet dan meteen reageren zoals de baas aangeeft. Daarna kan je hem belonen met een knuffel of op stem. Wij voeden onze hond ook zo op en dat gaat prima.
Ik heb er hier eentje die een bot niet laat afpakken en ze krijgt dat dan ook alleen in haar bench. De anderen zitten er niets mee in. Ik heb kinderen dus het kan wel gevaarljk worden als die het bot ineens af zouden willen pakken (al weten ze wel beter, maar ja...je weet nooit hé).Gekregen is hier gekregen, maar ik kan voor de rest gewoon alles van haar afpakken zonder dat ze daarop reageert. Nu het is geen sloper. Nooit geweest en eet ook niet zomaar iets op (of het moet eetbaar zijn) dus echt last heb ik er niet van, maar ik vind dat een bot (iets wat toch niet gevaarlijk is) dat je dat niet moet afpakken.
Een bot afpakken of in de voerbak heeft niets met alfa te maken. De alfahond pakt geen voer af, want wat je hebt mag je houden in hondenland... Bij schaarste zie je dit wel, maar dat is geen gezonde toestand natuurlijk. Ruilen kan wel.
Baknijd heeft met vertrouwen te maken. Je moet de hond leren vertrouwen dat jij zijn bot niet van hem afpakt, maar dat hij z'n bot terug krijgt.
ik zag toevallig gisteren nog een alfahond een brokje geven aan een andere hond zodat de hond niet kon trok tijdens het uitlaten.
Net als Marion en Ellen G, vind ik dat een hond daar tegen moet kunnen. Dit valt aan te leren, want na flink wat honden bij mezelf en familie hebben we nooit te maken van felheid, agressie etc bij het afpakken van voer en botjes en speeltjes. Je moet een hond van jongs af aan daarme vertrouwd laten raken. Uiteraard beloon je hem met iets (nogmaals ik kies ervoor het zonder ander eten te doen omdat kinderen of andere volwassenen of ikzelf soms niks te ruilen hebben qua voedsel)
In hondenland heb je ook geen alfahonden die een andere hond uitlaat, aait of laat apporteren en wat nog meer.
Echter is de hond wat ouder en er nog niet aan gewend, dan kan je wel beginnen met ruilen en dat langzaam opbouwen.
Als Alpha leider, moet je gewoon zijn bot, eten, speeltje ect. af kunnen pakken, Dat is niet zielig of gemeen, zo gaat dat nu eenmaal in een roedel.
De sterkste heeft recht op alles !!
Jij als alpha leider bepaalt alles, wanneer hoelang, hoeveel enz.
Een hond voelt zich het pretigst waneer er een duidelijke Alpha leider is. Hij zal dan ook zonder mekkeren zijn bot af staan aan zijn leider.
Krabbel nooit terug wanner hij gromt, maar pak het bot zonder te twijfelen. desnoods met je voet het bot opeisen, door op het juiste moment op het bot te gaan staan, en de hond meteen afstand van je te laten nemen.(jou ruimte)kost wat geduld.
Ben je bang dat ie bijt, begin er dan gewoon niet aan
want als je twijfelt ben je je positie als leider kwijt.
Dit alles zou niet nodig zijn geweest als dit al van pup af zijnde is geleerd. door te oefenen met zijn voerbak (de hond op afstand laten zitten, voer neer zetten en op comando laten eten, vevolgens aaien met je hand in de voerbak voerbak weg nemen enz
in een roedel mag zelfs de leider niks afpakken hoor. de leider heeft recht op het beste bot, maar als een hond die lager zit in de rangorde, tog wat lekkers te pakken krijgt mag hij het houden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe kan ik mijn hond zijn bot afpakken zonder bijten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?