Golden Retriever/Berner Sennen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Esther JansenEsther Jansen

Goedemorgen allemaal,

Ik ben nieuw hier op het forum en heb meteen een vraag/dilemma wat ons bezighoudt.

We willen namelijk ergens in voorjaar/zomer 2025 een pup erbij.

Alleen we blijven maar twijfelen tussen een Berner Sennen of een Golden Retriever.

 

Wij zijn een gezin bestaande uit mijn man en ik, 3 kinderen van nu 2 tot 8 jaar oud.

De zorg en opvoeding van de hond wordt grotendeels mijn taak, mijn man springt bij waar nodig. Ik werk zelf maar 8 uur per week, wat ook nog vanuit huis kan wanneer nodig.

Wie weet hebben jullie nog ervaringen of inzichten die ons kunnen helpen te beslissen.

Sowieso willen we ook nog van beide rassen 1 of meerdere fokkers bezoeken. Maar daar wil ik de keuze qua ras niet volledig van af laten hangen, want ik weet van mezelf als ik de honden geweldig vindt en een klik heb met de fokker, ik snel overtuigd ben. Maar het moet een weloverwogen besluit zijn  wat mij betreft.

 

Even de voor- en nadelen op een rijtje die ik zelf al bedacht heb (als dit niet klopt, hoor ik het ook graag, ik heb alleen ervaring met Goldens vanuit huis)

 

Golden:
-Iets handzamer formaat

-nog net iets grotere kindervriend (denk ik?)

-Iets beter trainbaar/gehoorzaam

-niet waaks/beschermend wanneer er vriendjes/vriendinnetjes komen (voordeel)

-Iets gezonder ras en gemiddeld langere levensduur.

-Misschien iets minder extreem veel haar in huis (?)



Berner:

-Nog mooier uiterlijk

-Iets relaxter/zelfverzekerder karakter denk ik

-Zou mij iets veiliger gevoel geven wanneer ik eens alleen thuis ben/alleen door het donker over straat loop (misschien zit dit tussen mijn oren hoor)

-Minder moeite met een paar uurtjes alleen thuisblijven/minder risico op verlatingsangst.

-Ik weet dat beide honden (als ze volwassen zijn) veel beweging nodig hebben maar ik begrijp dat de Berner zich makkelijker aanpast wanneer het eens heel slecht weer is of er een andere reden is om een keer geen grote wandeling te kunnen doen. 

-Mijn man voelt zich meer aangetrokken tot het Berner ras.

 

Ik denk als ik echt puur rationeel ga plussen en minnen dat het een Golden zou moeten worden, maar we vinden beiden de Berner ook zo geweldig dat we die niet definitief af kunnen strepen.

Ik ben benieuwd of jullie ons nog kunnen helpen!

Alvast hartelijk dank!

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Welkom hier:). Goed dat jullie de tijd nemen om je te oriënteren.

 

Wat ik ook mee zou nemen in de afweging is de gezondheid. Beide rassen blinken niet uit in gezondheid maar de Berner Sennen, daar is het wel heel slecht mee gesteld. Ik denk dat jullie jezelf veel leed besparen wanneer jullie niet voor een Berner gaan, ze worden gemiddeld maar zeven jaar oud... 

honden page profiel Fine Fine

Wat leuk dat jullie ook denken aan een golden, zelf dol op dit ras! Ze worden gemiddeld inderdaad heel wat ouder dan de Benner sennen. Wb verharing kan ik duidelijk zijn, dit is wel gedurende het hele jaar het geval.Ook al op jonge leeftijd  Dat is gewoon inherent aan een hond hebben.

Heel veel succes bij het maken van de keuze. Ik vind beide rassen geweldig!  Een Benner sennen is wel , zoals je aangeeft, groter in formaat. 

honden page profiel DagmarDagmar

Wat een goede voorbereiding!

Persoonlijk zou ik weglopen van de berner, heel veel geld om iets van 5 jaar mee te gaan eer ze omvallen van kanker.

 

honden page profiel DanielleDanielle

Ik heb een golden retriever, dus daar kun je me alles over vragen. Heb geen ervaring met berner sennens. 

De golden retriever verhaart  het hele jaar door, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Als je voor een golden kiest, moet je dat dan ook maar accepteren. Tuurlijk helpt goede voeding, regelmatige trimbeurt en regelmatig borstelen goed mee, maar wij stofzuigen iedere dag en nog steeds vinden we z'n haar overal. Het is inherent aan het ras.

 

Of een golden retriever kindvriendelijker is dan een berner sennen durf ik niet zo te zeggen. Volgens mij kunnen berner sennens veelal ook goed met kinderen. Het valt of staat ook echt hoe kinderen met het dier omgaan. 

 

Mijn golden retriever had een lange tijd echt een hekel aan kinderen, omdat ze hem als pup nogal verkeerd hebben benaderd. En eens langs hem op renden toen ik met hem buiten liep. Ik heb kinderen toen echt jarenlang zoveel mogelijk uit zijn buurt gehouden. Ook kinderen die ik ken. Hij is nu bijna 5 jaar en het gaat al wat beter, maar kinderen die ik niet ken hou ik nog steeds uit zijn buurt. Kinderen die ik wel ken, mogen hem benaderen. Maar wel onder mijn begeleiding, zodat het goed gaat, en zolang mijn hond dat prima vindt. Hij kan er beter mee omgaan, maar zal geen fan van ze worden. 

honden page profiel Branco en CindyBranco en Cindy

honden foto van Branco en Cindy

Ik sluit me aan bij wat Hannah zegt.

De levensverwachting van de Berner is slechts 7 jaar en als je pech hebt heb je in die korte periode ook nog ziek en zeer (bijv. operatie knie/elleboog). Er zit veel kanker in het ras, al op jonge leeftijd. Dat is de reden waarom ik na 25 jaar gestopt ben met fokken van dit prachtige en lieve ras. Ik fokte af en toe een nestje met goedgekeurde honden via de rasvereniging.

 

Berners zijn over het algemeen lief met mensen, allemansvrienden, ook met kinderen. Ik zou me met een Berner niet veiliger voelen dan met een Golden. Ik weet niet of ze meer indruk maken op kwaadwillenden dan een Golden, ze hebben n.l. een lieve en innemende uitstraling. Verder zijn ze redelijk eigenwijs, gehoorzamen vaak niet direct. Ik vind hun gematigde temperament erg prettig en dat ze over het algemeen sociaal zijn met mensen en andere dieren.

 

Ik vind het erg spijtig dat het zo slecht gesteld is met het ras. Het zijn heerlijke en prachtige honden, maar ik kon niet meer tegen het verdriet zo jong mijn maatjes te moeten verliezen. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik dacht dat je bij de goldens ook nog wel verschil hebt in vacht.

Dat de werklijnen kortere vacht hebben en een betere bouw.

En sommige showlijnen zijn heel anders, korte poten en een veel langere vacht.

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Alle mensen die ik ken die een Berner Sennen hebben gehad, hebben erg veel verdriet gehad van het vroege overlijden. Ze werden maar 3 of 6 jaar oud. Ik ken een uitschieter van 10 jaar oud. 

Alleen al om die reden zou ik het inderdaad niet doen, wat de mensen hierboven ook al zeggen. 

Goed dat je zo goed onderzoek doet!

honden page profiel Ineke2Ineke2

honden foto van Ineke2

" Alle mensen die ik ken die een Berner Sennen hebben gehad, hebben erg veel verdriet gehad van het vroege overlijden. Ze werden maar 3 of 6 jaar oud. Ik ken een uitschieter van 10 jaar oud. Alleen al om die reden zou ik het inderdaad niet doen, wat de mensen hierboven ook al zeggen. 
Goed dat je zo goed onderzoek doet! "

Ik ken ze ook die 12 en 13 zijn geworden. Wel met nierproblemen en zwaar hd. En dit waren honden uit perfecte en getestte ouders.

honden page profiel Ineke2Ineke2

honden foto van Ineke2

Ik zou de keuze ook moeilijk vinden. Want ook de golden heeft nogal wat problemen, zowel lichamelijk als gedragsmatig. , maar ja welke rashond of kruising van rashonden heeft dat niet. Dus zoek een goede fokker via de rasvereniging,! Laat de uitslagen van alle testen van de ouderhonden voor je neerleggen en controleer ze met de gegevens vd ouderhonden, bv chipnummers. Controleer ook of de honden niet te jong zijn getest. Ik kwam er bv thuis achter dat de vaderhond van mijn hond, voor de leeftijd van een jaar de knieen had laten testen en dat is voor dit ras te vroeg. Overigens had het geen gevolgen voor mijn hond, perfecte knieen.

, Een goede fokker laat je dit graag zien, want dat geeft ook aan dat je een betrokken baas zal zijn. Bekijk goed het gedrag van de moederhond, pups nemen dit over. 

honden page profiel L L

honden foto van L

Welkom op HPsmile!

 

Een golden berner sennenhond? Dat is een kruising van beide rassenlaughing

honden page profiel L L

honden foto van L

" Welkom op HP!
 
Een golden berner sennenhond? Dat is een kruising van beide rassen "

Dan krijg je echt hele leuke, lieve en mooie hondenhp-heart. Zoek maar eens op

honden page profiel Ineke2Ineke2

honden foto van Ineke2

" Dan krijg je echt hele leuke, lieve en mooie honden. Zoek maar eens op "

Met dus verdubbelde kans op alle problemen........... met in je achterhoofd dat kruisingen vaak niet getest worden op erfelijke gebreken,

Maar het kan goed gaan.

honden page profiel L L

honden foto van L

" Met dus verdubbelde kans op alle problemen........... met in je achterhoofd dat kruisingen vaak niet getest worden op erfelijke gebreken,
Maar het kan goed gaan. "

Ja dat wel. Maar het kan ook goed gaansmile. En kruisingen worden meestel minder snel ziek.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Ik ken ze ook die 12 en 13 zijn geworden. Wel met nierproblemen en zwaar hd. En dit waren honden uit perfecte en getestte ouders. "

Zijn dit recente voorbeelden of al van langer geleden? Ik wil niet zeggen dat het niet kan hoor maar ze zijn qua gezondheid wel steeds slechter geworden. 

 

Een kruising is ook en optie, wanneer de ouderdieren beide getest zijn (incl. bewijs van die uitslagen), hoeft dat geen dubbele kans op problemen te geven. Het probleem is dat 99% van de kruisingen niet getest worden, daar zou ik dan ver van wegblijven. Een kruising met een Berner zou ik nooit doen.

 

De hovawart past qua uiterlijk misschien ook wel bij jullie wensen? Qua karakter zijn ze denk ik wel pittiger maar daar ken ik ze niet goed genoeg voor.

honden page profiel chay & dolcichay & dolci

honden foto van chay & dolci

" Ja dat wel. Maar het kan ook goed gaan. En kruisingen worden meestel minder snel ziek. "

Dat is niet correct. Iedere hond kan ziek worden, kruising of geen kruising. Maar Bij geteste honden weet je allerzinds meer van hoe of wat. Kruisingen kunnen prima maar voor rasverbetering, om rassen gezonder te maken niet om 2 'ongezondere' rassen te kruisen

honden page profiel Ineke2Ineke2

honden foto van Ineke2

" Ja dat wel. Maar het kan ook goed gaan. En kruisingen worden meestel minder snel ziek. "

Dat is dus niet waar. Je kruist een labrador met elleboogproblemen met een duitse herder met hd, grote kans op pups met hd en ed.

De echte straathonden en dat bedoel ik niet negatief , maar die moeten overleven op straat, die honden vermenigvuldigen zich waarbij de wet vd sterkste overheerst. Dan heb je kans , met de nadruk op heb, op minder problemen. Ons eerste hondje was een echte vuilnisbak, een schatje.....met heel zwaar hd.

honden page profiel L L

honden foto van L

" Dat is niet correct. Iedere hond kan ziek worden, kruising of geen kruising. Maar Bij geteste honden weet je allerzinds meer van hoe of wat. Kruisingen kunnen prima maar voor rasverbetering, om rassen gezonder te maken niet om 2 'ongezondere' rassen te kruisen "

Ja ze kunnen zeker allemaal ziek worden. Maar kruisingen en vuilnisbakkies kunnen er beter tegen.

 

En ja inderdaad 2 van zulke rassen kruisen is mischien niet het beste ideehp-smile

honden page profiel Ineke2Ineke2

honden foto van Ineke2

" Zijn dit recente voorbeelden of al van langer geleden? Ik wil niet zeggen dat het niet kan hoor maar ze zijn qua gezondheid wel steeds slechter geworden.  Rond de 10 jaar geleden en 5 jaar geleden. En van dit moment ken ik er een van rond de 5 jaar en gezond.
 
Een kruising is ook en optie, wanneer de ouderdieren beide getest zijn (incl. bewijs van die uitslagen), hoeft dat geen dubbele kans op problemen te geven. Het probleem is dat 99% van de kruisingen niet getest worden, daar zou ik dan ver van wegblijven. dat zei ik dus. 
Een kruising met een Berner zou ik nooit doen.
 
De hovawart past qua uiterlijk misschien ook wel bij jullie wensen? Qua karakter zijn ze denk ik wel pittiger maar daar ken ik ze niet goed genoeg voor. " behoorlijk veel pittiger. Ze lijken, de blonde althans, op de golden maar karakters zijn volledig anders. Je loopt er wel denk ik veilig mee op straat.laughing

 

honden page profiel L L

honden foto van L

Als je dan geen kruising neemt, en echt moet kiezen, dan zou ik gaan voor de GRsmile.

honden page profiel L L

honden foto van L

Welk ras zou jij dan kiezen Chay? GR of BS?

honden page profiel Branco en CindyBranco en Cindy

honden foto van Branco en Cindy

" Ik ken ze ook die 12 en 13 zijn geworden. Wel met nierproblemen en zwaar hd. En dit waren honden uit perfecte en getestte ouders. "

Die bestaan, maar dat zijn hele hoge uitzonderingen.

Ik zie de overlijdensberichten in het clubblad van de rasvereniging en dan mag je van heel veel geluk spreken als je Berner de 10 jaar haalt. Sinds ik gestopt ben met het ras is er geen verbetering in gezondheid. De honden die ik na mijn Berners gehad heb werden 2 x 16 jaar (eurasiers), dik 12 jaar (grote poedel) en nu heb ik nog een podenco kruising lopen van vrijwel 13 jaar. Dat zijn leeftijden waar ik vrede mee heb.

honden page profiel L L

honden foto van L

" Dat is dus niet waar. Je kruist een labrador met elleboogproblemen met een duitse herder met hd, grote kans op pups met hd en ed.
De echte straathonden en dat bedoel ik niet negatief , maar die moeten overleven op straat, die honden vermenigvuldigen zich waarbij de wet vd sterkste overheerst. Dan heb je kans , met de nadruk op heb, op minder problemen. Ons eerste hondje was een echte vuilnisbak, een schatje.....met heel zwaar hd. "

Jaja  jullie hebben (bijna) gelijkhp-thumbsup

 

Dat is een beetje vals spelen he Ineke2wink, als je een gezonde DH kruist met een gezonde lab, kan het toch best goed gaan, denk ik. Alle kruisingen zijn ooit begonnen met 2 rassen, toch? En ze worden wel ouder dan bijv een BS.

 

Maargoed, het gaat hier om Esther en wat zij het beste kan kiezensmile. Niet om wat wij wel of niet vindencool

 

 

honden page profiel Fine Fine

honden page profiel chay & dolcichay & dolci

honden foto van chay & dolci

" Welk ras zou jij dan kiezen Chay? GR of BS? "

Levensduur gewijs zou ik gaan voor de golden. Gezien een Berner echt niet zo oud wordt en zo snel een hond afgeven is pijnlijk. 

honden page profiel L L

honden foto van L

" Levensduur gewijs zou ik gaan voor de golden. Gezien een Berner echt niet zo oud wordt en zo snel een hond afgeven is pijnlijk.  "

Ja ik ookhp-thumbsup

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Welke vind je mooier? Zou ff gewoon gaan bezoeken, pupje als de fokker vertrouwen heeft komt vanzelf. Zijn allebij olifant in een porseleine kassie yell

 

Whippet misschien?

honden page profiel Fine Fine

" Welke vind je mooier? Zou ff gewoon gaan bezoeken, pupje als de fokker vertrouwen heeft komt vanzelf. Zijn allebij olifant in een porseleine kassie
 
Whippet misschien? "

Wat bedoel je met ' een olifant in een porseleinkast?' gewoon benieuwd hoor.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Wat heb je beide rassen te bieden als het gaat om beweging en geestelijke en lichamelijke uitdaging (denk bijvoorbeeld aan bepaalde sporten of speurwerk).

Niet elke hond wordt blij van 2 of 3 wandelingen per dag. Sommigen hebben meer uitdaging nodig in hun leven

honden page profiel Ineke2Ineke2

honden foto van Ineke2

" Wat bedoel je met ' een olifant in een porseleinkast?' gewoon benieuwd hoor. "

Beiden behoorlijk lomp?

Dit is een Nederlandse normaal gebruikte uitdrukking voor lomp gedrag waarbij je geen aandacht hebt voor (het gevoel van ) een ander en ontactisch of onvoorzichtig  te werk gaat waarbij je mensen behoorlijk kan kwetsen. Anouk bedoelt dit hier dus letterlijk. Lomp gedrag. En onvoorzichtig, .en dat kunnen deze honden zeker zijn. De uitdrukking is hier zeker te begrijpen en op zijn plaats

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Welk ras?
^