Ik ben benieuwd of iemand weet wat precies het verschil is tussen een chiropractor en een orthomanueel dierenarts. Ik snap dat een orthomanueel dierenarts breder is opgeleid, maar is er ook verschil qua behandeling van de wervels? Heeft iemand ervaring met 1 van beide of toevallig met allebei. Tips voor een goed adres zijn ook altijd welkom. Mijn hond heeft pijn aan de rug en aan 1 poot uitvalverschijnselen. Er zijn inmiddels röntgenfoto's gemaakt.
Het verschil tussen een chiropractor en een orthomanueel dierenarts ligt vooral in de benadering, de opleiding en de behandelmethode die ze gebruiken om aandoeningen te behandelen.
Hoewel er overlappingen zijn in hun behandelingsgebieden, verschillen ze in hun specifieke methoden en filosofieën van zorg.
Mijn hond van bijna 13 jaar heeft sinds bijna 3 jaar vrij ernstige spondylose. Af en toe heeft hij ook lichte uitvalsverschijnselen gehad. Zijn ene achterpoot was dan langer onderweg dan de andere, zeg maar. Na behandeling was dat weer over.
Al 3 jaar ga ik iedere 3 maanden naar een fysiotherapeut/chiropractor. Zij is geen dierenarts, maar ben er erg tevreden over. Zij masseert vooral zijn spieren los en corrigeert daar waar nodig en kan.
Branco loopt nog lange wandelingen tot 1 1/4 uur. Hij is wat stijf en door ouderdom minder krachtig, maar hij laat zich door niks weerhouden om nog alles te doen.
Sorry mijn reactie ging over een osteopaat .
Er zit sowieso bij zowel de chiropractor en orthomanueel een andere visie hoe zij behandelen, maar ook zijn ze anders opgeleid. Ze kijken allemaal op een ander niveau naar het lichaam van een mens of dier, zo ook een osteopaat en fysiotherapeut om het nog even moeilijker te maken.
Ik ben bijv. Podotherapeut maar ook diabetespodotherapeut en podomanueel therapeut. Podotherapeut is mijn eigenlijke opleiding (HBO), Diabetes-podotherapie is een Post-HBO opleiding en podomanueel therapie is een specialisme.
Daarnaast ben ik weer anders dan een Podoloog, die houden zich met name met het aanmeten van steunzolen en is géén beschermde titel. Terwijl ik ben Podotherapeut dat is een beschermde titel, daarnaast hou ik me bezig met zowel steunzolen en ben ook bevoegd om nagelproblematiek, wonden, diabetes-screening enz. uit te voeren. Echter wilt dat zeggen dat een Podoloog minder is? Nee want ook hierin zit een goede kennis en visie maar ze zijn minder uitgebreid opgeleid en het is géén beschermde titel, dus iedereen kan zich Podoloog noemen.
Is heel even off-topic maar dit geld voor een chiropractor maar ook een orthomanueel therapeut. Allemaal anders opgeleid en een andere visie. Overigens is een andere visie hebben goed, zolang de ene therapeut de ander maar niet afkraakt. Chiropractie is ook géén beschermd beroep en valt onder der alternatieve geneeswijskunde en overigens geld dat voor een orthomanueel-therapeut het zelfde terwijl een fysiotherapeut dat wel weer is.
Ook is het zo, wat een chiropractor doet , het bekende ' kraken' (wat geen kraken van botten is overigens) de manueel therapeut niet doet. Het valt onder alternatieve geneeswijze dus de vraag is ook of het echt kan werken.
Dus misschien moet ik me eigenlijk niet blind staren op wat voor titel iemand heeft, maar of mensen er goede ervaringen mee hebben? Ik zoek dus iemand die met name eventueel verschoven wervels in de rug recht kan zetten. Kan iemand mij een goede chiropractor of orthomanueel dierenarts aanraden?
Jawel manueel therapeut kan ook 'kraken', maar het is niet echt kraken hoe je het al aangeeft, het is meer het corrigeren van vastzittende gewrichten. Ik ben podo-manueel therapeut en ik doe eigenlijk ook correcties toepassen en dat kan een manueel therapeut ook. Echter manueeltherapeut is wel weer wat meer toegelegd op het spierstelsel en kan dus ook 'manueel' met de handen dus spieren bijv. weer los maken.
Ik heb een fysiotherapeut gehad die ook manueel-therapeut was en die corrigeerde ook mijn schouderbladen/rug en nek. Ik ben podomanueel en ik corrigeer bekken, knie en de voeten met manuele handeling en dan hoor je ook vaak zo n kraak. Dat is niet botten die kraken maar lucht wat vaak ontsnapt dat tussen de gewrichten zit.
Ik zelf heb een chiropractor voor mijn honden en zij is ook dierenarts en revalidatie-arts voor dieren. Ze is enigste in de buurt en ook erg goed aangeschreven. Het ligt er aan waar je woon om iemand aan te raden.
Ik woon zelf in Overijssel, maar als we wat verder moeten rijden is dat ook geen probleem, dus wat dat betreft kan heel Nederland of Duitsland ook eventueel
Hoe kan er lucht tussen gewrichten konen, die staan toch niet met buiten in verbinding. Gewoon een vraag ben benieuwd.
Vriendje google? En dan reviews opzoeken?
Zeer goede ervaringen met een dierfysiotherapeut (dit is een opleiding die je pas kunt volgen als je fysiotherapeut voor mensen bent) die tijdens de behandelingen ook osteopathie en chiroropractie gebruikt. Een combinatie dus om tot het beste resultaat te komen, het is maar net wat er nodig is denk ik en ik denk dat ze allemaal heel nuttig zijn. Mijn hond had rugklachten met uitstraling naar een achterpoot en is er inmiddels helemaal van genezen. Er is een combi van fysiotherapie en osteopathie gebruikt + lasertherapie. Snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is ook zóveel...
Oh excuus, dat wist ik niet.
Ligt Enschede een beetje in je buurt?
Ik heb zelf goede ervaring gehad met
https://www.rikkertdierfysiotherapie.nl/
Mijn hondje heeft daar een aantal weken behandelingen gehad ivm de gedachte aan rugproblematiek, niet meer willen wandelen, wat zwalken, incontinent.
Uiteindelijk bleek ze een maagtumor te hebben en moest ik haar laten inslapen. Ze liet pas haar een na laatste dag merken dat ze echt doodziek was. Dit had mijn dierenarts er niet achter gezocht en ik ook niet. Ze reageerde namelijk goed op de behandelingen van de dierfysio en liep weer vrolijk mee.
Je kan ook je dierenarts nog vragen om adressen voor dierfysio enz. zij weten soms ook hier en daar wel wat goede praktijken.
Als je die belt en ze hebben geen plek, sturen ze je wel door naar collega's is mijn ervaring.
Zo ben ik via via bij Rikkert uitgekomen.
Die andere ken ik niet, orthomanueel maar denk dat die het dichtsbij op de doodgewone fysiotherapeut komt Chiropracteur heb ik zelf bij gelopen en kan je aanraden om dat NIET te doen! In het begin heb je een verlichting van de pijnklachten maar hoelanger je doorgaat? Des de meer kraakbeen er verdwijnt en ben je verder van huis.
Beide zijn niet erkend in geneeskunde maar vallen onder alternatief. Dat werkt soms voor de ene prima maar de andere helemaal niet. Chiropractie zou ik ver weg van blijven, dat richt op de lange duur meer schade aan.
Dat ligt wel in de buurt. Goed om te lezen dat je goede ervaringen hebt.
Heftig, dat je hondje ineens iets heel anders bleek te hebben en dat je zo plotseling afscheid moest nemen.
Sterkte!
Ik vind het ook heel lastig om te bepalen of ik hier goed aan doe. Aan de andere kant, kan ik haar ook niet zo laten lopen. Haar de rest van haar leven aan de pijnstillers hebben lijkt me ook niet gezond.
Ik ben met June een aantal jaar geleden bij Martine Burgers geweest (Gelderland). Zij heeft voorafgaand ook de gewone fysiotherapie opleiding gedaan, dat vind ik zelf wel een meerwaarde. De behandeling was meer als preventieve zorg maar ondanks dat er geen echt probleem was zag ik bij June wel verschil.
Nee dat is ook géén lucht van buitenaf :)
Je kent wel mensen die hun vingers knakken? Dan hoor je ook een 'plopje', dat komt omdat je dan aan het gewricht trekt en dan wordt de holte tussen de gewrichten groter en ontstaat er een onderdruk in het gewricht. Die onderdruk zorgt voor een soort van vacuüm effect, door die onderdruk komen onopgeloste gassen vrij die tussen het gewricht 'vast zitten'. Door aan het gewricht te trekken komen die vrij en hoor je dus die 'plop' of een 'kraak'.
Als ik iemand zijn enkel los maak, hoor je dat niet altijd overigens. Soms voel ik het zelf en de cliënt ook en het is echt wel een opluchting bij sommige mensen/dieren als iets los gemaakt wordt. Merk dat bij Maylo ook, die is altijd veel soepeler na een bezoekje bij de chiropractor/dierenfysio.
Ah nu kan ik me er oets bij voorstellen, dank je wel.
Dat is het probleem dus met Chiropractie het is géén beschermde titel dus iedereen kan dit zonder papieren uitvoeren, omdat ze niet BIG-geregistreerd staan is daar ook géén controle op. Dat is jammer want er zitten echt wel goede chiropractors tussen. Die géén schade toepassen en waarbij mensen veel baat hebben zelfs op langdurige termijn. Nu is een chiropractor voor mensen wel wat anders dan dieren. Je hebt ook zo n gast op het internet volgens mij uit Amerika die echt aan die koppen trekt van honden enz....nou nee dankje.
Echter heb ik ook één meegemaakt bij een cliënt dat een chiropractor een gewricht in de voet kapot had gedraaid. Ja probeer dat maar eens op te lossen......die persoon had waarschijnlijk er een kraakbeen-breuk van over gehouden die nooit goed geheeld is. Nu heb ik geleerd, nooit aan een gewricht te gaan zitten draaien met kracht, want dan kan je zoiets dus oplopen.
Ja, dat was ook wel heftig. Aan een maagtumor had ik, maar ook mn dierenarts niet aan gedacht.
Ze was qua karakter nog zo haarzelf, fel en uitdagend. Enkel lichamelijk was ze even wat minder en vertoonde ze dingen die echt wel bij een 12 jarige leeftijd horen.
Zo kan het dan ineens heel anders lopen.
In september een jaar geleden.
Je moet maar eens contact leggen met haar als het je aan staat. Ze zit bij een dierenartspraktijk in Enschede in.
Klopt, mijn vorige baas zijn vrouw was gekraakt in haar rug, daarbij werd een tussenwervelschijf gebroken, ze had al een hernia bleek, ze leeft niet meer maar ze heeft wel de rest van haar leven in een rolstoel gezeten.
Bij mij vragen ze goed fysiotherapeuten/manueel therapeut goed naar mijn achtergrond, ik heb hernia's en schroeven, en dat mag gewoon niet gekraakt worden, ik weet meteen, oh jou ga ik niet kraken, dat die goed is, helaas zijn er ook tussen die wel gewoon willen kraken, de Chirurg heeft me er voor gewaarschuwd.
Jaaa die gast op Internet, ik vind het gevaarlijk wat hij doet.
Ik kan je vertellen dat een 'mensenchiropractor' ook aan hoofden 'trekt'..en dan hoor je ook krak krak..haha. dat is gewoon hun manier van behandelen. Heb het zelf ook gehad,mijn partner zou daar nooit aan beginnen want het ziet er wel heftig uit. Maar stelt feitelijk niet zo veel voor hoor. Maar of het helpt...het heeft mij destijds niks geholpen..Maar dat zal voor iedereen anders zijn. Echter wel een kwalijke zaak als je vanwege redenen niet mag kraken en dit als therapeut wel doet zoals hierboven door sommigen beschreven.
https://www.chiropro.nl/over-ons/chiropractie/beroepsverenigingen/
Ze zijn er wel hoor, chiropractors aangesloten bij beroepsvereniging en met zware opleidingen. Even opletten naar wie je gaat. Chiropractie is het enige die mij redelijk vd pijn afhelpt. Maar ik ga dan ook naar een goede.
Dat mag niet meer toch?
Als ze je nek ' kraken' wordt er wel degelijk aan je hoofd 'getrokken' of 'gesjord' ja. Ik moet zeggen dat het niet gisteren was dat ik behandelingen kreeg dus weet niet zeker of dat niet meer gebeurt maar volgens mij wel hoor . Een osteopaat heeft me trouwens ook weleens ' gekraakt'
Maar bij dieren is het wel een ander verhaal. Mij werd uitgelegd wat ze gingen doen. Een dier snapt dat niet. Geen idee hoe mijn hond erop zou reageren.
Maar van botten kraken is echt geen sprake, dat is een misleidende term. Het is enkel het behandelen van problemen met spieren en of gewrichten. Een vorm van manuele therapie
Ja, mijn nek is in het verleden ook wel gekraakt. Maar nu niet meer. Werd me eens gezegd dat ze dat niet meer deden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?