Lieve allen,
Ik ben op zoek naar adviezen / hulp bij de opvoeding van onze 7 maanden oude labrador reu Bobbie.
Bobbie is geboren en opgegroeid in huiselijke omgeving bij ontzettend lieve mensen met een lieve en goed gezonde moederhond.
Eenmaal bij ons in huis hebben wij gekozen te werken met los lopen, een ren en een bench, mede omdat wij 2 jonge kinderen hebben. Ik weet dat er mensen zijn die iets vinden van een bench, maar ik ben niet op zoek naar een waardeoordeel :). Dit is ook niet onze eerste hond dus we hebben ook ervaring.
Bobbie ging lekker liggen slapen waar hij wilde en ging ook zelf in de bench liggen wanneer hij daar zin in had. In de nacht sliep ik op een matras bij hem.
Langzaam maar zeker groeide hij op en werd hij steeds drukker en soms echt wilder. Hij ging niet meer rustig ergens liggen om te slapen, maar zette het hele huis op de kop, begon te bijten etc. Omdat we merkten dat hij niet uit zichzelf ging rusten, hebben we de ren en bench gebruikt om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Met succes, dan ging hij lekker slapen. Overigens hebben we ook geprobeerd hem rustig te krijgen door hem een lekkere snack te geven, maar daar keek hij op een gegeven moment niet meer naar om (geloof me, we hebben alles geprobeerd, van spieren tot bullepezen tot oren en noem maar op).
We proberen hem nu weer de vrijheid te geven als de kinderen er niet zijn / in bed liggen (of alleen de oudste van 6 beneden is en rustig iets voor zichzelf doet). Dat was een drama, maar gaat met hele kleine stapjes steeds iets beter. Dat wil zeggen: hij komt af en toe bij me liggen. Maar hij kan nog steeds niet zijn rust vinden: hij blijft de hele tijd opstaan, met z’n poten op onze schoot staan, naast me liggen, op zijn zij draaien en me happen, etc. Hoe langer dit doorgaat, hoe gekker hij wordt, dus dan maar weer in de ren. Maar dat maakt het niet beter: hij gaat dan piepend springen en doen, dus als nog geen rust. Ook niet met een snuffelmat etc. Dan maar in de bench.
Maar, ook dat wordt nu een issue: hard blaffen, piepen, druk doen.
We gaan met hem naar cursus, ook daar is hij de clown op het bal. Waar de andere honden prima luisteren, schiet hij alle kanten op, voert oefeningen niet uit omdat ie gefixeerd is op alles om me heen. Met als gevolg dat ik dan maar een beetje train op contact maken met hem in een prikkelgevoelige omgeving.
We wandelen met hem wat mag: 35 minuten nu. Tijdens de wandeling krijgt hij ruimte te dollen en krijgt hij ook commando’s zodat hij fysiek en mentaal wordt uitgedaagd. We hebben dit ook afgewisseld: korte stukjes wel/niet trainen af en toe, lange stukjes wel/niet trainen…. Het lijkt of z’n energie nooit op raakt. Sinds een week hijgt hij ook ontzettend bij dat drukke gedrag. Dus als hij thuis rustig met z’n speeltjes iets zou kunnen doen of op iets lekkers kan knagen, is ie alleen maar naar mij aan het kijken, met een hard plassertje en veel gehijg.
Kortom, ik weet het even niet meer. Hij draagt op aanraden van anderen een adaptil halsband: weggegooid geld. Ik weet dat hij pubert, maar dit lijkt me allemaal erg extreem. En ook rust geven om hem voldoende slaap te geven is bijna onmogelijk: uit zichzelf gaat ie niet liggen, als ik in alle rust bij hem kom zitten gaat ie me bijten Ipv lekker slapen, in de bench wordt ie helemaal hysterisch…
Wie heeft adviezen / herkenning ? Graag wel zonder oordeel. Wij hebben in september onze super lieve labrador moeten laten gaan, waar we mee konden lezen en schrijven. Dus, het zal zeker ook aan ons liggen, maar vast niet alleen maar ;) Bobbie zit echt in een liefdevol gezin die een lange toekomst met hem tegemoet willen gaan, maar nu wel echt met onze handen in het haar zitten.
liefs!
De labrador is de laatste jaren veranderd van een fijne rustige huishond, naar een energieke stuiterbal. Tot een jaar of 6 is hij de activiteit zelve.
Adviezen?
Meer beweging, een half uur per dag is echt te kort. Hoe vaak per dag loop je dat halve uur? 3 x 4 x ? Kan hij dan los van de lijn? Dan kan hij zich lekker uitleven, zijn eigen ding doen? Lekker rennen?
Meer denkspelletjes in huis, houd dit kort en geen uren en uren maar een paar keer per dag 5 a 10 minuten, en dan zeg jij klaar. Jij stopt en begint, doe dit samen met je hond,
Verder lees ik een voor de labrador normaal gedrag, een jonge hond van 7 maanden is geen pup meer, begint te puberen, wat veel mensen een moeilijke periode vinden.
Je zegt, ik pobeer hem nu meer vrijheid te geven als de kinderen naar bed zijn. Betekent dit dat hij de rest vd dag in de ren en bench zit? Dan is het logisch als hij er uit is dat ,,de beer los is,,. Hij moet zijn energie ook kwijt want in de nacht moet hij ook weer uren rustig zijn.. Bekijk eens hoeveel uur je hond in de 24 uur van een etmaal zijn vrije beweging heeft? Bedenk dan dat de labrador een werkhond van formaat is, die met de jager op stap gaat, onvermoeibaar is, wil zwemmen, en apporteren. Nooit overigens speeltjes weggooien voor een apport spel, dat vernielt zijn gewrichten.
Mensen vergeten vaak dat labradors echt energieke honden zijn. Laat staan een puberreu. Ik heb een golden retriever en die zijn qua mentaliteit vaak íetsje rustiger, maak ik herken dit gedrag wel. Ik zou de wandelingen wat meer uitbreiden. Je zegt dat je 35 minuten loopt, maar hoe vaak loop je met hem?
Ik zou dit uitbreiden naar minimaal 1 langere wandeling van 1 uur. Liefst waarbij hij ook los kan en kan zwemmen en als hij nog niet goed los kan lopen, dan aan de lange lijn. Daarnaast bijv nog 2 wandelingen van een half uur en nog een kleine (bijvoorbeeld voor het slapen) van een kwartier.
Thuis wat persoonlijk aandacht dmv spelen in de tuin of een hersenwerkje (max 10 minuten) en vervolgens een lekkere snack waar hij even op kauwt of een gevulde kong.
In principe is bench niet per se verkeerd, maar het moet wel goed gebruikt worden. Ik ben wel benieuwd hoe vaak hij in de bench ligt. Daarnaast is voor sommige honden de bench nou eenmaal geen oplossing en kun je beter kijken naar een alternatief dat wel werkt ipv vast blijven houden dat ie in de bench moet.
Ik ben ook benieuwd wat voor cursus je doet met de hond. Zou het kunnen dat hij dat gewoonweg niet leuk vindt? Ik heb met mijn hond ook verschillende cursussen geprobeerd en daar zaten ook een aantal tussen die hij niet leuk vindt. Nu doe ik sinds een aantal jaar speurcursus met hem, dat vindt hij fantastisch en is dan ook de rest van de dag moe en voldaan. De meeste honden vinden speuren leuk, maar ook bijv jachttraining vinden labradors vaak erg leuk. Je zou eens wat verschillende proeflessen kunnen doen. Het is even zoeken met deze leeftijd om de juiste balans te vinden tussen actie en rust. Hij heeft waarschijnlijk behoefte aan meer actie. Succes!
Klinkt inderdaad alsof er ‘ te weinig ‘ met hem gedaan wordt. Een half uurtje lopen ( ook al is het 3x per dag) is écht weinig voor zo’n stuiterbal. Natuurlijk moet je hem niet uren gaan balletje gooien etc, idd slecht voor gewrichten. Maar rustig wandelen, aangelijnd. Lekker laten snuffelen en zijn hersenen laten werken tijdens het wandelen, zou hem misschien wat meer voldaan maken. Met af en toe even een plons in het water of lekker laten rennen.
en denk dat steeds zoveel in de bench / ren hem verschrikkelijk frustreert. Het zal natuurlijk aanpoten zijn als die los in huis is, maar zodra hij dat meer gewend is zal hij hopelijk ook wat meer zijn rust gaan pakken.
en nu het mooi weer is, lekker de achterdeur open als jullie een tuin hebben ? Kan die daar ook lekker heen.
verder wil ik zeggen dat ik super vind dat je hier hulp komt vragen, jullie willen het beste voor het beestje en ik lees dat jullie al hartstikke jullie best doen
Het is ook gewoon een zoektocht, helemaal met je eerste hond.
En om er een cliché in te gooien: het wordt beter naarmate ze ouder worden is mijn ervaring tenminste haha
Toevallig heb een artikel gelezen gisteren waarom honden hun poten op je leggen of tegen je aan duwen. Verveling en aandacht vragen kwam der ook uit hihi.
Denk dat je het al goed zelf beantwoord hebt, er zijn overgins vele andere manieren om je hond moe te maken waarvoor geen uren hoeft te wandelen. Gewoon een paar kartonnen dozen en onder eentje wat lekkers leggen, klein beginnen met 3 bv en dan kun je het steeds moeilijker maken, muffintray met tennisballen erop en dan laten zoeken, snuffelmatje dat soort troeppies. Maar ook gewoon elke dag korte sessies van max 15m training, hier een hele lijst van voorbeelden die ook je binnenhuis kunt doen https://www.youtube.com/watch?v=aIdKdba_Wmo&list=PL0C724F6F6A597540
Hoi,
Uiteraard loop ik niet 35 minuten per dag, haha. Het is overigens niet zo zwart wit, maar er is ons verteld dat hij niet te lang mag lopen nog voor zijn gewrichten. Dus we lopen meerdere keren per dag. En soms is dat gewoon wel echt een uur. Waarbij hij aan een lange lijn zijn gang kan gaan. En bij de straat aan de korte riem traint op wachten , naast lopen etc. Hij zit niet de hele dag in de bench: ik ben overdag meestal thuis aan het werk en de kinderen zijn dan op school en opvang dus dan gaat ie na een wandeling de tuin in (hebben een tuin van 30 bij 9 meter) of kan bij mij blijven, maar wat ik al zei: hij vindt niet makkelijk rust. Dus om te voorkomen dat ie de hele dag rondrent als een malle en niet slaapt, geef ik hem bench rust.
Hij krijgt ook een snuffelmat en heb ook zo’n spel gekocht waar je de snoepjes in verstopt. Dit vogelt ie gewoon in een paar seconden uit haha. Opgerolde handdoek met snoepjes: geen partij voor hem. Trixie slang wil ie nog wel wat langer van genieten als het juiste spul erin zit, maar dit beestje staat altijd aan aan aan ????
Haha, ja ik ben altijd wel iemand van de stip op de horizon en erop vertrouwen dat onze vorige honden ook hele fijne lieve vriendjes waren. Maar het feit wil dat onze jongste (nog geen 3 jaar) maandag haar arm heeft gebroken waar we onze handen vol aan hebben, dus het gedrag van Bobbie daardoor nog meer uitvergroot wordt en door de vakantieperiode alle mensen die kunnen helpen met vakantie zijn.
We zijn labradors gewend dus wisten waar we aan begonnen :) maar dit is wel heeeeel actief haha. Ik ga eens vaker met hem erop uit. Misschien teveel advies gehad om zijn gewrichten te beschermen :)
Oeps las niet goed, dit is niet jullie eerste labje
Wij hebben een labrador van nu 2 jaar (en jachtlijn dus nog een tandje erbij qua energie). Heeft de trainer van de hondenschool tips om wat rust in de oefeningen te krijgen? Bij de eerste hondenschool was Bram ook de adhd stuiterbal van de groep. Daarna zijn we over gegaan naar een andere hondenschool en die trainer zag direct wat hij nodig had om rust er in te krijgen en te kunnen focussen. Door te spelen met ons enthousiasme (soms iets meer, soms iets minder), vaker bij kleine stapjes te belonen en de hond beter te lezen bijvoorbeeld. Dus is het hyper gedrag vanwege verveling, niet snappen wat de bedoeling is of overprikkeling tijdens de training en daarop in te spelen. Zeker met kleine kinderen zijn er veel prikkels en rust vinden is dan lastig. Onze kinderen zijn wat ouder wat het wat makkelijker maakt. Maar ook wij hebben daar de eerste tijd de bench voor gebruikt. Door goed te kijken wanneer de hond echt moe was, dan even kort naar buiten om te plassen en dan de bench in. Als hij vervolgens zo gaat blaffen zou ik een stapje terug doen en voor de bench blijven zitten tot hij rustig is en dat uitbouwen. Tot je ziet dat hij zelf zijn rust pakt. Dan zou ik de bench niet meer gebruiken. Als je te lang wacht zit je in de hypermodus 'ik ga niet slapen want ik ben te moe' net als kleuters kunnen doen.
Alleen wandelen is niet genoeg om je hond moe te krijgen, ik kan uren wandelen zonder dat voorelkaar te krijgen . Maar jachttraining of speurwerk krijgt dat in korte tijd wel voor elkaar. Dus naar zo'n cursus kijken is aan te raden.
Dan nog het apporteren, van alleen iets gooien terwijl je hond er achteraan rent en het terug brengt kan je hond moe worden maar de kans is groter dat hij er door in hypermodus komt en labradors kunnen het lang volhouden, daar zijn ze voor gefokt. Als je je hond leert stil naast je te zitten, daarna zelf naar voren te lopen om een dummy weg te leggen, terug lopen en dan pas apporteren, afgeven en weer opnieuw aan de voet zitten leer je rust er in te krijgen. En juist die rust wil je er in krijgen want te enthousiast worden kan hij al . Dat zou ik dan hooguit een paar keer herhalen. Of zoek werk, misschien willen de kinderen wel meehelpen. Dan laat je je hond zitten. 1 kind verstopt zich achter de 1e boom die je daarna tegen komt, je zegt 'zoek *naam van kind*' en beloont als je gelukt is. Als dat duidelijk is langzaam wat moeilijker maken. Zo maak je een gewone wandeling een leuke uitdaging. Zoeken kan ook in huis, aan een sok laten ruiken, sok verstoppen (eerst heel makkelijk) en laten zoeken, dan steeds wat moeilijker. 5 minuten is vaak al vermoeiender dan 1 uur wandelen.
Toen we met jachttraining begonnen zei de trainer 'je krijgt hierdoor een compleet andere hond terug' dat bleek echt te kloppen. Sindsdien is hij in huis over het algemeen heel rustig. En ook bij trainingen heeft hij goed geleerd om gefocust aan het werk te zijn.
De labrador is een werkhond, hij zal dus aan het 'werk' moeten.
Dat is niet puur en alleen trainen met enkel opvolgen van commando's.
Lees je eens goed in waarvoor een labrador is gefokt, wat die van oorsprong doet. Kies daarop een cursus. Natuurlijk zul je eerst gedrag en gehoorzaamheid naar behoren moeten afronden, maar je kan vast kijken bij clubs speciaal voor waterwerk en misschien al aansluiten en misschien daar ook de G&G verder doen.
Daarnaast kun je ook rustig verder wandelen dan die 35 minuten, maar geef 'm daarbij de gelegenheid lekker te snuffelen, sporen te volgen ipv enkel lopen en commando's opvolgen.
Je mag rustig een uur tot 1,5 uur op pad wezen. Maar daarbij rustig tempo en niet als een malle rond laten racen en gekke bewegingen maken.
Zwemmen kan ook en is zeer goed voor beweging, spieropbouw en een leuke uitlaatklep.
Mooie nog, lekker weer dus zelf er bij in.
Let wel op met warm weer en stilstaand water op blauwals.
De meeste plassen worden wel gecontroleerd en staan borden als er blauwalg is, maar blijf zelf ook je gezond verstand gebruiken.
Elke pup/puber/"overprikkelde" is druk Pas bij een jaartje of vier worden ze een beetje kalmer. En tja die ken ik met die puzzels lol. Mijn huidige herplaats moest van level 2 direct naar 6. Niet omdat ie zooooo intelligent is maar gewoon, tis een snuffelaartje en wandeld geheel graag samen met moeders. Hij moet bezig gehouden worden anders vliegt achter het wild of andere mensen en dieren aan of tegen de muren op.
Het even zoeken waar die motivatie zit, kijk goed naar je hond want ze geven het zelf 100% aan. Je kunt een bal werpen maar sommige honden ongeacht ras vinden er geen reet aan en sommige gaan helemaal uit hun plaat ervan. Andere vinden speuren leuk, andere houden van een beetje jumpen/urban agillty (over, door en op obstakels die er al staan in een park of bos) en sommige vinden het rete leuk om opdrachtjes/commando's uit te voeren.
Wat vooral belangrijk is, is dat je tijdens de wandeling bezig bent je hond als die niet in een roedel loopt en zelf in een roedel is vormen zich kleinere groepjes van honden met elkaar die bepaalde dingen leuker vinden dan de standaard... Pak de bal fikkie....
Heel lang verhaal kort? Lab houd niet altijd van zwemmen, sommige vinden het gewoon heerlijk ff de modder door te gaan of te speuren EN/OF wat anders. Meeste Labs worden gezien als gezinshonden en sociaal maar zijn dat niet altijd. Elke hond is anders ongeacht ras, ze moeten wel allemaal bezig gehouden worden op wat voor manier dan ook. Het is echt niet zo dat alleen een herder politiehond of een border collie schapendrijver is.
Kijk goed naar je hond en zie je vanzelf.... buiten vreten om en dat geldt voor elk ras zonder ziektes .... waar die gelukkig van wordt.
Ik vind dit wel even leuk om te delen. Vanochtend ben ik een flink eind gaan wandelen met hem. Daarna mijn man ook. En toen ben ik met Bobbie naar een camping gegaan waar mijn ouders verblijven. Hij mocht lekker naast me in de auto (veilig vast uiteraard) en dan heb ik een hond die niet bijt maar telkens z’n koppie op mijn arm legt. Eenmaal daar was ie uiteraard helemaal wild: snap ik, wat zie je allemaal??! Na wat snuffelen heb ik m aan een lange lijn gelegd. Alles werd onderzocht en geproefd: speelgoed, gras (lekker sappig??), noem maar op. Wat opviel was dat als ik even op stond en van hem weg liep, dat hij ging piepen en blaffen. Ik begin te vermoeden dat dit de verlatingsangst is waar men het bij deze leeftijd over heeft. Op een gegeven moment ben ik weer met hem gaan wandelen: eerst naar een prachtig speelweidje (vond ie niet heel interessant), en daarna zijn we al snuffelend rustig naar een beekje gelopen met stromend water. Meteen drinken natuurlijk, maar zwemmen ho maar haha. Maar goed, hij was lekker aan het scharrelen en af tasten. Daarna weer aan de lijn, waar hij zichzelf een beetje aan het entertainen was met z’n kleedje, een dikke stok die hij had gevonden, eigenlijk best relaxed allemaal. Slapen deed hij niet. Toen ik hem naar huis ging brengen, is ie op mijn arm in slaap gevallen. Zo moe was hij. Ik was een paar uur weg en heb hem dus in de bench gelegd en heb gewacht voordat ik ging: geen gepiep, geblaf, niks. Totale rust. Eenmaal thuis liet ik hem meteen eruit en is ie bij me komen zitten en kwam ie me heerlijk knuffelen. Nu ligt ie rustig op een botje te kauwen.
zoooo geweldig
Super, dat doet dus afleiding en beweging en snuffelen enzv
Hoi! Ik heb een Golden Retriever reu van nu net 12 maanden. Ik heb ook twee kleine kinderen en heb de eerste weken het liefst huilend in de gangkast gezeten, wat een verschrikking vond ik het, haha. Dus ik snap hoe moeilijk het kan zijn binnen het gezin. Veel adviezen waren onbruikbaar voor mij, omdat ik ook de kinderen had en allemaal tegelijk en ik deed het alleen. Maar uiteindelijk helemaal goed gekomen ;). Ik heb veel geoefend met kalmte en impuls controle. Vanaf 4 maanden leeftijd hadden we een wereldhondje.
Een hond herhaalt enkel gedrag waar hij succes mee behaalt. Wat zijn succes is, dat kan van alles zijn. Dus het is goed om daar eens aan te denken, welk succes behaalt hij met zijn gedrag en hoe kun je dit ombuigen? Pas op met van alles te proberen, zoals ik lees allerlei kauwsnacks. Dit heb ik ook gebruikt, bijvoorbeeld als de kinderen thuiskwamen met enthousiasme, maar daarmee heb ik hem niet geleerd hoe te handelen in de situatie. Natuurlijk moet een hond verzadigd zijn in zijn behoeftes (fysiek en mentaal), maar ik vind het ook belangrijk dat een hond kalm kan zijn zonder uitgeput te zijn. Impuls controle oefeningen vind ik daarvoor heel waardevol.
Succes!
Hij heeft dus echt nood aan mentale en lichamelijke uitdaging dus op hondse wijze.
Natuurlijk moeten bepaalde commando's er in zitten en die zul je zo nu en dan moeten oefenen.
Maar dus de echte hondse uitdagingen niet vergeten.
Nieuwe plekken, ruiken en laten snuffelen aan geuren, zwemmen, uitgebreid op een rustig tempo wandelen.
Dank Femke! De training waar ik op nu op zit is het vervolg op de basis puppycursus. Dus we leren daar zaken als: aan de voet, niet opspringen tegen bezoekers, wachten etc. Fijne basisregels waarvan ik zeker wil dat Bobbie ze op volgt, maar de training is voor hem meer een opeenstapeling van overprikkeling aan het worden. De trainster zegt dat ze thuis ook zo’n hyperactieve heeft en geeft aan dat ik veel geduld nodig heb. Maar tijdens de training is er geen aandacht voor. Dan is het een beetje: de rest draait de oefeningen af en ik sta met hem te klooien op andere elementen haha. Ik herken Bobbie overigens wel in wat je zegt. Bobbie wordt niet moe van balletjes gooien, rondrennen etc. Misschien fysiek wel, maar dat is niet voldoende. Toen ik eerder met mensen sprak over Bobbie’s enthousiasme, werd er gezegd dat hij heel sensitief is en snel overprikkeld is waardoor ik niet teveel met hem moet doen en echt 18-20 uur moet slapen. Dat heb ik dus een tijdje zo gedaan maar het wordt hierdoor alleen maar erger. Ik zie juist een hond die niet perse wil slapen, maar die lekker bezig wil zijn, wil ontdekken, en echt dingen met mij wil doen. En het liefst de hele dag zodat hij ‘s avonds lekker kan tukken. Ik ga me eens verdiepen in andere vormen van training, ik denk dat de dutjes overdag dan ook gaan komen.
Hoi Ronke, dank! Kun je wat meer vertellen over de oefeningen mbt impuls controle? Wat houdt dat in?
Impuls controle is vooral (voor mij tenminste, ik weet niet of dat de officiële definitie is) dat je hond niet overal op hoeft te reageren. Waar ik mee begon is dat hij, als de kinderen op zichzelf speelde met bijvoorbeeld een bal of een renspelletje, dat hij daar zich niet in hoefde te mengen maar rustig (in het begin aan de lijn) bij mij kon blijven liggen. Alleen op uitnodiging kon hij meedoen, niet op eigen initiatief (impuls controle).
En zo deed ik het met heel veel dingen, ik ging expres situaties creëren en leerde hem hier niet perse op in te gaan en dat je ook rustig kan blijven ookal gebeurt er iets. Dat hij vooral succes had, als hij er niet op reageerde, ipv succes als hij er wel op reageerde.
Valt er iets van het aanrecht? Dat betekent niet dat hij er meteen bovenop hoeft te duiken (dat zou succes zijn).
Fladder ik met een theedoek in de keuken? Dat betekent niet dat ik wil dat er een hond in gaat hangen.
Rent een kind van de keukentafel naar de bank? Niet achteraan gaan.
De voordeur open? Betekent niet perse een vrijbrief om hier door heen te rennen.
Ben ik met een bal aan het stuiteren? Gewoon laten gaan.
Juist als hij kalm was, had hij succes d.m.v. een hoogwaardige beloning.
Wat ook een goede is, om bij elke wandeling eens 3 minuten niks te doen (of een minuut in het begin). Gewoon op een bankje te gaan zitten, hem af laten gaan en rustig alles laten passeren. Gaat hij piepen, blaffen, gek doen? Zelf rustig blijven, niet teveel aandacht aan geven (geeft voor hem weer succes) en wanneer hij de kalmte weer heeft gevonden (gaat gebeuren), belonen door weer verder te lopen. Die beloning van verder te lopen kun je dan steeds iets uitstellen.
Ik geloof ook dat je hier een veel gelukkigere hond van krijgt. Een hond die altijd aan staat, overal op moet reageren, ziet er misschien blij en enthousiast uit, maar volgens mij is het voor een hond juist heel onrustig om overal op te reageren en alles in de gaten te houden. Ik ben ook op m'n gelukkigst als ik ontspannen ben.
(Oh, en het is natuurlijk niet dat ik van hem verwacht dat hij de hele dag kalm in zijn mand moet liggen haha. We wandelen veel, spelen veel, doen detectie etc. Maar hij heeft juist veel vrijheid en mag en kan veel, omdat hij zijn impulsen kan controleren)
*dubbel geplaatst*
Je hebt al veel tips gehad, maar bij deze opmerking dacht ik nog: waarom is het erg (als jij thuiswerkt en hij kan in huis en in de tuin) als hij de hele dag rondrent als een malle en niet slaapt? Dan slaapt hij 's nachts toch lekker? Of valt hij jou echt lastig daarin? Want als hij lekker in de tuin aan het spelen en rennen is, zou ik zeggen, laat lekker gaan, daar heeft hij blijkbaar behoefte aan. Als ze moe zijn, gaan ze heus zelf wel slapen :)
Wij noemen dat in dit huishouden "Relaoding" en mijn hond is volwassen al Leuk om te lezen, kamperen is zo ie zo iets wat honden allemaal leuk vinden. Lekker in de openlucht en compact/klein, overzichtelijk waar iedereen is.
Voor zwemmen kan ik je echt adviseren samen te gaan zwemmen om het aan te leren, leukste wat er is om te doen met je hond. Het is echt een + als je hond het leuk gaat vinden ook. Buiten dat het een goeie "moeimaker" is, is het ook nog voordelig op latere leeftijd om gewichtloos bewegen.
En dat piepen als je weggaat hoort erbij iid. Mijn vorige had echt verlatingsangst, standaard regels/training werkte voor geen meter na maanden proberen. Ons huidige hond kon ik wel de standaard training doen maar was nog zoeken naar wat wel werkte en wat niet werkte, ging alleen een heel stuk sneller. Wat ik inmiddels wel gemerkt heb? Is honden beter reageren als de signalen in routine wordt aangegeven. Bij die met verlatingsangst was het sleutels, tas en dan op ons bed leggen en bij deez, likmat of kong vullen, yoga flow muziek op of boodschappentas in me hand en weet ie dat ik een uurtje weg ben.
Maarja respect hoor voor je, hele zoektocht met zoeen wurmpie maar hoe beter je kijkt naar ze? De sneller zul je oplossingen vinden. Een hoop werk is wel
Ja, mijn Golden ging per 2-4 jaar een tandje rustiger. 2 was er mee te leven, 4 was beter te doen, 6 was prettig, 8 heel fijn, 10 een tikkie aan de rustige kant, 12 een tandje langzamer, 14 merkbaar trager.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?